glosowanie na felgi
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
-
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Basista ja mam Bf Goodrich Profiler G w rozmiarze 215/40R17 na służbowej Nubirze 2.0 CDX Kombi (żeby była jasność), wcześniej były Dunlop SP Sport 9000. Porównania brak. Dunlop trzymał i pare razy uratował mi życie (może przesadzam ale zdrowie na pewno) BF nie trzyma tak dobrze na mokrym. Pisałem kiedyś wow'owi na priv jak jest z felgami - każda firma ma jakieś swoje mmarki które maja swoją pozycję na rynku - różnią się wzorami, cenami ale niestety czasami jakością, w przypadku Micała mamy ich, Klebera i BF który jest najtańszą oponą w ich ofercie (oprócz Kormorana ale on nie ma wszystkich rozmiarów). Niestety jest to prosta zależność cena-jakość. Osobiście nigdy więcej BF (a na pewno prywatnie), mimo tego znam ludzi którzy są zadowoleni, być może w Twoim przypadku niedoskonałości opony rekompensuje dobry zawias.
Myslę że gdybyś teraz póki masz co porównywać pojechał na innych oponach (klasy Dunlop, Good Year...) to wtedy wiedziałbyś o czym mówie.
Myslę że gdybyś teraz póki masz co porównywać pojechał na innych oponach (klasy Dunlop, Good Year...) to wtedy wiedziałbyś o czym mówie.
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) 
CTM#119

CTM#119
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
no i nie wiem sam... kieszen pewnie podpowie jedyne sluszne rozwiazanie... ale dobrze wiedziec na czym sie przejechaliscie (doslownie i w przenosni zarazem) - wezme to na pewno pod uwage... na szczescie (i na nieszczescie) jest jeszcze sporo czasu do wiosny, wiec mam duzo czasu na myslenie o dobrych oponach
poki co przejrzalem co maja w balunie i na opony.com.pl i wyglada to tak:
- uniroyal rainsport - 299 zl (calkiem, calkiem
)
- fulda carat extremo - 343 zl
- continental contisport - 351 zl
- bf profiler g - 299 zl
- dunlop sp sport 9000 - 334 zl (ta mi sie podoba
)
- pirelli p zero - 436 zl
- pirelli p5000 drago - 436 zl (moze nie drago tylko drogo
)
sklanialbym sie pewnie ku dunlop'om, chociaz ciekaw jestem ile kosztowaluby eagle f1 good year'a... i co tak naprawde jest dobre na mokrym... bo na suchym to wszystko sie dobrze trzyma... rozumiem, ze mam rekomendacje kupuj na dunlopa Jedrus???

- uniroyal rainsport - 299 zl (calkiem, calkiem

- fulda carat extremo - 343 zl
- continental contisport - 351 zl
- bf profiler g - 299 zl
- dunlop sp sport 9000 - 334 zl (ta mi sie podoba

- pirelli p zero - 436 zl
- pirelli p5000 drago - 436 zl (moze nie drago tylko drogo

sklanialbym sie pewnie ku dunlop'om, chociaz ciekaw jestem ile kosztowaluby eagle f1 good year'a... i co tak naprawde jest dobre na mokrym... bo na suchym to wszystko sie dobrze trzyma... rozumiem, ze mam rekomendacje kupuj na dunlopa Jedrus???
c20rsa, czlowieku meeen!
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
toyo chetnie, ale ile kosztuje sztuka i czy jest w 195/45/16? w tych dwoch sklepikach nie znalazlem... macie jeszcze jakies sugestie w temacie ww. przeze mnie oponek??? no i jak z dostepnoscia toyo???
jeszcze jedno pytanie: kiedy lepiej kupowac felgi, kiedy opony? w sensie czy czekac do wiosny na jakies promocje, nowe modele, etc. czy kupowac teraz? to samo z felgami... co podpowiecie z doswiadczenia? co powiesz Jedrus od strony businessowej?
jeszcze jedno pytanie: kiedy lepiej kupowac felgi, kiedy opony? w sensie czy czekac do wiosny na jakies promocje, nowe modele, etc. czy kupowac teraz? to samo z felgami... co podpowiecie z doswiadczenia? co powiesz Jedrus od strony businessowej?
c20rsa, czlowieku meeen!
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
ej, wow, ale bedziesz mial 11.8mm wieksza srednice kola.
nie znam sie na tym, ale to chyba sporo, nie? czy nie?
wyprowadzcie mnie w razie czego z bledu.
ja to bym przyjal w tej kolejnosci:
pirelki p5000d
uniroyal
dunlop
osobiscie lyknalbym rainsport, tez sie do tego przymierzam na lato
tylko tych cali bedzie miala troszke mniej, bo 15
o wlasnie, przy okazji, skoro juz jestem:
jaki rozmiar polecacie specjalisci na kola 6x15 jako zamiennik 165/65/14?
sa w zasadzie 2 opcje: 175/55/15 i 195/50/15. szkoda, ze jedyna opona dostepna na 175
to jakies srednie conti do tego w absurdalnej cenie... ale to akurat wina malo twarzowego rozmiaru.
cholera, chce miec 15, ale nie chce ladowac sie w 195, bo zaczne sie toczyc, a nie jehcac

