obniżenie tyłu w corsiawce?

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
arts
Forum Master
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

obniżenie tyłu w corsiawce?

Post autor: arts »

mam zawieche -40 mm waiteca (komplet), ale patrzac z boku wynika ze przod (siedzi na kole luz niecaly 10 mm) jest nizej w stosunku do tylu , i chcialbym nieco docisnac go do gleby okolo 15 mm, i teraz pytanie jak to zrobic zeby nie zepsuc zakresu pracy amortyzatora i nie dotykac sprezyn ? jest jakas mozliwosc ? :-D
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Odpowiadając żartobliwie na to pytanie:
4 worki cementu do bagażnika :grin:
Jeżli nie chcesz ruszać sprężyn to nie wiem jak, wizualnie może zmiana profilu opony, lub moze zmiana amortyzatora, nie widzę innej możliwości (mam na myśli fachowe podeście do sprawy)
Obrazek
arts
Forum Master
Kontakt:

amory sa swieze wiec szkoda je ruszac, moze jest jakis pantent ?, np tak jak z przodu z talerzykami (10 -15 mm), ktos cos wie ?
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: scotty »

Sprawdzalem w katalogu do Corsy występują talerze obizające podkladane pod spręzyny, ale tylko do przodu. Jezeli chcesz obniżyć tyl to najprosciej bedzie kupic zestaw do skręcania sprężyn z firmy Jacky .
To oczywiscie półśrodek ale zawsze cos. Ja tego nigdy nie robilem i nie słyszalem opinii jak to się zachowuje na drodze, ale można spróbować.

Scotty :)
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Arts ja Ci powiem tak, jeździ u nas po białym, a własciwie jeżdżą dwie Astry Combi, tak wypasione że hoho, rozmawiałem ostatnio z właścicielem i powiedział mi tak, że ma zawiechce jakąś tam spaxa, chyba taką jak markos kupuje, nie znam się, jedyne co pamiętam to to że z przodu ma -70 a z tyłu -55, i powiedział że tył mu się nie podobał bo nadal był za wysoki, więc obcioł jeden zwój tej sprężynki i ułożyło mu się tak jak chciał. Powiedział też że przejechał już na tym ponad 15kkm i nic się nie dzieje, więc może.... do odważynch świat należy :-D
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

scotty pisze:Sprawdzalem w katalogu do Corsy występują talerze obizające podkladane pod spręzyny, ale tylko do przodu. Jezeli chcesz obniżyć tyl to najprosciej bedzie kupic zestaw do skręcania sprężyn z firmy Jacky .
To oczywiscie półśrodek ale zawsze cos. Ja tego nigdy nie robilem i nie słyszalem opinii jak to się zachowuje na drodze, ale można spróbować.

Scotty :)
napewno nie skretki jezdzilem na tym po pierwsze skrzypi jak jest woda i piasek po 2 jacky robi to tylko na przod na tyl tego nie mozna zlozyc bo sprezyna patrzac na nia ma ksztalt pilki do rugby skreti sie czeto przesuwaja i moze wypasc sprezyna na jezdnie wnioski z przodu trzyma sprezyne amoryzator ktory idze w srodku sprezyny jest oki ale tez skrzypi (rozwiazanie tylko na zloty ) a z tylu bardzo dorze niebezpieczenstwo wypadniecia sprezyny z uchwytow a co za tym idzie dokonczcie sami (NIGDY W ZYCI TEGO WYMYSLU NA TYL) :bardzozly:
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

UcHO pisze:Arts ja Ci powiem tak, jeździ u nas po białym, a własciwie jeżdżą dwie Astry Combi, tak wypasione że hoho, rozmawiałem ostatnio z właścicielem i powiedział mi tak, że ma zawiechce jakąś tam spaxa, chyba taką jak markos kupuje, nie znam się, jedyne co pamiętam to to że z przodu ma -70 a z tyłu -55, i powiedział że tył mu się nie podobał bo nadal był za wysoki, więc obcioł jeden zwój tej sprężynki i ułożyło mu się tak jak chciał. Powiedział też że przejechał już na tym ponad 15kkm i nic się nie dzieje, więc może.... do odważynch świat należy :-D
OBCIAC TEZ SIE NIE DA zobacz ucho ksztalt sprezyny isam stwierdzisz ze z tylu nie da sie obciac
UcHO
Weteran
Kontakt:

wiem że się nie da, ale ten kolo wyraźnie powiedział że ją zcioł o 1 zwój, więc mu wierzę, bo po co miałby takie głupawki opowiadać?
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

moze w astrze sie da ale w corsie absolutnie nie!!
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: scotty »

W astrze sa podobne sprężyny z tylu wiem bo mam astre kombi i mialem zalozone w niej zawieszenie weiteca 50\30mm nie mozna obciac zwoju bo sprezyna bedzie luzna i moze wypasc z obsadzenia

scotty

najlepiej zamowic tylne sprezyny o wiekszym obnizeniu
Obrazek
arts
Forum Master
Kontakt:

musze cos pokombinowac, bo drazni mnie tyl ...
fabryk
Nowy
Kontakt:

Re: obnizyc tyl w corsiawce?

Post autor: fabryk »

arts pisze:mam zawieche -40 mm waiteca (komplet), ale patrzac z boku wynika ze przod (siedzi na kole luz niecaly 10 mm) jest nizej w stosunku do tylu , i chcialbym nieco docisnac go do gleby okolo 15 mm, i teraz pytanie jak to zrobic zeby nie zepsuc zakresu pracy amortyzatora i nie dotykac sprezyn ? jest jakas mozliwosc ? :-D
a ile kosztuje taka zawiecha???bo ja szukam jakiejs i szukam i nic nie moge znalesc w miare rozsadnej cenie....

pozdrawiam
fabryk CTM#194 powered by Bariera Dzwieku
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

ile to jest rozsadna cena wg. ciebie? w granicach 2000 mozna myslec nad kompletem amortyzatorow ze sprezynami.
Obrazek
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

artsio wiesz co ja mam podobny problem tylko u mnie przod teraz jest za wysoko bo z tylu jak zalozylem zawieche to nawet palca nie moge wcisnac miedzy kolo a blotnik(z czego jestem zadowolony ) ale przod terz jest niby wysoko jak sam widziales lecz dla mnie za wysoko 1.5 palca wchodzi i nie wiem co z tym zrobic hehehehe
arts
Forum Master
Kontakt:

balt, wzuc sobie talerzyki na przod i bedzie ok, pojedzie okolo 10 - 15 mm w dol, a ja mam odwrotny problem z tylem, zreszta jak sam widziales przodek i tak jest blisko gleby :-D
UcHO
Weteran
Kontakt:

A czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to jest ten talerzyk, jak on wyglada i ile kosztuje i gdzie go można kupić? Bo chętnie też bym go sobie włożył niestety nie mam zielonego pojęcia o tych sprawach. I jeszcze jakąś fachową nazwę tego oka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”