Witam wszystkich
Dzisiaj przystąpiłem do wymiany pompy paliwa (samochód słabo odpalał i jeździ na pb, dusiło go i nie wchodził w obroty) przed wymianą zrobiłem test czy pompa załącza się gdy przekręcę kluczyk w pozycje zapłonu, i tu nastał problem... Pompa nie włącza się, załącza się dopiero kiedy próbuję odpalić auto (kręci rozrusznik). Co z tym zrobić ? Co uległo uszkodzeniu?
Z góry dzięki za porady
POMOCY nie załącza się pompa paliwa
-
- Świeżak
- Imię: Przemek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: POMOCY nie załącza się pompa paliwa
Niektóre Ople mają tak że napięcie na pompę paliwa pojawia się dopiero podczas kręcenia rozrusznikiem
- norbertt
- Świeżak
- Imię: Norbert
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
tylko że jak rano chce odpalić autko to muszę parę razy kręcić rozrusznikiem żeby odpalić. Patrzyłem również czy na listwie jest ciśnienie (nacisnąłem wentylek na końcu listwy wtryskowej) i okazało się że nie ma. Czyli co pompa paliwa do wymiany czy nie potrzebie to dokańczać (wkładać nową pompę) i spróbować zwrócić do sklepu?
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
X16xe tak jak x14xe podaje paliwo dopiero po wykryciu obrotów wału (z czujnik położenia wału). Podepnij manometr rano i zobacz kiedy dobije do okolic 2,3- 3 bary. Ciśnienie na listwie jest 3 bary ale względem podciśnienia w kolektorze. Możesz mieć problem z zapowietrzającym się układem paliwowym. Jest gdzieś dziura wężyku, na listwie, na oringach wtrysków i paliwo na postoju cofa się do baku. Potem żeby je nabić trzeba czasu i kręcisz na marne. Czasem żeby sprawdzić czy tak jest robiłem dodatkowy włącznik pompy ,żeby uruchomić pompę przed odpaleniem. Czasem problem jest z zaworem w pompie i to przez nią paliwo schodzi.
- Ocena: 100%
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
W każdym benzynowym oplu sygnał na przekaźnik, załącza dopiero po wykryciu obrotów wału, we fordach czy vw-kach z tamtego okresu załączało na 1,5s przy wł. zapłonu, dodam też że w koszu\obudowy pompki paliwa jest zaworek zwrotny od powrotu paliwa.
- norbertt
- Świeżak
- Imię: Norbert
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dzięki wszystkim
Właśnie wymieniłem pompę paliwa na nową. Odpala autko super, przestało dusić auto i ładnie się wkręca w obroty. Tak więc najprawdopodobniej a wręcz na pewno była to przetarta pompa, działała ale ciśnienia nie dawała. Jeszcze raz dzięki za pomoc : )
Właśnie wymieniłem pompę paliwa na nową. Odpala autko super, przestało dusić auto i ładnie się wkręca w obroty. Tak więc najprawdopodobniej a wręcz na pewno była to przetarta pompa, działała ale ciśnienia nie dawała. Jeszcze raz dzięki za pomoc : )