słow kilka o heblach 256x24 :)

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

jakos nie zastanawialem sie nigdy nad czasem hamowania, ale wydaje mi sie (tak zupelnie z dupy, bez doswiadczen drogowych), ze te 6 sekund to troche dlugo..
musze kiedys zmierzyc droge/czas hamowania u siebie :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: endo »

Wynik jest w zupelnosci do poprawienia bo dopiero ucze sie jezdzic na tych heblach zeby wykorzystac na maksa ich mozliwosci a jeszcze nie zablokowac kol, przy tamtej probie technika pozostawiala wiele do zyczenia i moze faktycznie ten czas byl troche dlugi, ale heble naprawde niezle daja i uczucie przy hamowaniu jest bardzo fajne, z 60km/h kolega nie zapiety w pasy prawie stracil zeby na desce.. :-D :-D. Zeby tylko jeszcze oponki chcialy potrzymac troszke dluzej.. :lol: :oko:. Zreszta Markos musimy sie jakos ustawic to zweryfikujemy skutecznosc Twoich i moich :oko:.

A z ciekawostek to w CC jest albo inna pompa albo tloczek jest taki jak w moich poprzednich heblach bo pedal pozostaje w tym samym miejscu, nie ma wpadania w podloge :)
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

jakos przekonuje mnie ten rozmiar 260/24 - gorzej byc nie moze. wyczucie, wyczucie i jeszcze raz wyczucie i na pewno bedzie super hamowal samochod. nauka heblowania bez absu jest absolutnie konieczna. bardzo sie ciesze endo!
c20rsa, czlowieku meeen!
Jedrus
Swój
Kontakt:

Post autor: Jedrus »

qomo pisze:co do ate...moj kolega twierdzi ze pelna(fabryczna sprwnosc) hamowania odzyskal dopiero na power dyskach i klockach ate....mowa tu o vektrze B 2.5 V6
Hmhm a moja Cosia za cholerę nie chciała hamować na ATE. Wyrzuciłem z radością kiedy się skończyły.
U mnie zachwyt skończył się na Brembo ale jeszcze ze starych dobrych czasów przywiezionych z "zagranicy" :-D
Potem założyłem ATE i zaczeły się problemy z hamowaniem. Natomiast teraz słysząc wasze opinie na temat Brembo ........ no comments.
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) :)
CTM#119
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Jedrus pisze:
qomo pisze:co do ate...moj kolega twierdzi ze pelna(fabryczna sprwnosc) hamowania odzyskal dopiero na power dyskach i klockach ate....mowa tu o vektrze B 2.5 V6
Hmhm a moja Cosia za cholerę nie chciała hamować na ATE. Wyrzuciłem z radością kiedy się skończyły.
Z tego co Gumis mowil to jego ate sprawuja sie calkiem dobrze, ale jak widac co uzytkownik to inna opinia
Wow pisze:bardzo sie ciesze endo!
dzieki, masz w tym spory udzial, od zarazenia mnie :oko: do cennych uwag technicznych i zakupow, thanx! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

a ja? a ja??? :(
hamuwa!!!

:-P

pedal nie wpada, bo hamulce byly przeznaczone do corsy, a nie do wiekszego modelu opla z inna pompa, wiec i tloczek jest pewnie taki sam jak miales wczesniej.

ustawka i test konieczny, bo jestem zajebiscie ciekaw jak to dziala.. :oko:

@ jedrus
nie martw sie - moja na hamulcach 236x20 tez nie chciala hamowac :lol:
dopiero po zaaplikowaniu 256x24 jakos sie zatrzymuje :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

jak bedzie sucho i bedziecie jezdzic dajcie znac.. tez chce :-D
c20rsa, czlowieku meeen!
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Jedrus pisze:
U mnie zachwyt skończył się na Brembo ale jeszcze ze starych dobrych czasów przywiezionych z "zagranicy" :-D
Potem założyłem ATE i zaczeły się problemy z hamowaniem. Natomiast teraz słysząc wasze opinie na temat Brembo ........ no comments.
Tez sie nad tym zastanawiam.
Sam mam brembo maxy i bardzo z nich jestem zadowolony w polaczeniu z ferodo premierami. Wczesniej mialem tarcze jurida i klocki ate i tarcze sie pokrzywily na maksa, a klocki zeszklily sie tez na maksa, ze przestalo to wogole chamowac. Zablokowac kola bylo bardzo trudno nawet przy 60.

Na obecny zestaw wogole nie nazekam, a sa to tarcze nie wentylowane.
B x14sz
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Corstek pisze:Na obecny zestaw wogole nie nazekam, a sa to tarcze nie wentylowane.
pomysl co by bylo gdybys zalozyl naprawde porzadny setup...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

!markos pisze:a ja? a ja??? :(
hamuwa!!!

