mam do kupienia X16SZR które jeszcze siedzi w samochodzie i które chcę zeswapować zamiast mojego X12SZ. Silnik ten odpala "na dotyk", pracuje cicho, nie dymi, problem w tym że w miejscu w którym powinno być wybite X16SZR nie jest wybite nic. Samochód jest sprowadzony z niemiec, w papierach, na tabliczce znamionowej i według rocznika (astra F 1997r.) powinno być X16SZR. W miejscu w którym na bloku normalnie zawsze jest kod silnika w tym przypadku jest gładko. Z tyłu silnika też brak oznaczenia 1.6, jest tylko rok - 1997

W silniku ogólnie podstawowe uszczelki do wymiany, jak z resztą widać.
Czy w poliftowych astrach nie wybijali już oznaczeń na bloku silnika? No chyba że jest po jakiejś kapitalce podczas której był szlif powierzchni bloku i oznaczenia się straciły. Silnik według licznika ma 202 tys. km. Sprawdzałem numery z ECU i wyszło że jest od X16SZR.
Druga sprawa to skrzynia która jest razem z tym silnikiem. Nie pisze czy to F13 czy F15. Jest ktoś w stanie wyczytać z numeru która to skrzynia? Bo u mnie w zestawie w x12sz jest F13 i jeśli to ta sama to nawet nie będę jej zabierał:

Trzecia sprawa, to wtyczka z wiązki silnikowej która w astrze łączy się z kabinową. Na zdjęciu jest rozłączona. Ktoś zorientowany w temacie wie po co i z czym się łączy? Bo w corsie na pewno tego nie ma: