Mnie się już jakoś pomysły skończyły
Co jeszcze można zrobić z C16SE ? Jakieś pomysły?
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Co jeszcze można zrobić z C16SE ? Jakieś pomysły?
Tak się zastanawiam, silnik rozebrany więc można by jeszcze coś podziałać
ma ktoś jakieś pomysły na troche mocniejsze C16SE ?? Co by tu jeszcze nagrzebać, udoskonalić ??
Ostatnio zmieniony 25 sie 2006, o 19:31 przez kozzi, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
-
kozzi
- Weteran
to nie jest tajemnica, poprostu nikt nie pyta więc uważam że niema się czym chwalićendo pisze:1. uruchomic![]()
![]()
2. napisac co juz zrobiles bo to tajemnica przynajmniej dla mnie
już odpowiadam
1.zapytałem po to żebym nie musiał rozkręcać go ponownie
2.a więc:
blok - cylindry rozwiercone pod tłok (0.04mm.) wyważony wał z kołem, wyważone korbowody (statycznie), wypolerowane tłoki z korbami. Ogólnie dół był robiony tak żeby mógł wytrzymać spokojnie 8000rpm.
głowica - to co zrobił Wow + to co zrobiłem ja (większe zawory, poprawiłem jeszcze kanały), a teraz jeszcze zapodałem prowadnice z brązu, mam również twardsze sprężyny zaworowe, ale nie będe ich zakładał ponieważ są zbyt twarde (nie da się ich ścisnąć
Mam dwie opcje:
1.tak się zastanawiam może by tak rozwiercić do 1800cm.3
tylko z czego by tu dopasowac tłoki??
2.zmiana tego systemu hydropopychaczy na ............. ?? - niemam pojęcia na co.
myśle że to tutaj mnie trzyma ograniczenie limitera na 7800-8000rpm.
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Kurtka dobrze wiesz już, ze proste to nie będzie ale rozkminiaj temat bo chętnie bym skorzystałkozzi pisze: 2.a więc:
blok - cylindry rozwiercone pod tłok (0.04mm.) wyważony wał z kołem, wyważone korbowody (statycznie), wypolerowane tłoki z korbami. Ogólnie dół był robiony tak żeby mógł wytrzymać spokojnie 8000rpm.![]()
głowica - to co zrobił Wow + to co zrobiłem ja (większe zawory, poprawiłem jeszcze kanały), a teraz jeszcze zapodałem prowadnice z brązu, mam również twardsze sprężyny zaworowe, ale nie będe ich zakładał ponieważ są zbyt twarde (nie da się ich ścisnąć), kolektor dolotowy wypolerowany, przepustnica z C16SE 50mm. również wypolerowana.
Mam dwie opcje:
1.tak się zastanawiam może by tak rozwiercić do 1800cm.3![]()
2.zmiana tego systemu hydropopychaczy na ............. ?? - niemam pojęcia na co.
myśle że to tutaj mnie trzyma ograniczenie limitera na 7800-8000rpm.
Prawda jest taka, że z tym silnikiem już niewiele można zrobić bo zrobiłeś wszystko w granicach możliwości konstrukcyjnych. Może coś z dolotem - wiem, że niby nasz kolektor jest optmalny ale skoro w c20ne można zapodać lexa i dodaje ok 7KM to czemu nie u nas (wszak kolektory dla c16se i c20ne są podobne do siebie). Może dałoby się coś zrobić na wzór tego u nas (tutaj puszczamy oczko do specjalistów z tego tematu np Adamxxl
Głowicy już nie poprawisz. Z wałkiem też bezsens. Gdyby się dało dobrać tłok to byłoby ok ale obawiam się że się nie uda bo większe pojemności to już tylko duże bloki (ale z ciekawości przejrze za chwile katalog tłoków).
Wydech też raczej masz optymalny, pozostaje tylko wystroić i się cieszyć.
-
kozzi
- Weteran
Marcin99 jeśli chodzi o kolektor dolotowy to już w tamtym sezonie chodziło mi to po głowie żeby go poprawić
Myślałem żeby zrobic coś na wzór tego z C20NE (jak napisałeś) 
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Katalog przejrzałem i raczej lipa. Oczywiście są silniki x18xe1, z18xe i z18xel (dosyć popularne od 2000r montowane m.in. w vectrze b i c, tigrze twin-top,corsie c, merivie itp) ale tam tłok jest 80.5, przy nadwymiarze mamy 81 a to ledwie 80cm3 - bez sensu. Być może z wałem gdzie sok jest 88.2 miałoby to sens (tłok powinien pasować jest niższy ale swozeń ten sam). Co mnie marwti to wymiary pierścienie 1.2/1.2/2 to deczko lipa przy oplu 1,6 który ma 1.2/1.5/3mm - mogą być problemy z konsumpcją oleju (ciekawe jak to jest w corsach C gsi).