:-P
sorki Markos, zarobiony jestem i troszke mnie nie bylo przy kompie, a Ty sie juz pewnie zaplakales w tym czasie :oko: (smiech oczywiscie). Ty sam chyba wiesz, ze masz rownie duzy wklad w te heble co Wow, wiec Tobie rowniez duze dzieki, respect! :D Uprzedzajac Gumisia - jemu rowniez dziekuje :oko: :grin:

!markos pisze:ustawka i test konieczny, bo jestem zajebiscie ciekaw jak to dziala.. :oko:
jak tylko bedzie sucho nie ma zadnego problemu, wczoraj rozwalilem opone, ale juz mam jakas zastepcza, wiec bardzo chetnie :)
Obrazek
Corstek
Nowy
Kontakt:

wow pisze:
Corstek pisze:Na obecny zestaw wogole nie nazekam, a sa to tarcze nie wentylowane.
pomysl co by bylo gdybys zalozyl naprawde porzadny setup...
hehe na szczescie mam taki setup, tylko chyba przed zima nie zaloze, bo na razie nie mam ani tarcz ani klockow, a na zime 13 mam i nie bede zmienial, poza tym przy oponce 165 i takich heblach nie wiem jak bedzie, bo przeciez abs'u :lol: nie mam.
Poza tym to bedzie fajnie na lato razem z felgami od razu chamulce sieknac nowe - taka co sezonowa wymiana bedzie u mnie.

Nie wiecie nic jak wygladaja wzery na tloczkach, pytalem sie o to kilka postow wyzej. Markos pamietam, ze ty miales jednego wzerka i go papieram wodnym pozbyles sie.

PS: na dolna rozporke z hpt czekalem od polowy lipca do wczoraj, ale i tak musze powiedziec, ze dobrze sie z nimi interesy robi. Wszystko mowil tak jak jest, a nie cos tam wymyslal.

PS2: Wow pamietasz jak miales rozporke sparco do starego silnika?
Teraz jak sie dowiaduje to do wszystkich silnikow jest jedna rozporka spraco, a w niej po kazdej stronie po 2 dziury na sruby, a w corsach z x14sz po stronie pasazera powinny byc 3 otwory, bo 2 na sruby i jeden na kawalek gwintu do ktorego jest przymocowany jakis kabel/wiazka.

Pamietasz moze czy wiercili ci dodatkowy otwor w rozporce.
Np. w omp do 1.2 z jednej strony sa wlasnie 3 otwory. Na jakiejs stronie angielskiej obko numery rozporki SPRACO zobaczylem notke, ze wymaga "drilling" czyli trzeba wiercic.
W tomsonie tez mowia, ze w sparco to tylko jeden model do corsy. [/url]
B x14sz
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Corstek pisze:Markos pamietam, ze ty miales jednego wzerka i go papieram wodnym pozbyles sie.
nie pozbylem sie go, tylko kupilem nowy zacisk, bo jakikolwiek wzer zmieniajacy minimalnie powierzchnie cierna tloczka z supergladkiej na taka-sobie, dyskwalifikuje hamulce. beda puszczac plyn i w najmniej odpowiednim momencie moze ci go poprostu zabraknac..
jesli wzer jest w miejscu, w ktorym tloczek nie ociera o uszczelke to olej go w ogole i nawet nie czysc papierem - jest nieistotny.

ps. skoro zamowiles dolna rozporke z hpt, to jest to pewnie wiechers.. nie mozna bylo odrazu zamowic gornej? :zakrecony:
Obrazek
Corstek
Nowy
Kontakt:

Sa na srodku tloczka. Dziurki sa to takie malutkie, na pol milimetra glebokosci.
Ile mniej wiecej tloczek sie wysuwa do przodu?

Oczywiscie wiechersa wziolem, a gornej nie bralem, bo jest bez regulacji, a ja musze miec ze sruba, bo samochod po lekkim dzwonie i na badaniu plyty wyszlo mi, ze gniazda mcpersonow przyblizyly sie lekko (3mm w sumie) do siebie. Wiec mysle, ze lepiej bedzie jednak ze sruba.

