Kurbat czy Ty jak idziesz na zakupy to tez wszystko tak przemyslasz? Sory, nie obraz sie, ale mi tam dobrze jak jest teraz i robienie z Ctm podmiotu gospodarczego, ktory rozlicza sie z fiskusem jest juz chyba lekkim przegieciem, a myslac w ten sposob jak Ty to 3/4 kraju robi sobie jaja z podatkow bo przeciez jak od kolegi kupiles srubokret to tez powinines spisac umowe, odprowadzic vat itd.. To poprostu garstka pasjonatow i poki co chyba nie trzeba tego zmieniac.. wiem po co to napisales, ale to chyba zbyt daleko idace rozwazaniaKurbat pisze:A czyim dochodem byłaby ta kasa?
Nie żebym zaglądał komuś do kieszeni, als Skarbowy na pewno nie omieszka tego zrobić i przyjdzie płacic podatek - co wtedy, Sierak czy Flipper osobiście mają płacić. Czy może Klub ? Wtedy Klub trzeba by było zarejestrować oficjalnie, nadać mu statut, władze statutowe, dokonywać corocznego bilansu, założyc odrębne konto w banku itd.
Jeśli składka miała by być to moim zdaniem tylko obowiązkowa. Jeśli tylko dla ochotników składkowych to nie byłaby to już składka lecz dobrowolna darowizna. Problem z rozliczeniami jednak pozostaje ten sam.
Kto jest za a kto przeciw ?
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- endo
- Post Mistrz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:

-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
Został rzucony taki temat to pisze.endo pisze:Kurbat czy Ty jak idziesz na zakupy to tez wszystko tak przemyslasz? Sory, nie obraz sie, ale mi tam dobrze jak jest teraz i robienie z Ctm podmiotu gospodarczego, ktory rozlicza sie z fiskusem jest juz chyba lekkim przegieciem, a myslac w ten sposob jak Ty to 3/4 kraju robi sobie jaja z podatkow bo przeciez jak od kolegi kupiles srubokret to tez powinines spisac umowe, odprowadzic vat itd.. To poprostu garstka pasjonatow i poki co chyba nie trzeba tego zmieniac.. wiem po co to napisales, ale to chyba zbyt daleko idace rozwazaniaKurbat pisze:A czyim dochodem byłaby ta kasa?
Nie żebym zaglądał komuś do kieszeni, als Skarbowy na pewno nie omieszka tego zrobić i przyjdzie płacic podatek - co wtedy, Sierak czy Flipper osobiście mają płacić. Czy może Klub ? Wtedy Klub trzeba by było zarejestrować oficjalnie, nadać mu statut, władze statutowe, dokonywać corocznego bilansu, założyc odrębne konto w banku itd.
Jeśli składka miała by być to moim zdaniem tylko obowiązkowa. Jeśli tylko dla ochotników składkowych to nie byłaby to już składka lecz dobrowolna darowizna. Problem z rozliczeniami jednak pozostaje ten sam.
Kupowania bułek tak nie analizuje - zpewniam wszystkich.
Ale jesli była by to kasa rzędu nawet połowy tego co markoś obliczył czyli jakies 9.000 PLN to sam chyba przyznasz, że z kupowaniem śrubokretu tudzież innego dupstwa wartego nawet parę złoty więcej tego nie porównasz.
A jesli propozycja składem maiała by byc w przyszłości brana pod uwagę i wdrażana w życie to niestety pasjonaci musieli by się zorganizować. Taka jest kolej rzeczy.
Jesli by tego nie zrobiono było by bardzo żle. Po pierwsze jak juz ktoś napisał wcześniej - umarło by koleżeństwo w Klubie, a po drugie kogobyście wybrali na ochotnika na dywanik do Skarbówki?
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
Ależ ja wcale nie mam zamiaru przebudowywać CTM :0!markos pisze:kurbat, chyba troszke za mocno poplynales z tematem.. z kazdego twojego posta w tym temacie wynika jakas megaciekawostka![]()
co ci sie tak nagle zachcialo legalizacji i zbudowania z ctm nie_wiadomo_czego?? skladki, przepisy, zasady, podatek..
Nie mam do tego uprawnień statutowych
Po prostu jeśli coś wiem w danym temacie staram się to przekazać jak najlepiej. Chyba nikogo swoimi wypowiedziami nie urażam
No a jeśli CTM ma sie rozwijac to za 2, 5, a może 10 lat kiedys tam sie składki pojawią pewnie bo jak będzie przybywało po 5 nowych członków dziennie to Fliper nie wyrobi na samodzielnym wycinaniu lepek - hehe.
No to może tyle na teraz...
PS.A jakie ciekawostki masz na myśli ?
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
A jakie kuriozum widzisz w rejestracji klubu ?
