Obróbka głowicy [how to do?]

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie A.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Obróbka głowicy [how to do?]

Post autor: =JUHol= »

no wlasnie... na zlocie z kims o tym rozmawialem, ze w zasadzie mozna by to samemu zrobic... czy moze ktos tutaj dac jakies wyczerpujace info o tym?

jaki plany?

niebawem dojedzie do mnie waleczek (prawdopodobnie 280 lub 296 stopni), czyli cos pod to by trza zrobic... interesowalyby mnie wieksze zaworki.... uklad dolotowy raczej chyba tez samemu sie rzuce na to... zima dluga, a mam poprostu druga glowice na ktorej moge sie do bolu bawic...

co byscie polecali?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

podpowiem Ci tyle ze w MV6 byly zawory chlodzone sodem o ile chcesz sie w to bawic i bedziesz powieszal gniazda. chociaz tmte moga byc mniejsza bo sa po 2 a Ty masz jeden. mowa o wydechowych

a dodatkowo szukajka na sr.pl, http://www.opel-kadett-gsi.de/1325.html , http://eng-tips.com/
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

Link powyżej nie działa. A miałem okazję jechać kadettem GSi i właśnie miał gdzieś w niemczech jeszcze założone większe zawory. Co prawda niemiałem skali porównawczej, ale kolega, który sprowadził to cudo mówił, że to dużo daje, bo miał wcześniej zwykłego GSi - tylko trzeba zrobić wszystko - modyfikacja jednego elementu daje małe efekty. Dolot-głowica-wałek-wydech.
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

a malo tego, ze trzeba zrobic wszystko razem, to tak naprawde masz problem, bo pod konkretny walek przeprowadza sie konkretne modyfikacje, ktore razem albo zadzialaja, albo nie. w przypadku wlasnorecznej garazowej roboty bez podejscia praktycznego i umiejetnosci przeliczenia parametrow - raczej to drugie.

w toruniu masz niezlego ziomka od silnikow, ten co liczy skrzynie - taki oszolom, ktory obslugiwal kiedys rallycrossowego golfa i wycinal do niego dolot z ogromnego bloku aluminium liczony pod konkretne walki, itb i zadana charakterystyke.

szukaj na streetracing, byl chyba nawet jakos ostatnio temat o glowicach, przegrzeb archiwum, napewno cos znajdziesz, pisuje tam wielu praktykow i doswiadczonych w grzebaniu ludzikow :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

tutaj znajdziesz sporo informacji:

http://www.guy-croft.com/page12.html
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
PETERS
Swój

!markos pisze:w toruniu masz niezlego ziomka od silnikow, ten co liczy skrzynie - taki oszolom, ktory obslugiwal kiedys rallycrossowego golfa i wycinal do niego dolot z ogromnego bloku aluminium liczony pod konkretne walki, itb i zadana charakterystyke.
Zawsze chciałem poznać takiego człowieka, bo mam dużo ciekawych koncepcji, ale poparcie ich teorią a konkretniej wzorami i obliczeniami to już nie dla mnie.

PS. Kiedyś w technikum liczyłem skrzynie, wyszło mi tego projektu 14 kartek-masa wzorów, obliczeń, zestawień i tabeli..... a wszystk po to, żeby na koncu przedstawić kilka wykresów z charakterystykami. Chyba od wtedy zacząłem podziwiać takich ludzi, którzy potrafią zastosować te wszystkie wzorki do czegoś konkretnego - bo dopiero wtedy widać, że są do czegoś potrzebne :-D
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

PETERS pisze:Zawsze chciałem poznać takiego człowieka, bo mam dużo ciekawych koncepcji, ale poparcie ich teorią a konkretniej wzorami i obliczeniami to już nie dla mnie.
nie licz na to, ze ktokolwiek sprzeda ci swoja wiedze za browara. dostaniesz ogolne informacje, know-how w tej dziedzinie jest mocno pilnowany..

wyjatkiem jest kuba aka miniak, ktory czasem palnie cos znajomym, a oni rozpowiedza dalej i juz wszyscy znaja sposoby miniaka na dlubanie czegostam :lol:
Obrazek
PETERS
Swój

Dokładnie!! A więc 3a się uczyć :-?
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:nie licz na to, ze ktokolwiek sprzeda ci swoja wiedze za browara. dostaniesz ogolne informacje, know-how w tej dziedzinie jest mocno pilnowany..
otoz to...

ja podchodze w ten sposob ze nie sztuka jest wydac kase i cos miec ale zrobic to samemu...

tak mam kontakt z kolesiem - cudakiem... bedzie mi zmienial m.in przelozenie glowne i robil te gowniane teleskopy w skrzyni

interesuje mnie wlasnie co do czegojezeli taki walek to np takie zaworki itp.... szukam i szukam ale wszedzie bardzo ogólnie tylko
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

juhol, TYLKO streetracing cie ratuje, szperaj, szukaj, niuchaj, jest tam tego naprawde max duzo :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

ITB dobrze mowie? moze wiesz jak pozbyc sie przeplywki? siakis czujnik halla moze czy cos?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

smt7 i map-sensor zamiast przeplywomierza, innego sposobu niestety nie znam (tak bedzie u wowa, smt7 samo uczy sie symulowac przeplywomierz, a map bedzie razem z wskaznikiem cisnienia doladowania greddy). bardzo ogolnie rzecz ujmujac jak chcesz zrobic itb, to nie zrobisz takich w pelni otwartych z trabkami, a bedziesz musial zrobic zbiorcza puszke, w ktorej zamontujesz albo map, albo przeplywke..

jesli masz ochote na takie konkret otwarte itb to ratuje cie tylko standalone, najtanszy jest megasquirt, ale wymaga sporej wiedzy w strojeniu takich urzadzen..

ponownie odsylam na street :grin:
Obrazek
leśnik
Świeżak
Kontakt:

Post autor: leśnik »

znalazłem na allegro astre gsi z takim silnikiem :

[img=http://img204.imageshack.us/img204/242/ ... 0ck.th.jpg]

zastanawia mnie co to za dziwna przepływka

wydaje mi się że w c20ne i c20seh były inne przepływki ???
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

a mozesz nam ladnie wyjasnic jaki ma to zwiazek z tematem obrobki glowicy sprzed ponad miesiaca? :lol:
Obrazek
leśnik
Świeżak
Kontakt:

Post autor: leśnik »

Taki że JUHOL pytał w tym wątku jak pozbyć się przepływki a ta na zdjęciu jest dużo mniejsza od tych seryjnych na które brakuje miejsca w corsie więc jest to może jakieś wyjście .
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

POZBYC SIE nie znaczy ZAMIENIC NA MNIEJSZA :lol: teraz jasniej?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”