Przegląd-jaki dobrać olej, na co zwrócić uwagę ASO?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie C.
ODPOWIEDZ
Kurbat
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Przegląd-jaki dobrać olej, na co zwrócić uwagę ASO?

Post autor: Kurbat »

Cześć,

Niedługo (jakieś 2 tyg) czeka mnie przegląd, będzie wymiana oleju, prawdopodobnie tez klock, może i inne elementy.

Proszę o radę jaki olej polecacie do silnika z gazemi ? Obecnie mam zalany oplowski 10W, może jest on odrobinę za gęsty ? Orientowałem zię w olejach i widziałęm, że są oleje dedykowane do silników z gazem - czy to warto kupwać ? Czy może lepiej zalać taki sam olej jak był ?
Dodam, że wcześniej miałem 5W, ale z powodu stuków rozrządu wlałem olej o większej gęstości.

Na jakie jeszcze elementy należy zwrócić uwagę ASO - innymi słowy co może się nadawać do wymiany przy przeglądzie ?

Wiem że do wymiany będą klocki, ale coś jeszcze może się trafi.
Jakie klocki polecacie ?

Dzięki. Proszę się nie zrażać ilością pytań. Po prostu mam takie podejście do wielu spraw. Ułatwia mi to znacznie analizę problemu :oko:
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

nieczaje.... ASO i jakie klocki? wsadza ci GM chyba nie? moze sie mysle.... co do oleju to tez kolesie w ASO sie powinni tym martwic a nie ty... w koncu daja gwarancje na to co robia... jak nie wiesz jaki olej to w kazdej ksiazce obslugi pojazdu sa takie fajne wykresy jaki olej do czego na jakie temp itd...

pozdrawiam
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

=JUHol= pisze:nieczaje.... ASO i jakie klocki? wsadza ci GM chyba nie? moze sie mysle.... co do oleju to tez kolesie w ASO sie powinni tym martwic a nie ty... w koncu daja gwarancje na to co robia... jak nie wiesz jaki olej to w kazdej ksiazce obslugi pojazdu sa takie fajne wykresy jaki olej do czego na jakie temp itd...

pozdrawiam

książkę mam - dzięki Tyle to i sam wiem.
ale ja nie chce klocków z GM :oko:
co do oleju to też jakoś nie mam ochoty zdawać się na ASO.

Chodzi o to, że pytam o opinie forumowiczów.
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

wydaje mi sie ze nie ma czegos takiego jak olej "do gazu" tak samo jaki swiec "do gazu".
co do olejow juz duzo bylo na ten temat , klockow rowniez :)
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

cyberpooh pisze:wydaje mi sie ze nie ma czegos takiego jak olej "do gazu" tak samo jaki swiec "do gazu".
o olejach tez nie slyszalem... co do swiec to nie ma swiec do gazu ale stosuje sie swiece z jakimis tam wlasciwosciami - zimne? poprawcie mnie jezeli sie myle... :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Kurbat pisze: książkę mam - dzięki Tyle to i sam wiem.
no to chyba nikt tu madrzejszy nie bedzie od specow z GM :oko:
Kurbat pisze:ale ja nie chce klocków z GM :oko:
chyba ze tak :-P
Kurbat pisze:co do oleju to też jakoś nie mam ochoty zdawać się na ASO.
wolna wola... BTW 10W wg mnie bedzie oki na zime
Kurbat pisze:Chodzi o to, że pytam o opinie forumowiczów.
po to jest forum. poprostu dziwne mi sie to wydalo (moze nie kumaty jakis dzisiaj jestem)
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

cyberpooh pisze:wydaje mi sie ze nie ma czegos takiego jak olej "do gazu" tak samo jaki swiec "do gazu".
Olej "do gazu" oferuje zdaje się Orlen. Właśnie nie pamiętam dokładnie dlatego pytam.
Świece mam NGK V-Line i dobrze chodzą.

Hm...w sumie na każde pytanie można odpowiedzieć "szukaj w archiwum" :oko:
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

Kurbat pisze:
Olej "do gazu" oferuje zdaje się Orlen. Właśnie nie pamiętam dokładnie dlatego pytam.
Świece mam NGK V-Line i dobrze chodzą.

Hm...w sumie na każde pytanie można odpowiedzieć "szukaj w archiwum" :oko:
wiem, widzialem ze sa nazwane tak oleje przez orlen, ale wydaje mi sie ze jest to porpostu marketing.

tez mam te ngk i jestem happy.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Kurbat pisze:Świece mam NGK V-Line i dobrze chodzą.
ja tez na nich jeżdże i dają rade przy instalacji gazowej.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Przegląd-jaki dobrać olej, na co zwrócić uwagę ASO?

