glosowanie na felgi

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
Jedrus
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Jedrus »

Basista ja mam Bf Goodrich Profiler G w rozmiarze 215/40R17 na służbowej Nubirze 2.0 CDX Kombi (żeby była jasność), wcześniej były Dunlop SP Sport 9000. Porównania brak. Dunlop trzymał i pare razy uratował mi życie (może przesadzam ale zdrowie na pewno) BF nie trzyma tak dobrze na mokrym. Pisałem kiedyś wow'owi na priv jak jest z felgami - każda firma ma jakieś swoje mmarki które maja swoją pozycję na rynku - różnią się wzorami, cenami ale niestety czasami jakością, w przypadku Micała mamy ich, Klebera i BF który jest najtańszą oponą w ich ofercie (oprócz Kormorana ale on nie ma wszystkich rozmiarów). Niestety jest to prosta zależność cena-jakość. Osobiście nigdy więcej BF (a na pewno prywatnie), mimo tego znam ludzi którzy są zadowoleni, być może w Twoim przypadku niedoskonałości opony rekompensuje dobry zawias.
Myslę że gdybyś teraz póki masz co porównywać pojechał na innych oponach (klasy Dunlop, Good Year...) to wtedy wiedziałbyś o czym mówie.
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) :)
CTM#119
Adam_x
Nowy
Kontakt:

Post autor: Adam_x »

Zasugeruję Yokohama albo Toyo :lol:
Di gustibus non disputandum est!

Moje autko:
http://www.pbase.com/lexluger/v40
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

no i nie wiem sam... kieszen pewnie podpowie jedyne sluszne rozwiazanie... ale dobrze wiedziec na czym sie przejechaliscie (doslownie i w przenosni zarazem) - wezme to na pewno pod uwage... na szczescie (i na nieszczescie) jest jeszcze sporo czasu do wiosny, wiec mam duzo czasu na myslenie o dobrych oponach :) poki co przejrzalem co maja w balunie i na opony.com.pl i wyglada to tak:

- uniroyal rainsport - 299 zl (calkiem, calkiem :) )
- fulda carat extremo - 343 zl
- continental contisport - 351 zl
- bf profiler g - 299 zl
- dunlop sp sport 9000 - 334 zl (ta mi sie podoba :) )
- pirelli p zero - 436 zl
- pirelli p5000 drago - 436 zl (moze nie drago tylko drogo ;) )

sklanialbym sie pewnie ku dunlop'om, chociaz ciekaw jestem ile kosztowaluby eagle f1 good year'a... i co tak naprawde jest dobre na mokrym... bo na suchym to wszystko sie dobrze trzyma... rozumiem, ze mam rekomendacje kupuj na dunlopa Jedrus???
c20rsa, czlowieku meeen!
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

Tak ja teza polecam Toyo t1 proxes, mam takie na tyle i powiem ze rewelacja te opony
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

toyo chetnie, ale ile kosztuje sztuka i czy jest w 195/45/16? w tych dwoch sklepikach nie znalazlem... macie jeszcze jakies sugestie w temacie ww. przeze mnie oponek??? no i jak z dostepnoscia toyo???

jeszcze jedno pytanie: kiedy lepiej kupowac felgi, kiedy opony? w sensie czy czekac do wiosny na jakies promocje, nowe modele, etc. czy kupowac teraz? to samo z felgami... co podpowiecie z doswiadczenia? co powiesz Jedrus od strony businessowej?
c20rsa, czlowieku meeen!
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

ja mam oponki UniRoyal RainSport i sobie chwale :D i sa w rozmiarze 195/45R16 tyle ze ja za nie placilem 383 PLN/sztuka
c20mboT
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

ej, wow, ale bedziesz mial 11.8mm wieksza srednice kola.
nie znam sie na tym, ale to chyba sporo, nie? czy nie?
wyprowadzcie mnie w razie czego z bledu.

ja to bym przyjal w tej kolejnosci:
pirelki p5000d
uniroyal
dunlop

osobiscie lyknalbym rainsport, tez sie do tego przymierzam na lato :D
tylko tych cali bedzie miala troszke mniej, bo 15 :-D

o wlasnie, przy okazji, skoro juz jestem:
jaki rozmiar polecacie specjalisci na kola 6x15 jako zamiennik 165/65/14?
sa w zasadzie 2 opcje: 175/55/15 i 195/50/15. szkoda, ze jedyna opona dostepna na 175
to jakies srednie conti do tego w absurdalnej cenie... ale to akurat wina malo twarzowego rozmiaru.
cholera, chce miec 15, ale nie chce ladowac sie w 195, bo zaczne sie toczyc, a nie jehcac :-D :-D
Obrazek
REN
Weteran
Kontakt:

ja jezdze na wiekszych gumach niz sa seryjnie, teraz mam 195/45R16 wczesniej mialem 175/65R14
c20mboT
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Ren combo w standardzie ma chyba większe gumy niż 3D i 5D
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

co do rozmiaru combo to adam moze miec racje... a mnie juz glowa boli od myslenia... mam dosc kombinacji z tymi oponami juz...

