Corsa GSI 1.8 16V by Peter - Borsa
- Peter
- Nowy
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Corsa GSI 1.8 16V by Peter - Borsa
Up date żeby nie było że temat umarł
Listwy progowe wykonane z włókna węglowego w technologi RTM .
Do zrobienia mam jeszcze kilka innych elementów z wnętrza ... Oraz wypalone mam nowe podstawy pod fotele także siądą jeszcze niżej .
Listwy progowe wykonane z włókna węglowego w technologi RTM .
Do zrobienia mam jeszcze kilka innych elementów z wnętrza ... Oraz wypalone mam nowe podstawy pod fotele także siądą jeszcze niżej .
- Peter
- Nowy
Up date żeby nie było że temat umarł w butach...
A więc zabrałem się za adaptery żeby powoli zamykać temat przednich zacisków.
Było z 3 rożne wersje adaptera i w końcu mogę zaprezentować finalną wersje
Poprzednio była tarcza z Lanci Delty III 330 x 28 teraz jest 330x32 więc trochę grubsza z Alfy romeo
Po nowym roku
jak się uda to zawiozę zaciski do czyszczenia a adaptery do zabezpieczenia i malowania . Następny Plan to zmienić przewody na stalowy oplot .
Druga rzecz to zaczełem zabawę z Climatronickiem
Kupiłem całą kompletną nagrzewnice z dmuchową i wiązką .
Panel klimatronika dałem aby zmienić ledy na białe ale chyba coś nie działa bo próbowałem go uruchomić ale nawet nie jeknął
Najgorsza sprawa to wiązka deski która jest zupełnie inna Wiązka którą kupiłem pochodzi z poliftowej i już tam są inne kostki drzwi , taśma air bag , czujniki stabilizacji pojadu , boczne kurtny , czujnik deszcze .
Musze dokupić wiązki drzwi do polifta , Modół bcm bo mój UR nie ma nawet w opcji możliwości uruchomienia Klimatronika . Ponoć zamki w drzwiach też inne muszę sprawdzić .
Także cała wiązka do przerobienia jeszcze raz .
Trzecia rzecz to nowe łożyska tylnej osi z ABS'em które od nie pamiętnych czasów zawsze mi szumiały
Także teraz powinno być ciszej trochę z tyłu .
A więc zabrałem się za adaptery żeby powoli zamykać temat przednich zacisków.
Było z 3 rożne wersje adaptera i w końcu mogę zaprezentować finalną wersje
Poprzednio była tarcza z Lanci Delty III 330 x 28 teraz jest 330x32 więc trochę grubsza z Alfy romeo
Po nowym roku
jak się uda to zawiozę zaciski do czyszczenia a adaptery do zabezpieczenia i malowania . Następny Plan to zmienić przewody na stalowy oplot .
Druga rzecz to zaczełem zabawę z Climatronickiem
Kupiłem całą kompletną nagrzewnice z dmuchową i wiązką .
Panel klimatronika dałem aby zmienić ledy na białe ale chyba coś nie działa bo próbowałem go uruchomić ale nawet nie jeknął
Najgorsza sprawa to wiązka deski która jest zupełnie inna Wiązka którą kupiłem pochodzi z poliftowej i już tam są inne kostki drzwi , taśma air bag , czujniki stabilizacji pojadu , boczne kurtny , czujnik deszcze .
Musze dokupić wiązki drzwi do polifta , Modół bcm bo mój UR nie ma nawet w opcji możliwości uruchomienia Klimatronika . Ponoć zamki w drzwiach też inne muszę sprawdzić .
Także cała wiązka do przerobienia jeszcze raz .
Trzecia rzecz to nowe łożyska tylnej osi z ABS'em które od nie pamiętnych czasów zawsze mi szumiały
Także teraz powinno być ciszej trochę z tyłu .
- Peter
- Nowy
Do 330 mm średnicy . Pod 321 będzie trochę inny i zależy jaki typ mocowania zacisku . Czy od boku na uszach czy od czoła
- Peter
- Nowy
Udało się w końcu dopasować wszystko i Klimatronik funkcjonuje .
