kto zaplacil, a kto zrobil sam?

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

kto zaplacil, a kto zrobil sam?

Post autor: !markos »

Matex w durnym pw pisze:wiesz markos sikam na Ciebie i na te twoje ostrzezenia oraz na twoja wyjebana w kosmos HONDE ! pamietaj duzo mowisz malo robisz samemy :) a jebac to ja bym kazdego umial tak jak ty ! samemu pewnie nawet kola bys nie sciagnol ! i nie mysl ze tylko ja tak mysle ale jest na forum wiecej ludzi co tak mysla ! naraziee
prosze o wpisanie sie w tym watku wszystkich tych, ktorzy placa za to, zeby cos sie u nich w samochodzie zmienilo/naprawilo/stunowalo. poznajmy prawdziwych tjunerow, czy stritrejserow, bo wiadomo, ze prawdziwi sa tylko tacy, ktorzy robia sami, a nie maja robione za pieniadze. placenie za tuning = zlo i lameria! :lol:

kocham ludzi ciezko myslacych matex, jestes jednym z moich idoli. dorosnij troszke i zarob jakies pieniadze (albo pozycz tak jak ja pozyczylem na civica), a potem je wydaj na dobry tuning, to moze zrozumiesz, ze w sytuacji, w ktorej ma sie do tego zerowe warunki - czesto lepiej jest zaplacic i miec spokoj, ze ma sie dobrze zrobione. jesli masz do tego warunki - chwala bogu, mozesz sobie sam podlubac - rispekt. wielu z nas takich warunkow nie ma i przy okazji woli oddac samochod bardziej doswiadczonym od siebie. na prawde nie rozumiem co w tym dziwnego :zakrecony:

nie chcialo mi sie nic odpisywac (bo troche opadly mi rece), pomyslalem wiec, ze zrobie z tego mala dyskusje, moze przy okazji dowiemy sie czegos ciekawego o naszych klubowych dlubaczach i poznamy kulisy powstania najfajniejszych klubowych cors.. poza c20rsa, bo wow to juz chyba o nas zapomnial :oko: swoja droga on tez za wszystko placil - zly tomasz, zly :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Aro »

ja koło umiem ściognoć :) i zazwyczaj robię to samemu, bo szkoda mi 20zł ;) ... a tak poważnie to mam jakąś tam satysfakcję, że nawet takie coś zrobie sobie sam :)

ogólnie wiadomo, że fajnie jest zrobić coś samemu, jeżeli ma się do tego warunki, ewentualnie wiedzę i umiejętności. Żarówki sobie wymieniłem sam, ale akurat tłumika już bym sobie sam nie zespawał, nawet jak bym miał czym :-P
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

zeby nie bylo - ja tez umiem zdjac kolo, a potem nawet potrafie zalozyc je na miejsce i przykrecic :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

ja zrobiłem sam :lol: :

- demontarz i montarz zawieszenia, czesci karoseri, montarz inst. elektr.

ale myśle ze matexowi nie o to chodziło :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ja mysle, ze matexowi chodzilo dokladnie o to samo, o czym juz kiedys raczyl do mnie napisac w innym durnym pw na zasadzie "jestes cipa, nie skonczyles corsy, tego pewnie tez nie skonczysz, w dodatku za wszystko placisz i nic nie robisz sam, wiec cie nie szanuje, poza tym tylko duzo gadasz, a tak na prawde gowno wiesz"

cos przekrecilem? a moze zle to odbieram i matex chcial tylko spytac jak tam postepy z honda? :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

temat rzeka ....

ja płace wszystkim, którzy potrafia zrealizować moje teoretyczne rozkminki czyli mającym praktyke :oko: bardzo dużą frajdę sprawia mi grzebanie w aucie a jeśli coś mi sie uda to mam z tego jeszcze wiekszą satysfakcję. Posiadam wiedze na temat budowy swojego auta niestety w częsci przypadków nie jest ona wystarczająca do osiagnięcia zadanego celu i w takich własnie momentach zlecam prace ludziom znającym się na rzeczy, którzy posiadają odpowiednie zaplecze techniczne.

