Zamulona corsa B 1,6 16V GSI

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
kozzi
Weteran
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: kozzi »

-=kLaRi=- pisze:
kozzi pisze:
-=kLaRi=- pisze:A o mojego "szkuta"!? sie nie martw ... napewno bedzie skonczony w przeciwienstwie do twojego ;D :oko:
dopuki się znowu coś nie urwie (czego absolutnie Ci niezycze)
Nic sie nie urwalo , popuszczenie sie tej sruby bylo moim bledem -nie dalem kleju do srub na nia... teraz do tego nie dopuszcze & silnik bedzie poskladany w asekuracji Basisty! Nie jestem mechanikiem z wyksztalcenia... -niestety......
ja też nie, niestety....
oraz trzymam kciuki żeby wszystko u Ciebie banglało OK :)2
-=kLaRi=- pisze:Moze skonczymy ten off-topic ...
jaki tam off-topic, zwykła wymiana zdań, poglądów i różnic :grin:
-=kLaRi=- pisze:Kamil sprobuj pierw to co Ci poradzilem na poczatku !! wedlug mnie wytrzyma bez problemu!Najmniejszy koszt...- jak sie nie uda (w co szczerze watpie ) to wtedy mozesz pomyslec nad opcjami 2 i 3...
a ile kosztuje takie napawanie?
bo może od razu lepiej przejść do pkt.2 lub 3
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

dla pewnosc to ja bym kupil wal w aso :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

kozzi pisze: jaki tam off-topic, zwykła wymiana zdań, poglądów i różnic :grin:
Heh no i luz ;) Peace!
kamilos23 pisze: Ojciec na koleji pracuje i z napawaniem i frezarką nie będzie problemu.
Tu masz odpowiedz ;)...
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
kozzi
Weteran

Post autor: kozzi »

-=kLaRi=- pisze:
kamilos23 pisze: Ojciec na koleji pracuje i z napawaniem i frezarką nie będzie problemu.
Tu masz odpowiedz ;)...
hmm...........jeśli tak to wygląda to można by spróbować :zakrecony:
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Post autor: kamilos23 »

Rozmawiałem na wekendzie z kilkoma mechanikami i znalazłem nawet jeden zakład pod piasecznem w którym dokonują spawanie w różnym stopniem utwardzania w oslonie jakiś gazów ale wszyscy mówią że to na dlóższa mete nie zda egzaminu że lepiej poszukac używanego mało dojechanego wału. Ale teraz się nasówa pytanie skąd, ktoś z was mi proponował wał ale zapewne skoro nie macie go w swoim ałcie to jest pewnie nieźle dojechany. A taki wał w ASO to ile kosztuje???Nie znacie jakiś dobrze zaopatrzonych szrotów w okolicy WWA gdzie moge dostać taki wał??? Musi to byś wał z tego konkretnego modelu silnika C16XE czy może z jakiegoś innego też będzie pasował np X16XE. Napewno macie większa więdzę na ten temat skoro tuningujecie swoje furki i sami ogarniacie takie tematy. Pozdro gorące
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

a moze jednak cofnalbys sie kilka(nascie) postow do gory i odczytal gotowe odpowiedzi na twoje pytania...
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Post autor: Porszak »

kilka osob proponowalo ci ze ma wal, w tym ja.

normalne ze napawanie nie bedzie tak trwale jak wal. to tak jak z napawaniem walkow rozrzadu. dziwnym trafem wycieraja sie. a gdzie sa wieksze obciazenia? na smarowanej krzywce czy na scinanym klinie?? :lol:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Mike i Porszak proponowaliście mi wał. W jakim stanie macie ten wał??? W bardzo dobrym czy nadaje sie tylko do remontu??? A tak wogule jak się wał nadaje do szlifu to co tam się szlifuje bo niebardzo się orientuje??? Mam możliwość dostania wału od astry w stanie bardzo dobrym podobnież, jak moge sprawdziś czy jest w stanie bardzo dobrym???
Dzwoniłem do koleszki i mówi że ma wał od astry o typie silnika C16XE - jest to możliwe??? Z tego co się zdążyłem zorientować to astra II ma silnik X16XE. Czy to będą te same wały w tych silnikach czy nie bardzo
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mihó »