A w ogóle powiem tak w temacie składki : albo rybki albo akwarium.
PS. Rybki = brak składki i tak jak jest zostaje.
Akwarium = składka i wszystkie wspomniane przeze mnie "kurioza".
Poza tym sam obliczyłeś wysokość potencjalnych wpływów, więc chyba mi nie powiesz, że nadal byla by to czyste zajęcie hobbystyczne. Taka opcja by odpadła chociaż by z powodu odpowiedzialności za pilnowanie tej kasy.
Czy to co napisałem teraz to też kuriozum ?
A w ogóle powiem tak w temacie składki : albo rybki albo akwarium.
PS. Rybki = brak składki i tak jak jest zostaje.
Akwarium = składka i wszystkie wspomniane przeze mnie "kurioza".
Poza tym sam obliczyłeś wysokość potencjalnych wpływów, więc chyba mi nie powiesz, że nadal byla by to czyste zajęcie hobbystyczne. Taka opcja by odpadła chociaż by z powodu odpowiedzialności za pilnowanie tej kasy.
Czy to co napisałem teraz to też kuriozum ?
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
zdecydowanie tak.
zle odczytales moja probe policzenia propozycji satana. jesli myslisz, ze 18000pln rocznie to kasa w sam raz na utrzymanie klubu, to jestes dobrze pokrecony
a jakie kuriozum widze w rejestracji? takie, o ktorym wspomnialem juz wczesniej: komu dasz karte klubowa (nie wyobrazam sobie, zeby nie bylo kart klubowych z numerami, imieniem i nazwiskiem) z osob juz zarejestrowanych? poprosze o jakies kryteria przyznawania kart.
wszystko wczesniej tak ladnie ujales, to i z tym niewatpliwie sobie poradzisz
z twoich propozycji zdecydowanie wole rybki.
a jesli zdecydujemy sie na jakies niewielkie akwarium - to uwierz mi - zadne z tych "kuriozow" nie sa nam potrzebne.
zle odczytales moja probe policzenia propozycji satana. jesli myslisz, ze 18000pln rocznie to kasa w sam raz na utrzymanie klubu, to jestes dobrze pokrecony
a jakie kuriozum widze w rejestracji? takie, o ktorym wspomnialem juz wczesniej: komu dasz karte klubowa (nie wyobrazam sobie, zeby nie bylo kart klubowych z numerami, imieniem i nazwiskiem) z osob juz zarejestrowanych? poprosze o jakies kryteria przyznawania kart.
wszystko wczesniej tak ladnie ujales, to i z tym niewatpliwie sobie poradzisz
a jesli zdecydujemy sie na jakies niewielkie akwarium - to uwierz mi - zadne z tych "kuriozow" nie sa nam potrzebne.

-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
Myślę, że ta kasa to więcej niż zarabia mój sąsiad mający na utrzymaniu pięcioosobową rodzinę.!markos pisze:zdecydowanie tak.
zle odczytales moja probe policzenia propozycji satana. jesli myslisz, ze 18000pln rocznie to kasa w sam raz na utrzymanie klubu, to jestes dobrze pokrecony![]()
wszystko wczesniej tak ladnie ujales, to i z tym niewatpliwie sobie poradzisz![]()
Myślę również, że z takiej kasy rozliczać by się należałao i tłumaczenie w stylu "to nasza sprawa" dla mnie może i było by dobrea ale dla instytucji różnych chyba nie.
Kryterium weryfikacju juz podawałem.
Wezwać obecnych członków do uzupełnienia danych we wpisie klubowym, wyznaczyć termin wpłacenia składki - opłaty za wydanie karty - i tyle. Kto to zrobi potwierdzi chęć bycia w klubie. Kto tego nie uczyni - jego sprawa. Jak będzie chciał reaktywować członkostwo to wpłaci kase później i znowu sie go dopisze do listy
Zaskomplikowane?
Poradziłem sobie?
"Żadne z Twoich kuriozów nie są nam potrzebne"
To nie moje kurioza bo nie ja takie przepisy uchwalałem. Tak siepo prostu robi.
Poza tym ten fragment Two jego posta odczytuje jako skierowany bezpośrednio ...hmmm do mnie i czuc z niego troche niechęci do mnie.
Czy dlatego, że rozwijam topic ?
