oznaczenie skrzyń F.... ile ??? 14, 15, 16, a może 20 :)
- sasiadwroc
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
oznaczenie skrzyń F.... ile ??? 14, 15, 16, a może 20 :)
Nie znalazłem w archiwum... więc pytam.
Jakie oznaczenie miała skrzynia biegów w C16NZ ( F ...ile ???) a jakie miała w X16XE ???
I czy jedna z drugą są zamienne pod oba silniki ???
Ktoś coś wie na ten temat ? Bo ja chyba osiwieję niedługo
PS. Dajcie pierwszeństwo Markosowi facet tym żyje !!! Więc liczę na niego !!!
Jakie oznaczenie miała skrzynia biegów w C16NZ ( F ...ile ???) a jakie miała w X16XE ???
I czy jedna z drugą są zamienne pod oba silniki ???
Ktoś coś wie na ten temat ? Bo ja chyba osiwieję niedługo
PS. Dajcie pierwszeństwo Markosowi facet tym żyje !!! Więc liczę na niego !!!
Drobny cwaniak
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
Duży napis na skrzyni na jej obudowie tuż obok wejscia do skrzyni mechanizmu zmiany biegów
Ostatnio zmieniony 30 cze 2005, o 21:55 przez Hiv, łącznie zmieniany 2 razy.
Może znów corsa...
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
trzeba przyznać Gumisiowi racje.
c16nz występowało praktycznie zawsze z F13
a przy 16V f13(żadko) i f15 (najczęściej). f15 łatwiej jest znaleźć z krótszymi przełożeniami.
c16nz występowało praktycznie zawsze z F13
a przy 16V f13(żadko) i f15 (najczęściej). f15 łatwiej jest znaleźć z krótszymi przełożeniami.
.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
heh dzieki hiv ale nie mam tam rzadnego numeru
chodz wg tego co poczytalem na temat c14se to jak pisze kristo raczej na pewno mam f13'tke
EDIT:
oczywiście jak Hiv pisze poniżej...chyba zaduzo dziś czasu poswiecilem pisaniu pracy i juz nie mysle o niczym innym
chodz wg tego co poczytalem na temat c14se to jak pisze kristo raczej na pewno mam f13'tke
EDIT:
oczywiście jak Hiv pisze poniżej...chyba zaduzo dziś czasu poswiecilem pisaniu pracy i juz nie mysle o niczym innym
Ostatnio zmieniony 30 cze 2005, o 23:23 przez Staneq, łącznie zmieniany 1 raz.
Było c14se
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
jechalem ex corsa hiva i musze powiedziec, ze ma jakas pojebana skrzynie i raczej napewno nie jest to f13.. nie pamietam dokladnie, ale to chyba czworka jest taka, ze fura strasznie zdycha i w ogole przestaje jechac.
w 1.4 16v jest f13-5cr z dwoma roznymi zestawami przelozen (roznily sie jedynka i trojka, przed 97 rokiem bylo dluzsze jeden i krotsze trzy)
w 1.6 16v najczesciej f15, ale ta skrzynia wcale nie jest krotsza od f13-5cr (jest dokladnie taka sama jesli chodzi o corse), wiec chyba nie warto sie w to pakowac.. chyba, ze dla tych dodatkowych 20Nm wytrzymalosci
sasiad, jesli kombinujesz jakby tu skrocic skrzynke, to poszukaj sobie f13-5cr i skombinuj do niej przelozenie glowne z jakiejs skrzynki z oznaczeniem wr, np f13-5wr, albo f10-5wr (4.18, albo 4.19 - nie pamietam dokladnie, a nie mam teraz tisa). ja predzej czy pozniej zamierzam tak zrobic, bo krecenie silnika do prawie 8000rpm z seryjnymi przelozeniami nie ma wiekszego sensu, bo poprostu bedzie za dlugo..
w 1.4 16v jest f13-5cr z dwoma roznymi zestawami przelozen (roznily sie jedynka i trojka, przed 97 rokiem bylo dluzsze jeden i krotsze trzy)
w 1.6 16v najczesciej f15, ale ta skrzynia wcale nie jest krotsza od f13-5cr (jest dokladnie taka sama jesli chodzi o corse), wiec chyba nie warto sie w to pakowac.. chyba, ze dla tych dodatkowych 20Nm wytrzymalosci
sasiad, jesli kombinujesz jakby tu skrocic skrzynke, to poszukaj sobie f13-5cr i skombinuj do niej przelozenie glowne z jakiejs skrzynki z oznaczeniem wr, np f13-5wr, albo f10-5wr (4.18, albo 4.19 - nie pamietam dokladnie, a nie mam teraz tisa). ja predzej czy pozniej zamierzam tak zrobic, bo krecenie silnika do prawie 8000rpm z seryjnymi przelozeniami nie ma wiekszego sensu, bo poprostu bedzie za dlugo..
