Duże spalanie
-
Mateusz12443
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Mateusz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Duże spalanie
Witam, mam problem z moją corsą, która przy obecnych temperaturach pali aż 14 litrów. Corsa posiada silnik 1.4 60 km na mono wtrysku. Gdzie powinienem szukać przyczyny ?
- gregor9144
- Nowy
- Imię: Gregor
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- gtszudi
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Duże spalanie
chcesz odpowiedzi a wogole nic nie pisząc o szczegółach jak :
czy czytales bledy
czy silnik się nagrzewa i temperatura nie spada podczas jazdy
czy nie zapiekaja ci się hamulce
dopiero jak napiszesz więcej informacji to będziemy w stanie udzielić pomocy.
czy czytales bledy
czy silnik się nagrzewa i temperatura nie spada podczas jazdy
czy nie zapiekaja ci się hamulce
dopiero jak napiszesz więcej informacji to będziemy w stanie udzielić pomocy.
Mechanika Elektryka Kosmetyka Samochodowa Opel Renault SWAPy
-
celoo
- Świeżak
Pytanie czy dobrze to autko sie dogrzewa czy temperatura trzyma równo...
posiadam ten sam silnik w swojej Corsie i u mnie była wina termostatu tylko moja paliła jakieś +- 11l/100km

posiadam ten sam silnik w swojej Corsie i u mnie była wina termostatu tylko moja paliła jakieś +- 11l/100km
-
Mateusz12443
- Bez listowiec ;-)
Błędów brak, temperaturę trzyma, check się nie pali, hamulce też nie. Wymieniana sonda, czujnik temperatury podający informacje do komputera, nalot na świecy szary, z rury wydechowej nic nie leci( żaden syf, również nie dymi na czarno).
-
celoo
- Świeżak
zadam może dla niektórych głupie pytanie Kiedy wymieniałeś filtr powietrza/ paliwa??
- kasmarkos
- Nowy
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 1 raz
- Kontakt:
a moze tez glupie pytanie ale jaki jest twoj styl jazdy?? mialem kiedys astre z takim silnikiem i w miescie bez wniku wsysala takie ilosci paliwa jak sie z niej wyciskalo wszystkie soki.
-
Mateusz12443
- Bez listowiec ;-)
Samochód mam od 5 miesięcy, więc nwm kiedy były wymieniane filtry. Sprawdzałem filtr powietrza - jest jak najbardziej w porządku. Jeżdżę normalnie czyli zmiana przy 2,5-3tyś + niektóre zasady eco drivingu( stałe utrzymywanie prędkości, hamowanie silnikiem) . Z ostatnich 400km, gdzie 200km to była trasa spalanie wyniosło 10l. Czyli tyle co powinien palić przy miejskiej jeździe.
-
celoo
- Świeżak
to że filtr wygląda że jest czysty czy cos nie jest dobrą oznaką boo często jest tak że jest mały przepływ powietrza przez filtr (nie koniecznie musi być zasyfiony) i to może być przyczyna bo silnik sie męczy i do tego dojdzie filtr paliwa gdzie przy benzynie ludzie raczej rzadko to wymieniają o ile wgl wymieniają i spalanie idzie w góree...
od tego bym zaczął plus diagnostyka komputerowa
od tego bym zaczął plus diagnostyka komputerowa
-
Mateusz12443
- Bez listowiec ;-)
Diagnostyka komputerowa była robiona.
-- 17 lut 2014, o 19:31 --
Wie ktoś co to może być ?
-- 18 lut 2014, o 11:53 --
Wracam właśnie od mechanika, mówi żeby założyć katalizator bo to może być przyczyną. Czy zgadzacie się z tym ?
-- 17 lut 2014, o 19:31 --
Wie ktoś co to może być ?
-- 18 lut 2014, o 11:53 --
Wracam właśnie od mechanika, mówi żeby założyć katalizator bo to może być przyczyną. Czy zgadzacie się z tym ?
- JJ/A.I.O.
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Jarek
- Kontakt:
Piszesz że masz auto od niedawna. Od początku miałeś takie spalanie?
Jeśli tak to podmień MAP-Sensor na inny. Może być nawet ze szrotu, byle był od takiego samego auta (model i silnik).
Co do katalizatora to według mnie bzdura. Na warsztacie serwisuję kilkadziesiąt starszych opli z czego połowa jeździ bez katalizatora i nie narzekają na jakieś niebotyczne spalania.
W Twoim silniku najbardziej istotne jest pilnowanie napięcia paska rozrządu, ustawienia zapłonu, wymiana świec i przewodów na czas oraz szczelność podciśnienia do MAP-Sensora. Jak wszystkiego dopilnujesz to silnik chodzi idealnie i spalanie powinno być w normie.
Jeśli tak to podmień MAP-Sensor na inny. Może być nawet ze szrotu, byle był od takiego samego auta (model i silnik).
Co do katalizatora to według mnie bzdura. Na warsztacie serwisuję kilkadziesiąt starszych opli z czego połowa jeździ bez katalizatora i nie narzekają na jakieś niebotyczne spalania.
W Twoim silniku najbardziej istotne jest pilnowanie napięcia paska rozrządu, ustawienia zapłonu, wymiana świec i przewodów na czas oraz szczelność podciśnienia do MAP-Sensora. Jak wszystkiego dopilnujesz to silnik chodzi idealnie i spalanie powinno być w normie.