A to kiedy kto oddaje swoje auto do specjalistycznego warsztatu wynika z poziomu mojej wiedzy, umiejętności oraz zajawki. Dlatego bardzo cenię sobie osoby, które mają dużą wiedzę, posiadają odpowiednie zdolności oraz czerpią frajdę z robienia samemu.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

-=m&m=- pisze:Posiadam wiedze na temat budowy swojego auta
wedlug teorii matexa nie posiadasz zadnej wieszy, bo tylko gadasz (to co przeczytales), sam nie zrobiles i oddales komus innemu (z dowolnego powodu). idiotyczne, prawda?
-=m&m=- pisze:bardzo cenię sobie osoby, które mają dużą wiedzę, posiadają odpowiednie zdolności oraz czerpią frajdę z robienia samemu.
ja rowniez takich ludzi cenie. jednak ani ty ani ja nie piszemy tym, ktorzy placa za dlubanie "cipo, sam nic nie zrobiles tylko placisz", bo to jest dziecinada. przestaje takich ludzi cenic w momencie kiedy tak wlasnie podchodza do placacych. taki koles to dla mnie patalach.
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

!markos pisze: "cipo, sam nic nie zrobiles tylko placisz".
a gdzie tak pisze :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nie doslownie...
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Lubię robić najczęściej dla samego robienia i staram się aby było to maksymalnie moje dzieło, nawet jak potrafi coś trwać miesiącami. jest sporo rzeczy, które chciałbym zrobić sam ale nie ma sprzętu bądź trzeba to zrobić natychmiast a nie mam czasu. oddałem do konserwacji i obspawania podwozie autka i wiem, że sam zrobiłbym to dokładniej (konserwacja) jednak na wiosnę było by już trochę późno! bez kanału??
miałem małą stłuczkę w czasie pisania pracy gdzie co drugi dzień robiłem kupę kilometrów i też oddałem autko do poprostowania bo na następny dzień musiałem mieć samochód na chodzie (pierdoła 2-3godz pracy ale te 2-3godziny były zbyt cenne). Ogólnie nie mogę sobie pozwolić na przestój nawet 2-3dniowy (przypadek markosa jest dla mnie niewyobrażalny)

nie wyobrażam sobie robienia czegoś pod blokiem na ulicy. w takich warunkach, to raczej jakieś duperele można tylko zrobić.
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Tak jak napisal Adas i reszta wyzej... niektorzy serio nie maja warunkow czyt. mieszkaja w miescie a auto stoi pod blokiem :) Wyjatkiem jest Yaqb ,ktory grzebal przy zaciskach itd :lol: -podalem Yaqba bo akurat on mi przychodzi na mysl ;)
AdamXXL pisze:...Lubię robić najczęściej dla samego robienia i staram się aby było to maksymalnie moje dzieło, nawet jak potrafi coś trwać miesiącami...
To podkreslone to chyba tez dosyc mocno dotyczy mnie :-P :lol: :lol: :oops:
Ja sie troche przestawilem i wiem ,ze miastowi maja gorzej dlatego przemyslalem pare spraw i sie juz nie czepiam :) Co innego jak ktos ma warunki i z nich kompletnie nie korzysta to wtedy mega - minus :D
Generalnie dla mnie liczy sie jaki kto efekt uzyskal ... Niektorzy maja warunki i wszystko pod reka a potrafia tak spierdolic auto!! (sorki za lacine) ze szkoda gadac... W tym wypadku lepiej oddac auto do specjalisty :)
Niektorzy warunkow nie maja i wola miec auto fajnei zrobione niz powiedzmy przyciemnione lampy pod blokiem z mega zaciekami itd... - takich przykladow mozna wiele podac .

Generalnie szanuje wszystkich... Jednak najmniej podoba mi sie podejscie kogos ,kto szpanuje na maxa jakiego to auta nie ma i jakich czesci nie kazal wlozyc za iles tam pln... a gowno o nim wie !!!
Tu nie chodzi o Ciebie Markos .!! Znam kilka takich przypadkow ,ze normalnie rece opadaja ...

