Głośniki w Corsie B

Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

wzmacniacz za 200pln? whaaaaaaat? :zakrecony:
chyba za 2000...
Obrazek
kubelt
Swój
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Daleko mi do speca, ja po prostu jak to trafnie okreslil Markos slucham na rowni muzyki i sprzetu :D
Zdecydowanie omijaj wszelkie wynalazki wielkosci zeszytu A5 i mocy 2500 Watt jak np. First lub inne no-name, pelno tego na allegro. Kwota ktora wymieniles jest troche niska i ogranicza ruchy ale moze taka instalacja bylaby wyjsciem: Zastosowanie 2 wzmacniaczy, jeden pod zestaw przedni i drugi pod skrzynie w bagazniku. I tak moznaby kupic teraz jakis maly wzmak na przod i schowac go np za schowkiem pasazera mocujac do przegrody silnika (powinno wejsc). Z czasem, jak dojdzie troszke gotowki to glosnik basowy i wzmak do jego zasilania - moznaby go schowac za plastikami na wysokosci tylniej kanapy. Widzialem taki patent i bardzo mi sie podoba - niewidoczna i ergonomiczna instalacja.
kubelt
Swój
Kontakt:

Markos - jasne, ze za taka gotowke nie kupi sie wiele/raczej nic. Jednak juz nawet z Alpine 2x30 Watt glosnik zagra ladniej niz z samego radia. Taka Alpinke widzialem kiedys na allegro, poszla za 180 pln. Jasne, ze kupno uzywanego wzmacniacza to ryzyko, ale...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nie nie, luz.. ja poprostu nie umiem sie przestawic na twoja ulubiona kombinacje 2 wzmacniaczy i zawsze mysle w kategoriach 4 kanalow z jednej koncowki :oko:
Obrazek
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Napiszcie cos wiecej o tym radiu opla i wzmacniaczu (wszystko od zera, bo ja nic nie kumam w tym temacie). Skad mozna wziasc takie przetworniki (bo to chyba latwiej, niz z radia prowadzic ten sygnal liniowy?), gdzie sie je wpina (jakos w kostke czy raczej w srodku radia?)

Remotka? (wzmacniacz? :oko: )
Trzeba cos w nim spiac z plusem?

Zrobilbym najchetniej tak jak Kubelt napisal, maly wzmacniacz pod hertze z przodu, najlepiej schowany za schowkiem.

PS: Trudno samemu kable polozyc do glosnikow?
PS2: Mowilem, ze nic nie kumam :oko:
B x14sz
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

@markos: miałem na mysli wlasnie jakis 2 kanałowy max 2x30w do napedzenia przedniego systemu :oko:
ja mam 4 kanaly, doszedlem do wniosku ze ciezko mi bedzie zmiescic 2 wzmacniacze :D wiec jeden pojdzie pod plexi :oko:
krisso
Nowy
Kontakt:

Post autor: krisso »

To może inaczej...nie chce wzmaka za 2000 ani tez nie za 1000,dodam ze za 500 tez by bylo ciezko.Patrzylem po allegro (tak tak,podejme ryzyko kupna uzywanego )i jest tam sporo wzmakow ponizej 500zl i teraz pytanie brzmi: ktory z tych sprzetow,w tej kategorii cenowej (a jak wszedzie trafiaja sie jakies okazje) jest najlepszy bo ja sie na tym kompletnie nie znam :zakrecony: pleeeassee o pomoc w tej kwestii
COMA-PIERWSZE WYJŚCIE Z MROKU !!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

http://allegro.pl/show_item.php?item=40119635
http://allegro.pl/show_item.php?item=40029135
http://allegro.pl/show_item.php?item=39703928

nie wiem, czy pionek sie zna na wzmacniaczach, ale na oko mi sie podoba tez ten:
http://allegro.pl/show_item.php?item=40167170

mi sie podoba ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=39951757

jest sporo fajnych sprzetow.. rozejrzyj sie i unikaj no-name shitow.. stega nawet znalazlem jednego, ale drogi byl :oko:
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

@Markos to looknij na te,pokazales te drozsze (hehe ale ponizej 500 :-D ) ale moze z tych tez cos sie da przyjac...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40667252
a moze
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40011494
a moze
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40587920
a moze
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40628054
a moze cos takiego bymi wystarczylo,ja nie jestem az tak wymagajacy...??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39079655