Z uwagi na opłacalność tego przedsięwzięcia trzeba o tym raczej zapomnieć. No chyba że ktoś by dorwał tanio taki silnik.
Z uwagi na opłacalność tego przedsięwzięcia trzeba o tym raczej zapomnieć. No chyba że ktoś by dorwał tanio taki silnik.
- Porszak
- Support Team Leader

- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
kozzi wywazenie statyczne? a czym sie roznie od dynamicznego korbowodow?
mozesz jeszcze wywazyc tloki. roziert to zalezy od tego ile masz miesa miedzy cylindrami, patrzac na szybko obrotowosc silnika lepszy rozwiert, ale jelsi malo jest miecha to zrobic pojemnosc skokiem tloka
zawory mozna podciac zaraz nad grzybkiem i tym samym je troche odelzyc, ale to juz pewnie wowik robil, gdybys mial glowice 16v to mozna kombinowac z tytanowymi zaworami (krecic jeszcze wyzej) z japonskich scigaczy, ale teraz masz za duze zawory.
dlaczego uwazasz ze sprezyny sa za twarde, oraz dowiedz sie czy twarde sprezyny nie wymagaja wymiany gniazd(ale to jakies blade moje info)
a zdaje sie zw Wasze 8v kolektory nie sa rownoodleglosciowe, wiec pozostaje zrobic cos jak lex z prostymi kanalami ale skrocic je troche i zamknac w boxie z trabkami

fotki ze sr
co daja brazowe prowadnice?
mozesz jeszcze wywazyc tloki. roziert to zalezy od tego ile masz miesa miedzy cylindrami, patrzac na szybko obrotowosc silnika lepszy rozwiert, ale jelsi malo jest miecha to zrobic pojemnosc skokiem tloka
zawory mozna podciac zaraz nad grzybkiem i tym samym je troche odelzyc, ale to juz pewnie wowik robil, gdybys mial glowice 16v to mozna kombinowac z tytanowymi zaworami (krecic jeszcze wyzej) z japonskich scigaczy, ale teraz masz za duze zawory.
dlaczego uwazasz ze sprezyny sa za twarde, oraz dowiedz sie czy twarde sprezyny nie wymagaja wymiany gniazd(ale to jakies blade moje info)
a zdaje sie zw Wasze 8v kolektory nie sa rownoodleglosciowe, wiec pozostaje zrobic cos jak lex z prostymi kanalami ale skrocic je troche i zamknac w boxie z trabkami

fotki ze sr
co daja brazowe prowadnice?
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
oryginalny kolektor nie jest taki zły. pozostaje matematyka i liczenie wszystkiego pod dane obroty. z kolektorów to zostaje jeszcze ITB
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
x18xe1 tez zdaje sie było na małym bloku i jest to zmodyfikowane 1,6GUMIS2000 pisze:z Z18XE1kozzi pisze: 1.tak się zastanawiam może by tak rozwiercić do 1800cm.3![]()
ale cena pewnie kosmos pozatym jeszcze korby
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Wg. katalogu KS to jest x18xe1 jak mike pisze (i ja pisałem wyżej-=m&m=- pisze:x18xe1 tez zdaje sie było na małym bloku i jest to zmodyfikowane 1,6GUMIS2000 pisze:z Z18XE1kozzi pisze: 1.tak się zastanawiam może by tak rozwiercić do 1800cm.3![]()
ale cena pewnie kosmos pozatym jeszcze korbywięc korby i wał powinien pasowac ale to juz zostawicie frankiemu
A zerknąłem do TISa i potwierdzam - silniki x18xe1/z18xe/z18xel to ta sama rodzina. Wszelkie dane czopów są opisywane razem z x14xe/z14xe/x16xel/z16xe - wniosek: napewno będzie pasować do bloku ale trzebaby zerknąć na miske olejową czy nie jest inna (wyższa tudzież głębsza). Te silniki montowane były jak pisałem w bardzo dużej ilości modeli więc znaleźć nie powinno być bardzo trudno.