Wezmy przyklad Wow-a -koles ktorego mega szanuje ,lubie itd... Zawsze spoko ,otwarty ,pogada niektorzy pewnie i Jego maja na mysli ,ale nie pamietaja ,ze to ON mial chyba 1-wsze C20XE w klubie ,a nie Basista,Arts ,Ja itd... Kilka lat temu slinilem sie na jego strone jak dzieciak... Duzo by pisac ,ale pewnie wiecie o co mi chodzi !
Wow ma u mnie dozgonny RESPECT !! i zeby nie bylo ,ze komus wchodze w dupe !!!

BTW...
Markos ,nie badz taki skromny z tym kolem :) przeciez maske na balkonie malowales jeszcze w mat :D :lol: :lol: :lol:

Matex ,przemysl troche to co tu przeczytales... Generalnie ,gdyby nie Adi to nie mialbys w sumie o czym pisac... :/
Przemysl te kilka spraw.!!

PEACE!!
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

-=kLaRi=- pisze:najmniej podoba mi sie podejscie kogos ,kto szpanuje na maxa jakiego to auta nie ma i jakich czesci nie kazal wlozyc za iles tam pln... a gowno o nim wie !!!
Tu nie chodzi o Ciebie Markos .!! Znam kilka takich przypadkow ,ze normalnie rece opadaja ...
i to chyba do tego sie sprowadza.. nie po to pisze o hondzie, zeby ktos zagladal mi do portfela (nawet jesli cala kase na civica pozyczylem od rodzinki :lol:) jednoczesnie komentujac brak wlasnorecznie wykonanych modyfikacji.. a tak to zdaje sie pan matex odczytuje.. nie taki byl moj zamysl..
-=kLaRi=- pisze:Markos ,nie badz taki skromny z tym kolem :) przeciez maske na balkonie malowales jeszcze w mat :D :lol: :lol: :lol:
jak juz tak wyciagamy to rozkladalem tez swoje zaciski hamulcowe i zmienialem klocki :grin: montowalem rozporki wiercac bude, rzezbilem mocowanie do kubla z aluminium i skladalem wnetrze tomkowej corsy na parkingu w galerii mokotow :-P pewnie znalazloby sie tez pare innych tuningow, ktore zrobilem sam :lol:

ps.
ten watek wzial sie tez czesciowo z glupich komentarzy matexa (o hondzie i ex corsie, ze jednego nie zrealizowalem, drugiego pewnie tez nie skoncze) w watku gumisia (usuniete, bo robil sie smietnik), gdzie napisalem tez, ze projekt podobal mi sie w zamysle, a przestal mi sie podobac po realizacji, bo zabraklo troche smaczkow i prac wykonczeniowych (ktorych to brak gumisia nie boli)..
Obrazek
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Kotlin »

Ja wiekszosc rzeczy robie sam np(remont glowicy,zawieszenie wydech konserwacja podwozia itp) ale pewnych czynnosci nie da rady zrobic samemu.
Ciekaw jestem czy matex planuje glowice i ustawia geometrie sam bo jak nie to tez jest .........(tak wynika z teori przedstawionej przez markosa)

Za bycie lamerem tuningowym uwazam oddanie auta do mechanika z tekstem zrob pan mi 200KM i duzy szpojler, jesli ktos totalnie nie ma pojecia co robi w aucie i do czego dane czesci sluza to tak tez jes

Ps.Ja zaczynalem przerobki corsy od zakupu spawarki bo wydech chcialem pospawac pozniej byl dremel itd ale ja lubie narzedzia to takie moje drugie hobby wiec sie nie licze.
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Ty, Matex, a co Ty zrobiles sam? Jaki z ciebie fachowiec jest, ze jedziesz po innych?
Bo to, ze markosowi sie zmienialy pomysly co do corsy i zawsze troche teoretyzowal a nie zdazyl tego zrealizowac, to przede wszystkim mial wiedze co i jak... a ty co? jak widac, oprocz podniecania sie autem brata nie reprezentujesz soba nic z zakresu fachowej wiedzy o mechanice... wiec prosze cie, nie oceniaj innych, jesli jestes bardziej zielony... zalosne...

