Elastyczność silnika n/a
- Kotlin
- Swój
- Imię: Rafał
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Elastyczność silnika n/a
Przestudjowalem cale archiwum i wszedzi jest tylko mowa o podnoszeniu mocy max, ale jak wiemy nie zawsze za tym i dzie poprawa przebiegu momentu obr. I teraz mam kilka pytań :
Czy po zrobieniu głowicy walki planowanie kanały etc corsa bedzie miala tylko lepszy sprint czy tez polepszy sie jej elastyczniosc na wyższych biegach np przyspieszenie 80-120km/h 5 bieg?
Czy dolot(dlugosc) ma wplyw na poprawe elastycznosci.
Jakie przerobki polecacie tak aby corsolot mial dobre przyspieszenie na wyzszych biegach bo nie chcial bym utrzymywac wysokich obrotow za kazdym razem jak chce wyprzedzic jakis samochod.
A silnik jaki posiadam to x14sz
Ps.Czytalem o przerobkach wowa w tym silniku ale nie zamierzam robic z mojego silnika mpi, zbyt duzy koszt.
Zdaje sobie sprawe ze drobne przerubki nie dadza odrazu kopa w mojej corsie ale uwarzam ze kazda urwana sekunda podczas wyprzedzania poprawi bezpieczenstwo jazdy.
Czy po zrobieniu głowicy walki planowanie kanały etc corsa bedzie miala tylko lepszy sprint czy tez polepszy sie jej elastyczniosc na wyższych biegach np przyspieszenie 80-120km/h 5 bieg?
Czy dolot(dlugosc) ma wplyw na poprawe elastycznosci.
Jakie przerobki polecacie tak aby corsolot mial dobre przyspieszenie na wyzszych biegach bo nie chcial bym utrzymywac wysokich obrotow za kazdym razem jak chce wyprzedzic jakis samochod.
A silnik jaki posiadam to x14sz
Ps.Czytalem o przerobkach wowa w tym silniku ale nie zamierzam robic z mojego silnika mpi, zbyt duzy koszt.
Zdaje sobie sprawe ze drobne przerubki nie dadza odrazu kopa w mojej corsie ale uwarzam ze kazda urwana sekunda podczas wyprzedzania poprawi bezpieczenstwo jazdy.
- Hiv
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Elastyczność silnika n/a
W tym przedziale zazwyczaj jeżdże na 4Kotlin pisze: np przyspieszenie 80-120km/h 5 bieg?
Chcesz podnieść moc tylko po to, żeby nie redukować przy wyprzedzaniu?
Może znów corsa...
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
ze wszystkich modyfikacji N/A tylko zbyt luźny wydech i szybkie wałki idą w stronę mocy na wyższych obrotach. zrobienie głowicy czy jakieś planowanko czy kolektor wydechowy dają efekty na całym (powiedzmy więszości) zakresie obrotów
- Kotlin
- Swój
- Kontakt:
Czyli jednak MPI kurcze jak pomysle ile jest tych kabelkow do tego a glowice jestem w stanie sam zdemontowac i ewentualnie oddac do obrobki ale przy elektronice to juz zbita dupa.A ciekaw jestem czy u mnie srodkowy tlumnik jest przelotowy czy tez nie.Jeszcze raz przeczytam wowowe modyfikacje i zobacze ale sam raczej tego nie zrobie.
Czy ten silnik Mpi to jest ten sam co byl kiedys w astrach 82KM?
- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
tak to jest c14se (ja mam cos takiego seryjnie)Kotlin pisze:.
najlepiej popytaj wow'a, kozzi tez jest w temacie...a gregorix niedawno sam robił konwersje na mpi. Oni powiedzą ci najwiecej co do kosztów i ile przy tym dlubaniny jest
Było c14se
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
w corsie z silnikiem 8v wszystkie kolektory wydechowe były identyczne, więc możesz zostawić. jednak jeśli znajdziesz silnik z kolektorem który "idzie" w dwie rury a nie jedną to warto go zastosować np. jak Marcin99
- Kotlin
- Swój
- Kontakt:
Znalazlem c14se caly silnik ale bez wiazek elekt z wtryskiem i cala reszta klamotow za 2000zl wydaje mi sie ze to duzo z drugiej strony znalazlem fajny silniczek 16xel
i tak sobie mysle koles moze opchnie mi potrzebne graty z tego c14se(za rozsadna kase) ale czy warto skoro mozna miec za podobne pieniazki 1,6.