markos: idealny rozmiar na 15' to 195/45/15, chociaz 195/50 tez mozesz zalozyc... bo sa tansze a roznica nie jest duza... jesli nie chcesz 195... hmmmm... zebys nie zalowal ze za mala gume kupiles potem... to zakladaj 175/50/15 good year nct3 ma taki rozmiar lub rownie idealnie pasuje 185/50/15 - jeszcze jakies pytania?

oryginalny rozmiar 165/70/13 - 561,2 mm; 165/65/14 - 570,1
zamienniki: 195/45/15 - 556,5 mm; 195/50/15 - 576; 185/50/15 - 566

a do mnie 195/45/16 to juz 581,9 :( "no i masz babo placek"

i w ten sposob dochodzimy do tego jaka roznica mi sie tworzy i sam nie wiem co zrobic... czy kupic jednak 15', ale po tym jak REN kupil 16' jedynym slusznym rozmiarem - niestety markos - nie jest juz 15'... dilemma... Jedrus, Adam... co zrobic... przejmowac sie podwyzszona srednica o jakies 2 centymetry czy olac klamiacy licznik i "wydluzenie" skrzynki, bo to nie bedzie mialo takiego wplywu...

poki co felgi sprzedalem i czas zrobic zakupy na wiosne...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

wez wkoncu pozycz od rena i zaloz je, zobacz jak to wyglada... pewnie sie zakochasz w tym i problem z glowy :)
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Ja do wiosny nie czekam, już teraz pilnie szukam jakiś 14" (teraz na gazie i spalanie na 15" nie straszne) muszę dać większy profil bo często śmigam po dołkach, a i silniczek słaby więc zostaje 175/60/14 lub 185/55/14. 205 czy 195 jak miałem to przesada :-D

Uważam, że jak kupować to właśnie teraz, bo wszyscy szukają zimówek i stalowych felg. Sklepy mają czasem jeszcze letnie zapasy i z tąd czasem promocje.
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

jest to jakies rozwiazanie, ale pozostaje kwestia czy ma sens zakladanie kola ktore powiekszy mi srednice w stosunku do oryginalu o 2cm? pewnie, mozna zmniejszyc profil, ale nie moge tego zrobic ze wzgledu chociazby na troske o felge...

zakocham sie w 16' na pewno!!! juz jestem napalony, ale wypadaloby jednak zalozyc te kolka od Rena... mam dosc, boli mnie glowa juz od tego myslenia, blah!!!
c20rsa, czlowieku meeen!
Adam_x
Nowy
Kontakt:

wow nie jesteś sam! ja z tym dylematem żyję już od dłuższego czasu... spać spokojnie nie mogę bo ciągle o tym myślę- 15 czy 16 ? ehhhhhh :zakrecony:

Moje autko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wow pisze:rownie idealnie pasuje 185/50/15 - jeszcze jakies pytania?
tak. jedno: zgadnij, czemu nie pytalem o ten rozmiar?
odpowiedz brzmi: nikt takich opon nie produkuje.
ja w kazdym razie nie znalazlem. jest 185/50 na 14", a potem zaraz 16" :(
a poza tym chyba lepiej wziac 195/50/15, niz 195/45/15, bo ta pierwsza jest tylko 6mm wieksza od oryginalu,
ta druga natomiast 14mm mniejsza, zgadza sie, czy cos pokrecilem?
moje zdanie jest takie: jak chcecie prostowac sobie 16, to prosze bardzo :D
ja wole zrezygnowac z jednego cala, na rzecz wiekszego spokoju i pewnie oszczednosci...
mnie to juz leb boli od tych felgowo-oponiarskich rozmyslan :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

adam_x: heh, dzis dostalem powaznego bolu glowy od myslenia w temacie 15' czy 16'... zwlaszcza, ze znalazlem mille miglia action (moje ukochane) w 16' w b. dobrej, jak sadze, cenie - 675 zeta. wiec jeszcze bardziej wzmoglo to myslenie ;)

markos: hmmm, fakt! 185/50/15 nie ma... hmmm, a to dziwne. bylem tak pewien, ze nie sprawdzilem...