Post autor: !markos »

Kurbat pisze:Po prostu mam takie podejście do wielu spraw. Ułatwia mi to znacznie analizę problemu :oko:
jesli analizujesz tak samo kazdy problem, to wspolczuje rodzinie i najblizszym :(
mialbym pewne watpliwosci, czy to naprawde ulatwia zycie :zakrecony:

jedziesz do aso i nie chcesz czesci gm? a to smiesznie, bo ja zawsze myslalem, ze oprocz oleju maja w magazynach tylko takie :lol:
oczywiscie jak zwykle moglem sie mylic :grin:
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:
Kurbat pisze:Po prostu mam takie podejście do wielu spraw. Ułatwia mi to znacznie analizę problemu :oko:
jesli analizujesz tak samo kazdy problem, to wspolczuje rodzinie i najblizszym :(
mialbym pewne watpliwosci, czy to naprawde ulatwia zycie :zakrecony:

jedziesz do aso i nie chcesz czesci gm? a to smiesznie, bo ja zawsze myslalem, ze oprocz oleju maja w magazynach tylko takie :lol:
oczywiscie jak zwykle moglem sie mylic :grin:
hm... czy Ty naprawde musisz pisać posta tylko po to, żeby zabrac głos w dyskusji :-?, kogoś zjebać i przekręcić licznik o kolejną cyferkę, bo oprócz tego Two post nic nie wnosi
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

!markos post wczesniej pisze:jedziesz do aso i nie chcesz czesci gm? a to smiesznie, bo ja zawsze myslalem, ze oprocz oleju maja w magazynach tylko takie :lol:
tutaj odpowiadam na nurtujace cie pytanie jakie czesci wybrac jak pojedziesz na przeglad do aso, bo chyba nie bedziesz mial zbyt wielkiego wyboru :zakrecony:
Kurbat pisze:hm... czy Ty naprawde musisz pisać posta tylko po to, żeby zabrac głos w dyskusji :-?
bycmoe, bycmoze..
ty natomiast z zasady piszesz po to, zeby zadac dziwne, lub bardzo dziwne pytanie w przedziwny sposob, rozbijajac banalne sprawy na najdrobniejsze czesci i rozwodzac sie nad problemami, ktore albo nie istnieja, a jesli juz istnieja, to kazdy z nas rozwiazuje je srednio w 5 minut :grin:

pozdrawiam klasycznie offtopicznie i przypomne tylko kilka zasad samochodowego harcerza:
- olej kupuje sie taki, zeby smarowal silnik
- swiece takie, zeby dawaly iskre
- klocki takie, zeby hamowaly
w takim samochodzie nie zauwazysz nawet roznicy w zadnej z tych czesci niezaleznie od tego czy beda to swiece ngk, bosch, czy beru, klocki ferodo, brembo, czy tez gm/ate, tudziez olej mobil1, shell, czy tez oplowski zalewany w aso. silnik bedzie pracowal, swiece beda dawaly iskre, a hamulce spowolnia odpowiednio twoja strzale. cos pominalem?

howgh! :lol:

ps. sory chlopaki, nie wytrzymalem, a ze mam dzisiaj bardzo dobry humor, to jakos tak mi sie napisalo 8)
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

To można uznać za konkretna odpowiedź => "przypomne tylko kilka zasad samochodowego harcerza:
- olej kupuje sie taki, zeby smarowal silnik
- swiece takie, zeby dawaly iskre
- klocki takie, zeby hamowaly
w takim samochodzie nie zauwazysz nawet roznicy w zadnej z tych czesci niezaleznie od tego czy beda to swiece ngk, bosch, czy beru, klocki ferodo, brembo, czy tez gm/ate, tudziez olej mobil1, shell, czy tez oplowski zalewany w aso. silnik bedzie pracowal, swiece beda dawaly iskre, a hamulce spowolnia odpowiednio twoja strzale"

Ale w myśl zasady w myśl zasady zjebka musi być => " ty natomiast z zasady piszesz po to, zeby zadac dziwne, lub bardzo dziwne pytanie w przedziwny sposob, rozbijajac banalne sprawy na najdrobniejsze czesci i rozwodzac sie nad problemami, ktore albo nie istnieja, a jesli juz istnieja, to kazdy z nas rozwiazuje je srednio w 5 minut :grin: "

A mogło być tak pięknie...