Graty potrzebne do c14se to:
- glowiczka
-wtrysk
-wiazka z auta dawcy
-kompiuter
-pompka
-dolot
Jeszcze cos czy to wsio?
Graty potrzebne do c14se to:
- glowiczka
-wtrysk
-wiazka z auta dawcy
-kompiuter
-pompka
-dolot
Jeszcze cos czy to wsio?
-
gregorix
- Nowy
- Kontakt:
Przeróbka elektryki jest prostsza niż się wydajeKotlin pisze:Czyli jednak MPI kurcze jak pomysle ile jest tych kabelkow do tego a glowice jestem w stanie sam zdemontowac i ewentualnie oddac do obrobki ale przy elektronice to juz zbita dupa.A ciekaw jestem czy u mnie srodkowy tlumnik jest przelotowy czy tez nie.Jeszcze raz przeczytam wowowe modyfikacje i zobacze ale sam raczej tego nie zrobie.
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
Corsa B C14SE
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
patrz dział ogłoszenia sprzedam kupię , znalezione na allegroKotlin pisze:Znalazlem c14se caly silnik ale bez wiazek elekt z wtryskiem i cala reszta klamotow za 2000zl wydaje mi sie ze to duzo z drugiej strony znalazlem fajny silniczek 16xeli tak sobie mysle koles moze opchnie mi potrzebne graty z tego c14se(za rozsadna kase) ale czy warto skoro mozna miec za podobne pieniazki 1,6.
- Kotlin
- Swój
- Kontakt:
Dzieki tzn co nieco wiem o elektryce w koncu za niedlugo bede mial dyplom technik mechanik ale jak widze kabelki kostki przekazniki to slabo mi sie robi.gregorix pisze: Przeróbka elektryki jest prostsza niż się wydajeJakbyco pomożemy
Hmm ten 16xel to gdzies na allegro wypatrzylem chyba za 3k to uwazam ze niezla oferta jest.
He nie zamierzalem robic mpi a okaqzuje sie ze jednak bedzie mpi.
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
myśle że 2k to cena kosmiczna jak za taki silniczekKotlin pisze:Znalazlem c14se caly silnik ale bez wiazek elekt z wtryskiem i cala reszta klamotow za 2000zl wydaje mi sie ze to duzo z drugiej strony znalazlem fajny silniczek 16xeli tak sobie mysle koles moze opchnie mi potrzebne graty z tego c14se(za rozsadna kase) ale czy warto skoro mozna miec za podobne pieniazki 1,6.
jeśli było by Ci potrzebne co nie co z tej listy to mam na stanieKotlin pisze:Graty potrzebne do c14se to:
- glowiczka
-wtrysk
-wiazka z auta dawcy
-kompiuter
-pompka
-dolot
Jeszcze cos czy to wsio?
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- Kotlin
- Swój
- Kontakt:
U zaczyna sie robic ciekawie. Blok zostawie ten sam narazie to musze sie zajac rozkwitem karoserii tzn drobne zaprawki etc.Pozniej wybebeszam srodek i to co mnie najbardziej boli zawiecha powoli z nia dojde do ladu ale narazie na jakis super kit nie bedzie kasy a chcialbym kilka kucy wiecej hamulce juz powiedzmy mam lepsze, zestaw ate jakos daje rade ale nie wiem czemu klocki strasznie piszcza i pyla obficie?
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
w ate to ponoc normalkaKotlin pisze:................ate jakos daje rade ale nie wiem czemu klocki strasznie piszcza i pyla obficie?
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
- Kotlin
- Swój
- Kontakt:
Myslicie ze w 1500zl wyrobil bym sie z ta przerobka biorac pod uwage ze bede to sam robil, glowice wyremontuje tak aby jeszcze troszke pojedzila(uszczelniacze etc)?
