Czy ktoś może mi wyjaśnić jak wyjąć tłoki od strony miski olejowej ? Dużo jest z tym pracy ? Bo chciałbym wymienić pierścienie na tłokach

elpaco pisze:od strony miski olejowej? Bez najmniejszego sensu. Musiałbyś zdemontować wał, a żeby to zrobić to musiałbyś oddzielić skrzynię od silnika- o ile dołem wyjdą- nie pamiętam czy w c12nz jest miejsce na to. Robota głupiego. Zdejmuj głowicę i wyjmuj je górą. A tak poza konkursem. Jeśli zastanawiasz się, jak się za to zabrać to lepiej poproś kogoś kto ma jakieś doświadczenie w temacie. Bo nauka może Cię kosztować silnik. Do kompletu przy wymianie pierścieni należałoby wymienić: uszczelkę głowicy + planowanie i gumki zaworowe, zależnie od stanu cylindrów prawdopodobnie honowanie, wymiana panewek korbowodowych i dopiero pierścieni. W zasadzie Corsa ma siłę podjechać pod górkę? Mocno dymi? Nawet jeśli to dojedź ten silnik. Zresztą planowałeś swap na 1.6 więc dokup skrzynię i swapuj. Wyjdzie taniej.
A tak już zupełnie poważnie. Pisałeś wcześniej że jesteś mechanikiem i masz na koncie dwa swapy, później pisałeś że nie robiłeś jeszcze swapa i chciałbyś zachować czas i pieniądze, a teraz jako mechanik pytasz jak wymienić pierścienie jeszcze do tego dołem. W sumie takie mega lamerskie pytania jak na mechanika nieprawdaż?
Nie no szukałem zdjęć i nie da się ich włożyć z powrotem... zdjąć się da ale odległość między cylindrami jest zbyt mała... Nie wiem czy jest jakieś urządzenie które pomogłoby zacisnąć pierścienie i wprowadzić tłok w cylinder...ja37 pisze:A ja mam pytanie czysto techniczne.
Jak od dołu założysz tłoki z pierścieniami?
To nie W124, że można próbować.
Ja też jestem mechanik, ale nie od samochodów, ale myśleć potrafię.
w w124 to nie wykonalne;)ja37 pisze: To nie W124, że można próbować.
15 sekund wujek jutiub: https://www.youtube.com/results?search_ ... %82okowychMoFE Technology pisze:Nie wiem czy jest jakieś urządzenie które pomogłoby zacisnąć pierścienie i wprowadzić tłok w cylinder...