turbo, kompresor do c16xe
-
gejzer6
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
turbo, kompresor do c16xe
zastanawial sie ktoś nad wsadzeniem turbo bądz kompresora do zwyklego motora np c16xe
jak by taki dodatek podniusl moc ??
wiadomo że kompresor brałby z samego dolu a turbo powiedzmy od połowy no i trza by motor odprężyć
czy byloby dużo przerubek ??
ma ktoś jakieś info albo pomysły
jak by taki dodatek podniusl moc ??
wiadomo że kompresor brałby z samego dolu a turbo powiedzmy od połowy no i trza by motor odprężyć
czy byloby dużo przerubek ??
ma ktoś jakieś info albo pomysły
-
UhU
- Nowy
- Kontakt:
Pewnie że tak.
Jak chcesz zamontowac turbo w jakiejś profesjonalnej firmie i tak żeby wszystko hulało i nie zdupczyło się po miesiącu to musisz się liczyć z kosztami około 8 - 10 tyś zł...
kute wnętrzności jak to kubelt pisał, remont silnika, turbina, kolektory, pompa paliwa, odprężenie silnika, elektronika sterująca, wydech itp itd...
Jak chcesz zamontowac turbo w jakiejś profesjonalnej firmie i tak żeby wszystko hulało i nie zdupczyło się po miesiącu to musisz się liczyć z kosztami około 8 - 10 tyś zł...
kute wnętrzności jak to kubelt pisał, remont silnika, turbina, kolektory, pompa paliwa, odprężenie silnika, elektronika sterująca, wydech itp itd...
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Koszta wyjdą podobnie. Najlepszym rozwiązaniem to kupno kadetta GSi na dawce. Jeśli masz corse A to półosie musisz zrobić na zamówienie(razem z szajboosem to przerabiamy), w CB powinny pasowąć te z kadetta. Sam kadett to co najmniej 4,5tys. zł. Do tego zmieniając heble wypadałoby je zrobić(nowe reparaturki, porządne tarcze i klocki, nowe przewody hamulcowe). Koszty zamykają się podobnie jak w przypadku turbo. Ale jak napisał adamxxl w innym temacie zamiast mieć moment na suficie lepiej założyć większy silnik i mieć go na podłodze.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Corsa A jest węższa od cb o ok. 6-7cm. Szajboos musiał skrócić swoje półosie o ok. 35 każda, a i tak są tylko na styk. Nawet jeśli będą o 0,5cm za długie to mając dostęp do tokarki można je skrócić o nawet 10mm każdą(kwestia przesunąć rowek) więc wejdzie napewno.
Szajboos swoją składa oczywiście na f16.
Szajboos swoją składa oczywiście na f16.
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
Gejzii daj spokój z C20XE zakładaj TURBO!!!
Tego Twojego 1.6 można by dłubnąć na jakieś 180ps i żadne c20xe mu nie dorówna
ps: sam kiedyś (nawet niedawno
) myślałem żeby załozyć T, ale ciężko sprzedać moje graty za jakieś "normalne pieniądze"
i niestety ten projekt poszedł w zapomnienie
acha jakbys chciał coś dłubać to daj znać, moge polecić Ci kogoś bardzo konkretnego z Czewy
Tego Twojego 1.6 można by dłubnąć na jakieś 180ps i żadne c20xe mu nie dorówna
ps: sam kiedyś (nawet niedawno
acha jakbys chciał coś dłubać to daj znać, moge polecić Ci kogoś bardzo konkretnego z Czewy
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
A jaki jest sens rozkręcanie tego silnika? Wystarczy popatrzyć na omege A. Dlaczego opel nie zastosował w niej let'a lub nawet xe? Zamiast leta jest c30se, który moc ma tę samą co let, ale momentem bije go na głowe, bo let 200NM przy 1500rpm to nie ma.
