Filtr stożkowy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
arts
Forum Master
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: arts »

165 ... bankowo i gola blacha w srodku a do tego swat sprzegla w srodku to wtedy bedzie dobrze :grin:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

imho 165 sa juz zdeka za waskie a 195 ciut za szerokie... sam startuje na 175 i mysle ze jest to rozsadna szerokosc... nie ma utraty mocy jak na 195, a sa ciut lepsze przy starcie niz 165...

swoja droga... fajnie ten stozek u Ciebie zadzialal. przekonuje mnie to! moc maksymalna podniosla sie przy tych samych obrotach... bardzo milo... bardzo...

osman, moze wykonasz kopie takiego dolotu u mnie :-D
c20rsa, czlowieku meeen!
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

a no nima sprawy ino zalatw wszystkie potrzebne elementy i mozna dzialac u siebie zrobilem to i w innej corsie zrobie :-D :-D :oko: :oko: :oko: :oko:
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

dzieki :) jeszcze tylko to przespie i przemysle i przemysle i moze bedzie mialo to sens... i wtedy zrobimy dolocix.
c20rsa, czlowieku meeen!
osman14
Swój
Kontakt:

ok nie ma sprawy :oko:

tak dla ciekawostki powiem ze kiedys wyjolem reflektror i zalozylem te rure do stozka idealnie prosto tak ze nawet powietrze bylo wtlaczane i
wielka kupaaa gorzej wiec nie wiem czemy niektorzy w modlinie wyjmuja lampy i mysle ze to lepiej moze to nie dziala tylko w corsach :0 :0 :-? :-?

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

nie ma przemysle tylko wjezdzasz na rolki gdzies i badamy, badamy :oko:
jak da mocy i momentu to robimy, jak nie da to nie robimy. masz luzniejszy wydech, imho stozek, ale tylko w polaczeniu z doprowadzeniem zimnego powietrza (szczegolnie w silniku o tak napietym bilansie cieplnym) powinien cos dobrego wniesc u ciebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

!markos pisze:nie ma przemysle tylko wjezdzasz na rolki gdzies i badamy, badamy :oko:
jak da mocy i momentu to robimy, jak nie da to nie robimy. masz luzniejszy wydech, imho stozek, ale tylko w polaczeniu z doprowadzeniem zimnego powietrza (szczegolnie w silniku o tak napietym bilansie cieplnym) powinien cos dobrego wniesc u ciebie.
co racja to racja - hamownia prawde powie... ale musze oszczednie sie liczyc z pieniadzem ktorego nie mam i nie za bardzo mi sie usmiecha kupic stozek tylko po to by go stestowac :( chyba ze osman kopsnie mi stozka do testow... co osman? ;)

poki co u mnie problemem bylo to, ze dostawal az nadto powietrza na gornych obrotach i nie mozna bylo juz mu podac dodatkowego paliwa, ale problem juz jest rozwiazany... uni wszak moze sterowac dodatkowym wtryskiwaczem, wiec bede mial mpi+ bo cylindrow cztery a wtryskow bedzie 5 :-D wiec i powietrza wiecej moznaby poddac... mam tez pomysl na taki maly mod polegajacy na zastapieniu wszystkich gumowych zebrowanych rurek rurkami silikonowymi lub aluminiowymi...
c20rsa, czlowieku meeen!
osman14
Swój
Kontakt:

co racja to racja - hamownia prawde powie... ale musze oszczednie sie liczyc z pieniadzem ktorego nie mam i nie za bardzo mi sie usmiecha kupic stozek tylko po to by go stestowac :( chyba ze osman kopsnie mi stozka do testow... co osman? ;)

nie ma problema

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wow pisze:taki maly mod polegajacy na zastapieniu wszystkich gumowych zebrowanych rurek rurkami silikonowymi lub aluminiowymi...
a to fajny mod calkiem..

widze, ze fakt posiadania uni generuje nowe pomysly z szybkoscia swiatla 8)
a moze taki dolocik, hmm? :grin:

Obrazek

ta, ja wiem, ze to jakis 16v small block.. ale i tak mi sie podoba bardzo..
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

osman14 pisze:nie ma problema
zajebiscie :-D hamownia wstepnie ustawiona na srodek przyszlego tygodnia... ;)
!markos pisze:
wow pisze:taki maly mod polegajacy na zastapieniu wszystkich gumowych zebrowanych rurek rurkami silikonowymi lub aluminiowymi...
a to fajny mod calkiem..
wlasnie o takiej sympatycznej samco rurce myslalem :-D ...jakis jasnowidz, czy co? ;)
!markos pisze:widze, ze fakt posiadania uni generuje nowe pomysly z szybkoscia swiatla 8)
urzadzenie ma troche mozliwosci... przy okazji shift light sobie zrobie i procedure startowa ;)
!markos pisze:a moze taki dolocik, hmm? :grin:

Obrazek

ta, ja wiem, ze to jakis 16v small block.. ale i tak mi sie podoba bardzo..
no ba! fajny samochod!!! ale do mnie nie robia takiego rurowego dolotu... za to do Ciebie :grin: robia... w sumie jakies 115 koni wychodzi w 1.4 po tym (jesli wierzyc producentowi)...
c20rsa, czlowieku meeen!
Budzio
Swój
Kontakt:

Post autor: Budzio »

