zaciski hamulcowe
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
zaciski hamulcowe
Witam,
Dogadałem się z kumplem, że od jego kadeta gsi (ma na części) wezmę zaciski i kupiłem tarcze i klocki, ale się okazało, że te zaciski nadają się jedynie do śmieci po ich zdjęciu i teraz moje pytanie:
Od jakich samochodów są takie same zaciski? Domyślam się, że astra GSI i kadet GSI, może calibra, ale też coś słyszałem że od Daewoo Espero i nie wiem czy to prawda?
Dogadałem się z kumplem, że od jego kadeta gsi (ma na części) wezmę zaciski i kupiłem tarcze i klocki, ale się okazało, że te zaciski nadają się jedynie do śmieci po ich zdjęciu i teraz moje pytanie:
Od jakich samochodów są takie same zaciski? Domyślam się, że astra GSI i kadet GSI, może calibra, ale też coś słyszałem że od Daewoo Espero i nie wiem czy to prawda?
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
ja trafiłem kiedyś na zaciski, w których jedno jarzmo było rozwiercone pod większą śrubę a tłoczek był poważnie wyszczerbiony 

-
- Weteran
- Kontakt:
Re: zaciski hamulcowe
astra gsi /kadett gsi/ wektra 1,8 2,0 tłoczek 52 mmSTELMI pisze:Witam,
zaciski pod tarcze 256x24 mm
vektra 2,0 z napedem 4x4 tłoczek 54 mm
zaciski na karcze 256x24 mm
daewo bym sobie darował
kup zestaw naprawczy nie wierze zeby było ta ze same z siebie ciekna
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Gumis2000 w daewoo masz takie same zaciski jak w kadettach/astrach czy vectrach. W nexii 16V były zaciski takie jak w kadecie gsi(tarcza 256x24), w nexii gl były takie same jak w pierwszych kadettach gsi i corsach a gsi(tarcza 236x24). Przy tych pierwszych to min 14", przy 236, 13" wchodzi bez problemu.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
- Mihó
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Dodajmy jeszcze że w Nexii 236 były też Delco, tj. z prowadnicamicursor pisze:Gumis2000 w daewoo masz takie same zaciski jak w kadettach/astrach czy vectrach. W nexii 16V były zaciski takie jak w kadecie gsi(tarcza 256x24), w nexii gl były takie same jak w pierwszych kadettach gsi i corsach a gsi(tarcza 236x24). Przy tych pierwszych to min 14", przy 236, 13" wchodzi bez problemu.
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Stelmi kadetty te mają różne zaciski bo patrzysz na różne roczniki. Kadett 16V wyszedł dopiero '87 lub '89 roku, teraz nie pamiętam. W '87 nastąpił lifting i w 8V zaczęły się pojawiać zaciski ATE, w których nie zapiekały się prowadnice(bo były gumowe, a nie metalowe jak w DELCO). Ty szukasz tych niezapiekających się(wiele osób myli pojęcia, twierdząc, że są to zaciski pływające, a te DELCO nie - tak naprawdę to wszystkie przednie zaciski w oplach z tamtego okresu są pływające, tłok jest tylko z jednej strony). Z tego co pamiętam to leżą takie zaciski na szrocie u mnie w mieście, ale napewno wymagają małego remontu(wymiana gumek, wyczyszczenie, przesmarowanie). Szajboos jak brał zaciski to płacił 60 lub 80zł już teraz nie pamiętam(też brał z tego szrotu).
Z tego co pamiętam to stare delco były pod tarcze 236x20(sorry gumiś mój błąd), a ATE są na 256x24(felgi min 14")
Z tego co pamiętam to stare delco były pod tarcze 236x20(sorry gumiś mój błąd), a ATE są na 256x24(felgi min 14")
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....