Zima czyli ogrzewanie w Corsie A GSi....

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Zima czyli ogrzewanie w Corsie A GSi....

Post autor: Flipper »

Napisze tylko tyle. Jezeli ktos uwaza, ze to auto (i tu przypuszczam, ze reszta modeli A tez) ma kiepskie ogrzewanie - zapraszam do Bejbe - przy pelnym ogrzewaniu przy nadmuchu bocznym reki nie utrzymacie - kto utrzyma - stawiam duze (bezalkoholowe ;-) ) !!

Jezeli ktos ma problemy z ogrzewaniem - sciagnac 2 gumowe przewody w komorze silnika (idace do nagrzewnicy) zaciskajac je wczesniej (coby plyn nie wylal sie :)23) i do jednego podlaczyc weza i puscic wode pod (niekoniecznie duzym) cisnieniem i dokladnie wyplukac osad z nagrzewnicy - GWARANTOWANY skutek jezeli macie jakies problemy z ogrzewaniem.

No i mala pomoc. Jezeli nie od razu macie cieple powietrze - nie ma obaw. Obwod do nagrzewnicy zostanie otwarty przy nagrzaniu silnika do odpowiedniej temperatury (kiedy termostat puci dodatkowy obieg). Zauwarzylem rowniez wyzsza temperature pracy silnika (na wskazniku - Gabson - o tym mowiles?).
Zadbajcie o to bo Bejbe teraz grzeje jak nigdy od kiedy jestesmy razem, a zimka za pasem!

Napiszcie o onnych silnikach - czy efekt jest taki sam.
Obrazek
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi :-D :-D
gabson
Nowy
Kontakt:

Re: Zima czyli ogrzewanie w Corsie A GSi....

Post autor: gabson »

Flipper pisze: Obwod do nagrzewnicy zostanie otwarty przy nagrzaniu silnika do odpowiedniej temperatury (kiedy termostat puci dodatkowy obieg). Zauwarzylem rowniez wyzsza temperature pracy silnika (na wskazniku - Gabson - o tym mowiles?).
Dokładnie.
Wymieniłem termostat i poprawiło się ale nie do końca .
Postaram się zrobić jeszcze to o czym mówiłeś z przepłukaniem nagrzewnicy.
Po wymianie termostatu sytuacja poprawiła się ale jeszcze nie tak do końca.
U mnie są chyba walnięte wskaźniki bo 1 raz wskazówce udało się na chwile dojść do pionu, ale za chwilke spadła znowu do pierwszej krzeski.
Ale przynajmnie zaczoł włączać się wentylator. :-D

Pozdro
Gabson
:placz2: Corsa A GSi :placz2:
:placz2:Na sprzedaż:placz2:
gonzo
Nowy

Post autor: gonzo »

no no to prwda u mnie tez ciężko wytrzymac z reke pod nadmuchem to prwda ze grzeje strasznie gabson tez tak mam fura sie grzeje dohodzi do srodka i potem spada do pierwszej to prwdopodobnie termostat wtedy puszcza znaczy sie otwiera i temperaturka schodzi co do wentylatora to ja juz 2 razy wymieniałem ten czyjnik od wentylatora az w koncu na wszelki zrobilem sobie wlacznik w aucie
Nowy_zg
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Nowy_zg »

To ciekawe co piszesz Flip. Muszę to sprawdzić u siebie w corsiawce. Jak spr to dam znać. :-D
!!!! CORSA A 1.4i !!!!
dMk
Świeżak
Kontakt:

Post autor: dMk »

Dzis wybralem sie na nocna przejazdzke. Niestety w samochodzi zrobilo sie zimno wiec wlaczylem ogrzewanie i odkrylem ze cieple powietrze "dmucha" jedynie z bocznych nawiewow, a ze srodkowych nawiewow wydobywa sie jedynie zimne powietrze. :placz: I stad moje pytanie czy tak jest w kazdej Corsie A (wersja przed liftem) ?? Prosze o pilna odpowiedz bo zima coraz blizej
Corsa A GT 14NV
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

dMk pisze:Dzis wybralem sie na nocna przejazdzke. Niestety w samochodzi zrobilo sie zimno wiec wlaczylem ogrzewanie i odkrylem ze cieple powietrze "dmucha" jedynie z bocznych nawiewow, a ze srodkowych nawiewow wydobywa sie jedynie zimne powietrze. :placz: I stad moje pytanie czy tak jest w kazdej Corsie A (wersja przed liftem) ?? Prosze o pilna odpowiedz bo zima coraz blizej
tak jest tak w kazdej....wystarczy zajrzec do archiwum
corsa A & Audi S3
Obrazek
Matys
Nowy
Kontakt:

Post autor: Matys »

Flipper pisze:Napisze tylko tyle. Jezeli ktos uwaza, ze to auto (i tu przypuszczam, ze reszta modeli A tez) ma kiepskie ogrzewanie - zapraszam do Bejbe - przy pelnym ogrzewaniu przy nadmuchu bocznym reki nie utrzymacie - kto utrzyma - stawiam duze (bezalkoholowe ;-) ) !!

Jezeli ktos ma problemy z ogrzewaniem - sciagnac 2 gumowe przewody w komorze silnika (idace do nagrzewnicy) zaciskajac je wczesniej (coby plyn nie wylal sie :)23) i do jednego podlaczyc weza i puscic wode pod (niekoniecznie duzym) cisnieniem i dokladnie wyplukac osad z nagrzewnicy - GWARANTOWANY skutek jezeli macie jakies problemy z ogrzewaniem.

