Jakie są seryjne glośniki w corsie? Jakie mogę włożyć?

ODPOWIEDZ
fabryk
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Jakie są seryjne glośniki w corsie? Jakie mogę włożyć?

Post autor: fabryk »

Witam!

Pytanie kieruje do tych ktorzy wiedza co u nich gra....

moje pytanie dotyczy seryjnie montowanych glosnikow z przodu i z tylu!chodzi mi o ich wymiary!!!!!

Jakie najwieksze glosniki w przendie drzwi moge wlozyc zeby wszystko banglalo???

Jakiej wielkosci soprany sa w przednich drzwiach???

Jakie glosniki sa z tylu bo sie dostac do nich nie moge???

(pomijam fakt ze moge wstawic w polke bo tam juz sa i wiem jakie :grin: )

Pozdrawiam i prosze o pomoc!!!
fabryk CTM#194 powered by Bariera Dzwieku
Anal
Nowy
Kontakt:

Post autor: Anal »

Są dość małe otwory, ale musisz odkręcić i zmierzyć bo nie pamiętam.Nie jest tak trudno sie do nich dostać:)
Corsa B c20se
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

na przod bez najmniejszego problemu wlozysz 16.5cm. jeden warunek (chodzi o pierscien): jesli bedziesz mial glosnik z duzym magnesem, nie zalozysz go na pierscienie do corsy (pochylone), tylko do vectry chyba (proste, o ile dobrze pamietam). jesli maly magnes, bez problemu zalozysz na pochylone pierscienie do corsy i lepiej zagra, bo beda wyzej nakierowane. zrezygnuj z tweeterow w drzwiach (to najbardziej idiotyczne miejsce na tweetery jakie znam) i przenies je do lusterek (jesli masz elektryczne), albo na slupki. wielkosc tweeterow nie ma najmniejszego znaczenia, chyba, ze kupisz dynaudio :oko: z tylu to tylko jakies pstrykacze rear fill wejda, pewnie z 10cm, albo cos kolo tego. nie wiem. ja z tylu w ogole zrezygnowalem i jest bardzo dobrze. a moze chcesz jbl p65 w zestawie ze zwrotnicami? :oko:
Obrazek
Thaurin
Nowy
Kontakt:

Re: Jakie sa seryjne glosniki w corsie???Jakie moge wlozyc??

Post autor: Thaurin »

fabryk pisze: Jakie glosniki sa z tylu bo sie dostac do nich nie moge???
No wiec z tylu jak ktos juz wyzej napisal wchodza napewno 10 cm. A zeby sie do nich dostac musisz odkrecic w calosci scianki bokow bagaznika.
Powodzenia i pozdrawiam.
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Post autor: CRITERS »

markos co to za głośniczki te twoje JBL ????? chciał bym sobie kupić jakieś elipsy bo półka już jest wycięta pod właśńie taki głśnik tylko nie wiem jaki sobie kupic. Słyszałem dużo dobrych opinii o JBL GTO - elipsach tylo ta cena mnie troszkę odstrasza. Czy któs może mi coś poradzić odnośnie elips.......???????????? :-D :-D :-D :-D
Pozdrowienia przesyła Criters
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

moje to zestaw power z glosnikiem 16.5cm, zwrotnica i tweeterem. gto mozesz kupic w ciemno zakladajac, ze lubisz mocne granie, niekoniecznie z jakas wielka finezja. cena.. powiem tak: cena gto to najnizsza cena, za jaka w ogole warto kupowac jakiekolwiek glosniki. reszta, z calym szacunkiem, ale nie gra.
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

markos super opisal kwestie przodu... pierscienie i te sprawy... tweetery lepiej jak radzi zamontowac w trojkatach lusterek, w oryginalnych miejscach mam ja i to naprawde glupi patent... natomiast co do tylu (pomijam, ze nie warto cokolwiek tam robic) to wchodza tam 13 a sa do nich specjalne ramki montazowe oplowskie... mam je nawet w domu - oddam za browarka...
c20rsa, czlowieku meeen!
Thaurin
Nowy
Kontakt:

Post autor: Thaurin »

wow pisze:natomiast co do tylu (pomijam, ze nie warto cokolwiek tam robic) to wchodza tam 13 a sa do nich specjalne ramki montazowe oplowskie...
hmm... a czy jest jakas roznica w miejscu na tylne glosniki w Corsie 3d i 5d??
Ja co prawda nie mam zadnych ramek montazowych (zrobilem wlasne mocowanie) ale na styk weszly mi tam 10cm.
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

tego nie wiem na 100% - musze to sprawdzic w epc, ale wydaje mi sie ze ramki sa inne...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Co tu duzo mowic w Corsi z tylu nie oplaca sie wkladac zadnych zamiennikow (10-13cm).Lepiej jakies dobre sredniotonowe glosniki w polke i jakas tube lub skrzynie do bagaznika podlaczone do wzmaka,albo najlepiej w pulke glosnik niskotonowy(30cm) z zabudowa(skrzynia) zamontowana z dolu.
Powodzenia.
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wow pisze:tweetery lepiej jak radzi zamontowac w trojkatach lusterek
ciekawostka: jak ktos ma elektryczne lusterka niech sobie zdejmie ten plastik. pod spodem jest taki ladny pierscien, w ktory idealnie miesci sie pierscien montazowy do glosnikow wysokotonowych jbl'a :oko: dla mnie rewelacja. jak wsadzalem tam glosnik, to az milo bylo ciac w miejscu do tego przeznaczonym, a nie jakas samoroba :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Szwagier pisze:Lepiej jakies dobre sredniotonowe glosniki w polke
po co sredniotonowe glosniki w polce? jaka mialaby byc ich rola? nie bardzo rozumiem...
Szwagier pisze:glosnik niskotonowy(30cm) z zabudowa(skrzynia) zamontowana z dolu.
jak na corse 25cm spokojnie zalatwia sprawe. no chyba, ze ktos chce dyskoteke w samochodzie, wtedy ok, prosze bardzo. a ja u siebie zrobie chyba 20cm polk audio i zabuduje go w miejscu kola zapasowego, albo w nim :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

yyych, w moich trojkatach nie bylo niczego takiego przyjemnego... mialem przeniesc tweetery na trojkaty z tych oryginalnych malo fartownych miejsc i zmienic tez mid-basy ale odpuszcze sobie bo kazdy pieniadz idzie w silnik, a i felg ciagle nie mam... a i slickow tez brak :(

markos, ja u siebie mam polk'a ex seria druga w zamknietym boksie...
c20rsa, czlowieku meeen!
azyl
Nowy
Kontakt:

Post autor: azyl »

Ja tam z przodu w drzwiach nie mam miejsca wiec włozyłem głośniki pod półke z przodu i jak niektórzy wiedzą mam już pod wywietrznikami glośniki i spoko graja
Awatar użytkownika
marog
Nowy
Kontakt:

Post autor: marog »

jesli ktos potrzebuje moge tanio sprzedac te pierscienie do przodu do COrsy B
Obrazek
--------
Pozdrawiam
Marog
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

!markos pisze: po co sredniotonowe glosniki w polce? jaka mialaby byc ich rola? nie bardzo rozumiem...

jak na corse 25cm spokojnie zalatwia sprawe. no chyba, ze ktos chce dyskoteke w samochodzie, wtedy ok, prosze bardzo. a ja u siebie zrobie chyba 20cm polk audio i zabuduje go w miejscu kola zapasowego, albo w nim :oko:
Ostatnio mialem tube w bagazniku glosnik Boshmann 600W(30cm) i koncowe Legancy 800W i gwizdki montowane od strony kabiny i to mi nie wystarczylo bo z tylu walil ostry bas i swist z tweeterow i zadnego innego dzwieku ,wiec zakupilem sredniotonowki .
Jezeli chodzi o srednice glosnika niskotonowego to na pewno nie polecam mniejszego niz 16 cm.A to czy wystarczy 20 czy 25cm to zalezy od tego co chcemy osiagnac.Zalezy tez od jakosci glosnika np JL 20cm moze lepiej grac niz Tonsil 25cm.I tak dalej,dalej.Jak ktos chce pogadac na temat audio to zapraszam na gg 3092008 albo na forum CAR AUDIO-tam sa lepsi ode mnie audiofile
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car-Audio, CB-Radio”