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
A g*** prawda właśnie!!! Chętnie oddałbym swoją obecna za tamtą skrzynkę! 4ka to był najlepszy bieg. Pięknie ciągnęła od 80 nawet do 140 a 5ty był już typowym nadbiegiem dla wyższych prędkości(tego mi teraz brakuje). Dla mnie była idealna!!markos pisze:jechalem ex corsa hiva i musze powiedziec, ze ma jakas pojebana skrzynie i raczej napewno nie jest to f13.. nie pamietam dokladnie, ale to chyba czworka jest taka, ze fura strasznie zdycha i w ogole przestaje jechac.
PS. To jest właśnie F13 nasta w GSi Ty to masz wyczucie...
Może znów corsa...
- sasiadwroc
- Nowy
- Kontakt:
hm...
Nie no w sumie to i tak pewnie skończy się na całościowym przełożeniu jednostki wraz ze skrzynia (jaka ona sobia tam jest ) z X16XE.
Bo to jedyny silnik jaki był homologowany do rajdów z Corsuni
A co do skrzyni to muszę się zastanawić czy wystawiać się w A czy w N ( niestety koszty )
A powiedzcie, czy w Tigrze był też silnik X16XE czy coś innego znowu ?
Bo szczerze powiem, że nie sądzę, że znajdę coś z GSi z lat 94'. Z Tigry już prędzej...
W Tigrze było coś takiego ?
Aaaa... !!! Ma ktoś z Was namiary na rajdową książkę homologacyjną do Corsy ??? Desperacko szukam !!!
Bo to jedyny silnik jaki był homologowany do rajdów z Corsuni
A co do skrzyni to muszę się zastanawić czy wystawiać się w A czy w N ( niestety koszty )
A powiedzcie, czy w Tigrze był też silnik X16XE czy coś innego znowu ?
Bo szczerze powiem, że nie sądzę, że znajdę coś z GSi z lat 94'. Z Tigry już prędzej...
W Tigrze było coś takiego ?
Aaaa... !!! Ma ktoś z Was namiary na rajdową książkę homologacyjną do Corsy ??? Desperacko szukam !!!
Drobny cwaniak
-
- Swój
Pięknie ciągnęła od 80 nawet do 140
yyy To Ty chyba miałeś większa prędkość max bo moja 1.2 identycznie ciągnie na 4ym biegu.
Aaa właśnie, dziś wroociłem sobie z trasy i pod koniec było mało fuela to sobie zatankowałem 5L 98 i rozbujałem ją na prostej drodze, coś a'la expresówka do....... 180km/h - na liczniku mam 200 ale już się nie chciała dalej bujać. Dla porównania na 95 max mam 160km.
I cały czas się teraz zastanawiam..... (bo nigdzie nie odczuwałem braku mocy i przyspieszenia) .... jak wykląda jazda GSi jak tam jest ponad 2x więcej mocy pod machą, o swapniętych 2.0 już nie chce mi się myśleć.
Corsa A 1.2i 93r.
-
- Post Mistrz
- Kontakt:
PETERS pisze:Pięknie ciągnęła od 80 nawet do 140
yyy To Ty chyba miałeś większa prędkość max bo moja 1.2 identycznie ciągnie na 4ym biegu.
Aaa właśnie, dziś wroociłem sobie z trasy i pod koniec było mało fuela to sobie zatankowałem 5L 98 i rozbujałem ją na prostej drodze, coś a'la expresówka do....... 180km/h - na liczniku mam 200 ale już się nie chciała dalej bujać. Dla porównania na 95 max mam 160km.
I cały czas się teraz zastanawiam..... (bo nigdzie nie odczuwałem braku mocy i przyspieszenia) .... jak wykląda jazda GSi jak tam jest ponad 2x więcej mocy pod machą, o swapniętych 2.0 już nie chce mi się myśleć.
wyglada dos fajnie chociarz mam tylko 75 km to jest calkiem fajnie - wqrzucasz 4 i masz zakrss predkosci od 50 do 150 :0
corsa A & Audi S3
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
To jaki masz silnik i skrzynie? Bo moje c14nz z F10 mnie dobija na trasie. 100 i juz jest 3k obr. 120km/h i juz 4k :0 Wiec najlepiej jezdzi sie do 100 ale co to za jazda....PETERS pisze:Pięknie ciągnęła od 80 nawet do 140
Może znów corsa...
