Nie wiem w sumie od czego zacząć więc zacznę od początku a wiec, zakupiłem silnik na swap x16xe po niewielkim remoncie z przebiegiem ok 175 kkm wymienione podobno zostały prowadnice zaworowe, uszczelniacze zaworów, głowica była robiona cała w zakładzie "podobno" uszczelka pod głowicą panewki korbowodowe, pierścienie tłokowe remont był ponieważ pił sporo oleju, ile nie wiem dokładnie po remoncie z tego co mi wiadomo brał około 0,5 na 1000 km sprzedający mówił że w silniku są do zrobienia tylko panewki główne, ponieważ ich nie ruszał silnik działał prawidłowo sprężanie po 14 atm na cylindrach jedynie było słychać panewki koło 3000rpm tak zapewniał sprzedający nie wiem ile w tym prawdy ponieważ stwierdziłem że będzie trzeba zerknąć na wszystko przed swapem wiec gdy kurier przywiózł go do mnie to zauważyłem że cieknie z każdej możliwej uszczelki wliczając nawet uszczelkę na korku wlewu oleju wiec postanowiłem go rozebrać całego do części pierwszych, pierwsze co to wziąłem się za głowice, po demontażu głowicy oraz wałków 6 szklanek było do wymiany twarde jak kamień następnie 4 prowadnice zaworowe całe były z oleju od strony wydechu wiec uszczelniacze nie trzymały wyczyściłem zawory z nagaru gniazda wyglądały ok zawór również nigdzie nie wypalony ani nic głowica poszła do planowania po powrocie dotarłem zawory pastami 2 1 0 ładnie gniazdo oraz zawór zrobiły się matowe po montażu uszczelniaczy oraz sprężyn postanowiłem sprawdzić szczelność i niestety delikatnie się sączy z 5 zaworów i tu jest pierwsze pytanie, czy istnieje możliwość że zawór się doklepie?? ponieważ zdemontowałem 2 i dotarłem ponownie ale nic to nie zmieniło. Kolejnym problemem są panewki ponieważ na moje oko to są zużyte bardziej korbowodowe które są niby nowe a nie główne jak poznać które panewki są do wymiany ??i jak rozszyfrować oznaczenie panewek czy to nad wymiar czy STD na korbowodach są STD a na główny to nie wiem.

oraz pytanie odnośnie cylingra nie ma żadnych rys ani nic tylko jest wytarte w ten sposób jak na foto
honować?? czy już trzeba szlif ??