[Corsa B 1.2i] jak podnieść obroty biegu jałowego

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
darek102
Bez listowiec ;-)
Imię: Darek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

[Corsa B 1.2i] jak podnieść obroty biegu jałowego

Post autor: darek102 »

Czesc,

Chcialem spytac w jaki sposob w silniku 1.2i X12SZ 45KM mozna podniesc obroty biegu jalowego ? Moze da sie to zrobic przez OBDII np. OPCOM, tech2 lub cos innego ? albo jest jakas regulacja na lince ?

pozdrawiam,
Darek
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: [Corsa B 1.2i] jak podnieść obroty biegu jałowego

Post autor: wolga85 »

Op-com z tego co pamiętam ma taka opcje. W tym silniku to ECU decyduje o obrotach biegu jałowego i w nim należy to zmienić. Chyba że jest jakaś usterka.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
CorsaCG
Nowy
Imię: Michał

Post autor: CorsaCG »

Na lince można to zrobić >
Może kolego opisz problem >? spadają Ci obroty czy są zbyt niskie na ssaniu ?
darek102
Bez listowiec ;-)
Imię: Darek

Post autor: darek102 »

Hej,
Ogolnie to jest tak, ze jak silnik nagrzany i wlacze dodatkowe odbiorniki typu dmuchawa na 4ty poziom, dlugie swiatla itp. to obroty zaczynaja falowac i pojawiaja wibracje na budzie/kierownicy. Inna sprawa to z wyzszymi obrotami lepiej by bylo manewrowac na parkingu. Nie wiem na ucho ile mam obecnie rpm na jalowym i jak mocno potrafia falowac (niedlugo bede miec dostep do opcoma to sprawdze), ale sprobowalbym (jakby sie dalo) podniesc je o 50-100rpm w gore.

Posiadam jeszcze auto z grupy VAG z silnikiem TDI 110KM na pompie i tam mozna w adaptacjach przez vagcoma podniesc sobie np. z 900rpm na 933 ;) Operacja w przypadku TDI jest prosta, wiaze sie z paroma kliknieciami w programie.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

CorsaCG pisze:Na lince można to zrobić >
I jeszcze co zdrutuje? W tym silniku obroty reguluje ECU za pomocą silnika krokowego. Jak uchylisz przepustnice to ECU skoryguje to prze sinik krokowy chyba że skończy się regulacja i krokowy się zamknie to wtedy sypnie błędem. Pierwsze należy sprawdzić jakimś fejsem czy zadane obroty jałowego są osiągane . Op-com ładnie pokazuje jakie ECU chce ostawić obroty biegu jałowego opel scanner też nie wiem jak z tech2 bo nim się nie bawiłem.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
morfeo2000
Świeżak
Imię: Adam
Podziękował;: 4 razy
Kontakt:

Post autor: morfeo2000 »

wolga85 pisze:
CorsaCG pisze:Na lince można to zrobić >
I jeszcze co zdrutuje? W tym silniku obroty reguluje ECU za pomocą silnika krokowego. Jak uchylisz przepustnice to ECU skoryguje to prze sinik krokowy chyba że skończy się regulacja i krokowy się zamknie to wtedy sypnie błędem. Pierwsze należy sprawdzić jakimś fejsem czy zadane obroty jałowego są osiągane . Op-com ładnie pokazuje jakie ECU chce ostawić obroty biegu jałowego opel scanner też nie wiem jak z tech2 bo nim się nie bawiłem.
trochę stary temat, ale się nie zgodzę, jeśli obroty spadają i np silnik gaśnie po zejściu z obrotów można to wyregulować śruba regulacji otwarcia motyla w przepustnicy, w jedno punktowym układzie zasilania śruba ta jest ukryta za zaślepka na rysunku z numerem 22 a śruba regulacji ma numer 20 (wkręt regulacyjny biegu jałowego), wkręcenie jej o 1/4 obrotu może już problem rozwiązać

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”