C12NZ pierścienie na tłokach

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
MoFE Technology
Świeżak
Imię: Rafał
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

C12NZ pierścienie na tłokach

Post autor: MoFE Technology »

Witam !

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak wyjąć tłoki od strony miski olejowej ? Dużo jest z tym pracy ? Bo chciałbym wymienić pierścienie na tłokach :) Na 4 tłoku patrząc od strony rozrządu jest najmniejsze ciśnienie i zastanawiam się jak za to się zabrać ;p
elpaco
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: C12NZ pierścienie na tłokach

Post autor: elpaco »

od strony miski olejowej? Bez najmniejszego sensu. Musiałbyś zdemontować wał, a żeby to zrobić to musiałbyś oddzielić skrzynię od silnika- o ile dołem wyjdą- nie pamiętam czy w c12nz jest miejsce na to. Robota głupiego. Zdejmuj głowicę i wyjmuj je górą. A tak poza konkursem. Jeśli zastanawiasz się, jak się za to zabrać to lepiej poproś kogoś kto ma jakieś doświadczenie w temacie. Bo nauka może Cię kosztować silnik. Do kompletu przy wymianie pierścieni należałoby wymienić: uszczelkę głowicy + planowanie i gumki zaworowe, zależnie od stanu cylindrów prawdopodobnie honowanie, wymiana panewek korbowodowych i dopiero pierścieni. W zasadzie Corsa ma siłę podjechać pod górkę? Mocno dymi? Nawet jeśli to dojedź ten silnik. Zresztą planowałeś swap na 1.6 więc dokup skrzynię i swapuj. Wyjdzie taniej.

A tak już zupełnie poważnie. Pisałeś wcześniej że jesteś mechanikiem i masz na koncie dwa swapy, później pisałeś że nie robiłeś jeszcze swapa i chciałbyś zachować czas i pieniądze, a teraz jako mechanik pytasz jak wymienić pierścienie jeszcze do tego dołem. W sumie takie mega lamerskie pytania jak na mechanika nieprawdaż? :wink:
MoFE Technology
Świeżak

elpaco pisze:od strony miski olejowej? Bez najmniejszego sensu. Musiałbyś zdemontować wał, a żeby to zrobić to musiałbyś oddzielić skrzynię od silnika- o ile dołem wyjdą- nie pamiętam czy w c12nz jest miejsce na to. Robota głupiego. Zdejmuj głowicę i wyjmuj je górą. A tak poza konkursem. Jeśli zastanawiasz się, jak się za to zabrać to lepiej poproś kogoś kto ma jakieś doświadczenie w temacie. Bo nauka może Cię kosztować silnik. Do kompletu przy wymianie pierścieni należałoby wymienić: uszczelkę głowicy + planowanie i gumki zaworowe, zależnie od stanu cylindrów prawdopodobnie honowanie, wymiana panewek korbowodowych i dopiero pierścieni. W zasadzie Corsa ma siłę podjechać pod górkę? Mocno dymi? Nawet jeśli to dojedź ten silnik. Zresztą planowałeś swap na 1.6 więc dokup skrzynię i swapuj. Wyjdzie taniej.

A tak już zupełnie poważnie. Pisałeś wcześniej że jesteś mechanikiem i masz na koncie dwa swapy, później pisałeś że nie robiłeś jeszcze swapa i chciałbyś zachować czas i pieniądze, a teraz jako mechanik pytasz jak wymienić pierścienie jeszcze do tego dołem. W sumie takie mega lamerskie pytania jak na mechanika nieprawdaż? :wink:

No to tak zupełnie poważnie jestem mechanikiem :) Pytam czy da radę dołem bo miski nie ściągałem w corsie i nie widziałem jak to tam wygląda, więc pytam bo może ktoś to robił :) A z doświadczenia wiem że w w wielu autach można tłoki ściągnąć dołem :) Najgorsze jest to że głowicę robiłem i życiowy błąd zrobiłem że nie wyjąłem tłoków i nie wymieniłem pierścieni... Dym jawnie widoczny i jawnie spala oliwe... Jeśli chodzi o SWAP to prawda jest taka że jedyne co w życiu robiłem to wymieniałem silnik na ten sam który siedział czyli z 1.2 na 1.2 a tak to nie bawiłem się nigdy z 1.2 na 1.6 itd. Piszę tutaj o różnych markach. 1.2 jedzie pod góry ale na pewno się pod nią nie rozpędza a czasami nawet prędkość spada XD Brak mocy... Jeśli chodzi o swap corsy na 1.6 to już to odpada bo silnik oddałem na szrot i wziąłem 1.4 na aparacie zapłonowym więc prosta praca :) Akurat w 1.4 mogę się pobawić i zdjąć głowicę i przy nim wszystko zrobić :) 1.2 ma iść najnormalniej na świecie na sprzedaż, ale skoro jest padaka to po sprzedaży zaraz ktoś mi wyskoczy że co ja mu sprzedałem :)

Także pozostaje w Kwietniu przejść przegląd a wtedy wrzucić 1.4 i może opchnę ten 1.2 za 200zł ;p
elpaco
Świeżak

Sorki no pytanie "ile jest z tym pracy?" zadane przez mechanika brzmi że tak powiem niewiarygodnie. Zwłaszcza że bez wyjęcia wału się nie obejdzie. Remontować 1.2 żeby sprzedać za max 400? Nie widzę sensu. Wyjąć rozebrać i za 150 na wagę.
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

A ja mam pytanie czysto techniczne.
Jak od dołu założysz tłoki z pierścieniami?
To nie W124, że można próbować.

Ja też jestem mechanik, ale nie od samochodów, ale myśleć potrafię.
MoFE Technology
Świeżak

ja37 pisze:A ja mam pytanie czysto techniczne.
Jak od dołu założysz tłoki z pierścieniami?
To nie W124, że można próbować.

Ja też jestem mechanik, ale nie od samochodów, ale myśleć potrafię.
Nie no szukałem zdjęć i nie da się ich włożyć z powrotem... zdjąć się da ale odległość między cylindrami jest zbyt mała... Nie wiem czy jest jakieś urządzenie które pomogłoby zacisnąć pierścienie i wprowadzić tłok w cylinder...

Wybaczcie panowie ale myślałem że może będzie choć ciut szansy na taką robotę ;p

Mechanikiem jestem z zawodu XD W zawodzie w ogóle nie pracuje :D

Także wyszedłem na głupka i z lenistwa wykorzystałem forum :)

Temat do zamknięcia :)
elpaco
Świeżak

ja37 pisze: To nie W124, że można próbować.
w w124 to nie wykonalne;)
MoFE Technology pisze:Nie wiem czy jest jakieś urządzenie które pomogłoby zacisnąć pierścienie i wprowadzić tłok w cylinder...
15 sekund wujek jutiub: https://www.youtube.com/results?search_ ... %82okowych
Awatar użytkownika
ja37
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Model auta: Astra H GTC
Silnik: Z20LEH
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: ja37 »

No właśnie tu nie masz racji - mój wujek jakieś 35 lat temu to zrobił, ale może ja się pomyliłem i to było W123, nie znam się na oznaczeniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”