?????????????????????????????????????????????????????????????? :zakrecony:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

magnat odpada, nie ma plynnie regulowanych filtrow i chyba jakis taki stary jest..
alpine ujdzie, tez go ogladalem, mozna pomyslec
panu boschmannowi mowimy
Obrazek
(ma wejscie wysokiego sygnalu, wiecej zalet nie widze..)

wg. mnie nie ma co kombinowac: albo alpine, albo audison, albo soundstream, z czego ja wybieram pierwszy, albo ostatni. 2 dobre kanaly na poczatek wystarcza, potem doczepisz kolejna dwukanalowke, zmostkujesz i bedzie na bas. kubelt, jestes tam? whaddya think..?
krisso pisze:a moze cos takiego bymi wystarczylo,ja nie jestem az tak wymagajacy...??
tylko ci sie tak wydaje.. imho muzyka, ktorej sluchasz jednoznacznie determinuje rodzaj sprzetu, jaki powinien znalezc sie u ciebie w samochodzie..
Obrazek
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Napiszcie cos o wzmaku do radio opla, pls.
Napisalem wyzej co mnie interesuje...
B x14sz
krisso
Nowy
Kontakt:

Zdaje sie na twoje zdanie w takim razie bo podobne klimaty widze lubimy :-D
Jesli chodzi o ta konkretnie alpinke to nie wiem czy zdaze ja klepnac bo kaska splynie mi nie tak szybko jak myslalem a na aukcji zostalo 5dni,ale jesli nie zdaze to poszukam alpinek lub tej drugiej firmy co mowiles i sie pewnie jeszcze skonsultuje.Jeśli chodzi o głośniczki to wezme te dsk165 bo różnica jest w sumie niewielka a żeby było śmieszniej dsk są tańsze ale mają lepsze pasmo,efektywnosc w obu przypadkach 92dB,różnią się materiałem membrany,kopułki są chyba takie same i wiem jeszcze że esk są troszke płytsze i lżejsze.A jak jest z aktywnymi subami??Dzieki za
pomoc ,bardzo mi pomogliście bo bym pewnie kupił jakieś gówno :zakrecony:
krisso
Nowy
Kontakt:

@Corstek
Powiem co wiem,jeśli bym się mylił to poprawiajcie.Jeśli chodzi o radio Opla,to sprawa ma się tak:
Radio nie ma wyjść liniowych, ani wyjścia tzw.remote które jest sygnałem sterującym do wzmacniacza,a te wyjścia są konieczne do podpięcia wzmaka.Jak sobie z tym poradzic??
Przetworniki o ktorych pisałem wcześniej można kupić i zamontować w każdym sklepie audio gdzie zakładają radia.Muszą one zostać wpięte w sygnal wychodzący z radia do głośnika.Przetwornik zamienia go na sygnał o niskim napięciu,czyli taki jaki wymagany jest przez wzmacniacz.Jeśli chodzi o złącze REM (takie oznaczenie jest na wzmacniaczu) to należy je zmostkować z wejściem "+" czyli napięcia i powinno działać.Pamiętaj że radio ma 4 kanały każdy z nich musi zostać przetworzony jeśli oczywiście wszystkie cztery podajesz na wzmacniacz.Pozdro :oko:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

!markos pisze:mi sie podoba ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=39951757
o! podobny do mojego tylko dwa razy mniejszy... cena mnie zabila, biorac pod uwage ze za swoj dalem 1k2zeta :P
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

http://www.forum.tuning.info.pl/viewtop ... ht=#694699
Tu jest cos na temat glosniczkow ,i jak ja mam to rozwiazane w mojej B ;))-fotki :)
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

krisso pisze:...lub tej drugiej firmy co mowiles i sie pewnie jeszcze skonsultuje
proponuje "ta druga firme" jakos ideowo wole soundstreama.. a to stary, zacny soundstream, ktory zagra pewnie calkiem niezle...
krisso pisze:...dsk są tańsze ale mają lepsze pasmo,efektywnosc w obu przypadkach 92dB
tak jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie... jakbym opisal ci parametry swoich glosnikow domowych to uznalbys, ze to szit jakich malo. a graja tak, ze kopara by ci opadla. parametry w glosnikach to najmniej istotna sprawa. moim zdaniem kiepsko zaoszczedzisz te pare zlotych - kup esk, nie bedziesz zalowal.
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

