Jak to jest- heble

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
kristo
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Jak to jest- heble

Post autor: kristo »

Dzisiaj jeździłem podstawową corsą b z silnikiem c12nz.
Chodzi mi o działanie hebli- kiedy musnąłem dosłownie na pedał hamulca, corsa natychmiast się zatrzymała. W swojej corsie żeby mieć taki efekt muszę wdusić pedał prawie do końca.

Z góry zaznaczam że tarcze mam prawie nowe, klocki zużyte w 1/3. Hamulce są nie zapowietrzone.

Można powiedzieć że w obydwu corsach klocki i tarcze są identyczne.

Dlaczego jest taka różnica w hamowaniu (czyżby płyn był inny??) czy może w corsach b montowali inną pompe hamulcowa?? Skąd się bierze ta różnica?? :oops:

Może jest większy tłoczek?? Doradzcie :zakrecony:
Obrazek
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

w 91 roku w corsach zmieniono zaciski z delco na to wlasnie co jest w corsie b....i roznica jest spora...spradz jakie Ty masz zaciski i jakkie ma tamta corsa b...jutro w pracy sprawdze czy pompy hamulcwe sa inne...ale najprawdopodobniej(99%)

jest to samo...

co do zminy zaciskow to nie jest regula..ja mam corse 92 a mam stary model zaciskow..i dodam ze hamuje niezle(rownomiernie do mocy :grin: )
corsa A & Audi S3
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Post autor: CRITERS »

ELO - ale sie tu dawno nie wypowiadałem ( Syn marnotrawny powraca :D )..... ale moze teraz coś rusze z tematem. Ja mam też problem z hamulcami. Mam corse A z 93 roku a w niej : nowe tarcze Brembo S , klocki Ferrodo Premium i płyn hamulcowy Ferrodo Dot 5.1 i nowe przewody hamulcowe i jestem wogóle niezadowolony. Mój ojciec jak wsiadł niedawno do mojego samochodu i sie gdzies przejechał powiedzial to samo. Co jest grane nie mam pojęcia ale taknie może byc. Wczoraj zakupiłem zaciski i jażma od Tigry :-D :-D :-D i teraz moja corsunia będzie miała czym zwolnic - Tarcze wentylowane 256/20 wieksze zaciski no i może klocuszki EBC GreenStuff. Maksymalnie za dwa tyg. zdam relacje z jazdy. Nawiązując do tematu to mam na sprzedarz jażma i zaciski od Corsy B sport ( są to zaciski pod tarcze wentylowane o średnicy 236) kupione od wowiqa i niedoczekały sie wymiany bo kupilem lepsiejsze z Tigry.
Pozdrowienia przesyła Criters
Anal
Nowy
Kontakt:

Post autor: Anal »

a może corsa b ma coś takiego jak servo?
Corsa B c20se
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Anal pisze:a może corsa b ma coś takiego jak servo?
wszystkie corsy A,B,C maja serwo,inaczej nie dalbys rady wcisnac pedal hamulca.
Moze ta roznica hamowania wynika z tego ze jest nowsza pompa i serwo,ja tez mam ten sam problem,jak Ucho wsiadl do mnie to powiedzial ze ja prawie nie mam hamulcow
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

wlasnie....jest inna pompa hamulcowa :grin:
corsa A & Audi S3
Obrazek
ODPOWIEDZ