x14sz swap na C16SE

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

x14sz swap na C16SE

Post autor: Marcin99 »

W planach mam swap silnika z x14sz na c16se.
I nie jest to kolejny wątek typu - co potrzeba :-D (więc prosze mnie nie odsyłać do archiwum :oko: )
Zamówiłem taki silniczek u gościa - silnik + komp z wiązką + pompa paliwa.
Cena ma być całkiem przyzwoita za taki zestaw 1200-1400zł w zależności od przebiegu (biorąc pod uwagę że jest to zakup u handlerza).
Silnik już jest - niestety jeździł wcześniej pod automatem :(
Dodatkowo potrzebne jest sprzęgło i koło zamachowe - o ile to nie jest problemem bo z tego co rozmawiałem z gościem to może się uda skompletować (w ostateczności być może podejdzie od 1.4 - tylko czy długo pociągnie ??) ale główny problem jest taki:
Czy komputer (silnika) będzie działał jak należy - dowiedziałem się że komp jest ten sam co przy manualnej skrzyni biegów (dzięki Adam :D ) ale różnie się pamięcią - dodatkowo komp silnika jest podłączony do sterownika skrzyni biegów.
Jaśniej mówiąc czy można olać to podłączenie i czy to ma szanse działać z manualną skrzynią biegów??
Czy trzeba niestety szukać kompa od silnika z manuala?
Za wszelką pomoc będe wdzieczny - chciałbym to wiedzieć bo wybieram się do gościa pogadać i nie wiem czy pakować się w to od razu czy naciskać żeby przywiózł kompa przy następnej okazji.
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

pamięć (eprom) to raczej nie problem bo mógłbym skopiować swoją :) jeśli komp będzie miał oznacznie 16 172 905, do 16 209 850 nie mam. praca na kompie gdzie wcześniej był automat powinna być możliwa i bez zmieniania pamięci (tak na 80-90%) koło zamachowe i sprzęgło może zawsze przekręcić gościu z tego niekompletnego silniczka ;) lub dowolnego 1.6 na małym bloku (c16nz,c16xe,x16xe)
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Dzięki wielkie - jeszcze raz :)
W takim układzie w poniedziałek przejade się do niego i rozeznam co i jak - nie rozmawiałem jeszce o konkretach ale właśnie licze na to że sprzęgło podmieniłby z tego niekompletnego - wiem już że silnik jest napewno - zresztą facet jeździ często do niemiec (praktycznie co tydzień) to wrazie czego przywiózłby może brakujące części - ale to już musze porozmawiać z nim na wizji a nie przez telefon.
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=31496796
rozmawialem z tym kolesiem, wszystko siedzi w aucie .. mozna odpalic sprawdzic, kedys chcial za to 1500zl jak widac cena jzu spadla .... moze to byla by alternatywa, z tego co pamietam bez skrzyni chce 150 zl mniej :oko:
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Być może to byłaby ciekawa alternatywa ale kawał drgoi ode mnie. :(
A z tego co Adam mówi to powinno być ok - zobaczymy - jak już coś będe konkretnie wiedział to nieomieszkam się podzielić :D
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

to dzialaj dzialaj czekamy na razultaty :oko:
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Byłem obejrzeć silnik - dzwoniłem wcześniej i co? pan mówi że się pomylił i to jest jednak z manualem.
Pojechałem zrobiłem kilka fotek - sam nie znam się na tyle by rozróżnić skrzynie automatyczną od zwykłej. Pokazałem fotki AdamowiXXL - a on na to że to jednak automat :-(
Pozatym miała być pompa paliwa do tego a nie ma :(
W takim układzie - robi się za drogo - silnik pójdzie za 1200zł bez skrzyni jeśli ktoś jest zainteresowany moge dać namiar.
Ja się nie tak z gościem umawiałem - inna sprawa sam silnik + pompa + olej płyn itp + mixer do gazu (przy mpi musi być inny) + sprzęgło i koło zamachowe = za drogo jak dla mnie :-(
Niestety kwestia swapa odchodzi na bliżej nie określony termin.
Ale za to będzie nowa tapicerka :D - cała czarna łącznie z boczkami z granatowymi wstawkami na fotelach - materiał jeszcze nie wybrany w każdym bądź razie jakiś mocny :)
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

ja tez potrzebuje skrzynie :oko:
corsa A & Audi S3
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”