No i mala pomoc. Jezeli nie od razu macie cieple powietrze - nie ma obaw. Obwod do nagrzewnicy zostanie otwarty przy nagrzaniu silnika do odpowiedniej temperatury (kiedy termostat puci dodatkowy obieg). Zauwarzylem rowniez wyzsza temperature pracy silnika (na wskazniku - Gabson - o tym mowiles?).
Zadbajcie o to bo Bejbe teraz grzeje jak nigdy od kiedy jestesmy razem, a zimka za pasem!

Fajnie Flipper że o tym piszesz. :D Kiedyś o tym w archiwum poczytałem i jak teraz tego szukałem nie mogłem znaleść...a tu proszę jakby na moje życzenie. Thanks. :oko:
Corsa A 1.4i C14NZ
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

To stary watek, wygrzebany z archiwum.
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

Matys pisze:
Fajnie Flipper że o tym piszesz. :D Kiedyś o tym w archiwum poczytałem i jak teraz tego szukałem nie mogłem znaleść...a tu proszę jakby na moje życzenie. Thanks. :oko:
Dokładnie , Matys zwróć uwagę na daty postów :oko:
Matys
Nowy
Kontakt:

:)18
Corsa A 1.4i C14NZ
Bronek_84
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Bronek_84 »

Nie wiem czy widzieliście kiedyś jak zwykły ocet po podgrzaniu a właściwie zagotowaniu w czajniku rozpuszcza znajdujące się tam osady- do zera :0 .
W związku z tym mam taki pomysł aby przed zimą oczyścić układ chłodzenia czyli: zpuścić płyn z chłodnicy, zalać octu, zagrzać silnik aż do włączenia wentylatora (poczekać jeszcze chwilkę), zlać i zalać z powrotem płynu. Na pewno pomogło by to w skuteczności działania nagrzewnicy. Co myślicie o tym Panowie?
Nie zbadane są pokłady ludzkiej wyobraźni® :-D
Matys
Nowy
Kontakt:

Ocet w chłodnicy :0 :-D .
Corsa A 1.4i C14NZ
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

No na chwilkę tak do zagrzania silnika i rozpuszczenia osadów. Docelowo ma być zalany płyn chłodniczy (najlepiej nowy)
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

bronek ciebie to bog nie opuscil ??? :grin:
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: scotty »

no i po takiej akcji wszystko bedzie nowe :) i bedzie grzalo jak nalezy :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

dorzuc jeszcze kilo ogorkow, to od razu beda zapasy na zime :-D
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

@Bronek - Twój podpis mówi wszystko... :-D :grin:
BRAWIMEX
Nowy
Kontakt:

Post autor: BRAWIMEX »

Flipper pisze:Napisze tylko tyle. Jezeli ktos uwaza, ze to auto (i tu przypuszczam, ze reszta modeli A tez) ma kiepskie ogrzewanie - zapraszam do Bejbe - przy pelnym ogrzewaniu przy nadmuchu bocznym reki nie utrzymacie - kto utrzyma - stawiam duze (bezalkoholowe ;-) ) !!

Ja mam C12NV i powiem tyle,że nic nie robiłem, a ogrzewanie idzie pełną parą (Chyba, że poprzednik coś robił) jak wskazówka dzwiga sie za niebieskie pole i zostaje na pierwszej kresce, a grzewanie jest włączone na połowe, to otwieram szyby,bo mi jest gorąco!
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

pirat pisze:dorzuc jeszcze kilo ogorkow, to od razu beda zapasy na zime :-D
Ale się uczepiliście tego octu :lol: . Nie musi być koniecznie ocet ważne by działał jak on.
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

Aro83 pisze:@Bronek - Twój podpis mówi wszystko... :-D :grin:
Wyobraźnia kluczem do wynalazków :-D 8)
Matys
Nowy
Kontakt:

Ale czy ocet nie zniszczy chłodnicy :)5 :)5 :)5
Corsa A 1.4i C14NZ
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

Nie poprostu wyczyści osady tak, że chłodnica będzie się dosłownie błyszczeć od środka. Taki 10% spożywczy nie ma szans rozpuścić metalu. Tylko mam wątpliwości co do uszczelek...
Ps Jest ktoś kto pierwszy przetestuje tą metodę?
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Kontakt:

Post autor: Flipper »

Ja chetnie przetestuje ..... tylko musisz autem stanac nie przy bramie, zebym mogl wyjechac sobie jak bedziesz w salonie pytal za uszczelkami, przewodami i wszystkim co po kolei ten ocet wypali :-P

Moze i dobry sposob do nagrzewnicy ... ale do SAMEJ nagrzewnicy... calej reszcie ukladu zrobi to napewno zle. Ten syf w ukladzie po czasi dziala jak uszczelniacz. Ja proponuje zostac przy wersji nr. 1
Nie polecam nikomu demontazu potem nagrzewnicu......
Obrazek
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi :-D :-D
sir_Dave
Nowy
Kontakt:

Post autor: sir_Dave »

Bronek_84 pisze: Taki 10% spożywczy nie ma szans rozpuścić metalu. Tylko mam wątpliwości co do uszczelek...
Rozpusci, nie rozpusci, ale jaki zapach... :grin: :grin: :grin:
corsa b 3d x10xe
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

Czyli lepiej nie ryzykować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”