-
- Nowy
- Kontakt:
sasiad, zglos sie do bartka boruty (sklep bo-rally), on robil kiedys corse "kit-cara" i napewno ci pomoze
sponsorzy zalogi radecki & boczek:
http://www.wulkan.net.pl
http://www.balansbieli.pl
http://www.futura.pl
http://www.4turbo.pl - po to by szybkie auta byly jeszcze szybsze
http://www.wulkan.net.pl
http://www.balansbieli.pl
http://www.futura.pl
http://www.4turbo.pl - po to by szybkie auta byly jeszcze szybsze
- sasiadwroc
- Nowy
- Kontakt:
po pierwsze:
Dzieki Radzio_Gsi za to, ze mnie olsniles !!! Moze nie uwierzysz, ale 2 lata temu kupilem od BB klatke do mojej Corsuni. Pojechalem po nia do Bielska. Cholera co sie ze mna dzieje ??? Zacmilo mnie normalnie !!!
Zaraz pisze do 2B. Dziek Radzio_Gsi za olsnienie
po drugie:
jak sobie przeczytalem, ze Corsa 1.2 poleciala 180 km/h to mi oczy na monitor skoczyly :0 :0 :0
Ja tam kiedys jechalem Calibra 115 KM i 200km/h miala, ale zeby patrzec w lusterku czy nie zbliza sie monster z 1200cm pod maska ?!?!?!
Na czym Wy jezdzicie ???
I tu slowa dla Markosa: respect !!!
Trzeba edukowac ludzi. Na drodze tak jak wladza przykazala - przepisowo. Ponad 130 to prosze za Odre.
Mam polewke, gdy stoje na swiatlach, podjezdza jakis ziommm i juz widze po jego oczach, ze facet ma misje do spelnienia !!! Nie bedzie go jakas popierdolka z klatka lykala na miescie nie ? No wiec w palnik... po czym ja dochodze go na nastepnych swiatlach pyrkajac sobie na 2,5tys
Mam takie credo: jak zginac w wypadku to tylko na OS (lub torze:))
I chodz moze brutalne, to uwazam je za rozsadne.
ps. sorki za brak polskich liter (wyjatkowo)
Dzieki Radzio_Gsi za to, ze mnie olsniles !!! Moze nie uwierzysz, ale 2 lata temu kupilem od BB klatke do mojej Corsuni. Pojechalem po nia do Bielska. Cholera co sie ze mna dzieje ??? Zacmilo mnie normalnie !!!
Zaraz pisze do 2B. Dziek Radzio_Gsi za olsnienie
po drugie:
jak sobie przeczytalem, ze Corsa 1.2 poleciala 180 km/h to mi oczy na monitor skoczyly :0 :0 :0
Ja tam kiedys jechalem Calibra 115 KM i 200km/h miala, ale zeby patrzec w lusterku czy nie zbliza sie monster z 1200cm pod maska ?!?!?!
Na czym Wy jezdzicie ???
I tu slowa dla Markosa: respect !!!
Trzeba edukowac ludzi. Na drodze tak jak wladza przykazala - przepisowo. Ponad 130 to prosze za Odre.
Mam polewke, gdy stoje na swiatlach, podjezdza jakis ziommm i juz widze po jego oczach, ze facet ma misje do spelnienia !!! Nie bedzie go jakas popierdolka z klatka lykala na miescie nie ? No wiec w palnik... po czym ja dochodze go na nastepnych swiatlach pyrkajac sobie na 2,5tys
Mam takie credo: jak zginac w wypadku to tylko na OS (lub torze:))
I chodz moze brutalne, to uwazam je za rozsadne.
ps. sorki za brak polskich liter (wyjatkowo)
Drobny cwaniak
- sasiadwroc
- Nowy
- Kontakt:
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie. zalezy to od wielkosci kol i limitera. dawno temu na a4 moja corsa poszla 200+ na 195/50/15 i to juz byly okolice odciecia, ale tak naprawde nie wiem jaka byla predkosc, bo predkosciomierz i tak przeklamuje. jak wracalem z kielc to jest taki ladny kawaleczek autostrady i jak tam z gumisiem na pokladzie przycisnalem to tez poszla prawie 200, z kolei na tych kolach (195/45/16) do odciecia jeszcze kawalek byl.Kotlin pisze:A przy ilu km/h konczy sie f13??
@ hiv
czesc powyzszej odpowiedzi odnosi sie takze do twojego pytania, bo predkosci beda zalezaly od tego jakie kto ma kola i jak zlozone predkosciomierze. ja mam np skale z tigry i wskazowke cofnieta pod zero o jakies 7km/h