Trzeba było zmienić wiązek deski , przedłużyć z 120 kabli i do tego jeszcze zakodować moduł BCM na nowo i zmienić dmuchawę . Zostało do zmiany wiązki drzwi ponieważ w nowej wiązce są inne wtyczki . Oraz prawdopodobnie zmienię tylną kostkę pompy paliwowej dzięki czemu będę mógł założyć oryginalny system poziomowania xenonowego . Wcześniej kupiłem żyroskopowy z internetu ale jak mogę założyć oryginał i będzie to funkcjonowało z przełącznikiem świateł . Znalazłem jeszcze zbiornik do spryskiwania reflektorów i chyba namierzyłem w wiązce wtyczkę do pompki .
Trzeba było zmienić wiązek deski , przedłużyć z 120 kabli i do tego jeszcze zakodować moduł BCM na nowo i zmienić dmuchawę . Zostało do zmiany wiązki drzwi ponieważ w nowej wiązce są inne wtyczki . Oraz prawdopodobnie zmienię tylną kostkę pompy paliwowej dzięki czemu będę mógł założyć oryginalny system poziomowania xenonowego . Wcześniej kupiłem żyroskopowy z internetu ale jak mogę założyć oryginał i będzie to funkcjonowało z przełącznikiem świateł . Znalazłem jeszcze zbiornik do spryskiwania reflektorów i chyba namierzyłem w wiązce wtyczkę do pompki .
-
- Świeżak
- Imię: Karol
- Otrzymał podziękowań: 0
Nie za mało materiału w okolicach gwintowanych otworów zostało? Troche straszno to wygląda...
- Peter
- Nowy
Adapter ma 26 mm grubości z czego 12 mm to jest ten kawałek o którym piszesz i on wchodzi w zwrotnicę . Zacisk jest przykręcany od drugiej gładkiej strony także 14 mm gwintu który powinien to utrzymać i do tego kolejne 12 mm w zwrotnicy .karolluczak pisze:Nie za mało materiału w okolicach gwintowanych otworów zostało? Troche straszno to wygląda...
-
- Świeżak
- Imię: KRYSTIAN
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Już myślałem, że temat umarł.
Dobrze działasz, z tego co piszesz to ciężko jest z klimatronikiem, dobrze że odpuściłem montaż u siebie...
Ciekawe jak to będzie hamować
GSI miało lepsze hamulce w standardzie bo zwykła Corsa tak jak moja 1.2 to ma "zwalniacze" zamiast hamulców i nawet brak wentylowanych tarcz. (W poprzednim samochodzie: Seat Arosa 1.0 były wentylowane i sprawniejsze, a w Corsie to naprawdę na tym "zaoszczędzili").
Dobrze działasz, z tego co piszesz to ciężko jest z klimatronikiem, dobrze że odpuściłem montaż u siebie...
Ciekawe jak to będzie hamować
GSI miało lepsze hamulce w standardzie bo zwykła Corsa tak jak moja 1.2 to ma "zwalniacze" zamiast hamulców i nawet brak wentylowanych tarcz. (W poprzednim samochodzie: Seat Arosa 1.0 były wentylowane i sprawniejsze, a w Corsie to naprawdę na tym "zaoszczędzili").
- Peter
- Nowy
Właśnie dzisiaj przed chwilą przenalizowałem starą wiązkę z deski czyli przedlift i wyczaiłem co zrobić aby nie zmieniać wiązki deski jeżeli chce się zamontować Klima tronik. Teraz pluje sobie w brodę bo mam 2 wiązki których nie potrzebuję i jeden Panel do klimatronika i wiązkę dmuchowy także jak chcesz to mogę podpowiedzieć co i jak i sam sobie możesz zrobićkryst16 pisze:Już myślałem, że temat umarł.
-
- Świeżak
- Imię: KRYSTIAN
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Hm... Narazie szykują się inne wydatki, także pewnie odpuszczę temat klimy. Ale dzięki, odezwę się jeśli zdecyduje się na montaż.
Teraz mam gorszą kwestię, hałas łańcucha rozrządu i nie wiem czy to robić bo wiele osób twierdzi, że to bardzo szybko wraca (po kilkunastu tysiącach kilometrów) i ten "typ tak ma".
Z hałasującym łańcuchem jeżdżę już ponad rok albo dłużej i jeszcze się nie zerwał (Słychać go tylko przy gorącym silniku na wolnych obrotach wtedy kiedy olej jest rzadszy i napinacz sobie nie radzi).
Wiesz coś może na ten temat?