nie znam sie na tym, ale to chyba sporo, nie? czy nie?
wyprowadzcie mnie w razie czego z bledu.
ja to bym przyjal w tej kolejnosci:
pirelki p5000d
uniroyal
dunlop
osobiscie lyknalbym rainsport, tez sie do tego przymierzam na lato

tylko tych cali bedzie miala troszke mniej, bo 15

o wlasnie, przy okazji, skoro juz jestem:
jaki rozmiar polecacie specjalisci na kola 6x15 jako zamiennik 165/65/14?
sa w zasadzie 2 opcje: 175/55/15 i 195/50/15. szkoda, ze jedyna opona dostepna na 175
to jakies srednie conti do tego w absurdalnej cenie... ale to akurat wina malo twarzowego rozmiaru.
cholera, chce miec 15, ale nie chce ladowac sie w 195, bo zaczne sie toczyc, a nie jehcac

- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
co do rozmiaru combo to adam moze miec racje... a mnie juz glowa boli od myslenia... mam dosc kombinacji z tymi oponami juz...
markos: idealny rozmiar na 15' to 195/45/15, chociaz 195/50 tez mozesz zalozyc... bo sa tansze a roznica nie jest duza... jesli nie chcesz 195... hmmmm... zebys nie zalowal ze za mala gume kupiles potem... to zakladaj 175/50/15 good year nct3 ma taki rozmiar lub rownie idealnie pasuje 185/50/15 - jeszcze jakies pytania?
oryginalny rozmiar 165/70/13 - 561,2 mm; 165/65/14 - 570,1
zamienniki: 195/45/15 - 556,5 mm; 195/50/15 - 576; 185/50/15 - 566
a do mnie 195/45/16 to juz 581,9
"no i masz babo placek"
i w ten sposob dochodzimy do tego jaka roznica mi sie tworzy i sam nie wiem co zrobic... czy kupic jednak 15', ale po tym jak REN kupil 16' jedynym slusznym rozmiarem - niestety markos - nie jest juz 15'... dilemma... Jedrus, Adam... co zrobic... przejmowac sie podwyzszona srednica o jakies 2 centymetry czy olac klamiacy licznik i "wydluzenie" skrzynki, bo to nie bedzie mialo takiego wplywu...
poki co felgi sprzedalem i czas zrobic zakupy na wiosne...
markos: idealny rozmiar na 15' to 195/45/15, chociaz 195/50 tez mozesz zalozyc... bo sa tansze a roznica nie jest duza... jesli nie chcesz 195... hmmmm... zebys nie zalowal ze za mala gume kupiles potem... to zakladaj 175/50/15 good year nct3 ma taki rozmiar lub rownie idealnie pasuje 185/50/15 - jeszcze jakies pytania?
oryginalny rozmiar 165/70/13 - 561,2 mm; 165/65/14 - 570,1
zamienniki: 195/45/15 - 556,5 mm; 195/50/15 - 576; 185/50/15 - 566
a do mnie 195/45/16 to juz 581,9

i w ten sposob dochodzimy do tego jaka roznica mi sie tworzy i sam nie wiem co zrobic... czy kupic jednak 15', ale po tym jak REN kupil 16' jedynym slusznym rozmiarem - niestety markos - nie jest juz 15'... dilemma... Jedrus, Adam... co zrobic... przejmowac sie podwyzszona srednica o jakies 2 centymetry czy olac klamiacy licznik i "wydluzenie" skrzynki, bo to nie bedzie mialo takiego wplywu...
poki co felgi sprzedalem i czas zrobic zakupy na wiosne...
c20rsa, czlowieku meeen!
- cyberpooh
- Weteran
- Kontakt:
wez wkoncu pozycz od rena i zaloz je, zobacz jak to wyglada... pewnie sie zakochasz w tym i problem z glowy 

Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym

Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Ja do wiosny nie czekam, już teraz pilnie szukam jakiś 14" (teraz na gazie i spalanie na 15" nie straszne) muszę dać większy profil bo często śmigam po dołkach, a i silniczek słaby więc zostaje 175/60/14 lub 185/55/14. 205 czy 195 jak miałem to przesada
Uważam, że jak kupować to właśnie teraz, bo wszyscy szukają zimówek i stalowych felg. Sklepy mają czasem jeszcze letnie zapasy i z tąd czasem promocje.

Uważam, że jak kupować to właśnie teraz, bo wszyscy szukają zimówek i stalowych felg. Sklepy mają czasem jeszcze letnie zapasy i z tąd czasem promocje.
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
jest to jakies rozwiazanie, ale pozostaje kwestia czy ma sens zakladanie kola ktore powiekszy mi srednice w stosunku do oryginalu o 2cm? pewnie, mozna zmniejszyc profil, ale nie moge tego zrobic ze wzgledu chociazby na troske o felge...
zakocham sie w 16' na pewno!!! juz jestem napalony, ale wypadaloby jednak zalozyc te kolka od Rena... mam dosc, boli mnie glowa juz od tego myslenia, blah!!!
zakocham sie w 16' na pewno!!! juz jestem napalony, ale wypadaloby jednak zalozyc te kolka od Rena... mam dosc, boli mnie glowa juz od tego myslenia, blah!!!
c20rsa, czlowieku meeen!
- !markos
- M A S T E R
tak. jedno: zgadnij, czemu nie pytalem o ten rozmiar?wow pisze:rownie idealnie pasuje 185/50/15 - jeszcze jakies pytania?
odpowiedz brzmi: nikt takich opon nie produkuje.
ja w kazdym razie nie znalazlem. jest 185/50 na 14", a potem zaraz 16"

a poza tym chyba lepiej wziac 195/50/15, niz 195/45/15, bo ta pierwsza jest tylko 6mm wieksza od oryginalu,
ta druga natomiast 14mm mniejsza, zgadza sie, czy cos pokrecilem?
moje zdanie jest takie: jak chcecie prostowac sobie 16, to prosze bardzo

ja wole zrezygnowac z jednego cala, na rzecz wiekszego spokoju i pewnie oszczednosci...
mnie to juz leb boli od tych felgowo-oponiarskich rozmyslan

- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
adam_x: heh, dzis dostalem powaznego bolu glowy od myslenia w temacie 15' czy 16'... zwlaszcza, ze znalazlem mille miglia action (moje ukochane) w 16' w b. dobrej, jak sadze, cenie - 675 zeta. wiec jeszcze bardziej wzmoglo to myslenie 
markos: hmmm, fakt! 185/50/15 nie ma... hmmm, a to dziwne. bylem tak pewien, ze nie sprawdzilem...
co do roznic miedzy 195/50 i 195/45 to liczysz dobrze, ale sa dwa fakty ktorych nie uwzgledniasz, bo kupiles autko z serii na stulecie i dostales 14' w standardzie... chodzi o to, ze standardowy rozmiar kol w corsie od samego poczatku (poza wersja gsi) to 165/70/13. drugi fakt, ze w tuningu przyjmujesz za lepsza srednice mniejsza od oryginalu wybierajac zamiennik. gazetki typu auto swiat mowia zupelnie odwrotnie, ale sa to tez zupelnie odwrotnie nastawione do tuningu gazetki. i tak ja na 14' nie mialem juz 165/65/14 tak jak Ty, ale 165/60/14 bo ten rozmiar jest mniejszym zamiennikiem. w stosunku do 165/70/13 roznica wyglada tak: przy 45 in minus 5 mm, przy 50 in plus 5 mm.
co do 16' to jesli ktos sie decyduje - jesli ja sie zdecyduje - to na pewno nie kupie felg takich ktore bede musial prostowac czesciej niz Ty oryginalne oplowskie 15'. felga feldze nierowna w kwestii twardosci, wiem to po ostatnim sezonie na oz f1
a oprocz rezygnacji z jednego cala rezygnuje sie tez z niesamowicie lepszego wrazenia...
eeech... mnie tez juz glowa boli... i ciagle nie wiem czy kupie 15' czy 16' - btw: dzieki za podpowiedzi w mojej ankiecie