ja tez oddaje auto do naprawy do serwisow, bo sie nie znam na tym. Wole zaplacic, niz cos spierdolic, ale zrobic samemu. Dla mnie nie jest to powodem ani do wstydu, ani do rozpaczy...
Jak mi sie uda cos podlaczyc samemu, to wiadomo jest frajda, ale sa to proste prace, ktore mozna wykonac pod domem...
o rany, jestem taki sam z dupy jak Wy... :lol:
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

I tym oto podsumowujacym akcentem konczymy ten przemily watek :P
hehe - Top Gear :D
A moze nasz klubowy lansiarz sie wypowie - ARTS :D
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

glupi watek..
Było c14se
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Ty sie Stanek nie wypowiadaj ,bo nic sam nie zrobiles a tylko moderowac potrafisz :PP hahah - zartuje oczywiscie :lol: :lol: :))))))))

Fajny temat , moze kazdy powyciaga jakies brudy na kogos w osobnych watkach :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tylko moglo by miejsca na forum braknac ;P
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

nie no ok, ok..zeby nie bylo..

to oc potrafie zrobic sam robie a wyznaje zasade ze jak czegos nie potrafie wole oddac komus kto to potrafi tyle ze chetnie ucze sie przy okazji aby nastepnym razem zrobic to samemu..

dobry przyklad to wymiana zawieszenie u mnie..robilem za pomocnika Klariego.. :oko:

pozdrawiam :-P
Było c14se
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

bardzo glupi watek - zgadzam sie. chcialem tylko, zeby sam matex to zauwazyl, bo chyba nie skumal, ze pisze bzdety :lol:
Obrazek
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

coz moge powiedzec ,koło umiem zmienic po mimo ze chodze o kulach
zajmuje mi to 30 z okładem i ubrudze sobie spodnie nie miłosiernie.
ale juz 2 razy zmieniłem jak złapałem gume.

Co do prac przy moim projeknie to gdyby nie fakt ze podłapałem
bardzo fajny układ z włascicielem serwisu opla to bym sie
obsrtał na zadko .
Sam silnika nie wkładałem i robiło to 3 ludzi i mieli tez lekki kłopot
by wsadzic 200 kg z zapaem w niektórych miejscach około 1 cm .
Sam natomiast dopasowywałem rórki od chłodznia . sam
dopasowałem linki do gazu . Sam bo dosłownie nikt nie umiał
dopasowałem wybierak i do dzis mam satysfakcje ze w tak
znanej firmie jak Kreator mocy nie dopasowali tegom-techego
tylko go po cieli i zbudowali nowy a mnie sie udało.
Sam na przykład wystrugałem sobie łape do pompy wspomagania.
i sam ja pomalowałem . ale elemnty przedniego zawiszenia juz
oddałem do lakierni i zapłaciłem .
W pewnym momencie chiłem sam sie bawic w dojscie dlaczego
silnik nie chodzi tak jak powinien ale nie dałem rady i oddałem
go do promotora równiez płacac.
A tak wogle to moze klari sie przychyli do mojego wniosku moze nie
ale maja obok domu nawet warunki to jak sie wraca z roboty o 16
to czesto gesto sa inne sprawy albo poprostu sie nie chce zabrac za fure

Co do wiedzy to jaka posiadam ale jest ona czysto teoretyczna
i powiem szczrze ze spedam około 1 h minimum na SR czytaja posty
i cały czas sie utwierdzam w przekonaniu ze jestem tylko planktoem
wiec do rybek wogle nie mam startu ze o grubych rybach niewspomne

to chyba tyle

p.s. zawsze mnie zastanawie czy jak oddajesz fure i zostwiasz 30 tys
na tuning w firmie X , poczym odbierasz i jezdzisz sobie bez awaryjnie
i z czystym sumieniem ze jest spoko i masz zaufanie do fury jest łatwiej
czy odwalic samemu ta "robote" za 5 tys i uwarzac ze sie zaoszczedziło te 25 tys ??
w pierwszej opcji chyba najbardzie wzbudzajace podziw jest to ze zarobiłes/ukaradłeś/dostałeś/ te 30 tys . w drugiej to ze masz talet i wiedze oraz warunki .
warunki .
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

