[Corsa B] Nie działa prędkościomierz

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
wookie
Bez listowiec ;-)
Imię: Łukasz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

[Corsa B] Nie działa prędkościomierz

Post autor: wookie »

Hej,

Żonka posiada 3D Corsę B 1.0 z '97. Od początku po zakupie nie działał u niej prędkościomierz - czasem wskazówka drgnie do jakiejś prędkości np. 20, 40 (wartości te i tak są przekłamane, za małe) ale z reguły leży cały czas na zerze. Z tego co wiem, w tym modelu licznik nie jest na lince, tylko elektryczny.
Czy konieczna jest wymiata całego licznika? Jeśli tak to czy musi być on z wersji 1.0?
I jak wygląda sprawa z przebiegiem? Czy mam po prostu szukać licznika najbardziej zbliżonego do mojego przebiegu?

Piszę jako kompletny laik ;-)

Pozdr
Kasztan
Świeżak
Imię: Hubert
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: [Corsa B] Nie działa prędkościomierz

Post autor: Kasztan »

a licznik kilometrów działa ?? bo możliwe że wysypał się impulsator. najłatwiej by było podmienić i sprawdzić czy to licznik czy szukać dalej przyczyny, co do licznika to musi posiadać ten sam indeks żeby nie przekłamywał np K17251
x12sz --> x16xe
wookie
Bez listowiec ;-)
Imię: Łukasz

Post autor: wookie »

Tak, licznik kilometrów działa, reszta też. Tylko prędkościomierz jest walnięty.
Zauważyłem też, że chyba ogólnie jest coś z elektryką - czasem zauważam delikatne gaśnięcie i wzmocnienie światła w zegarze i pozostałych elementach podświetlających.
Znalazłem cały licznik za 70zł, też z trzycylindrowej CB, choć wydaje mi się, że na szrocie znajdę spokojnie coś tańszego.
Miles
Świeżak
Podziękował;: 2 razy

Post autor: Miles »

Standardowe pytanie: czy bezpieczniki całe?
U mnie przestał działać prędkościomierz po tym, jak spaliłem sobie bezpiecznik przy wymianie oświetlenia kokpitu :crazy:
Był to któryś z początkowych bezpieczników w drugim rzędzie - oczywiście, wymiana przywróciła licznik do życia ^^;
Kasztan
Świeżak
Imię: Hubert
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Kasztan »

Zgadzam się z postem powyżej sprawdz bezpiecznik. i jak chcesz kupować zegary to nie tyle z 3 cyl tylko indeks musi się zgadzać o tym co pisałem wcześniej chyba że z obrotkiem to musi sie zgadzać indeks i musi być z 3cyl
x12sz --> x16xe
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Gdyby to był tylko bezpiecznik to licznik nie zliczałby kilometrów , z tego co pisze autor postu wynika że kilometry są naliczane .
Awatar użytkownika
Grabelny
Świeżak
Imię: Mariusz

Post autor: Grabelny »

wookie pisze: Od początku po zakupie nie działał u niej prędkościomierz
mi tu pachnie cofaniem licznika przez jakiegos amatora. mogl przerwać zwój biegnący do silniczka. moze chyba naliczac wtedy kilometry, ale wskazowka stoi w miejscu. na jakims dołku mozliwe że zajarzy jak sie zewrze przez to nagłe olśnienia.

tak czy inaczej, ja bym obstawial kupno nowego licznika bądź samego modułu predkosciomierza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”