markos: hmmm, fakt! 185/50/15 nie ma... hmmm, a to dziwne. bylem tak pewien, ze nie sprawdzilem...
co do roznic miedzy 195/50 i 195/45 to liczysz dobrze, ale sa dwa fakty ktorych nie uwzgledniasz, bo kupiles autko z serii na stulecie i dostales 14' w standardzie... chodzi o to, ze standardowy rozmiar kol w corsie od samego poczatku (poza wersja gsi) to 165/70/13. drugi fakt, ze w tuningu przyjmujesz za lepsza srednice mniejsza od oryginalu wybierajac zamiennik. gazetki typu auto swiat mowia zupelnie odwrotnie, ale sa to tez zupelnie odwrotnie nastawione do tuningu gazetki. i tak ja na 14' nie mialem juz 165/65/14 tak jak Ty, ale 165/60/14 bo ten rozmiar jest mniejszym zamiennikiem. w stosunku do 165/70/13 roznica wyglada tak: przy 45 in minus 5 mm, przy 50 in plus 5 mm.
co do 16' to jesli ktos sie decyduje - jesli ja sie zdecyduje - to na pewno nie kupie felg takich ktore bede musial prostowac czesciej niz Ty oryginalne oplowskie 15'. felga feldze nierowna w kwestii twardosci, wiem to po ostatnim sezonie na oz f1

eeech... mnie tez juz glowa boli... i ciagle nie wiem czy kupie 15' czy 16' - btw: dzieki za podpowiedzi w mojej ankiecie

c20rsa, czlowieku meeen!
- !markos
- M A S T E R
ja swoich nie prostowalem przez 40000km. i dalej sa proste jak nowewow pisze:jesli ja sie zdecyduje - to na pewno nie kupie felg takich ktore bede musial prostowac czesciej niz Ty oryginalne oplowskie

dzieki za spostrzezenia dot. roznic w zamiennikach. cenne uwagi, napewno pomaga w decyzji

kurde, to moze ja tez przyjme 16?

sprezynki h&r -35mm sa w planach, wiec efekt bylby raczej oszalamiajacy

- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
hmmm... pozwalam sobie sadzic zatem, ze oz w 16' bedzie rownie wytrzymaly!markos pisze:ja swoich nie prostowalem przez 40000km. i dalej sa proste jak nowe

ale ten efekt... eech... a majac 15' tez za niezly pieniadz, moze lepiej jednak dozbierac i kupic cos really nice??? moze jeszcze raz sie zarejestrujesz i oddasz glos na 16'???!markos pisze:kurde, to moze ja tez przyjme 16?ale gruba kasiore trzeba w to wladowac...

c20rsa, czlowieku meeen!
-
- Nowy
- Kontakt:

Kasę którą w ten sposób zaoszczędziłem można by dołożyć np do felg- ale bynajmniej nikogo nie namawiam do zakupy używanych opon- jeżeli już- róbcie to na własne ryzyko

- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
adam: ja jezdzilem juz na uzywanych i juz nie za bardzo chce... dobre byly niby, ale caly czas mialem wrazenie, ze nowe bylyby lepsze
poza tym chce naprawde byc pewnym kolek, bo jezdze jak jezdze i czasem naprawde musze polegac na skutecznosci rzeczy martwych... opon, hamulcow... zreszta jak kazdy 
natomiast co do zimowek to akurat te bylbym bardziej sklonny kupic uzywane, bo jakos spokojniej sie jezdzi ta pora roku
sam jezdze na gownianych debicach frugo... i jakos jezdze... gorzej gdy jest troszke cieplej niz 5 stopni...

