I tu moje pytanko czy zostawić ten silnik 1.6 16v i remontować go czy wsadzić inny?
A jeżeli miałbym go remontować to co ja musze w nim wymienić??
Powód remontu: brak oleju = zatarcie
gejzer6 pisze:Czy ktoś mimówił że w najbliższym czasie bede musiał remontować silnik?? Niestety tak
Nastala ta chwila.
I tu moje pytanko czy zostawić ten silnik 1.6 16v i remontować go czy wsadzić inny?
Powód remontu: brak oleju = zatarcie![]()
![]()
Sierak też tak zrobił.... i później musiał 2.0ne sprzedawać na części. Zależy na co trafisz....Nie ukrywajmy że te silniki mają duże przebiegi- może też Ciebie czekać remont w tym nowym silniku.b@kol pisze:witam, ja mialem w corsie 1,6 16V ktoremu tez przydałby sie remont, i postanowilem go sprzedac bo remont w ty silniku pochłonie duzo kasy. Kupielm 2,0 8V imysle ze bardzo dobrze zrobilem, tobie radzil bym to samo,pozdr.

Niestety reomncik przy zatarciu pochłonie sporo kasy. Napewno będzie potrzebny szlif wału i nowe panewki, jeśli uszkodzone zostały gładzie cylindrów to albo tłoki nadwymiarowe (1szt ola to koszt ok 250-300zł) albo nowe tuleje (tu chyba taniej - arts jak robił w c20xe to koszt o ile dobrze pamiętam ok 150zł/szt). Nie wiadomo jak się ma głowica, jeśli coś nie tak to też trzeba zrobić chociaż ryzyko, że coś nie tak nie jest duże. Gorzej może być z wałkami rozrządu - jak długo popracowały na sucho to też coś może być nie tak ale to chyba najczarniejszy scenariusz.gejzer6 pisze:Czy ktoś mimówił że w najbliższym czasie bede musiał remontować silnik?? Niestety tak
Nastala ta chwila.
Powód remontu: brak oleju = zatarcie![]()
![]()

Nawet jeszcze jakies sie ostaly ... oddam je juz za przyslowiowe pivo bo mi graca pokoj. Mam jeszcze calego kompa, wiazke i moze cos jeszczekristo pisze: Sierak też tak zrobił.... i później musiał 2.0ne sprzedawać na części. Zależy na co trafisz....
Porszakowi chyba chodziło o to, że taka byłaby odpowiedz markosa na to pytanie=JUHol= pisze:jak nie jak takPorszak pisze:ne jest za ciezki i auto z nim nie skreca![]()
a moze wyniki z torumiedzy nami porszak bylo 20sec róznicy
![]()
![]()

bez przesadygejzer6 pisze: ta obecna wali od sopdu i najprawdopodobniej rozwalony jest wal co wiaże się z niezlymi kosztami.![]()
zgadzam sie z tobą Majk...hmm fajny mechanik skoro po stwierdzeniu ze z dołu wali od razu skazał silnik na śmierć..-=m&m=- pisze: bez przesadywał w 16v jest taki sam jak w 8v a bez rozebrania chociażby dołu nie będziesz wiedział, które panewki masz do wymiany, jesli Twój mechanik na ucho każe kupić Ci inna jednostke to ...