licznik a indeks prędkości
- omega_01
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
licznik a indeks prędkości
Mam licznik z indeksem W=1150 i moje pytanie jest takie czy będzie mi pasował licznik z indeksem W=1134 ???
-
Metju
- Świeżak
- Kontakt:
Pasować "fizycznie" to będzie, ale napewno będzie przekłamywał wskazania prędkości i zliczanie przebiegu.
A jak kogoś interesują przekłamania prędkości po zmianie rozmiaru opon to na stronie http://www.opony.com.pl jest tabela zamienników tam można porównać jakie będą przekłamania po zmianie opon na inny rozmiar w odniesieniu do fabrycznego rozmiaru.
A jak kogoś interesują przekłamania prędkości po zmianie rozmiaru opon to na stronie http://www.opony.com.pl jest tabela zamienników tam można porównać jakie będą przekłamania po zmianie opon na inny rozmiar w odniesieniu do fabrycznego rozmiaru.
Corsarz jest jak Media-Markt - Nie dla idiotów 
-
leśnik
- Świeżak
- Kontakt:
Może trochę nie na temat ale nauczony doświadczeniem podziele się pewną informacją :
miałem do niedawna skrzynie f13 z impulsatorem i licznik elektroniczny , teraz mam też f13 w której był "slimak" i po przełożeniu impulsatora do niej prędkościomierz przekłamuje i to sporo .
ogólnie wydaje mi się że współczynnik K zależy od przełożenia głównego skrzyni .
miałem do niedawna skrzynie f13 z impulsatorem i licznik elektroniczny , teraz mam też f13 w której był "slimak" i po przełożeniu impulsatora do niej prędkościomierz przekłamuje i to sporo .
ogólnie wydaje mi się że współczynnik K zależy od przełożenia głównego skrzyni .
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
dzisiaj z kolegami w drodze do budy zrobiliśmy teścik.
opony zimowe 175/65r13 + licznik W=1121
Wskazanie licznika____Wsk. z GPS'a (km/h)
_______63____________57
______100____________88
______177___________163
wychodzi, że przekłamanie przy takim setupie wynosi 12%. po zmianie na letnie 195/50r15 wyjdzie nadal przekłamanie o około 9% (z wyliczeń).
przy pomiarze przez jakiś czas jazda była tą samą prędkością.
opony zimowe 175/65r13 + licznik W=1121
Wskazanie licznika____Wsk. z GPS'a (km/h)
_______63____________57
______100____________88
______177___________163
wychodzi, że przekłamanie przy takim setupie wynosi 12%. po zmianie na letnie 195/50r15 wyjdzie nadal przekłamanie o około 9% (z wyliczeń).
przy pomiarze przez jakiś czas jazda była tą samą prędkością.