mnie tylko jedno zastanawi, owe hertze maja podane moc nominalna 100W w rmsie, wiec jak nie patrzec wzmacniacze o ktorych tu piszemy nie pociagna tych glosnikow, chyba ze gdzies jest blad
wiem bo mam swoj zestawik i mam 90w w rmsie i wzmacniacz kumpla 4x75w rmsie nie dał zbytnio rady.... wiec gdzie jest bład? czy ja zle cos zakumałem? :oops:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

to jakies niezle z dupy, albo zle zestrojone te 75W, skoro nie pociagnelo glosnikow 90W. 15W w ktorakolwiek strone to ZADNA ROZNICA.
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

sam mi mówiłes na gadulcu ze wzmacniacz cos koło 4x75 nie da rady :-P
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

sprawdz dokladnie co mowilem.. rozmawialismy o napedzaniu basu, bo z tym poprostu przegiales :oko:
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

To zescie mnie teraz rozbili totalnie,nie wiem już sam.Nie zastanawiałbym sie ani troche gdybym nie musial wydac 380zeta :0 Alby gdybym mogl taniej ten wzmacniacz dopasc (chos ta alpinka jest i tak niedroga) :-( Jakby ktos mial dojscie do sprzetu cos taniej to pleeeaseeee dawac cynk.
Pozczekam do konca tygodnia ,zobacze jak bedzie z kaska i sie bede decydowal,ale jak bedzie tak jak przewidywalem to stanie na serii dsk :(
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

szukasz oszczednosci w kiepskim miejscu. spojrz na to z drugiej strony - to TYLKO 70 zeta roznicy :oko:

do tego niebiesko-szary soundstream i masz granie jak ta lala :lol:

taniej taniej taniej.. tnaiej to mozna wyrwac plyn do spryskiwaczy z promocji :grin:
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

krisso - jednego sie juz nauczylem, nic na hura. Nie pali sie, nie startujesz za tydzien w mistrzostwach car-audio, nie musisz wydac budzetu przed koncem stycznia. Nie zamkna allegro a zawsze beda inne aukcje z interesujacymi wzmacniaczami. Pospiech jest wrogiem - ja raz sie spieszylem bo zalezalo mi, zeby miec wszystko na "juz, natychmiast" i nie wyszedlem na tym najlepiej. Lepiej, zeby proces byl powolny, ale dokladny. Wszystko robione jest starannie a jaka radosc pozniej :D
Jesli planujesz dalsza rozbudowe (a widze, ze tak) to pomysl zawczasu o okablowaniu. Sprawa niewidoczna (powinna byc przynajmniej), a dosyc wazna i rowniez kosztowna. Kable sygnalowe oddzielnie od kabli zasilajacych, by nie bylo zadnych zaklocen. Montaz pod plastikami, co wymaga rozebrania czesci kabiny. Ja puscilem kable dodatkowo w plastikowej rurce, wieksza pewność:
Obrazek
O prawidlowy sygnal dbaja kable DLS:
Obrazek
O bezpieczenstwo tez nalezy zadbac:
Obrazek
Ja jestem zwolennikiem 2 wzmacniaczy, szczegolnie, gdy budowa instalacji audio jest procesem postepujacym. Mozesz sie cieszyc juz dzwiekiem zawczasu, niz czekac na montaz wszystkich czesci.
Krisso, rozumiem, ze checi nalezy dostosowac do mozliwosci, glownie finansowych ale oszczedzanie za wszelka cene kazdego grosza moze sie "odwdzieczyc". Daj sobie np rok czasu albo wiecej na montaz, zbieraj kaske i inwestuj rozwanie z nie kupuj wszystkiego teraz, bo chcesz juz sluchac muzyki. Aha, i nie przejmuj sie tym, ze cos znajdziesz pozniej taniej i bedziesz sobie plul w brode - taka kolej rzeczy. Jak zobaczylem ta aukcje http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40478312 to mi sie troszke cisnienie podnioslo majac w pamieci, ile ja dalem za A2 i A8 (tylko, ze te na aukcji sa uzywane). No ale trudno, coz poradzic :D
O wlasnie, dobrze by bylo, gdybys mogl sprawdzic ten wzmacniacz przed zakupem - uzywka to zawsze uzywka, nie wiadomo jaka ma historie. Moze np piszczec i nic na to nie poradzisz, a draznic bedzie niesamowicie.
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Kubelt ma racje!!Zacznij od kabli bo to podstawa !!!Z kiepskimi kablami nawet najlepszy system Ci nie zagra!!Pomysl pierw o tym !!
Kebelki w peszlach moga byc ,sam mam u siebie ale jest tak ciasno zeby je zmiescic ,ze szlag mnie trafial jak to wszystko prowadzilem!!
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
krisso
Nowy
Kontakt:

hmmm...może macie racje,ja zawsze byłem w gorącej wodzie kąpany :zakrecony:
Musze przemyśleć faktycznie.Ja po prostu dlatego szukam oszcządności bo moja corsiawka a jeszcze inne wydatki jak np.ta zasraną blacharkę która chciałbym na lato zrobić a wiadomo że też kosztuje i to nie mało.Na lato również trzeba będzie zaopatrzyć się w oponki letnie nie mówiąc już że oplowskie fele średnio wyglądają.No ale cóż...
Może faktycznie najpierw zainwestuje w głośniczki a wzmacniacz z czasem,może nie wszystko naraz będzie lepiej.Albo jak się wkur..ie to nie kupie tego audio tylko odłoże kase na blache !! :-P Już się pogubiłem we własnych myślach :lol:
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

krisso pisze:hmmm...może macie racje,ja zawsze byłem w gorącej wodzie kąpany :zakrecony:
Musze przemyśleć faktycznie.Ja po prostu dlatego szukam oszcządności bo moja corsiawka a jeszcze inne wydatki jak np.ta zasraną blacharkę która chciałbym na lato zrobić a wiadomo że też kosztuje i to nie mało.Na lato również trzeba będzie zaopatrzyć się w oponki letnie nie mówiąc już że oplowskie fele średnio wyglądają.No ale cóż...
Może faktycznie najpierw zainwestuje w głośniczki a wzmacniacz z czasem,może nie wszystko naraz będzie lepiej.Albo jak się wkur..ie to nie kupie tego audio tylko odłoże kase na blache !! :-P Już się pogubiłem we własnych myślach :lol:

Hehh... Masz jak ja... Tez nie wiem za cos ie zlapac zwlaszcza ze zawsze po drodze nie pasuja jakies rzeczy do siebie i trzeba kombinowac... Audio nie jest najwazninejsze! Chyba ze zrobilles juz z corsiawka wszystko co planowales. Wtedy mozna sobie poszalec ;)
Może znów corsa...
krisso
Nowy
Kontakt:

Jeszcze na chwile wróce do tematu bo pojawiła mi się w głowie zagadka:
Otóż jeżeli z radia niewyprowadze REM tylko zmostkuje go z + ,i założe konwerter sygnało na sygnał głośnikowy żeby pasował pod wzmaka to jak będe sterował głośnością??
A drugie pytanie to jak się dostać do kostki z tyłu tak żeby spokojnie obejżeć sobie wszystkie kabelki który gdzie idzie itd..?
I trzecie...jeżeli zmieniałbym kable głośnikowe to jak je prowadzić,czy musze je jakoś podpinać pod te plastikowe kostki którymi łączona jest wiązka z drzwiami??
I już ostatnie :lol: ...Jeżeli bym chciał wytłumić cały samochód ( w sensie drzwi z przodu,blache pod tapicerką z tyłu i klape-to chyba wszystko nie? ) to jak najwygodniej się dobrać do tapicerki a tyłu,trzeba odkręcić siedzenia czy jak?Jakim kluczem kręcić te oploski śróbki te 6-kątne czy jakoś tak?? :0
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

to ja krócej trochę niż krisso jakiej wielkości są głośniki z tyłu w Corsie B?? bo z przodu z tego co tu wyczytałem to 165mm.
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
krisso
Nowy
Kontakt:

Wydaje mi się że gdzieś widziałem 130mm ale głowy nie dam :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ej, kozzi, ale po co ci tylne glosniki? :D

@ krisso
1. glosnoscia sterujesz normalnie tak jak wczesniej
2. kable wymieniac na jak najwiekszej ich dlugosci, najlepiej od samej kostki radia do glosnikow (przeciagasz nowy kabel w peszlu pomiedzy drzwiami i buda)
3. calego opla mozna rozkrecic torxami w roznych rozmiarach (jak bedziesz potrzebowal pomocy to wal do mnie, rozebralem juz 2 razy swoje padlo i przelozylem cale wnetrze do c20rsy)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car-Audio, CB-Radio”