Od razu zamowilem tez sobie suspension suplies.
B x14sz
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

na tloczku nie moze byc ZADNEGO wzeru. musisz kupic nowy zacisk, chyba, ze chcesz zaryzykowac gubienie plynu... pomysl jakie tam jest cisnienie i odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz mimo wszystko zaryzykowac.. ja bym nie chcial, dlatego kupilem nowy zacisk :oko:

w rozporce zawsze mozna lekko powiekszyc otwory mocowania. to jest akurat najmniejszy problem. poza tym wiekszosc rozporek ma otwory wieksze niz na sztywno zamocowana srube bez mozliwosci przesuwania jej w otworze. wiechers tez tak ma. 3mm to zadna liczba. trzeba bylo wziac i gorna.
Obrazek
Corstek
Nowy
Kontakt:

Caly czas moge na szczescie, nawet 2 tygodnie temu znalazlem rozporke wiechersa w wawie za niecale 300zl i z mozliwoscia przymiezenia czy pasuje, odezwe sie jutro do nich i zobacze.
Bede mogl zdac relacje co dadza 2 rozporki z przodu bez stabilizatora na miekich sprezynach.

Co do tloczkow to najpierw udam sie do warsztatu, zeby ocenic czy to sa wzery, bo dla mnie to nie sa, ale sie nie znam. Jak cos mam cala zime na poszukiwanie.
Gdzie kupiles jeden zacisk? Na priwa moze.

PS: To chyba tylna dolna rozporka: :)9
Obrazek

Znalazlem tez dolna rozporke do corsy spraco:
Obrazek
tak jakos to mocowanie sparco bardziej przemawia do mnie, niz wiechersa chociaz ten drugi to zacniejsza firma. W wiechersie moim zdaniem powinno byc jakies wzmocnienie przy zamocowaniach do auta tam gdzie jest blacha zgieta pod katem 90 stopni. Jakies skosn wzmocnienia by sie przydaly.
Mam nadzieje, ze to tylko glupia przezornosc moja jest.

Wogole ale off-topic zrobilem.
Jak z fotkami cos nie tak to powedzcie, bo dalem linki z innych stron, ale chyba bez limitu transferu.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2004, o 22:59 przez Corstek, łącznie zmieniany 1 raz.
B x14sz
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ja obstawiam, ze to raczej stabilizator.
a poza tym fajna ta lancia byla :oko:

jeden zacisk kupilem tam, gdzie normalnie kupuje sie dwa, czyli na szrocie. przeciez i tak masz cene jednostkowa. kupilem na strazackiej.
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Corstek pisze:hehe na szczescie mam taki setup, tylko chyba przed zima nie zaloze, bo na razie nie mam ani tarcz ani klockow
no to nie masz setupu :grin:
Corstek pisze:PS2: Wow pamietasz jak miales rozporke sparco do starego silnika?
Teraz jak sie dowiaduje to do wszystkich silnikow jest jedna rozporka spraco, a w niej po kazdej stronie po 2 dziury na sruby, a w corsach z x14sz po stronie pasazera powinny byc 3 otwory, bo 2 na sruby i jeden na kawalek gwintu do ktorego jest przymocowany jakis kabel/wiazka.
mialem wlasnie ten jeden jedyny model sparco i caly myk polega na tym, ze ten trzeci otwor jest wewnatrz rurki ktora stanowi rozporke i dlatego go nie widac, zreszta tak po prawdzie ja bym wogole ucial tego malego dzyndzla do mocowania wiazki. tak wiec masz dwie dziury pod sruby gornego lozyska kolumny, a trzecia srubka wchodzi do srodka do rozporki...
c20rsa, czlowieku meeen!
Corstek
Nowy
Kontakt:

Wow ciekawy bylem czy pamietasz takie odlegle czasy hehe

Teraz to setup wogole polowiczny chyba sie stal, ale coz...

Markos: teraz wiem dlaczego gdzieniegdzie pisza prawie, ze zamienie rozporki/stabilizatory :)13
Myslalem, ze stabilizatorem jest ten poziomy cienki pret otulony fajna fioletowa guma eh

Hehe mialem racje:
Czerwone to OMP MA/1663 delta 1st series; rear/lower/steel
Obrazek
B x14sz
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

alez szybko z netu korzystacie chlopaki... moj gprs nie daje rady... anyway, tak to jest rozporka... a przy stabilizatorze mozna przyczaic skadinad znajomy fiolet o ktorym zreszta zdazyl juz wspomniec corstek...

tez takie mam 8)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

fakt! zjedliscie mnie tym razem :lol:
jakos za cienki mi sie wydawal na stabilizator.. taka mocna lancia i tak cienki stabilizatorek :grin:

a w fiolet to i ja bym sie chetnie dozbroil.. oj bardzo chetnie... :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

!markos pisze:a w fiolet to i ja bym sie chetnie dozbroil.. oj bardzo chetnie... :oko:
a tak z beczki takiej gumowo-podobnej wlasnie przyczailem ze intercars sprzedaje samco :-D
c20rsa, czlowieku meeen!
Corstek
Nowy
Kontakt:

Jeszcze o rozporki sie zapytam. Sorka za zmiane tematu wogole :)

Mam ta rozporke wiechersa dolna, model do 1997 roku (moja corsa 96)
i nie pasuje tzn. jest za krotka (w lini prostej pomiedzy otworami) i brakuje z 4mm.