Uturbiając te 1,6 maks moment wyjdzie gdzieś w rejonach 4500-5500 nawet, a zakłądając xe maks. moment jest przy 4600, ale ok. 170NM jest już przy ok. 3000rpm. Niech nikt nie wyskakuje, że xe jest cięższy. Jest, ale turbina, przewody do niej, intercooler(przy tej mocy co podałeś to już byłby potrzebny) też swoje ważą więc pod tym względem wyjdzie na to samo.
P.S. tak apropo lepszą bazą do tuningu będzie xe, wystarczy popatrzyć na corse geko.
Uturbiając te 1,6 maks moment wyjdzie gdzieś w rejonach 4500-5500 nawet, a zakłądając xe maks. moment jest przy 4600, ale ok. 170NM jest już przy ok. 3000rpm. Niech nikt nie wyskakuje, że xe jest cięższy. Jest, ale turbina, przewody do niej, intercooler(przy tej mocy co podałeś to już byłby potrzebny) też swoje ważą więc pod tym względem wyjdzie na to samo.
P.S. tak apropo lepszą bazą do tuningu będzie xe, wystarczy popatrzyć na corse geko.
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
tak jasne, ale chlopcy zapomnieli, ze smallblockowe silniki opla przy doladowaniu po prostu sie rozpadaja, bo nie maja potencjalu na wysoki moment obrotowy. po gejzim bym sie spodziewal tak idiotycznego pomyslu, ale ze ty bredzisz takieglupoty kozzi to jestem zaskoczony.. szczegolnie, ze wow tez ci to juz kiedys tlumaczyl..
oraz gejzi jesli wyjmiesz z samochodu c16xe to mimo tego, ze kupie sobie pewnie mocnego civica i z oplem juz nie bede mial nic wiecej wspolnego - osobiscie kopne cie w dupe przy najblizszej nadarzajacej sie okazji. wywalic z corsy najfajniejszy silnik jaki w niej byl.. to trzeba byc chyba toba
oraz gejzi jesli wyjmiesz z samochodu c16xe to mimo tego, ze kupie sobie pewnie mocnego civica i z oplem juz nie bede mial nic wiecej wspolnego - osobiscie kopne cie w dupe przy najblizszej nadarzajacej sie okazji. wywalic z corsy najfajniejszy silnik jaki w niej byl.. to trzeba byc chyba toba
geko bazuje na x20xev, a nie c20xe - to tak gwoli scisloscicursor pisze:lepszą bazą do tuningu będzie xe, wystarczy popatrzyć na corse geko.

- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Panowie ale tutaj nie chodzi o to jak będzie jeździć. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żeby corsa 1.6T miała warzyć tyle co z c20xe. Napewno bez porównania lepiej będzie jeździć z małym silnikiem - co do momentu też się nie zgodze bo 1.6 zaturbione max moment przy mocy 180KM może mieć nawet powyżej 250NM. Poszukajcie na streetracing.pl wątku o kadecie qsego c16nz uturbione i dmuchane 0.6bara ma 140KM i 220NM (albo 240 nawet nie pamiętam już) co prawda mocy nie podawał na forum ale rozmawiałem z nim na gg. C20XE nie ma szans ale chodzi o to co Markos pisał nie raz i nie dwa - oplowskie 16v nie nadaje się do utrubiania (kto ma ochote niech szuka, mnie się nie chce pisać heheh). Z 8v być może uda się coś zrobić co mam zamiar udowodnić..... za rok........może dwa
a może jednak wogóle sam nie wiem (150 pomysłów na godzine).
Sorki za OT ale !markos szacuneczek za decyzje - taki civic to moje marzenie
Sorki za OT ale !markos szacuneczek za decyzje - taki civic to moje marzenie
Ostatnio zmieniony 24 maja 2006, o 21:04 przez Marcin99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
hihihihihihi...........poprostu Markos ostatnio bardzo spodobała mi się technologia T i już!!!
tak tak Wow tłumaczył ale jakoś bez przekonania
oraz nadal uważam że fajnie było by mieć zaturbioną furke
ps: mówie to na podstawie swojego silnika 8v
jakoś umkneło mi to że gejzii ma 16v 
tak tak Wow tłumaczył ale jakoś bez przekonania
oraz nadal uważam że fajnie było by mieć zaturbioną furke
ps: mówie to na podstawie swojego silnika 8v
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
ja tam na forum jestem juz dosc dlugo 
polecam watek http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14706
polecam watek http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14706

- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
!markos musisz sobie podpis zmienić hehe.