Chodzi o to, że w ASO powiedzą "do wymiany klocki", wtedy ja sobie sprawię inne niż GM i założą takie, jakie im dostarcze, powiedzą np. "do wymiany tarcze" i ja wtedy dostarczę im inne CHYBA, że będę chciał tarcze z GM...
Tyle
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

Kurbat pisze: Chodzi o to, że w ASO powiedzą "do wymiany klocki", wtedy ja sobie sprawię inne niż GM i założą takie, jakie im dostarcze, powiedzą np. "do wymiany tarcze" i ja wtedy dostarczę im inne
wtedy ci powiedzą: traci pan gwrancje pa,pa
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

A czemu wogole uparles sie na inne klocki? Chodzi o cene? Bo akurat gm hamulce robi niezle moim zdaniem..
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

W sumie to już mi się odechciało...może mi sie jeszcze zachce
peace :oko:

PS. może dlatego, że zmęczony dziś jestem...
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

w aso maja tez czasami tansze odpowiedniki
ale nie w kazdym
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

czester 1 pisze:
Kurbat pisze: Chodzi o to, że w ASO powiedzą "do wymiany klocki", wtedy ja sobie sprawię inne niż GM i założą takie, jakie im dostarcze, powiedzą np. "do wymiany tarcze" i ja wtedy dostarczę im inne
wtedy ci powiedzą: traci pan gwrancje pa,pa
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

tak szczerze powiedziawszy czy masz do wymiany klocki i tarcze to mozesz sobie sprawdzic sam, a nie czekac az jasnie pan z aso stwierdzi, czy nadaja sie jeszcze, czy juz nie. ja bym sie obsral na aso.. ceny za robocizne maja z kosmosu, a robia wcale nie lepiej niz pierwszy lepszy warsztat samochodowy. ja aso omijam szerokim lukiem, chyba, ze mam do kupienia jakies czesci, na ktorych zalezy mi, zeby byly oryginalne, badz takie, ktorych gdzie indziej nie mozna kupic, badz tez takie, ktore w aso sa akurat najtansze (tak jak np. filtr oleju).
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

endo pisze:A czemu wogole uparles sie na inne klocki? Chodzi o cene? Bo akurat gm hamulce robi niezle moim zdaniem..
ja właśnie uległem pokusie i zmieniłem na inne niż GM a teraz żałuje - maras na flegach okropny
!markos pisze:ja bym sie obsral na aso.. ceny za robocizne maja z kosmosu, a robia wcale nie lepiej niz pierwszy lepszy warsztat samochodowy. ja aso omijam szerokim lukiem, chyba, ze mam do kupienia jakies czesci, na ktorych zalezy mi, zeby byly oryginalne, badz takie, ktorych gdzie indziej nie mozna kupic, badz tez takie, ktore w aso sa akurat najtansze (tak jak np. filtr oleju).
jestem za :lol:
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

O klockach to juz mi powiedzieli , że do wymiany beda jak ostatnio czyscil wszystko bo sie tak nagrzało koło ze az swad poszedł... :-?
no ale to na gwarancji zrobili i wtedy powiedzieli, jakies 5 kkm i klocki beda do wymiany. Dlatego pytam o to, poza tym przy hamowaniu z większych prędkości, tak od 120 kmh troche rzuca kierą, koła mam wyważone, więc myślę, że to może tarcze..
no ale ja to dopiero się mogę mylić :oko:
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

przy seryjnym zawieszeniu i hamulcach to chyba normalne że jak hamujesz ze 120km/h to rzuca kierą - całym samochodem rzuca :-?

a klocków Ci raczej na gwarancji nie wymienią - będziesz musiał chyba zapłacić ;) :-D
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Aro83 pisze:przy seryjnym zawieszeniu i hamulcach to chyba normalne że jak hamujesz ze 120km/h to rzuca kierą - całym samochodem rzuca :-?
no chyba raczej nie, w innychsamochodach - nowych - nie rzucało i w Corsie też nie rzucało i nie ma rzucać :oko:
Aro83 pisze: a klocków Ci raczej na gwarancji nie wymienią - będziesz musiał chyba zapłacić ;) :-D
a ja myślałem, że klocki na gwarancji są, i olej na gwarancji i ibenzyna w baku też na gwarancji ... :oko:
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

polischh benzyna zawsze jest na gwarancji, gdzie sie podzialy oktany tylko ? :lol:
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

Aro83 pisze:przy seryjnym zawieszeniu i hamulcach to chyba normalne że jak hamujesz ze 120km/h to rzuca kierą - całym samochodem rzuca :-?
mi nawet przy szczurowych niewentylach 236mm nic nie bilo, nie jezdzij tyle na rekawie po kraweznikach :oko: :oko:
arts pisze:polischh benzyna zawsze jest na gwarancji, gdzie sie podzialy oktany tylko?
zostaly wyparte przez wode, wszystko zmiescic sie przeciez nie da :lol: :lol: :oko:
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

endo pisze:nie jezdzij tyle na rekawie po kraweznikach :oko: :oko:
buahahah!!!! aro, cos popsules widocznie jak ci rzuca cala fura przy hamowaniu :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”