Spalanie benzyny
Spalanie benzyny
witam . Mam takie pytanko do was odnośnie spalania benzyny w mojej corsie b 1.4 silnik 62 KM 8V . Troszke dużo mi paliwa bierze i niewiem czy to prawidłowo . Samochód głownie jezdzi po miescie i np jak wleje za 50zl (9,5 litra) benzynki to niecale 100km zrobie tylko no czasami 100. Sonda Lambda sprawna bo myslalem ze to moze byc przyczyną .Co wy o tym myslicie
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Spalanie benzyny
A jak sprawdzasz czy już wyjeździłeś te 9,5 l ? czekasz aż zgaśnie ? bo sprawdzanie spalania wg wskaźnika jest do d.....
Tankujesz do pełna, robisz kilkaset km, ponownie do pełna i liczysz ile spaliło.
Poza tym 9,5l na 100 w mieście, na niedogrzanym silnik, na przełomie zimy/wiosny jakoś nie wygląda dziwnie.
Inna sprawa, że wystarczyło użyć szukajki i znalazł byś odpowiedz na twoje pytanie.
Tankujesz do pełna, robisz kilkaset km, ponownie do pełna i liczysz ile spaliło.
Poza tym 9,5l na 100 w mieście, na niedogrzanym silnik, na przełomie zimy/wiosny jakoś nie wygląda dziwnie.
Inna sprawa, że wystarczyło użyć szukajki i znalazł byś odpowiedz na twoje pytanie.
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
a jak sprawdziłeś sonde?booski94 pisze: Sonda Lambda sprawna bo myslalem ze to moze byc przyczyną
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Opisz dokładniej metodykę sprawdzania "pod akumlator"
Może czegoś nie wiem, z chęcią się nauczę.
Może czegoś nie wiem, z chęcią się nauczę.
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
booski94 pisze:O boze .. sprawdzil czy jest prad i pod sonde kabel i pod akumulator

-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Witam, to faktycznie, sprawdził Ci jak cholera... wiesz jak działa sonda? Wiesz czym powinno się ją testować (poczytaj sobie o oscyloskopie)? Chociaż napięcia by pomierzył... w sumie to i tak mało miarodajne. Najłatwiejszy sposób, dorwać sondę ze sprawnego auta i podmienić, no chyba że masz kogoś kto ma dostęp do oscyloskopu.
Pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Podpinając pod aku to mógł jedynie sprawdzić czy podgrzewanie sondy działa a nie samą sondę.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Chyba, że podpiął co innego i sonda już nie działa
Ile można pisać o liczeniu zużycia paliwa... To staje się nudne. Tankujesz do pełna, jeździsz do rezerwy, tankujesz znowu do pełna, najlepiej na tej samej stacji i dopiero wtedy liczysz. Najlepiej kilka razy z rzędu, żeby uzyskać jakąś sensowną średnią. Do znudzenia można to powtarzać, a i tak raz na parę miesięcy znajdzie się as, który policzy za 50zł

Ile można pisać o liczeniu zużycia paliwa... To staje się nudne. Tankujesz do pełna, jeździsz do rezerwy, tankujesz znowu do pełna, najlepiej na tej samej stacji i dopiero wtedy liczysz. Najlepiej kilka razy z rzędu, żeby uzyskać jakąś sensowną średnią. Do znudzenia można to powtarzać, a i tak raz na parę miesięcy znajdzie się as, który policzy za 50zł

- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Nie wiem, co to za silnik 62KM, ale podgrzewania sondy na pewno tu nie ma.
Czyli sonda złom.
Pewnie elektryk myślał, że to świeca żarowa
o boze.........
Czyli sonda złom.
Pewnie elektryk myślał, że to świeca żarowa

o boze.........