A i jeszcze jedno jesli zechce kiedys sprzedac corsolota to da rade to tak zdemontowac aby nie bylo po tym sladu?
A i jak sie przedstawia spalanie c14se oraz czy sprzeglo i skrzynia sa takie same w x14sz i c14se czy ten drugi ma mocniejsze te podzespoly(choc roznica w mocy i momencie jest niewielka)?
Rozrzad jest ten sam czy juz rozni sie ?
A i jeszcze jedno jesli zechce kiedys sprzedac corsolota to da rade to tak zdemontowac aby nie bylo po tym sladu?
A i jak sie przedstawia spalanie c14se oraz czy sprzeglo i skrzynia sa takie same w x14sz i c14se czy ten drugi ma mocniejsze te podzespoly(choc roznica w mocy i momencie jest niewielka)?
Rozrzad jest ten sam czy juz rozni sie ?
- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
-co do kosztów mowie pytaj gregorixa on to sam robił i całkiem niedawno
http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.p ... highlight=
-po co przy sprzedazy to wyciagać?
Lepiej sprzedasz
-co do różnic to seryjnie c14se czyli corsy 1.4si miały hamulce z przodu jak w gsi czyli tarcze 236mm wentylowane
-co do spalania hmm u mnie jest tak:
*rekord trasy to ok. 5,5-6l na 100km ale to jak jechałem tym autem (zaraz po kupieniu go) z niemiec bałem sie cisnąć bo miałem do przejechania 850km wiec naprawde 120 to był max
ale tak na trasie 6,5 da sie bez problema
*miasto od 7,5 (ale to naprawde rzadkość) do 10l w zimie
Ale średnio to jakoś wychodzi mi 8.5 - 9l tyle ze jeżdze na krotkich dystansach i raczej dynamicznie

Edit
http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.p ... highlight=
-po co przy sprzedazy to wyciagać?
-co do różnic to seryjnie c14se czyli corsy 1.4si miały hamulce z przodu jak w gsi czyli tarcze 236mm wentylowane
-co do spalania hmm u mnie jest tak:
*rekord trasy to ok. 5,5-6l na 100km ale to jak jechałem tym autem (zaraz po kupieniu go) z niemiec bałem sie cisnąć bo miałem do przejechania 850km wiec naprawde 120 to był max
ale tak na trasie 6,5 da sie bez problema
*miasto od 7,5 (ale to naprawde rzadkość) do 10l w zimie
Ale średnio to jakoś wychodzi mi 8.5 - 9l tyle ze jeżdze na krotkich dystansach i raczej dynamicznie
Edit
Było c14se
- Kotlin
- Swój
- Kontakt:
CZyli spalanie identyko jak x14sz czytalem ten watek gregorixa i dupek ze mnie ze sie go na pw nie zapytalem bo z tego co widze to kolega ma blisko do wawy.
Hamulce mam co prawda niewentylowane ale te ate i tak lepiej hamuja jak seria.
Tak jak ludziska zobacza mlody koles jeszcze dlubniety silnik to juz to widze jak widza mnie jak pale gume i tak dalej
A dbam o corsolota wymieniam mu wszystkie czesci na nowe jak tylko mu cos dolega.
Jak go kupowalem to myslalem ze to bedzie autko na rok a tak przez to forum zlapalem zajawke, nawet myslalem o swapie.
Jestescie gorsi niz grypa kazdego zarazicie
Hamulce mam co prawda niewentylowane ale te ate i tak lepiej hamuja jak seria.
Tak jak ludziska zobacza mlody koles jeszcze dlubniety silnik to juz to widze jak widza mnie jak pale gume i tak dalej
A dbam o corsolota wymieniam mu wszystkie czesci na nowe jak tylko mu cos dolega.
Jak go kupowalem to myslalem ze to bedzie autko na rok a tak przez to forum zlapalem zajawke, nawet myslalem o swapie.
Jestescie gorsi niz grypa kazdego zarazicie