Ten poniżej czy "normalny" c20xe?
Kilka info o 8V:
odciazone kolo zamachowe oraz wal korbowy,
wydajniejsze wtryskiwacze oraz regulator cisnienia paliwa,
kolektor ssacy LEXMAUL,
polerowane kanaly dolotu i wylotu ( 142kM i 192 Nm)

No właśnie, co do tej wypowiedzi, to ja się spotkałem z kilkoma opiniami w moich stronach, że to też jeden z najbardziej awaryjnych silników u opla a miano silnika nie do zajeżdżenia ma właśnie c20ne. A jeśli oba będą miały przebiegi w okolicach 150k silniki zadbane ale nic nie robione w nich do tej pory, to który mi dłużej posłuży? Ja niestety dość dużo jeżdże - grubo ponad 20k rocznie, może bliżej 30 nawet...kozzi pisze:c20xe bo podobno to najlepszy silnik wyprodukowany przez fabryki Opla
Najpierw miał być swap ale jednak potrzeba mi czegoś większego. To będzie calibra chyba, że trafi się ładna astra GSi. To oczywiście jeszcze troche ale powoli rozważam wszystkie za i przeciw. Wiem, że trudno będzie znaleźć coś z przebiegiem mniejszym niż 100k więc stąd moje dylematywow pisze:lepszy jest c20xe bo jest mocniejszy... jak widac na przykladzie nawet tego ne ktore pokazales ciezko jest nadrobic ta roznice mocy, ale... 8v jest na pewno tansze w eksploatacji: rozrzad, itp. prawda jest takze to ze ne jest dobrym silnikiem, na pewno trwalym... duze przebiegi robia i niezle sie trzymaja... c20xe awaryjny? na pewno nie... tam nie ma co sie psuc, lol - tak prosty jestjeszcze pozostaje pytanie czy chcesz to na swapa czy chcesz kupic samochod z takim silnikiem? bo jak na swapa to spox bierz ne, bo fajnie dlubane i spox starczy tej mocy. ale jesli chcesz miec to w wiekszym samochodzie to moze jednak xe... markos dobrze powiedzial