Głośno przy większych prędkościach

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
mayday26
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Głośno przy większych prędkościach

Post autor: mayday26 »

Mój problem polega na tym że od jakiegoś czasu w Corsiawie przy większych prędkościach zrobiło się strasznie głośno. :-x Przypuszczam że to łożyska na tylnych kołach. Czy ktoś z Was wymieniał może ostatnio jeśli tak to gdzie je najlepiej kupić? jakiego producenta? i jaki to koszt? Aha i czy średnio zdolny kierowca Corsy z wykształcenia nie mechanik jest w stanie sam je wymienić?
:0 Szukałem podobnego tematu w historii forum ale bez efektów. :-( Także proszę o wyrozumiałość i dzięki za wszystkie rady! :P
Pozdrawiam: mayday
Fillip
Swój
Kontakt:

Post autor: Fillip »

Ja tez Mayday mam ten problem. Poczatkowo myslalem ze to tlumik, i rzeczywiscie srodkowy byl dziurawy, ale mi go pospawali i problem pozostal. Chalas ewidentnie dobiega z tylniej osi. problem w tym ze jakies 1500 km temu moja Corsi miala przegladzik robiony i kazalem polikwidowac luzy na tylnich lozyskach(bo w ASO powiedzieli ze takowe sa) a problem dalej pozostal.
Nie mam pojecia co to jest. Nie sadze takze ze przy gukmach 195 moze byc tak glosno.
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
mayday26
Świeżak

Też mam oponki 195! ale to napewno nie ich wina bo dopiero parę dni temu zmieniłem je z węższych i teraz jest jeszce tylko troszke głośniej :lol:
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Mayday- najlepszy sklep opla- Grunwaldzka 75. Przeważnie tam kupuje i są najtańsi w Poznaniu. To na co w innych sklepach trzeba czekać u nich przeważnie jest. :-D
Ja ostatnio zmieniałem linkę od hamulca ręcznego, cały bęben sciągałem więc Ty z łożyskiem też dasz sobie rade. tylko musisz mieć duży klucz (chyba 24,lub26) pół godz i gotowe.
Obrazek
Anal
Nowy
Kontakt:

Post autor: Anal »

Panowie nie orjentujecie sie moze jaka jest cena łożyska oporowego?
Corsa B c20se
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Kristo ja właśnie dziś zmieniałem obie linki od ręcznego, lewą i prawą bo obie mi pękły po wizycie na lotnisku i kilku piruetach :grin:
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Post autor: CRITERS »

Mayday popytaj się wowa - on ma dostęp do łożysk. Ja ostatnio wymieniałem przednie i wiem że nie da się tego zrobic domowymi sposobami poniewaz potrzebna jest prasa. Co do cen to powienieneś się zmieścić w granicach od 40 - 60 pln za szt. Polecam łożyska Optimala lub SKF. SKF założyłem ja i naprawdę o 3/4 ciszej niż przed. SKF z tego co parę mechaników mi powiedziało jest japoński więc wykonanie profesjonal. Co do Optimala to też jest dobry i chyba nawet orginalne łożyska oplowskie są robione przez tą firmę . Rozmawiałem też przed wymianą łożysk u siebie z mechanikiem - znajomym na stacji Opla i powiedział mi żebym kupił sobie SKF że jest lepszy. Decyzja należy do Ciebie :-D :-D :-D :-D
Pozdrowienia przesyła Criters
WujkO
Nowy
Kontakt:

Post autor: WujkO »

ostatnio zmieniałem osobiscie tylne na Optimala w Corsie A - koszt około 40zł
mozna zrobić samodzielnie, trzeba tylko dokrecic z umiarem tzn nie za mocno ale tak by nie miało luzu
mechanik tłumaczył zeby dokrecić na maksa a pozniej poluzować 1- 1,5 obrotu na srubie
z odkreceniem koła 1 godzina roboty
co do przednich - koszt 60 zł ale jak juz było wspomnianie potrzebna jest prasa, mozna samemy zrobić ale długo nie pochodzi :D
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: scotty »