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
i masz oczywiscie racjeKurbat pisze:Myślę, że ta kasa to więcej niż zarabia mój sąsiad mający na utrzymaniu pięcioosobową rodzinę
policzylem to tylko po to, zeby pokazac, ze propozycja satana nie jest do konca rozsadna
takich pieniedzy nie zbiera chyba ZADEN klub w polsce (no, moze oprocz sss
wyjales mi wszystkie argumenty z rekawaKurbat pisze:Poradziłem sobie?
poradziles sobie jak zwykle doskonale
zadne z TYCH, a nie TWOICHKurbat pisze:"Żadne z Twoich kuriozów nie są nam potrzebne"
nadinterpretujeszKurbat pisze:Poza tym ten fragment Two jego posta odczytuje jako skierowany bezpośrednio ...hmmm do mnie i czuc z niego troche niechęci do mnie.
jestem poprostu niechetny do budowania jakichs kodeksow, zasad i norm dotyczacych klubu, ktory od dluzszego czasu funkcjonuje dobrze i bez nich
Ostatnio zmieniony 16 lip 2004, o 12:33 przez !markos, łącznie zmieniany 1 raz.

-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
makrkoś :
"oficjalne zarejestrowanie"..hm...to coś w stylu mojego posta
nie trzeba od razu lecieć do sądu i rejestrować w skarbówce. Można sie przecież zrzucić na karty, wykonać je, uzyskać zniżkę tu i tam i supcio.
no to sie chyba zgadzamy prawie w 100%.
Małe akwarium= Mało kasy=Na wszystko brakuje.
Z moich propozycji jeśli chodzi o CTM ja również wolę rybki (macie na prawde profi zorganizowane rybki).
Jeśli akwarium to tylko profi, półśrodki i mini-akwaria zdecydowanie odradzam.
Weryfikacja : nie chę nikomu nic narzucać, ale jeśli weryfikacja członków Klubu miała by sie odbyć wg zaproponowanego przeze mnie modelu to chyba nic złego. Tym bardziej, jeśli już to było poruszane wcześniej.
Można by nawet zebrać po te 20 PLN na wykonanie kart klubowych, a przy zakupie częćsi na pewno 20 PLN by się zwróciło , a potem tylko by na siebie karta zarabiała.
Może poważnie wziąć pod uwage taka "nieszkodliwą" weryfikację ?
"oficjalne zarejestrowanie"..hm...to coś w stylu mojego posta
nie trzeba od razu lecieć do sądu i rejestrować w skarbówce. Można sie przecież zrzucić na karty, wykonać je, uzyskać zniżkę tu i tam i supcio.
no to sie chyba zgadzamy prawie w 100%.
Małe akwarium= Mało kasy=Na wszystko brakuje.
Z moich propozycji jeśli chodzi o CTM ja również wolę rybki (macie na prawde profi zorganizowane rybki).
Jeśli akwarium to tylko profi, półśrodki i mini-akwaria zdecydowanie odradzam.
Weryfikacja : nie chę nikomu nic narzucać, ale jeśli weryfikacja członków Klubu miała by sie odbyć wg zaproponowanego przeze mnie modelu to chyba nic złego. Tym bardziej, jeśli już to było poruszane wcześniej.
Można by nawet zebrać po te 20 PLN na wykonanie kart klubowych, a przy zakupie częćsi na pewno 20 PLN by się zwróciło , a potem tylko by na siebie karta zarabiała.
Może poważnie wziąć pod uwage taka "nieszkodliwą" weryfikację ?
- scotty
- Swój
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
maroks bo siem osmarkoss hhehehe
i tak wiekszych zniezek jak ja nikt w polsce nam nie da
ogolnie mysle zeby rejestracja czlonka do naszego klubu polegala na tym
iz potencjalny "członek" wplacilby okreslona kwote za ktora dostanie klubowe gadzety typu koszulka , smycz , czy lepki i identyfikator ( mamy juz takie koszlki, ale trudno by bylo przez kilka dni chodzic w tej samej)
czy mu sie to podoba czy nie, mysle ze dzieki takiemu postepowaniu grono "nowych" zostanie w jakims stopniu zastopowane i klub nie bedzie sie rozrastal w szybkim tempie. Wiekszosc nowych wpisuje sie do klubu aby zalozyc kilka postow na forum typu biale zegary, albo jaki mam silnik. to nie wrozy nic dobrego bo forum stanie sie serwisem uzytkownika- laika.
moze glupoty gadam ale juz taki jestem QPEK
i tak wiekszych zniezek jak ja nikt w polsce nam nie da
ogolnie mysle zeby rejestracja czlonka do naszego klubu polegala na tym
iz potencjalny "członek" wplacilby okreslona kwote za ktora dostanie klubowe gadzety typu koszulka , smycz , czy lepki i identyfikator ( mamy juz takie koszlki, ale trudno by bylo przez kilka dni chodzic w tej samej)
czy mu sie to podoba czy nie, mysle ze dzieki takiemu postepowaniu grono "nowych" zostanie w jakims stopniu zastopowane i klub nie bedzie sie rozrastal w szybkim tempie. Wiekszosc nowych wpisuje sie do klubu aby zalozyc kilka postow na forum typu biale zegary, albo jaki mam silnik. to nie wrozy nic dobrego bo forum stanie sie serwisem uzytkownika- laika.