kamilos23 pisze:Mike i Porszak proponowaliście mi wał. W jakim stanie macie ten wał??? W bardzo dobrym czy nadaje sie tylko do remontu??? A tak wogule jak się wał nadaje do szlifu to co tam się szlifuje bo niebardzo się orientuje??? Mam możliwość dostania wału od astry w stanie bardzo dobrym podobnież, jak moge sprawdziś czy jest w stanie bardzo dobrym???
Dzwoniłem do koleszki i mówi że ma wał od astry o typie silnika C16XE - jest to możliwe??? Z tego co się zdążyłem zorientować to astra II ma silnik X16XE. Czy to będą te same wały w tych silnikach czy nie bardzo
Milion myśli w jednym zdaniu i chaos powstał.

Jak chcesz cenę poznać, wal do nich na pw raczej. w sprawie szlifowania wału - idź do gościa, który się tym zajmuje, on Ci powie co i jak, przy okazji oceni jego stan.

W Astrze G nie było silnika C16XE. W F były C16SE i X16XEL.

Z EPC wynika, że wał jest ten sam, jeśli pochodzi od Astry F X16XEL z automatem. W pozostałych przypadkach mają inny numer (ale nie wiem czy nie są identyczne)
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

kamilos23 pisze:Mike i Porszak proponowaliście mi wał. W jakim stanie macie ten wał??? W bardzo dobrym czy nadaje sie tylko do remontu??? A tak wogule jak się wał nadaje do szlifu to co tam się szlifuje bo niebardzo się orientuje??? Mam możliwość dostania wału od astry w stanie bardzo dobrym podobnież, jak moge sprawdziś czy jest w stanie bardzo dobrym???
nie bede Ci pisał, że w bardzo dobrym bo się nie znam na tym od tego sa ludzie, którzy pracują w zakałdach zajmujących sie obróbką silników posiadaja odpowiednie narzedzia i sa w stanie sprawdzic to, jesli interesuje cie odpowiedź "na oko" to w idealnym. Co do dopasowania wału z innych silników to pisałem w tym watku już wcześniej o takiej możliwości.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

w astrach f byly tez c16xe. podejrzewam ze waly sa takie same we wszystkich 1.6, ja Ci moge zmierzyc swoj mikrometrem jesli to wystarczy. nie wiem jak mierza w zakladach obrabiajacych silniki
Obrazek
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Dobra a powiedzcie mi chłopaki czy te wasze wały były już szlifowane??? Bo chyba sie ustawie z wami idokonamy tranzakcji bo cały dzień szukam dzwonie i nikt nie ma tylko jeden typ ale mowi że do remontu. A orientujecie się jakie są koszty remontu wału korbowego???? I jak z żywotnością takiego wyremontowanego wału przejade na nim ze 200 tyś km????
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

A sory, klari pisał jakie są koszta remontu wału :-D, napiszcie czy wasze były kiedykolwiek remontowane, pozdro
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

tak, kazdy byl remontowany po 17 razy i chlopaki beda chcieli ci doplacic, zebys je zabral

od takich pytan jest pw

waly sie tylko szlifuje, cala reszta wymyslonego napawania i nnych dupereli o kant dupy potluc. tylko szlif i nadwymiarowe panewki.
Obrazek
arts
Forum Master
Kontakt:

jak kupujesz wal to tylko w nominale, puzniej wiadomo ze nowe panewki, szlifujesz wal, skaldasz to wszystko do kupy zalewasz olej i nie palujesz :oko: jak reszta silnika jest ok to nic nie robisz wiecej tylko spokojnie docierasz. Wszystko to mona zrobic bez wyciagania silnika od dolu na podnosniku. Ja bym kupil wal olal bym napawanie :oko: ale wydaje mi sie ze taki napawany by dzialal wkoncu tam nie ma jakis mega sil :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

