Głośniki w Corsie B

krisso
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Głośniki w Corsie B

Post autor: krisso »

Siemka,szukałem w archiwum ale wole spytać raz i uzyska odpowiedzi a nie błądzić i domyślać się co i jak.Jeśli wiecie to napiszcie prosze jakiej średnicy są głośniki przednie w CB zarówno nisko jak i wysokotonowe i jakiej wielkości głośniki można tam wsadzić?Wiem że ograniczeniem będzie napewno głębokość głośników i że stosuje się jakieś pierścienie plastikwe czy też mdf żeby głośnik się zmieścił i swobodnie pracował.
Interesują mnie zestawy głośnikowe (na przód a więc bas,tweeter i zwrotnice),może ma ktoś do sprzedania albo może coś polecić.Ja osobiście patrzyłem na Boshmanna tylko nie wiem zupełnie jakich wymiarów szukać wiec proszę o pomoc.Jeśli chodzi te pierścienie to chciałbym żeby dało rade założyć oryginalne plastiki a nie bawić się w jakieś cięcie czy coś.
Prosze o rade i pozdrawiam
COMA-PIERWSZE WYJŚCIE Z MROKU !!!!!!!!!!
Pirr
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Pirr »

Hej głośniki jakie wejdą to są o średnicy 16 cm taką przynajmniej mają średnice orginalne głośniki jakie tam są zamątowane.Po kupnie nowych głośników musisz oczywiście dokupić te pierścienie o których już wspomniałeś (są w Media Markt) ale szczeże ci powiem że to i tak nie zdaje egzaminu (przynajmniej u mnie) bo głośnik po zamątowaniu przylega do tej osłonki i membrana prawie wcale nie pracuje. Jeżeli chcesz zamątować głośniki bez żadnych przerubek to pamiętaj że nie mogą one mieć za dużego magnesu bo po zamątowaniu szyba nie będzie ci sie do końca opuszczać i wymień se odrazu kable nie zbyt wielki koszt a naprawde warto :) A zapomniałem dodać twetery chyba nie mają określonej wielkości jest tylko jeden rozmiar ale tu nie jestem pewien :lol:
1.0 12v
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Boschmana odradzam, miałem je i do niestety nie zdaje egzaminu.
teraz mam system z przodu podpiety pod wzmacniacz i nawet bez wytłumienia drzwi graja zajebiscie, czekam na wygłuszenie drzwi aby zobaczyc ta róznice, wtedy powinno dopiero grac :-P
a srednica 16.5cm
co do pierscieni to kup mdf i zrób sam
a jak nie to bede miał piercienie do corsy na sprzedaz :-P
pozdrawiam
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

@ krisso
boschmanna odpusc. ile masz do wydania?
uprzedzam, ze odpowiedz typu "jak najmniej" nic nie wyjasnia..

@ pirr
szczerze, zamontowaniu, przerobek - to tak na przyszlosc :oko:
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

Szczerze to nie wiem dokładnie ile będe w stanie wydać więc chcę najpierw zrobić rozeznanie w cenach.Mówicie że Boshmann jest be?? No dobra,sugeruje się radami (kumpel po prostu kupił ostatnio sub'a aktywnego i bardzo przyjemnie chodzi ,pomyślałem że może to niezła firma) Apropos tych pierścieni,czy jest możliwość dopasowania tak głośników i pierścieni żeby membrana nie dotykała do plastiku a jednocześnie żeby magnes nie przeszkadzał szybie? Jakiej głębokości głośników szukać,może możecie polecić jakieś głośniczki??
Mam seryjne głośniczki i ona ładnie grają ale już głośniejszego basu nie potrafią łyknąć i pierdzą.Wiem że to jeszcze kwestia radia ale na lepszych głośnikach seria też lepiej zagada ( a z tą też z czasem zrobie porządek)
Tak więc mówcie co wiecie i co możecie polecić :oko:
Jeszcze jedno,Markos chodzi mi o średniej klasy głośniczki,nie chce zbytnio oszczędzać bo też lubie słuchać muzyki,nie mówiąc już o graniu,ale nie chce instalacji za 1000zeta :0 mam nadzieje że rozumiesz :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

imo rozsadna kwota na zestaw na przod to 300+. za tyle juz mozna cos fajnego kupic i bedzie dobrze gralo. zalezy co lubisz.
obawiam sie jednak, ze mamy inne pojecie o "dobrym graniu", bo wg. mnie seryjne glosniki w corsie powinny zostac wyjete z drzwi i wymienione na cos lepszego, zanim w ogole zacznie sie sluchac muzyki :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