Planuję się zabrać za to bliżej wiosny, ale wcześniej zmierzę mu kompresję i ciśnienie oleju. (240 tyś prawie i cały czas na LPG) Przebieg realny pewnie ma większy...
Teraz mam gorszą kwestię, hałas łańcucha rozrządu i nie wiem czy to robić bo wiele osób twierdzi, że to bardzo szybko wraca (po kilkunastu tysiącach kilometrów) i ten "typ tak ma".
Z hałasującym łańcuchem jeżdżę już ponad rok albo dłużej i jeszcze się nie zerwał (Słychać go tylko przy gorącym silniku na wolnych obrotach wtedy kiedy olej jest rzadszy i napinacz sobie nie radzi).
Wiesz coś może na ten temat?
Planuję się zabrać za to bliżej wiosny, ale wcześniej zmierzę mu kompresję i ciśnienie oleju. (240 tyś prawie i cały czas na LPG) Przebieg realny pewnie ma większy...
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Peter heble masz pod 400KM:), olej te klimy i zrob taka moc:)
- Peter
- Nowy
Jedynie co rozważam to jak znajdę rozbitka z silnikiem z20leh to wtedy mogę działaćPorszak pisze:Peter heble masz pod 400KM:), olej te klimy i zrob taka moc:)
- Peter
- Nowy
Mały up coś tam sie dzieje
Zaciski juz w kolorze finalnym .
Planuje teraz jeszcze zmienić tarcze na nawiercane z przodu . Na tył muszę kupić zaciski i zrobic adapter aby to wszystko hulało z ręcznym hamulcem . Do tego przewody w stalowym oplocie . I chyba tyle jeżeli chodzi o hamulce . Potem biorę sie za zawieszenie czyli wszystko z auta wylatuje i przygotowywanie pod pneumatyke .
W między czasie czekam jeszcze na kilka nowinek technicznych .
Zaciski juz w kolorze finalnym .
Planuje teraz jeszcze zmienić tarcze na nawiercane z przodu . Na tył muszę kupić zaciski i zrobic adapter aby to wszystko hulało z ręcznym hamulcem . Do tego przewody w stalowym oplocie . I chyba tyle jeżeli chodzi o hamulce . Potem biorę sie za zawieszenie czyli wszystko z auta wylatuje i przygotowywanie pod pneumatyke .
W między czasie czekam jeszcze na kilka nowinek technicznych .
-
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Otrzymał podziękowań: 0
Ładnie tu się modzi
Pod maską dalej eko kibel?
Pod maską dalej eko kibel?
Astra G x18xe1 powered by dbilas dynamic
161hp @ 6500
187nm
161hp @ 6500
187nm
- Peter
- Nowy
Narazie 1.8 które do odpychania sie z punktu A do B wystarczy
- Peter
- Nowy
Witam
Żeby nie było ze temat umarł
Czasu coraz mniej żeby cokolwiek robić .Jak przyjerzdzam na pare dni to zawsze tego czasu brakuje , ale udało sie ostanio złożyc lampy .Co prawda kupiłem kilka par ringów , żeby dobrać taki sam kolor . Ale to graniczy juz z cudem inna seria produkcji ledów i odcień będzie inny .
Obudowa soczewki i cewka pomalowana od środka na czerwono , dodatkowo zregenerowane odblysninki i gładkie szkła soczewek . Na włączonym zapłonie red devil eye po załączeniu postojówek zapalają sie ringi
Na sam koniec fotele zdążyłem rozebrać i tył został pokryty tkanina z włókna węglowego . Wszystko do worka podcisniewego i przesycilem żywica epoksydowa . Z efektu jestem zadowolony . Trzeba teraz doszlifować zmarszczki po membranie i może położę jeszcze jedna warstwę żywicy . A potem znowu szlifowanie na wysoki połysk i lakier bezbarwny .
Żeby nie było ze temat umarł
Czasu coraz mniej żeby cokolwiek robić .Jak przyjerzdzam na pare dni to zawsze tego czasu brakuje , ale udało sie ostanio złożyc lampy .Co prawda kupiłem kilka par ringów , żeby dobrać taki sam kolor . Ale to graniczy juz z cudem inna seria produkcji ledów i odcień będzie inny .