Szczerze powiedziawszy honda podoba mi się za wygląd i trwałość a te numerki, które mi napisałeś nie mówią mi zbyt wiele poza tym, że to pewnie jakiś 1.8
Zajrzałem do tego wątku i widze, że pomysł od narodzin zaczyna przybierać już realną forme
Powodzenia.
CTM bez !markosa nie będzie już takie samo (i mam tu na myśli ten pierwszy człon). Czy lepsze czy gorsze tego nie wiem
. Niedługo żeby poczytać cięte !markosowe wypowiedzi będziemy musieli zaglądać na forum hhhhhhooonnnddaaaaaaa.
Hmm jaki temat był tego wątku
A tak turbo czy kompresor. Jeśli już iść w tym kierunku (a co w Polsce chyba jeszcze tego nikt nie zrobił) to tylko Turbo, sprężarka mechaniczna to w naszym kraju duży koszt i wogóle sam nie wiem - temat słabo ogartnięty.
Szczerze powiedziawszy honda podoba mi się za wygląd i trwałość a te numerki, które mi napisałeś nie mówią mi zbyt wiele poza tym, że to pewnie jakiś 1.8
Zajrzałem do tego wątku i widze, że pomysł od narodzin zaczyna przybierać już realną forme
Powodzenia.
CTM bez !markosa nie będzie już takie samo (i mam tu na myśli ten pierwszy człon). Czy lepsze czy gorsze tego nie wiem
Hmm jaki temat był tego wątku
Ostatnio zmieniony 24 maja 2006, o 22:27 przez Marcin99, łącznie zmieniany 4 razy.
-
K I L L E R
- Nowy
- Kontakt:
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
markos i co że kupisz, jak znowu będziesz to gdzieś trzymał 
sorki ale nie wiem czemu, skoro miałeś "wszystko" do robienia "S1600" jak w podpisie i nie zrobiłeś, to honda też poczeka ... może będzie inna zamiana
trzeba będzie zaglądać czy inne forum nie zacznie przesiadać się na stalówki
no nie mogłem się już powstrzymać
sorki ale nie wiem czemu, skoro miałeś "wszystko" do robienia "S1600" jak w podpisie i nie zrobiłeś, to honda też poczeka ... może będzie inna zamiana
trzeba będzie zaglądać czy inne forum nie zacznie przesiadać się na stalówki
no nie mogłem się już powstrzymać
-
gejzer6
- Swój
- Kontakt:
jak zawsze temat musi zejść z drogi :HONDA: = badziew
a tak wogóle turbo mowicie a kompresor jak by dorwać chociaż jest ciężko dostać
kumpel zakladał turbo do cieniasa sam wyszlo go to ok 4 tysa na używkach chodzi masakrycznie po prostu wymiata jedynie musial jechać na strojenie tego jak pojechal na hamownie to wyszlo mu coś ok 150KM (ale tej mocy dokładnie nie jestem pewien)
a o co chodzi z tym blokiem od 16v dlaczego sie sypie i jaką ma wytrwałość znając mój styl jazdy za dlugo by nie pochodził
a tak wogóle turbo mowicie a kompresor jak by dorwać chociaż jest ciężko dostać
kumpel zakladał turbo do cieniasa sam wyszlo go to ok 4 tysa na używkach chodzi masakrycznie po prostu wymiata jedynie musial jechać na strojenie tego jak pojechal na hamownie to wyszlo mu coś ok 150KM (ale tej mocy dokładnie nie jestem pewien)
a o co chodzi z tym blokiem od 16v dlaczego sie sypie i jaką ma wytrwałość znając mój styl jazdy za dlugo by nie pochodził