Cześć,
na swoje pierwsze auto kupiłem Opla Corsę B. I mam drobne pytanie, bo pewna rzecz nie daje mi spokoju. Zaznaczę, że porównanie mam tylko do samochodu z kursu prawa jazdy.
Przy przejeżdżaniu przez nierówności (zwłaszcza wystające tory tramwajowe) bardzo hałasuje deska rozdzielcza. Zastanawiam się, czy wynika to ze starości samochodu (do tego tani, miejski, a nie marka premium), czy może to być wina amortyzatorów (bo to one powinny tłumić)? Jak to jest u was?
Czy to problem z amortyzatorami? Pytanie od nowicjusza
-
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Czy to problem z amortyzatorami? Pytanie od nowicjusza
Amortyzatory sprawdzając najlepiej jest je po prostu wyjąc:
I. Rozciągnąć amortyzator, ile się da i trzymając go "pinowo cieńszym wałkiem ku górze" patrząc czy nie opada sam z siebie, jak opada, to tylko jedna droga na złom z nim.
II. Ta metoda wymaga użycia troche siły, ale dzięki niej sprawdzimy właśnie czy nie ma metalicznych stuków z amortyzatora, a więc musimy zasymulować jego prace, szybkim wysuwaniem i wsuwaniem cieńszego wałka w amortyzatorze i nasłuchując czy nie ma metalicznych dźwięków w środku tłoczyska i czy pracuje bez zacięć.
Kolejną sprawą może też być wymiana ograniczników skoku amortyzatora takie cuś z ala pianki wkładane na cieńszy wałek amora, do tego też przyczynia się pęknięta sprężyna zawieszenia i wówczas amortyzator zamiast pracować w swoim w pewnym zakresem skoku, nie pracuje i co wówczas tylko, tłucze.
I. Rozciągnąć amortyzator, ile się da i trzymając go "pinowo cieńszym wałkiem ku górze" patrząc czy nie opada sam z siebie, jak opada, to tylko jedna droga na złom z nim.
II. Ta metoda wymaga użycia troche siły, ale dzięki niej sprawdzimy właśnie czy nie ma metalicznych stuków z amortyzatora, a więc musimy zasymulować jego prace, szybkim wysuwaniem i wsuwaniem cieńszego wałka w amortyzatorze i nasłuchując czy nie ma metalicznych dźwięków w środku tłoczyska i czy pracuje bez zacięć.
Kolejną sprawą może też być wymiana ograniczników skoku amortyzatora takie cuś z ala pianki wkładane na cieńszy wałek amora, do tego też przyczynia się pęknięta sprężyna zawieszenia i wówczas amortyzator zamiast pracować w swoim w pewnym zakresem skoku, nie pracuje i co wówczas tylko, tłucze.
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Pierwsze to amortyzatory sa na 99.9% gazowe wiec tloczyska(nie ciensze walki) beda wysuwać sie same, a sila potrzebna zeby je wcisnac.
odbojniki-ograniczniki skoku na końcu sprawdz, szczegolnie jesli zawieszenie jest seria-nieobnizone,ma taki skok ze musialbys latać podobrych dziurach zeby dobijalo.
trzeba jechac na skp i sprawdzic amorki, wtedy moze byc latwiej zlokalizować przyczynę hałasu.
odbojniki-ograniczniki skoku na końcu sprawdz, szczegolnie jesli zawieszenie jest seria-nieobnizone,ma taki skok ze musialbys latać podobrych dziurach zeby dobijalo.
trzeba jechac na skp i sprawdzic amorki, wtedy moze byc latwiej zlokalizować przyczynę hałasu.
-
- Świeżak
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Pisałem tak, bo nie każdy może wiedzieć od razu jak jest zbudowany amortyzator, dodam, jeszcze tylko ze jak za osłonami gumowymi\plastikowymi amortyzatorów jest mokro, to już mówią powoli "basta"