Obudowa soczewki i cewka pomalowana od środka na czerwono , dodatkowo zregenerowane odblysninki i gładkie szkła soczewek . Na włączonym zapłonie red devil eye po załączeniu postojówek zapalają sie ringi
Na sam koniec fotele zdążyłem rozebrać i tył został pokryty tkanina z włókna węglowego . Wszystko do worka podcisniewego i przesycilem żywica epoksydowa . Z efektu jestem zadowolony . Trzeba teraz doszlifować zmarszczki po membranie i może położę jeszcze jedna warstwę żywicy . A potem znowu szlifowanie na wysoki połysk i lakier bezbarwny .
- Peter
- Nowy
Nie mogłem sie oprzeć i musiałem je mieć
Oz racing centerlock system . 17jx9j et23
Oz racing centerlock system . 17jx9j et23
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
adaptery masz czy bedziesz rzeźbił?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Peter
- Nowy
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
moooocno i podoba mi sie tylko te 9 cali, co Ty na to wciagniesz?
- Peter
- Nowy
Na felgi napewno znajde jakies fajne oponki nie robie naciągow od razu mowię .
Na tylnią osi wleci taki zestaw
Zacisk w kolorze złotym i napewno tarcza z przodu zmienię na 345 bo budowa felgi pozwala mi na większą iwtedy wpakuje na tył i przód tarcze 2 częściowe .
Udało mi sie kupić oryginalne pokrowce na fotele . Skóra napa i alkantara .
Deska rozdzielcza i boczki drzwi , słupki i podsufitka ida w te samą kolorystykę . Na wszystkie dekory położę włókno węglowe
W aucie będę działał jak wrócę na czas urlopu .
Na tylnią osi wleci taki zestaw
Zacisk w kolorze złotym i napewno tarcza z przodu zmienię na 345 bo budowa felgi pozwala mi na większą iwtedy wpakuje na tył i przód tarcze 2 częściowe .
Udało mi sie kupić oryginalne pokrowce na fotele . Skóra napa i alkantara .
Deska rozdzielcza i boczki drzwi , słupki i podsufitka ida w te samą kolorystykę . Na wszystkie dekory położę włókno węglowe
W aucie będę działał jak wrócę na czas urlopu .
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
- Peter
- Nowy
Up date
Obecnie czekam na adaptery do nowych felg i na zrobienie adapterów na tylnią oś . Tarcze hamulcowe zmieniam na 340 nawiercane , z dzwonami alumiowymi I na tylnią oś wpada 4 tłoczek z tarcza 280 . W środku deska została obszyta w czarna alcantare . Została podsufitka , daszki i panele drzwi .
Obecnie czekam na adaptery do nowych felg i na zrobienie adapterów na tylnią oś . Tarcze hamulcowe zmieniam na 340 nawiercane , z dzwonami alumiowymi I na tylnią oś wpada 4 tłoczek z tarcza 280 . W środku deska została obszyta w czarna alcantare . Została podsufitka , daszki i panele drzwi .
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Gratuluję wytrwałości w dążeniu do celu Kiedy planujesz zacząć się cieszyć jazdą?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Peter
- Nowy
Ogólnie teraz , skupiam się aby robić raz a pożądanie żeby już nie poprawiać czegoś 20 razy . Narazie skupiłem się na środku . Deska juz obszyta , boczki drzwi pójdą w czarna skore nape i czarna alkantarę , podsufitka i daszki tak samo czarna alkantara , słupki a b c tez czarna alkantara , tylne boczki czarna skóra nappa i w bagażniku to samo . Fotele juz mam zrobione tylko tylne plastiki który były obłożne włóknem zostały do polakierowania . Zastanawiam sie nad tunelem czy zrobic go w skórze czy cały w wloknien węglowym . Reszta plastików z deski rozdzielczej będzie obłożona włóknem .
Generalnie mam jeszcze do poprowadzeni przewody do zawieszenia pneumatycznego dlatego środka JesCze nie składam bo czekam na kilka rzeczy i na nowy zbiornik z kompresorem w środku
Generalnie mam jeszcze do poprowadzeni przewody do zawieszenia pneumatycznego dlatego środka JesCze nie składam bo czekam na kilka rzeczy i na nowy zbiornik z kompresorem w środku
- Peter
- Nowy
Corsa rozebrana do gołej budy znowu , wstawiam wzmocnienia w podłogę . I kilka rzeczy zmieniam które mnie denerwowały zawsze . Także coś tam działam jak mamwolny czas . A 4 miesiące temu kupiłem nowa zabawkę , tylko teraz nie mam czasu jej składać do kupy