Ja miałem Boschmana w poprzednim autku. Takie ktos tam zamontował i bardzo przyjemnie grały. Nie mam więc nic do nich osobiscie. Audiofilem jestem ale raczej nie w samochodzie choc dobry sprzet to podstawa. Teraz mam 4 glosniczki Pioneera i na prawde slicznie graja. Co innego ze do wiekszych i a tymbardziej niskotonowych "grajków" trzeba dobrze wyciszyc auto :-D Za okolo 500PLN mam naprawde dobre granie w aucie(chodzi o same glosniki). Ja wiec polecam Pioneera ;)

Oczywiscie "dobre granie" kazdy rozumie inaczej :zakrecony:
Może znów corsa...
UcHO
Weteran
Kontakt:

Krisso: ja mam na pierscieniach glebokosc 62 mm, wszystko weszło i nic nie obciera itd. a co do membrany to nie zauwazylem aby dotykała ona w.w. pierscienia :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

@ hiv
pioneer to firma, ktora potrafi robic dobre... radia samochodowe. i tego nalezy sie trzymac :)

no to audiofil, czy meloman? o pioneera posadzalbym raczej tylko melomana :oko:
audiofil to chory czlowiek, mi juz przeszlo - teraz zaczalem sluchac muzyki, a nie sprzetu :lol:
Obrazek
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

Jak pisał !markos porządne zestawy zaczynają się od 300zł jeżeli tyle niemasz a koniecznie chcesz coś zmienić to może kup sobie jakieś porządniejsze głośniczki dwudrożne-ceny takich lepszych zaczynają się od 150zł.
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

!markos pisze:@ hiv
pioneer to firma, ktora potrafi robic dobre... radia samochodowe. i tego nalezy sie trzymac :)

no to audiofil, czy meloman? o pioneera posadzalbym raczej tylko melomana :oko:
audiofil to chory czlowiek, mi juz przeszlo - teraz zaczalem sluchac muzyki, a nie sprzetu :lol:
No to wychodzi na to, że przepłaciłem skoro to nie jest dobry sprzet... :zakrecony:

Ok. Niech będzie meloman. Świat bez muzyki jest do d***!!! :grin:
Może znów corsa...
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

W rozsądnej cenie mozesz dostac zestaw Rainbowa lub Hertz. Możesz sie tez pokusic o jakies DLS. To tez zalezy od wzmacniacza pod jakim to ma smigac bo bez wzmacniacza ciężko o dobry dzwiek z samego radia. Zalezy co kto rozumie przez dobry dzwięk. Nie kupuj zadnych głośników tanich napewno dobrze na tym niewyjdziesz bedziesz kupował dwa razy.
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

osobiscie polecam glosniczki Phonocara... Super stosunek cena/jakosc! Ostatnio zakladalem koledze Y-Line (obecna seria phonocara) i bylem bardzo mile zaskoczony graniem... 2-drozny zestawik kosztuje ok 315zł. Kiedys tez zakladalem komus G-Line (juz chyba nie ma w sprzedazy) i tez graly super pod "radiowym" wzmacniaczem! U siebie mam serie titanium pod oddzielna koncowka mocy i jestem bardzo zadowolony z tego jak graja! Polecam! :D
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

Jeżeli chodzi o kaske będe dysponował kwotą 300-400zł (tak myśle :lol: )
Czyli głębokość 65mm tak?Czy z tej głębokości głośniczków można już coś wykrzesać?Bo przecież od głębokości też sporo zależy :zakrecony:
A czy przeglądając allegro widzicie coś wartego uwagi,może jakiś zestawik uważacie za całkiem niezły.Dodam że słucham jazz,jazz-rock,R&B,alternative rock and jazz a to dość ważne bo jeżeli chodzi o bas to te rodzaje muzyki lubią zabrzmieć dynamicznym "mięchem",głęboką stopą perkusyjną i raczej nie preferują długich rozmydlonych basów (no chyba że jakiś Brand New Day Stinga) Może pod tym kątem ktoś może polecić jakiś zestawik?
Jeżeli chodzi o radyjko to mam CD500 oploskie.Wiem że wymaga wywalenia z samochodu ale chce zacząć od głośników a potem końcówki.A może ktoś ma do sprzedania wzmaka z zestawem głośniczków albo wiem kto chciałby opylić (jesteście na różnych forach,znacie dużo ludzi,może ktoś ma na sprzedaż) :oko: Dzieki za pomoc i czekam na dalsze posty :D