Jezeli chcecie jezdzic bezstresowo swoimi corsami to lepiej nie ingerowac w uklad jezdny nie majac odpowiedniej wiedzy i narzedzi, a za 50 zlotych wiecej ktore wezma mechanicy nie warto sie zabic a w szczegolnosci ze nasze autka prosza sie o szybka jazde i raczej nie sa one do jazdy dla emerytow.

scotty :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Tyl mozna robic samemu.Nie jest tak skomplikowany jak przod.Wymiana lozysk,amortyzatorow czy linek hamulcowych to nie jest az tak skomplikowane.Ale wiadomo nie kazdy wie i nie kazdy musi wiedziec,zawsze lepiej jak jakis fachowiec to zrobi.
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Retox
Nowy

Post autor: Retox »

WujkO pisze:co do przednich - koszt 60 zł ale jak juz było wspomnianie potrzebna jest prasa, mozna samemy zrobić ale długo nie pochodzi :D
Ja przednie zmieniałem samemu i żadna prasa nie była mi do tego potrzebna :oko: . Potrzebny jest tylko "wyciskacz" do łożysk. Tym, którym zrobiłem sam szło straaasznie wolno - łożysko wychodziło 1mm przez 10min, także można sobie wyobrazić ile mi to zajęło. Ale zrobiłem sam i bez prasy i na razie chodzi.

Wymiana tylnych jest dużo prostsza- wystarczy rozkręcić bęben i wydłubać. Cena za sztukę ok.30zeta za SKF. Niewykluczone, że wystarczy jak wymienisz tylko 2 - te zewnętrzne, bo one szybciej się zużywają. Na wszelki wypadek zdemontuj wszystkie i dokonaj kontroli wzrokowej. Żeby nie miały "wżerów" i lekko się obracały. Jak zdecydujesz nie wymieniać tych wewnętrznych to umyj je bardzo dokładnie w benzynie i ponownie nasmaruj.
Ja u siebie wymieniłem tylko te zewnętrzne, bo wewnętrzne wyglądały OK i buczenie ustąpiło.
Fillip
Swój
Kontakt:

Mayday ja dzis bylem w serwisie i okazalo sie ze to bylo wlasnie lozysko. Wymienili i jest cichutko :oko: :-P
Fillip---->C T M #157
Adam_x
Nowy
Kontakt:

Post autor: Adam_x »

Ja się przymierzam do założenia dystansów 25mm na stronę (H&R mocowane do piasty), ciekawe co na to moje łozyska... :-?
Di gustibus non disputandum est!

Moje autko:
http://www.pbase.com/lexluger/v40
mayday26
Świeżak

Dzięki chłopaki za wszystkie rady 8-) Jutro chyba będę w Poznaniu i kupie co potrzeba a w wekend postaram się troche podłubać przy corsiawce i wymienić te nieszczęsne łożyska bo już mam dośc tego hałasu :x
A jeszcze pytanie do Filipa! Ile zapłaciłeś i czy wiesz jakiego producenta łożyska Ci założyli?
Jeszcze raz wielkie dzięki!!!
Fillip
Swój
Kontakt:

Nie mam pojecia co tam zalozyli. Jest super wiec nie wnikalem. Wymienili tylko z jednej stronki w tylnim kole-105,- to kosztowalo
Fillip---->C T M #157
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

Fillip pisze:Wymienili tylko z jednej stronki w tylnim kole
bad idea... lozyska wymieniamy parami... taka regula.
c20rsa, czlowieku meeen!
Fillip
Swój
Kontakt:

Nio to nie wiem WOW bo mechanik powiedzial, ze tak mozna bo nawet go o to spytalem. Mowil ze jedno bylo w dobrym stanie i nie bylo sensu :oko:
Fillip---->C T M #157
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

Filip, ok... ja nie mechanik... ja mowie tylko o prawidlach sztuki z madrych ksiag ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”