max zglebowaniu)

a gdzie tu jest max gleba???
tak wywnioskowalem .. bo inaczej po co te fotki ?qomo pisze:arts pisze:a on powiedzial ze tu jest gleba???gregorix pisze:13x7 moim zdaniem najlepiej pasują do TWINGO(oczywiście przy
max zglebowaniu).
a gdzie tu jest max gleba???
w rzeczywistosci wyglada dzuuuzo lepiejgregorix pisze:Ja mam z przodu 40mm i skrócone o jeden zwój sprężyny więc jest jakieśkamiloooo pisze:Jak zaloze sportowa zawieche na przod -60mm to jaki mniej wiecej zostanie przeswit miedzy kolem (14", 45 profil) a nadkolem?? :0
50mm a opony 185/50/14 i wygląda tak:
Jeżdżę do belgii co jakiś czas i dużo widziałem , ale szczerze to 12 szerokich to nie widziałem :0UcHO pisze:Oj da sie obnizyc da sie... pojedz do niemiec i popatrz jakimi tam Twingo jeżdża maluchy, dosłownie sama ziemia, ale tam mozna tak jeździcI u nich z tego co widziałem większośc pakuje 12 cali :0
I wszystkiego najlepszego życzę.gregorix pisze:Ja mam z przodu 40mm i skrócone o jeden zwój sprężyny więc jest jakieś
50mm a opony 185/50/14 i
niby tak jest jak piszesz tyle ze z tego co slyszalem przy obcinaniu sprezyny od razu traci ona swoja charakterystyke czyli nie pracuje tak jak trzebagregorix pisze:Przecież i tak górne zwoje sprężyny progresywnej, kiedy samochód stoi na kołach składają się "jeden na drugi" i wtedy dolne zwoje pracują a zwoje od połowy w górę-nie. Chyba wycięcie jednego( z tych nie pracujących) nie ma aż tak dużego wpływu na trwałość zawieszenia.
Jeśli się mylę to prosiłbym o jakieś fachowe wyjaśnienie tego zagadnienia.
skoro jest jakas okreslona ilosc zwojow, ktore zapewne zostala przyjeta na podstawie roznych obliczen i doswiadczen to obciecie jednego spowoduje ze na inne zwoje bedzie dzialala inna sila i wiaze sie to z calkowicie inna charakterystyka sprezynygregorix pisze:To wygląda jakoś tak:
ta z lewej-seria, a ta z prawej-progres
wydaje mi się że ucięcie górnego zwoja nie powinno mieć dużego znaczenia.Mogę się mylić , dlatego chciałbym usłyszeć jakąś książkową teorię na ten temat
Gratuluję.gregorix pisze:Tak czy innaczej ja nie odczuwam różnicy w jeżdzie przed i po ucięciu a samochód jest troche niżej i o to mi chodziło. Ewentualny wpływ cięcia sprężyny na zawieszenie okaże się z czasem. O ewentualnych usterkach będę informował na bieżąco( jeśli jakieś będą
).
Nie dyskutuję na temat dlaczego i na czym. Mnie przeraża tylko TO CO ZROBIŁEŚ.gregorix pisze:... a ciełem dlatego że kupiłem je za bardzo dobrą cenę więc nie miałem "sklepowego" wyboru marki i wysokości. Chyba nie pomyślałeś że kupiłem nowe sprężyny w sklepie i je sobie uciełem