arts pisze:Wszystko to mona zrobic bez wyciagania silnika od dolu na podnosniku
Artsik ,tu sie chyba mylisz bo przeciez kolo zamachowe masz dokrecone do walu... do kola sprzeglo ,a w wal od strony sprzegla wchodzi krociec od skrzyni wiec trzeba wytargac skrzynie ,albo ja odsunac ,ale i tak trzeba wyciagnac sprzeglo ,zeby odkrecic wal- chyba bez wyciagniecia silnika sie nie obejdzie... Potem na nowo ustawic rozrzad itd...
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Witam. Wczoraj mechanik zaczął rozbierać silnik żeby wsadzić ten wał. Po rozebraniu góry powiedział że mam olej w przepustnicy którego tam nie powinno być i pytał czy mi bierze dużo oleju??? Wcześniej zanim nie miełem tej usterki z wałem nie zauważyłem ubytku oleju samochód nie dymił i wszystko było oka. Ale po tym jak kupiłem ten wał postanowiłem pojechac do mechanika do miasta rodzinnego jakieś 100 km i przed wyjazdem sprawdziłem olej i jego ślady były tylko na końcu bagnetu. Wlałem litr i ruszyłem w droge. Troche się wqrwiłem jak przez jakis 30 km w lusterku wstecznym widziałem biło siwy dym. Na parkingu plamy oleju pod silnikiem nie było. Czy to znaczy że pierścienie i uszczelniacze zaworów też do wymiany są?? Miał mechanik dzwonić do mnie jak to rozbierze i zobaczy jaki jest stan tego wszystkiego. Czy możliwe że jebneło się to przez to że dość długo jeździłem na tym rozrządzie przestawionym o 2 ząbki przez ten pierdolony wał. A i jeszcze jedno wymieniać tłoki??? czy je zostawić bo ten remoncik chce ogarnąć tak żeby zrobić tym samochodem jakieś 200 tyś km.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

kamilos23 pisze:Witam. Wczoraj mechanik zaczął rozbierać silnik żeby wsadzić ten wał. Po rozebraniu góry powiedział że mam olej w przepustnicy którego tam nie powinno być i pytał czy mi bierze dużo oleju???
:lol: o ile się nie mylę to przed przepustnicą jest odpowietrzenie pokrywy zaworów i stąd właśnie bierze się olej ale ja nie jestem mechanikiem i mogę się na tym nie znać :-P
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

dokladnie z mojego c16 z uchwytu przepustnicy wylalo sie troszke oleju z odmy
Obrazek
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Witam. Przed chwilą dzwonił do mnie mechanik i po 5 dniach rozbierania mojego silnika (i słania na niego chuji i kurew - miał straszne problemy z wyjęciem go z komory silnika, mówił że beznadziejny dostęp ) stwierdził że silnik był przegrzany mówił że jeden tłok jest nadtopiony. Powiedzcie mi:
1) ile kosztuje zestaw tłoków pierścieni i swożni do C16XE ???
2) I przy okazji jak możecie to powiedzcie co jeszcze moge tam wymienić. Przypomne tylko że będzie szlif wału nowe panewki, nowe popychacze zaworów szlif cylinrów nowe tłoki pierścienie, uszczelniacze zaworów, no i uszczelki.
3)I jeszcze jedno pytanie czy to przegrzanie silnika mogło wpłynąc źle na głowce i zawory, czy istnieje taka możliwość że będe musiał coś jeszcze robić w głowicy????
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nadtopiony tlok? a co ty tam turbo masz i ladujesz 2 bary? :lol:

zmien mechanika to raz. dwa, ze przy takim wkladzie kasy (praktycznie caly nowy silnik) mozna juz chyba zaczac szukac c20xe...
Obrazek
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Ta dziewuszka od której kupiłem tą padake mówiła że kiedyś chłodnica się jej przetarła bo dotykała do czegoś i że nową założyła, ale tak sobie myśle że zanim założyła nową to sobie tak jeździła bez płynu jakis czas i może przez to się przegrzał
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jakby bez plynu jezdzila to w pierwszej kolejnosci zesralaby sie pompa wody, a potem wszystko inne
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

czy ten mechanik ribil kiedys merca a klase? :lol: :lol: chyba nie skoro przy corsie sie tyle nabluzgal. dostp czasem jest trudny, ale skoro dla niego to taki klopot to czy nie jest to pierwszy nie fiat 125p ktorego naprawia :lol: ? sory, ale to co mowisz nie swiadczy dobrze o tym czlwieku.

pchasz sie w duze koszty. i ja bym sie zastanowil czy to wszystko jest potrzebne. popychacze itd. cz mechanik sprawdzil chociazby plaskosc i szczelnosc glowicy ze prponuje wymieniac wszysko jak leci?

ja mam tloki od tego samego silnika co wal, ale niepolecalbym ich wkladac do silnika ktory ma jezdzic jeszcze dlugo
Obrazek
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Popychacze wymienione były już wczesniej bo wszyscy mechanicy mówili że za bardzo klepią i że to przez to może być to zamulenie, ale okazało się co innego...
No ale dobra skoro juz ten silnik zostal rozebrany to nie chce odpieprzać fuszery i chce żeby był zrobiony tak jak należy, więc powiedzcie mi co mam zrobić w związku z tym przegrzanym silnikiem??? Czy robić szlif cylinrów i wkładac nowe tłoki??? Czy może wymienić tylko ten nadtopiony i wszystkie pierścienie???Albo wymienie tylk pierścienie a tłoki zostaną stare??? Dzwoniłem do mechanika i powiedział że głowica jest ok. i ogolnie proponuje zrobić to tak żeby nie naciągac mnie na te wielkie koszty. A jakie jest wasze zdanie??? Co proponujecie??? Ile kosztują nowe tłoki???
arts
Forum Master
Kontakt:

czyli konkretnie co ci zaproponowal :oko:
Obrazek
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Czyli konkretnie powiedział żeby wymienić same pierścienie i go przy pierwszej nadarzającej się okazji sprzedać. Ale jak bym chciał go sprzedac to bym kazał mu zespawać to koło pasowe z wałem żeby się nie mulił i beż żadnego wkładu finansowego i robierania silnika bym go opchnął...
No ale skoro już zacząłem się bawić z tym remontem to doradźcie...
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

wiem ze tloki mozna kupic taniej niz mowiles. 200 pare zl za sztuke to taka cena chyba jedna z nizszych, np arts kupowal chyba to moze cos podpowie.
powiedz z czym konkretnie masz problem to ci doradzimy, mysle ze jesli chodzi o wysokosci cen tez chlopaki beda mogli cos powiedziec
Obrazek
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Witam. Remont już skończony silnik poskładany ale dzisiaj dzwonił do mnie mechanik i powiedział żę coś piszczy i nie może zlokalizować tych pisków. Nię powiem wam co to za piski bo sam jeszcze tegonie słyszałem bo jestem na wyjeździe i wróce dopiero w sobote a samochód chce odebrać gotwy do jazdy a nie z jakimiś piskami.
Możecie zasugerować mi co to może piszczeć po takim remoncie???? to zadzwonie do tego łajzy i mu powiem żeby zajrzał, bo on twierdzie że już go chu.. strzela z tum autem i nie ma pomysłu co to może być.
Pozdro gorące
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

dawno żadnej ankiety nie było :) może każdy podałby jeden przykład przyczyny piszczenia po takim remoncie i zrobimy jakies glosowanie :oko:

Ps. na pewno oddałes auto do mechanika ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”