Wiem że to troche porąbane ale jak nie wymyśle nic z tym audio to założe stożek.Te dwie rzeczy mnie teraz kuszą i powoli rozpatruje co w pierwszej kolejności :-D
Ostatnio zmieniony 24 sty 2005, o 20:15 przez krisso, łącznie zmieniany 1 raz.
UcHO
Weteran
Kontakt:

za taka kase to chyba hertz esk 165 bedzie odpowiedni, masz cały zestawik i powinno ladnie cykac
jak skoncze sesje to sie stykniemy i Ci pokaze jak teraz u mnie cyka :grin:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

cd500 wcale nie jest zle, swego czasu zastanawialem sie czy tego nie kupic. mniejsze szanse, ze ktos wyjmie, a mozna do tego (po malej modyfikacji, albo zakupie odpowiednich przejsciowek) zapiac wzmacniacz i napedzic nim caly system :oko:

hertz esk165 fajny i w fajnej cenie - zostanie na wygluszenie drzwi i pierscienie :oko:

muzycznie widze, ze kolega dosc bliski :oko:
MUSISZ kupic cos fajnego, a potem dolozyc do tego jakis wzmacniaczyk nie za duzy i kupic mala zamknieta skrzyneczke do bagaznika z jakims 20cm glosnikiem - zagra super!
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

No to widze że się rozumiemy :-D Chociaż w muzycznych klimatach nie dostałem zjebki od Markosa 8-) Hehe, no właśnie przeglądam allegro i też spojżałem na te Hertz'y.Wzmacniaczyk i tubka z czasem ale zależy mi na dobrym brzmieniu i napewno nie będe tego długo odkładał :D
@Ucho- bardzo chętnie tylko znając siebie to jak się stykniemy to będziemy mogli porównać bo pewnie też już bede miał ten zestawik :oko:

Tylko jeszcze jedno:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39927173
czy może:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40155882
?? :0 Różnią się zasadniczo chyba tylko mocą a ja nie musze wypompowywać ciśnienia z samochodu,jak myślicie,może te tańsze?? :-?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

tubie mowimy NIE! mam nadzieje, ze chodzilo ci poprostu o bas ogolnie, a nie konkretnie o tube...

ucholec ma akurat cos innego i bardziej rozbudowane, chce sie chlopak przylansowac, nas juz chyba nie lubi :-P :lol:

zasadniczo dwa glosniki z aukcji to zupelnie co innego. inne materialy membran, inne napedy, inne zwrotnice. dsk to poprostu tansza seria, stad roznica w cenie. nie podejrzewam jednak, zeby jakos mocno roznily sie brzmieniem, chociaz wskazywalby na to inny material membrany.. poszukaj czy nie ma tego gdzies do posluchania, moze gdzies to maja w sprzedazy i bedziesz mogl bezposrednio porownac.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sty 2005, o 20:41 przez !markos, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

Dokładnie,ogólnie o basik mi chodziło :lol: HEHE,Ucho jest spoks mimo że prawie nie znam,ale gada się przyjemnie i człowiekowi dobrze z oczu patrzy a to ważne :oko: Ucho a co ty masz u siebie że Markos mówi że bardziej rozbudowane?? :0

@Markos- to który z tych dwóch co wcześniej wpisałem ??
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

teraz odpowiedz jest prosta.. chcesz wydac X - kupujesz glosnik A, chcesz wydac Y - kupujesz glosnik B, ot i cala filozofia :oko:

ucho ma caly system.. przedni zestaw, wzmacniacz i bas (ucho, zamontowales to juz..?). przyzwoite, dobre granie (wnioskuje z zastosowanych elementow..).
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Pare groszy od siebie - sluchasz bardzo wymagajacej muzyki, pod katem technicznym. Lubie podobne klimaty, mam ulubionego wykonawce i znam jego plyty na pamiec - przy kazdej zmianie/dolozeniu nowej czesci do instalacji audio odsluchiwalem ta sama plyte. Jesli ma byc bas, do tego ten bas ma byc dynamiczny lecz rowniez czysty to bez wzmacniacza sie nie obejdzie. U mnie to wygladalo tak:
- glosniki seria i radio JVC (nie pomne modelu) -> wole sluchac silnika
- glosniki Alpine SPR176A i radio JVC -> zawod, oczekiwalem lepszych rezultatow po takim zakupie, zobaczymy jak bedzie dalej
- glosniki Alpine SPR176A + wytlumienie drzwi + radio Alpine -> rany, ktos zdjal wiadro z glosnikow
- powyzsze na kablach DLS podpiete pod DLS ultimate A4 -> jest dobrze :grin: brak jest jeszcze elektroniki.
Dopiero pod wzmacniaczem bas zaczal nadazac za cala reszta.
W corsie mialem Rainbow`y (modelu nie pamietam) w drzwiach z powodu zbyt plytkich drzwi. Bylem raczej zadowolony, choc piskacze moglyby byc mniej nachalne.
UcHO
Weteran
Kontakt:

Markos: nie, nie obrazilem sie, nie mam po prostu na nic czasu przez ta nauke :(
co do audio załozone bylo na chwilke, tak na partacza bez ukrycia nawet kabli, bo i tak musze to przelozyc gdzies indziej :-P
jeszcze sie rozbudowuje, został kondensator i pare innych rzeczy
jak juz zrobie to wpadne na gg do kubelta po rady co mozna jeszcze zrobic
krisso: ja poszedłem w infinity na przod, jak dla mnie gra super, ale to juz wyzszy przedział cenowy nic hertz, ale z cała odpowiedzialnoscia polecam hertza bo slyszalem jak gra
ale obawiam sie ze na seryjnym radiu bez wzmacniacza nawet hertz Ci ladnie nie zagra, bedzie brakowało mocy, wiec wzmacniacz wskazany
tak jak niedawno kubelt napisał, poszukaj jakiegos wzmacniacza na allegro, mozesz dorwac nawet za 200 zł cos co bedzie Ci dobrze napedzało przod :oko:

aha zapomniałem, pamietaj ze oszczedny placi tylko dwa razy :grin:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

dobre glosniki zagraja dobrze na dobrym radiu. ja mialem bardzo dlugi czas jvc kdsh77rb do tego zestaw power p62 jbl'a TYLKO Z PRZODU i gralo zajebiscie. dalo rade naglosnic samochod w wystarczajacym stopniu.
Obrazek
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Z ta moca z radia to prawda, ze moze byc malo. Mam to radyjko oplowskie CDR 600 (kaseta) i do tego hertze esk 16 cos tam i gra to bardzo ladnie, ale mocy wyraznie brakuje. Wiecej basu i juz trzeba przyciszac, ale ogolnie jest bardzo fajnie, tyle ze mocy brakuje.

Radyjko to jest mistrzowskie jak Markos wspominal, ze go nie kradna. Ja nawet nigd nie wyjalem panelu, a samochodzik stoji w roznych dziwnych miejscach.
Gosc proponowal mi przerobienie tego radyjka pod wzmacniacz za bodajze 100 albo drozej nawet troche. Duzo to?
Jak wyglada sprawa podlaczenia wzmacniacza do niego, bo bardzo chcialbym miec taki cichociemny zestawik ze wzmakiem.

PS: Mam namiar do goscia gdzie sobie mozna odsluchac np. te hertze esk i dsk i nie tylko. Kolo pruszkowa.
B x14sz
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Słyszalem nie dawno system hertza (nie znam numeru) pod jednostka pionka. Wszystko zrobione na odpowiednich kablach, ze wzmakiem magnata i z zabudowa bagaznika i gralo naprawde pieknie!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

co ty tam wiesz :-P :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

!markos pisze:co ty tam wiesz :-P :grin:
no moze nie tyle co ty i Kubelt, ale zawsze cos :oko: mowie tylko, co zrobilo na mnie wrazenie :-P
krisso
Nowy
Kontakt:

Jeżeli chodzi o oploskie radyjko pod wzmakiem to wyprowadzasz wyjscie liniowe przed wzmacniaczem radia albo zakładasz na wyjsciowy sygnal specjalne przetworniki ktore zmienia sygnal na liniowy.Jesli chodzi o remotke to można się pokusić o wyprowadzenie ale to chyba szkoda zachodu,wystarczy ze remotke we wzmacniaczu zmostkujesz z plusem i hula jak sie patrzy.
No jak juz wspominalem w pierwszej kolejnosci glosniczki potem wzmak.
A moze macie jakies doswiadczenie ze wzmacniaczami (moze ktos sprzedaje :-D ) Pytanie:zeby napedzic zestaw przód i z czasem skrzynke w bagazniku to potrzeba 4-kanałowego wzmacniacza prawda? :zakrecony: O co biega z tymi kondensatorami,(tymi duzymi pigulami co tez tanie nie sa :lol: ) gdzie to sie stosuje i w jakim celu,troche teorii prosze...?? :zakrecony:
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Kondensator to jest hmm... obrazowo mowiac taka duza bateria. Zalecane miejsce montazu to jak najblizej wzmacniacza. Zapobiega on ewentualnym brakom pradu, ktore objawiaja sie np. przygasaniem swiatel podczas uderzen basu badz niedostateczna dynamika glosnika basowego. W momencie gdy akumulator nie jest w stanie z roznych powodow oddac wystarczajacej ilosci pradu braki pobierane sa z kondensatora, ktory pozniej sam sie doladowuje z w.w. akumulatora.
krisso
Nowy
Kontakt:

aaaa,no w sumie mogłem na to wpaść.Dzieki wielkie za wytłumaczenie :D
@Kubelt ty widze jesteś specem,czy masz pomysł może na jakiś wzmacniacz tak jak chłopaki mówili może już za 200zł?? Jakich firm szukać a jakie omijac?? Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car-Audio, CB-Radio”