Powodzenia panowie
-
kozzi
- Weteran
dzieki MarcinMarcin99 pisze:Katalog przejrzałem i raczej lipa. Oczywiście są silniki x18xe1, z18xe i z18xel (dosyć popularne od 2000r montowane m.in. w vectrze b i c, tigrze twin-top,corsie c, merivie itp) ale tam tłok jest 80.5, przy nadwymiarze mamy 81 a to ledwie 80cm3 - bez sensu. Być może z wałem gdzie sok jest 88.2 miałoby to sens (tłok powinien pasować jest niższy ale swozeń ten sam). Co mnie marwti to wymiary pierścienie 1.2/1.2/2 to deczko lipa przy oplu 1,6 który ma 1.2/1.5/3mm - mogą być problemy z konsumpcją oleju (ciekawe jak to jest w corsach C gsi).
myśle że te pierścionki są okey, skoro montują ten silnik w takich autkach (C GSi)
ale tak jak mówisz ciężko dorwać te graty więc raczej lipa z tym będzie
Schrick 280st., u mnie jest jeden wałekendo pisze:Kozzi, a jakie masz teraz walki?
dynamicznie u mnie się nie dało wyważyć korbowodów, ponieważ do tej operacji trzeba ściągać tłok, a co za tym idzie trzeba dać nowe sworznie, które są dostępne tylko z nowymi tłokamiPorszak pisze:kozzi wywazenie statyczne? a czym sie roznie od dynamicznego korbowodow??
spokojnie tłok z 1.8 by się zmieściłPorszak pisze:mozesz jeszcze wywazyc tloki. roziert to zalezy od tego ile masz miesa miedzy cylindrami, patrzac na szybko obrotowosc silnika lepszy rozwiert, ale jelsi malo jest miecha to zrobic pojemnosc skokiem tloka
zawory są cacy nic od nich nie trzeba i nie bede ich ruszał (są udchudzone tak jak napisałeśPorszak pisze:zawory mozna podciac zaraz nad grzybkiem i tym samym je troche odelzyc, ale to juz pewnie wowik robil, gdybys mial glowice 16v to mozna kombinowac z tytanowymi zaworami (krecic jeszcze wyzej) z japonskich scigaczy, ale teraz masz za duze zawory.
moje sprężyny są poprostu tak twarde i wysokie że wogule nie pracują, po założeniu (co graniczy z cudem, żeby ja tak mocno ścisnąć) sprężyna jest na maksa ściśnięta więc zdecydowałem się na seryjne
oraz nic mi nie wiadomo o wymianie gniazd przy twardszych sprężynach
mówisz o itb?? zapomnij ciężko to raczej wystroić i nie wiem jak z tym jest przy normalnej, codziennej jeździe.Porszak pisze:a zdaje sie zw Wasze 8v kolektory nie sa rownoodleglosciowe, wiec pozostaje zrobic cos jak lex z prostymi kanalami ale skrocic je troche i zamknac w boxie z trabkami??
wytrzymują większą temperature (czyli można więcej kręcić)Porszak pisze:co daja brazowe prowadnice?
ja raczej odpadam, więc do boju Mike-=m&m=- pisze:x18xe1 tez zdaje sie było na małym bloku i jest to zmodyfikowane 1,6GUMIS2000 pisze:z Z18XE1kozzi pisze: 1.tak się zastanawiam może by tak rozwiercić do 1800cm.3![]()
ale cena pewnie kosmos pozatym jeszcze korbywięc korby i wał powinien pasowac ale to juz zostawicie frankiemu
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Heheharts pisze:kozzi namodzisz sie namodzisz a i tak baty od 2.0 16v dostanieszrob swapa taka moja rada
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
-
kozzi
- Weteran
to się jeszcze zobaczyarts pisze:kozzi namodzisz sie namodzisz a i tak baty od 2.0 16v dostaniesz![]()
to już mój ostatni mod w tym samochodzie!!! wkładam silnik, odpalam i katujearts pisze:rob swapa taka moja rada
jeśli wogóle będe coś działa to z zupełnie innym samochodem (ale to się zobaczy)
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
jesli chodzi o wysokosc pierscieni to wydaje mi sie ze to nic zlego. poprostu nowsze pierscienie maja lepsze dodatki stopowe i przez to mozna zmniejszyc ich rozmiary a co za tym idzie mase tloka z pierscieniami. przy predkosciach tloka rzedu 17 m/s to i te kilka gramow ma znaczenie przy przeciazeniach w czasie zwrotu tloka
mnie zastanawia za to dlaczego mantzle z x16 z dolem od x18xe1/z18 robi ok 190KM , a z z/x18xe robi tylko 170
mnie zastanawia za to dlaczego mantzle z x16 z dolem od x18xe1/z18 robi ok 190KM , a z z/x18xe robi tylko 170
-
ade
- Świeżak
- Kontakt:
policz kolektor dolotowy pod walek i to chyba tyle mozesz zrobic, ew. zrobic wydechowy 4-1 tez policzony pod walek.. zeby sie zjawiska falowe nakladaly...
