Hej,
Żonka posiada 3D Corsę B 1.0 z '97. Od początku po zakupie nie działał u niej prędkościomierz - czasem wskazówka drgnie do jakiejś prędkości np. 20, 40 (wartości te i tak są przekłamane, za małe) ale z reguły leży cały czas na zerze. Z tego co wiem, w tym modelu licznik nie jest na lince, tylko elektryczny.
Czy konieczna jest wymiata całego licznika? Jeśli tak to czy musi być on z wersji 1.0?
I jak wygląda sprawa z przebiegiem? Czy mam po prostu szukać licznika najbardziej zbliżonego do mojego przebiegu?
Piszę jako kompletny laik
Pozdr
[Corsa B] Nie działa prędkościomierz
-
- Świeżak
- Imię: Hubert
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: [Corsa B] Nie działa prędkościomierz
a licznik kilometrów działa ?? bo możliwe że wysypał się impulsator. najłatwiej by było podmienić i sprawdzić czy to licznik czy szukać dalej przyczyny, co do licznika to musi posiadać ten sam indeks żeby nie przekłamywał np K17251
x12sz --> x16xe
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Tak, licznik kilometrów działa, reszta też. Tylko prędkościomierz jest walnięty.
Zauważyłem też, że chyba ogólnie jest coś z elektryką - czasem zauważam delikatne gaśnięcie i wzmocnienie światła w zegarze i pozostałych elementach podświetlających.
Znalazłem cały licznik za 70zł, też z trzycylindrowej CB, choć wydaje mi się, że na szrocie znajdę spokojnie coś tańszego.
Zauważyłem też, że chyba ogólnie jest coś z elektryką - czasem zauważam delikatne gaśnięcie i wzmocnienie światła w zegarze i pozostałych elementach podświetlających.
Znalazłem cały licznik za 70zł, też z trzycylindrowej CB, choć wydaje mi się, że na szrocie znajdę spokojnie coś tańszego.
-
- Świeżak
- Podziękował;: 2 razy
Standardowe pytanie: czy bezpieczniki całe?
U mnie przestał działać prędkościomierz po tym, jak spaliłem sobie bezpiecznik przy wymianie oświetlenia kokpitu
Był to któryś z początkowych bezpieczników w drugim rzędzie - oczywiście, wymiana przywróciła licznik do życia ^^;
U mnie przestał działać prędkościomierz po tym, jak spaliłem sobie bezpiecznik przy wymianie oświetlenia kokpitu
Był to któryś z początkowych bezpieczników w drugim rzędzie - oczywiście, wymiana przywróciła licznik do życia ^^;
-
- Świeżak
- Imię: Hubert
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Zgadzam się z postem powyżej sprawdz bezpiecznik. i jak chcesz kupować zegary to nie tyle z 3 cyl tylko indeks musi się zgadzać o tym co pisałem wcześniej chyba że z obrotkiem to musi sie zgadzać indeks i musi być z 3cyl
x12sz --> x16xe
-
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Gdyby to był tylko bezpiecznik to licznik nie zliczałby kilometrów , z tego co pisze autor postu wynika że kilometry są naliczane .
- Grabelny
- Świeżak
- Imię: Mariusz
mi tu pachnie cofaniem licznika przez jakiegos amatora. mogl przerwać zwój biegnący do silniczka. moze chyba naliczac wtedy kilometry, ale wskazowka stoi w miejscu. na jakims dołku mozliwe że zajarzy jak sie zewrze przez to nagłe olśnienia.wookie pisze: Od początku po zakupie nie działał u niej prędkościomierz
tak czy inaczej, ja bym obstawial kupno nowego licznika bądź samego modułu predkosciomierza.