Tia tyle cz u mnie w x14sz takie cos sie sprawdzi i czy da konkret przyrost mocy bo powoli juz sie zakrecilem??? :-? :-? :-(
..::CTM#117::..
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

osman14 pisze:ok nie ma sprawy :oko:

tak dla ciekawostki powiem ze kiedys wyjolem reflektror i zalozylem te rure do stozka idealnie prosto tak ze nawet powietrze bylo wtlaczane i
wielka kupaaa gorzej wiec nie wiem czemy niektorzy w modlinie wyjmuja lampy i mysle ze to lepiej moze to nie dziala tylko w corsach :0 :0 :-? :-?
wiec u mnie wyjecie reflektora daje srednio 1KM i 2Nm :) sprawdzone na hamowni
c20mboT
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Budzio pisze:czy u mnie w x14sz takie cos sie sprawdzi
takie cos czyli o czym konkretnie mowimy?
nie spodziewaj sie po wymianie dolotu i wydechu (kompletnego) wzrostu mocy i momentu o wiecej niz 10%. jesli uzyskasz wiecej to bedziesz mogl tu wpisac i mnie obalic, co nie ukrywam bardzo by mnie ucieszylo, ze ktos po wymianie tych 2 elemntow dostal wiecej niz 10%..
niektorzy (jak wow zapewne dobrze pamieta :oko: ) twierdza, ze po wymianie samego kolektora zyskuje sie 20-25% mocy.. szkoda, ze teorie ta mozna wierzyc meidzy bajki.. szczegolnie, ze mowa byla o kolektorze 4-2-1 czyli dzialajacym w najszerszym zakresie obrotow.
Obrazek
osman14
Swój
Kontakt:

racja zrobilem wydech i dolot :oko: tzn mozna tak powiedziec i uzyskalem okolo 10-11% przyrostu i poprawa jest zajebista jak kiedys kolega obchodzil mnie dookola asterka 2.0 8 v teraz ja go obchodze :0 :0 :oko: :oko: :oko: :oko: wiec nie ma sie co oszukiwac ale niestety wiecej nie bedzie po wiecej trzeba juz w silnik zagladac. :oko: :oko: :oko:

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

osman14 pisze:uzyskalem okolo 10-11% przyrostu
94PS/123Nm to chyba nieco mniej, hmm? poprawa jest napewno odczuwalna, ale liczby nie klamia.. nie to, zebym byl zlosliwy, ale liczmy wszystko jak nalezy.
jesli juz tak dokladnie liczymy - poprawa w twoim silniku wynosi w stosunku do niezmeczonej serii, za ktora mozna przyjac moja corse odpowiednio: 7% mocy i jakies 3% momentu.. dobrze licze? czy mam jakis zle wykres pod reka? jesli tak - prosze mnie poprawic :oko:
Obrazek
osman14
Swój
Kontakt:

z liczenie u ciebie nie tak zle tyle ze ja niestety w serii nie mialem tyle szkap co ty i na to trzeba wziac poprawke ,................. (jezdze tym samochodziekiem juz dlugo i dwa lub cztery konie nie robia az takiej poprawy )

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

musialbys miec dosc slaby silnik.. w okolicach 85PS i 113Nm.. mierzyles przed modyfikacjami? jesli tak - zwracam honor.
pozostaje mi radocha, ze mam dobra baze :grin:
Obrazek
osman14
Swój
Kontakt:

niestety nie mierzylem i to byl blad ...........

moze i troche opadl z sil bo kobita nim jezdzila :-? al jeszcz enie jest tak zle p Choinacki powiedzial ze byla u niego vectra swierzutka 2.5 V6 i zamiast 170 km serii miala 156 km albo bardzo podobnie :0 :0 :0
to dopiero jaja :bardzozly:

honor przyjety :oko: :oko:

racja ciesz sie bo twoja baza jest super ......... :oko: :oko: :oko: :oko:

Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

!markos pisze:nie spodziewaj sie po wymianie dolotu i wydechu (kompletnego) wzrostu mocy i momentu o wiecej niz 10%. jesli uzyskasz wiecej to bedziesz mogl tu wpisac i mnie obalic, co nie ukrywam bardzo by mnie ucieszylo, ze ktos po wymianie tych 2 elemntow dostal wiecej niz 10%..
right! i nie nalezy zapominac ze dobre elementy - dobra firma - droga firma... moja sugestia to w 8v glowica do roboty i to jest spokoj sumienia... a nie kombinacje ktore nie wiadomo ile dadza... zwlaszcza jesli nie cisnie nas pieniadz w kieszeni.
!markos pisze:niektorzy (jak wow zapewne dobrze pamieta :oko: ) twierdza, ze po wymianie samego kolektora zyskuje sie 20-25% mocy.. szkoda, ze teorie ta mozna wierzyc meidzy bajki.. szczegolnie, ze mowa byla o kolektorze 4-2-1 czyli dzialajacym w najszerszym zakresie obrotow.
tia... pamietam... sorry gregory :grin: kolektor daje przyroscik, ale dajcie spokoj... 20% - to jakby podniesc cisnienie na turbinie w turbo.
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

wow pisze:
right! i nie nalezy zapominac ze dobre elementy - dobra firma - droga firma... moja sugestia to w 8v glowica do roboty i to jest spokoj sumienia... a nie kombinacje ktore nie wiadomo ile dadza... zwlaszcza jesli nie cisnie nas pieniadz w kieszeni.
widzę,że nie tylko ja czuję coś do 8v :oko:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

AdamXXL pisze:widzę,że nie tylko ja czuję coś do 8v :oko:
oj nie tylko Ty ;) jestes Ty, Flipper, Sierako, Jedrus, ja... pewnie jeszcze znalazlby sie ktos ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

im więcej grzebie przy silniku, tym bardziej to mi się podoba :D dziewczyna marudzi jak widzi moje ręce "pracujesz w serwisie komputerowym czy w warsztacie samochodowym" :-P . może uda mi się w końcu skrobnąć, jakie ostatnio pomysły wpadły mi do głowy, z przykładowym wykonaniem ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”