ale to trzeba umiec policzyc:/
wiecej zeby byc user friendly to chyba nie zrobisz....
ew. do walka regulowane koleczko zalozyc i troche to doregulowac...
zakladam, ze wystrojone bedzie na cycus;]
| streetracers.krakow.pl |
stage 1 - Najszybsza nexia 1,5 LPG - ET 16.63
stage 2 - nexia 1,5 lpg off - ET 16.23
stage 3 - łan kam połer?? - et - 15.xx...
-
kozzi
- Weteran
proponuje zapoznać się z tym wątkieade pisze:policz kolektor dolotowy pod walek i to chyba tyle mozesz zrobic, ew. zrobic wydechowy 4-1 tez policzony pod walek.. zeby sie zjawiska falowe nakladaly...
bo wszystko co zaproponowałes to już jest
http://www.forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=45216
-
ade
- Świeżak
- Kontakt:
no ale kolektor wydechowy masz uniwersalny, a nie pod twoj konkretny walek:Dkozzi pisze:proponuje zapoznać się z tym wątkieade pisze:policz kolektor dolotowy pod walek i to chyba tyle mozesz zrobic, ew. zrobic wydechowy 4-1 tez policzony pod walek.. zeby sie zjawiska falowe nakladaly...
zakladam, ze wystrojone bedzie na cycus;]![]()
bo wszystko co zaproponowałes to już jest![]()
http://www.forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=45216
to zostaje w pierwszej kolejnosci policzyc dolotowy;] a potem ew. zrobic wydechowy od podstaw...
jeszcze ew. moglbys pomyslec nad zbudowaniem dolociku z doladowaniem dynaicznym ale to juz wogole chyba czarna magia...
| streetracers.krakow.pl |
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
jelsi chodzi i licznenie kolektorow to wszystko jest na sr
a jesli zas o doladowanie dynamiczne, to takie cos wystepuje w motocykach i to przy znacznej predkosci kiedy powietrze jest "wpychane" w dolot, a chwyt powietrza jest w odpowiednim miescu. zeby znalesc tak samo odpowiednie miejsce a aucie trzeba by albo miec odstep do wynikow/foto z badac w tunelu aerodynamicznym, albo znalesc najlepsze miejsce samemu np przez montaz czujnika cisnienia w roznych miejscach z przodu
a jesli zas o doladowanie dynamiczne, to takie cos wystepuje w motocykach i to przy znacznej predkosci kiedy powietrze jest "wpychane" w dolot, a chwyt powietrza jest w odpowiednim miescu. zeby znalesc tak samo odpowiednie miejsce a aucie trzeba by albo miec odstep do wynikow/foto z badac w tunelu aerodynamicznym, albo znalesc najlepsze miejsce samemu np przez montaz czujnika cisnienia w roznych miejscach z przodu
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
ale to juz mniej wiecej wiedzielismy, jeszcze zrzuty z katalogu KS o ktorym wspomnial marcinRav z vectra unlimited pisze:X18XE to big block taki sam jak kazde inne 1.8/2.0 oraz dawne 16S/SH wraz z C16NZ2 (wyjatek) natomiast X18XE1/Z18XE to small blocki zbudowane na blokach z rodziny 1.2/1.4/1.6. Najprosciej mozna je rozpoznac po tym ze filtry oleju w bigach sa przy pompie oleju zaraz obok kola pasowego, natomiast kazdy small ma filtr oleju przykrecany do bloku silnika w okolicach 3 i 4 cylindra.

legendawidac ze tlok w nadwymiarze dla x16 ma nizsza czesc pierscieniowa, poza tym w x16 pierscienie usczelniajace sa "ze specjalnych materalow" (ciekawe jakich?) natomiast te same pierscienie w x18 sa azotowane. ktore lepsze?
to ze tlok w x18xe1 jest krotszy bierze sie wlasnie z tego ze jego skok jest dluzszy o 6.7mm, wg katalogu tlok z x18 jest o 3.3mm krotezy od tego z x16. obstawiam ze jak jest krotszy to jest tez troche lzejszy
musze udac sie do sklepu porownac uszczelki bo w 16 miedzy cylindrami za duzo miejsca nie ma. ciekawe czy w x18 jest go jeszcze mniej. jest jeszcze chyba opcja wziecia walu i korbowodow z x18 natomiast tlokow z z16 i zrobic stroker'a