- Aro
- Weteran
- Imię: Arek
no w sumie takie karty to niezły pomysł (chociaż ja tam w El-tecu dostałem zniżkę na słowo!markos pisze:dzieki kartom i oficjalnemu zarejestrowaniu klubu mozemy liczyc na znizki w wiekszosci sklepow tuningowychAro83 pisze:zastanawiam się tylko co by miało być powodem takich zmian w klubie - składki, karty, statusy...![]()
![]()
Można zrobić mailing tak jak przed miedzianą i kto wyrazi chęć posiadania takiej karty wpłaca kasę i ją dostaje a reszta zwalnia miejsce na liście
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
wcale nie głupie...a nawet rozsądnescotty pisze:
dzieki takiemu postepowaniu grono "nowych" zostanie w jakims stopniu zastopowane i klub nie bedzie sie rozrastal w szybkim tempie. Wiekszosc nowych wpisuje sie do klubu aby zalozyc kilka postow na forum typu biale zegary, albo jaki mam silnik. to nie wrozy nic dobrego bo forum stanie sie serwisem uzytkownika- laika.
- zgubek
- Weteran
- Kontakt:
Balt chyba wie o tym najlepiejscotty pisze:i tak wiekszych zniezek jak ja nikt w polsce nam nie da
sprowadzony, serwisowany w ASO, BEZWYPADKOWY, zarejestrowany w Polsce, garażowany(temperatura w garażu 22 °C), przyjechał na kołach, użytkowany przez kobietę - prawnika jako piąte auto w rodzinie, nic nie puka nic nie stuka.Możliwość wysłania VIN na maila
-
Maila
- Świeżak
- Kontakt:
Pozwolcie ze tez napisze co mysle o składkach.. bo na temat klatki markosa to moze potem
...
W sumie pomysl zeby byla jakakolwiek "symboliczna składka ROCZNA- nawet te 10 zeta" to nie jest głupi pomysł... jedna z podstawowych zasad w psychologii - jak musisz w cos zainwestowac to bardziej tego pilnujesz... Mysle ze w ten sposob znacznie zmniejszyloby sie grono osob ktore tylko 'zajmuja' klubowe numery... To oczywiscie i tak juz po tych 'pomiedzianych czystkach' o ktorych byla mowa a na razie nic nie widac... Nie ma sensu robic co miesiecznych skladek.. bo biorac pod uwage ze to jest faktycznie zbiorowsko pasjonatow.. nie potrzebne sa jakiekolwiek prawne rozwiazania.. za duzo klopotow i faktycznie posiedzenia w skarbowce nie sa niczym milym (siedzialam czesto wiec wierzcie na slowo
)... Co do tej skladki to wybrana moglaby byc 1 osoba.. na ktorej konto te pieniadze sa wplacana.. i z niego w miare potrzeb (zlot, urodziny klubowicza, urodzenie sie nowego klubowicza
... czy cokolwiek innego) bylaby ta kasa uruchamiana.. co do rozliczen.. to mysle ze normalna ksiazka (czy nawet kawalek kartki z przychodem i rozchodem) byloby wystarczajace.. Oczywiscie pod to podpiete paragony... tak zeby kazdy z klubowiczow mial do tego wglad jezeli chcialby... Naprawde to zaden problem (przy tej 10 złotowej, rocznej składce)...
Pomysl zeby przy rejestracji klubowicza 'pobierac' jakas skladke jest dobry... W ramach tej kasy te naklejki, koszulki.. jakie 'gadżety' byloby ok
OK ale sie opisalam
Komu sie chcialo poczytac.. Podziwiam 
Maila
W sumie pomysl zeby byla jakakolwiek "symboliczna składka ROCZNA- nawet te 10 zeta" to nie jest głupi pomysł... jedna z podstawowych zasad w psychologii - jak musisz w cos zainwestowac to bardziej tego pilnujesz... Mysle ze w ten sposob znacznie zmniejszyloby sie grono osob ktore tylko 'zajmuja' klubowe numery... To oczywiscie i tak juz po tych 'pomiedzianych czystkach' o ktorych byla mowa a na razie nic nie widac... Nie ma sensu robic co miesiecznych skladek.. bo biorac pod uwage ze to jest faktycznie zbiorowsko pasjonatow.. nie potrzebne sa jakiekolwiek prawne rozwiazania.. za duzo klopotow i faktycznie posiedzenia w skarbowce nie sa niczym milym (siedzialam czesto wiec wierzcie na slowo
Pomysl zeby przy rejestracji klubowicza 'pobierac' jakas skladke jest dobry... W ramach tej kasy te naklejki, koszulki.. jakie 'gadżety' byloby ok
OK ale sie opisalam
Maila
Mózg - kruchy dom duszy