Czy to oznacza, ze mam nowa wersje zawieszenia?
Wogole czym roznia sie te 2 rozporki do 97roku i od 97roku?

Zeby tego bylo malo, to wziolem rozporke OMP gorna do 1.4 16v, bo pan z M plus M sprawdzil, ze bedzie pasowala do 1.4 8v, a jednak nie ma szans. W 2 miejscach nie wejdzie, glownie przez ta plastikowa oslone gorna silnika do ktorej dochodzi rura z powiatrzem z filtra.
Wow jak miales rozporke sparco, to na ktorym silniku x14sz czy po modyfikacjach na ...se.

Poszedlem za glosem rozumu i kupilem nowy zacisk na strazackiej od reki z omegi a identyczny w stanie idealnym po rozebraniu za 80zl .
B x14sz
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

czy masz nowe czy stare zawieszenie sprawdzasz po numerze nadwozia a nie do konca po roku produkcji... to po pierwsze.

po drugie numer nadwozia od ktorego zaczyna sie nowe zawieszenie to: ...V3023598

po trzecie: ta rozporka sparco ktora mialem pasowala tak do c14se jak i x14sz z wielka obudowa na urzadzeniu wtryskowym - swoja droga jezdzi teraz u gumisia w x14sz...
c20rsa, czlowieku meeen!
Corstek
Nowy
Kontakt:

Co do zawieszenia to po roku sprawdzalem, bo nie wiedzialem jak. A z tym numerem to tez nie wiem, bo ja w numerze mam T429....
Da sie ustalic wersje zawieszenia w EPC albo TIS'ie (w epc chyba nie).
A ty ktore zawieszenie masz, bo rocznik z tego co pamietam ten sam.

Z innej beczki tak sobie pomyslalem, ze montujac cheble wieksze pedal bardziej wpada, bo pompka troche nie wyrabia, tak? Bo jesli tak, czy ona przez to sie jakos szybciej nie zuzywa.
B x14sz
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

masz stare zawieszenie w takim razie... mozesz sobie poszukac w tisie o modernizacji zawieszenia i znajdziesz to co podalem ja... czyli numer od kotrego zaczyna sie nowe... ot co! moja corsa jest z lipca '97 i mam nowe zawieszenie...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Corstek pisze:Z innej beczki tak sobie pomyslalem, ze montujac cheble wieksze pedal bardziej wpada, bo pompka troche nie wyrabia, tak? Bo jesli tak, czy ona przez to sie jakos szybciej nie zuzywa.
nie chodzi o wydajnosc cisnieniowa pompy, tylko o powierzchnie sekcji tloczacej. w nowych hamulcach masz duzo wieksze tloczki. oznacza to, ze aby tloczek wykonal ten sam ruch co wczesniej, potrzebne jest duzo wiecej plynu, a takiej ilosci pompa nie jest w stanie przepompowac. nie ma to zadnego wplywu na zuzycie tego elementu.
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

nie chcało mi się szukać dalej więc ląduje to tu. jak widać tarcze z tyłu wpakowano po przerobieniu mocowań w belce (widać stare otwory)

Obrazek
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Anal
Nowy
Kontakt:

Post autor: Anal »

Apropo hamulców myślał ktoś coś na temat zacisków 4-tłoczkowych?
Corsa B c20se
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

taaa.. najlepiej movita... i do tego aluminiowe.. a w ogole to minimum 308mm srednicy tarczy..
ap racing - prosze bardzo, cos napewno bedzie pasowalo. movit z reszta tez produkuje hamulce do astry gsi.. do rajdowki jest to fajne, ale nie dla normalnych ludzi na ulice, a nawet na tor...
wymiana pompy hamulcowej raczej konieczna (ale tu moge sie mylic), korektor sily hamowania podejrzewam, ze z kategorii urzadzen niezbednych w taim setupie, pare innych rzeczy tez pewnie sie znajdzie do zrobienia - chocby wymiana przewodow hamulcowych na teflon w oplocie stalowym i wymiana felg na jakies duze, bo w normalne (czyt. 15 cali) duze zaciski z duzymi tarczami poprostu sie nie mieszcza :lol:

@ adas:
fajna, prosta robota z tymi tarczami z tylu.. w sumie wymagana tylko ogromna precyzja przy wierceniu otworow.. moze poszukam tylnej belki od kadeta do siebie i wymienie pompe hamulcowa..? hmmm... :zakrecony:
Obrazek
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

super sprawa z tymi tylmi tarczami............ :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”