GUMIS2000 pisze:coz moge powiedzec ...
takie małe ot :oko:

zainstaluj sobie gumis firefoxa2 tam masz sprawdzanie pisowni :oko: łatwiej będzie się czytało Twoje wypowiedzi
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

ej, a kolo z tylu zmienia sie tak samo jak z przodu? ja z przodu umiem :lol: :lol:

robienie samemu sprawia frajde, ale trzeba miec warunki i czas, u mnie brak obydwu rzeczy, wiec od ponad roku jezdze z dwoma roznymi fotelami i ciagle musze odpowiadac na te durne pytanie "czemu zmieniles akurat ten od pasazera"? :lol: :lol: :lol:
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

endo pisze:robienie samemu sprawia frajde, ale trzeba miec warunki i czas, u mnie brak obydwu rzeczy, wiec od ponad roku jezdze z dwoma roznymi fotelami i ciagle musze odpowiadac na te durne pytanie "czemu zmieniles akurat ten od pasazera"? :lol: :lol: :lol:
ja chyba juz o to pytalem? :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

!markos pisze:
endo pisze:robienie samemu sprawia frajde, ale trzeba miec warunki i czas, u mnie brak obydwu rzeczy, wiec od ponad roku jezdze z dwoma roznymi fotelami i ciagle musze odpowiadac na te durne pytanie "czemu zmieniles akurat ten od pasazera"? :lol: :lol: :lol:
ja chyba juz o to pytalem? :grin:
I ja tez sie pytalem ;P na bemowie w maju i na zlocie ;P heheh
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Post autor: YAQB »

endo pisze:... i ciagle musze odpowiadac na te durne pytanie "czemu zmieniles akurat ten od pasazera"? :lol: :lol: :lol:
HA. HA. HA. :-P

Ja po licznych pytaniach, rozmowach, dociekaniach juz sie uodpornilem na temat nieustannie cieknacego u mnie oleju :D Tobie radze to samo w kwesti fotela :lol:

A w nawiazaniu do tematu zrobil bym wiele wiecej, gdbym mial warunki sensowne, bo co to za frajda np dlubac cos pod samochodem bez kanalu, na podnosniku ... No i kwestia czasu. Mistrzem we wlasnorecznym majsterkowaniu jest dla mnie Mazur. Samochod ma pod blokiem i dostep do kanalu tez ma znikomy, a kazdy moze zobaczyc ile zrobil :D
CTM #204
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

-=m&m=- pisze:
GUMIS2000 pisze:coz moge powiedzec ...
takie małe ot :oko:

zainstaluj sobie gumis firefoxa2 tam masz sprawdzanie pisowni :oko: łatwiej będzie się czytało Twoje wypowiedzi
chyba do instalacji komus zapłace :P
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kyniek »

nie wiem jak to skomentowac, tzn wiem ale nie napisze....
ja tez duzo staram sie sam zrobic, ale dlatego ze szkoda mi pieniedzy i mam w miare waunki
tja nastał czas spokojnego kombi...
UhU
Nowy
Kontakt:

Post autor: UhU »

Sam... koło umiem zmienić, a więc jestem master... a raz to nawet cztery zmieniłem :lol: Naprawiłem migacz i dokręciłem wycieraczkę która przestała biegać po szybie :lol: to w kadecie

a w T4, wywalenie termostatu po ciemku, na parkingu przy trasie Olszyna - Wrocław :-P
No i na skrzyżowaniu w Berlinie wymontowałem układ wydechowy który sie oberwał przy silniku, a potem powrót do domu z wrażeniami jak w bombowcu (diesel bez wydechu w nocy po autobahnie... mocne wrażenia :lol: )

Matex czy teraz jestem góru czy jeszcze nie ? :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

Sam zainteresowany coś się nie wypowiada :-? może robi listę "tjuningów", które zrobił sam ;)
SnOOkie
Świeżak

Post autor: SnOOkie »

Aro83 pisze:Sam zainteresowany coś się nie wypowiada :-? może robi listę "tjuningów", które zrobił sam ;)
Hehe na pewno... :lol: Ja osobiście grzebie coś przy aucie ale to co umiem :) a czego nie znam to nawet nie dotykam... Ale przyznaję że specjalizuje się w elektryce a więc co mogę to robię 8-)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”