co do roznic miedzy 195/50 i 195/45 to liczysz dobrze, ale sa dwa fakty ktorych nie uwzgledniasz, bo kupiles autko z serii na stulecie i dostales 14' w standardzie... chodzi o to, ze standardowy rozmiar kol w corsie od samego poczatku (poza wersja gsi) to 165/70/13. drugi fakt, ze w tuningu przyjmujesz za lepsza srednice mniejsza od oryginalu wybierajac zamiennik. gazetki typu auto swiat mowia zupelnie odwrotnie, ale sa to tez zupelnie odwrotnie nastawione do tuningu gazetki. i tak ja na 14' nie mialem juz 165/65/14 tak jak Ty, ale 165/60/14 bo ten rozmiar jest mniejszym zamiennikiem. w stosunku do 165/70/13 roznica wyglada tak: przy 45 in minus 5 mm, przy 50 in plus 5 mm.

co do 16' to jesli ktos sie decyduje - jesli ja sie zdecyduje - to na pewno nie kupie felg takich ktore bede musial prostowac czesciej niz Ty oryginalne oplowskie 15'. felga feldze nierowna w kwestii twardosci, wiem to po ostatnim sezonie na oz f1 :) a oprocz rezygnacji z jednego cala rezygnuje sie tez z niesamowicie lepszego wrazenia...

eeech... mnie tez juz glowa boli... i ciagle nie wiem czy kupie 15' czy 16' - btw: dzieki za podpowiedzi w mojej ankiecie :)
c20rsa, czlowieku meeen!
REN
Weteran
Kontakt:

ja standardowo mam 165/70R13 wiec obecnie mam kola o srednicy wiekszej o 2cm niz w standardzie
c20mboT
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wow pisze:jesli ja sie zdecyduje - to na pewno nie kupie felg takich ktore bede musial prostowac czesciej niz Ty oryginalne oplowskie
ja swoich nie prostowalem przez 40000km. i dalej sa proste jak nowe :-D
dzieki za spostrzezenia dot. roznic w zamiennikach. cenne uwagi, napewno pomaga w decyzji :)
kurde, to moze ja tez przyjme 16? :-D ale gruba kasiore trzeba w to wladowac...
sprezynki h&r -35mm sa w planach, wiec efekt bylby raczej oszalamiajacy :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

!markos pisze:ja swoich nie prostowalem przez 40000km. i dalej sa proste jak nowe :-D
hmmm... pozwalam sobie sadzic zatem, ze oz w 16' bedzie rownie wytrzymaly :)
!markos pisze:kurde, to moze ja tez przyjme 16? :-D ale gruba kasiore trzeba w to wladowac...
ale ten efekt... eech... a majac 15' tez za niezly pieniadz, moze lepiej jednak dozbierac i kupic cos really nice??? moze jeszcze raz sie zarejestrujesz i oddasz glos na 16'??? :-P
c20rsa, czlowieku meeen!
Adam_x
Nowy
Kontakt:

wow? a zdradzisz jakim funduszem dysponujesz? tzn ile masz zamiar wydać? jaka jest górna granica? :D

Moje autko:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

tak w zasadzie to sam nie wiem ile przeznacze na felgi... ale poki co akceptuje kwoty z rejonu 2500 za same felgi... do tego jakies 1400 za oponki... jesli chodzi o felgi to niestety to co mnie interesuje, a sa to tylko dwie rzeczy: oz i mille miglia nie kosztuje mniej :(
c20rsa, czlowieku meeen!
Adam_x
Nowy
Kontakt:

:-D Myślę ze za 2500 coś wybierzesz jeśli chodzi o fele... a co do oponek to widze że większość z was jest za nowymi- nie będę tu polemizował bo nowe to zawsze pewne... Ja tymczasem zakupiłem rok temu ziomowe używki UltraGripy5 za 350zł komplecik (zużyte w 10%) i sobie chwalę :-D
Kasę którą w ten sposób zaoszczędziłem można by dołożyć np do felg- ale bynajmniej nikogo nie namawiam do zakupy używanych opon- jeżeli już- róbcie to na własne ryzyko 8)

Moje autko:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

adam: ja jezdzilem juz na uzywanych i juz nie za bardzo chce... dobre byly niby, ale caly czas mialem wrazenie, ze nowe bylyby lepsze ;) poza tym chce naprawde byc pewnym kolek, bo jezdze jak jezdze i czasem naprawde musze polegac na skutecznosci rzeczy martwych... opon, hamulcow... zreszta jak kazdy :)

natomiast co do zimowek to akurat te bylbym bardziej sklonny kupic uzywane, bo jakos spokojniej sie jezdzi ta pora roku ;) sam jezdze na gownianych debicach frugo... i jakos jezdze... gorzej gdy jest troszke cieplej niz 5 stopni...
c20rsa, czlowieku meeen!
Adam_x
Nowy
Kontakt:

Masz rację wow! Dla mnie 1400zl na opony to jednak za dużo kasy... ale szacunek za dobre podejście do spraw zw z bezpieczeństwe etc :-D

Moje autko:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

:oko:
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wow pisze:jesli chodzi o felgi to niestety to co mnie interesuje, a sa to tylko dwie rzeczy: oz i mille miglia nie kosztuje mniej :(
wow, a skad bedziesz kombinowal mille miglia? to ja tez sie moze podlacze :-D
ciekawosc: a ktory model z oferty 1000miglia podoba Ci sie najbardziej?
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

mille miglia maja przedstawicielstwo w polsce... :0 sam bylem zdziwiony... i mialem zamiar kombinowac to od nich, ale poniewaz jak sie okazalo najpiekniejsze (moim zdaniem) felgi tj. action nie sa oferowane na polske w rozmiarze 4/100 caly plan runal. wracam do starego, dobrego oz'eta :) action na corsie sa piekne... ale ich program nie obejmuje 4/100... co za glupi pomysl, ech!!! ale moze jeszcze jakos z zagramanicy sie pofatyguje :-P
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wow pisze:action na corsie sa piekne... ale ich program nie obejmuje 4/100...
a kto mowi, ze nie ma actionw 4x100? jest. 7.5x16H2 ET37.
numer katalogowy 25175. a czy sa w Polsce, tego nie wiem.
pisalem do millemiglia maila, ale nie odpowiedzieli.
wyglada na to, ze jesli millemiglia ma kiepska dystrubucje, to jest sie za co zabrac :-D
wiem natomiast napewno, ze nie w Polsce sa. ot, chocby ta corsa:

Obrazek

a to z konfiguratorea na stronce millemiglia:

Obrazek

mnie natomiast totalnie miazdza te felgi i nie przyjmuje glosow sprzeciwu:

Obrazek

Obrazek

obie z oferty millemiglia na nieszczescie. evo i spider.
wow, najlepsza fota action jaka znalazlem: http://republika.pl/markos3/images/action_1000.jpg
za duza rozdzielczosc, zeby smiecic forum. zainteresowani sobie klikna.
patrz i placz :placz: a ja zalkam razem z Toba...

a jak masz zamiar sie wybrac gdzies dalej po millemiglia, to zabieram
sie z Toba, jedziemy na 2 samochody i kupujemy hurtowo, moze dadza
nam jaki upust co? :-D
ale ja biore evo http://republika.pl/markos3/images/evo_1000.jpg dobra?
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

markos - ja wiem, ze jest action w 4/100 - juz dawno widzialem corsy na takich feluniach i od tamtej pory choruje na takie felgi... ja wiem... tyle, ze ten polski przedstawiciel powiedzial, ze na polske ich nie oferuja i juz :( dlatego jest bu... ale sa piekne... dzieki za te zdjatka - po prostu zachorowalem... zdewastowala mnie ta srebrna corsi - oj, piekna!!! musze je miec!!!!!!!!!!!

mmiglia faktycznie w polsce slabo stoi... ten ich przedstawiciel jest bardzo fajny, ale co z tego jak maja strzepki oferty...

markos, ta fotka action dewastuje mnie po prostu - ouch!!!! :placz2:

juz sie zdecydowalem!!! teraz musimy namierzyc tylko gdzie jechac po te felunie... w niemczech tez z nimi nielatwo... hmmm... jakies pomysly??? mam malo czasu teraz bo targi sa i cale dnie siedze tam bez inetu, wiec jesli masz ochote to poszperaj, plizzzzzzzzzz... ja sie pisze na opcje wyjzadu po felgi... bierz evo... nie bedziemy mieli tego samego :) na dwa samochody to tylko 8 felg - ciezko bedzie walczyc o upust, ale chce je kupic po prostu. tylko musimy wymyslic jak!
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

ouch! na razie znalazlem na wheelmanii w wlk. brytanii 16' za ouch!!!! za ouch!!! za... 140 funtow sztuka!!! troche sporo... musimy znalezc taniej!!! chce miec actiony!!! co ciekawe w tym samym sklepie oz supert w 16' kosztuje 130 funtow - roznica niewielka. musimy znalezc tanszy kraj po prostu... zaraz wysle zapytanie do firmy w czechach ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”