natomiast co do zimowek to akurat te bylbym bardziej sklonny kupic uzywane, bo jakos spokojniej sie jezdzi ta pora roku

c20rsa, czlowieku meeen!
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
mille miglia maja przedstawicielstwo w polsce... :0 sam bylem zdziwiony... i mialem zamiar kombinowac to od nich, ale poniewaz jak sie okazalo najpiekniejsze (moim zdaniem) felgi tj. action nie sa oferowane na polske w rozmiarze 4/100 caly plan runal. wracam do starego, dobrego oz'eta
action na corsie sa piekne... ale ich program nie obejmuje 4/100... co za glupi pomysl, ech!!! ale moze jeszcze jakos z zagramanicy sie pofatyguje 

c20rsa, czlowieku meeen!
- !markos
- M A S T E R
a kto mowi, ze nie ma actionw 4x100? jest. 7.5x16H2 ET37.wow pisze:action na corsie sa piekne... ale ich program nie obejmuje 4/100...
numer katalogowy 25175. a czy sa w Polsce, tego nie wiem.
pisalem do millemiglia maila, ale nie odpowiedzieli.
wyglada na to, ze jesli millemiglia ma kiepska dystrubucje, to jest sie za co zabrac

wiem natomiast napewno, ze nie w Polsce sa. ot, chocby ta corsa:

a to z konfiguratorea na stronce millemiglia:

mnie natomiast totalnie miazdza te felgi i nie przyjmuje glosow sprzeciwu:

obie z oferty millemiglia na nieszczescie. evo i spider.
wow, najlepsza fota action jaka znalazlem: http://republika.pl/markos3/images/action_1000.jpg
za duza rozdzielczosc, zeby smiecic forum. zainteresowani sobie klikna.
patrz i placz

a jak masz zamiar sie wybrac gdzies dalej po millemiglia, to zabieram
sie z Toba, jedziemy na 2 samochody i kupujemy hurtowo, moze dadza
nam jaki upust co?

ale ja biore evo http://republika.pl/markos3/images/evo_1000.jpg dobra?

- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
markos - ja wiem, ze jest action w 4/100 - juz dawno widzialem corsy na takich feluniach i od tamtej pory choruje na takie felgi... ja wiem... tyle, ze ten polski przedstawiciel powiedzial, ze na polske ich nie oferuja i juz
dlatego jest bu... ale sa piekne... dzieki za te zdjatka - po prostu zachorowalem... zdewastowala mnie ta srebrna corsi - oj, piekna!!! musze je miec!!!!!!!!!!!
mmiglia faktycznie w polsce slabo stoi... ten ich przedstawiciel jest bardzo fajny, ale co z tego jak maja strzepki oferty...
markos, ta fotka action dewastuje mnie po prostu - ouch!!!!
juz sie zdecydowalem!!! teraz musimy namierzyc tylko gdzie jechac po te felunie... w niemczech tez z nimi nielatwo... hmmm... jakies pomysly??? mam malo czasu teraz bo targi sa i cale dnie siedze tam bez inetu, wiec jesli masz ochote to poszperaj, plizzzzzzzzzz... ja sie pisze na opcje wyjzadu po felgi... bierz evo... nie bedziemy mieli tego samego
na dwa samochody to tylko 8 felg - ciezko bedzie walczyc o upust, ale chce je kupic po prostu. tylko musimy wymyslic jak!

mmiglia faktycznie w polsce slabo stoi... ten ich przedstawiciel jest bardzo fajny, ale co z tego jak maja strzepki oferty...
markos, ta fotka action dewastuje mnie po prostu - ouch!!!!

juz sie zdecydowalem!!! teraz musimy namierzyc tylko gdzie jechac po te felunie... w niemczech tez z nimi nielatwo... hmmm... jakies pomysly??? mam malo czasu teraz bo targi sa i cale dnie siedze tam bez inetu, wiec jesli masz ochote to poszperaj, plizzzzzzzzzz... ja sie pisze na opcje wyjzadu po felgi... bierz evo... nie bedziemy mieli tego samego

c20rsa, czlowieku meeen!
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
ouch! na razie znalazlem na wheelmanii w wlk. brytanii 16' za ouch!!!! za ouch!!! za... 140 funtow sztuka!!! troche sporo... musimy znalezc taniej!!! chce miec actiony!!! co ciekawe w tym samym sklepie oz supert w 16' kosztuje 130 funtow - roznica niewielka. musimy znalezc tanszy kraj po prostu... zaraz wysle zapytanie do firmy w czechach 

c20rsa, czlowieku meeen!