silnik - 1,6 16V
silnik - 1,6 16V
Pytanie do użytkowników pojazdów właśnie z takim silnikiem - czy to prawda, że są z nim większe problemy niż z pozostałymi?
- chuckyhc
- Nowy
- Imię: Chucky
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
sa 3 silniki 1.6 16v w corsie b.o ktory chodzi c16xe,x16xe czy x16xel?
ja mam c16xe,co prawda samochod mam krotko i dopiero sie z nim probuje uporac, bo mam pewne problemy ktore sa i byly walkowane na forum.
poszukaj sobie tematow typu klopoty z 1.6 16v.
z tego co czytalem to kiepski jest sam osprzet silnika (elektronika) oraz klepiace popychacze
aha zeby nie bylo, wypowiadam sie na temat swojego silnika!no
ja mam c16xe,co prawda samochod mam krotko i dopiero sie z nim probuje uporac, bo mam pewne problemy ktore sa i byly walkowane na forum.
poszukaj sobie tematow typu klopoty z 1.6 16v.
z tego co czytalem to kiepski jest sam osprzet silnika (elektronika) oraz klepiace popychacze
aha zeby nie bylo, wypowiadam sie na temat swojego silnika!no
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600
Jest Corsa C GSi Z18XE
PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
i taka jest prawidłowa odpowiedźgeo022 pisze: a x16xel nie byl w corsie B z mojej wiedzy
pytanie było czysto retoryczne
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- geo022
- Swój
- Kontakt:
-=m&m=- pisze:
i taka jest prawidłowa odpowiedź![]()
pytanie było czysto retorycznei na przyszłość prosiłbym chuckyhc o nie wprowadzanie innych użytkowników forum w błąd, jeśli czegoś nie wiesz lub nie jesteś pewien to zastanów się parę razy zanim coś napiszesz ...
Dokladnie -wszedles na forum 5 dni temu naklepales pod 50 postów z czego sensowne to 2!
hmmm zastanów sie chłopie nad tym co robisz ciut
- chuckyhc
- Nowy
- Kontakt:
a tak chlopaki macie racje. z tym x16xel to sie pospieszylem.one szly w astrach i vectrach.
sorka za wprowadzenie w blad
sorka za wprowadzenie w blad
Ostatnio zmieniony 24 lut 2007, o 08:30 przez chuckyhc, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Corsa C GSi Z18XE
- geo022
- Swój
- Kontakt:
x16xe to ten sam silniik co x14xe hmmm co do dlugowieczności na pewno est mniejsze z tego względu ze to ten sam silnik a jest bardziej wysilony -ogólie chodzi o to ze są to świetne silnii ale kupienie dziś tego silnika w dobrym stanie to baaaardzo ciezka sprawa ,za tp x14xe kupi sie gdyż jest ich zdecydowanie więcej na rynku
- -=m&m=-
- Website Admin

- Kontakt:
na temat różnic pomiędzy x14xe; x16xe; c16xe było bardzo dużo na forum w zależności od silnika różnią się wielkością kanałów w głowicy, map sensorem, przepływka, kolektorem dolotowym, AGR, stopniem sprężania po dalsze info zapraszam do szukajkigeo022 pisze:x16xe to ten sam silniik co x14xe ......
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
Ja tylko napisze tyle, ze gdzie by nie bylo montowane to x16xel jest straszna padaka pod wzgledem uzytkowania. Ten silnik "normalnie" wciaga ok 1L/3000 km - i to jest dobry wynik (jak to pisza na forum astry - lac i sie nie martwic). Po pewnym czasie potrafi konsumowac 1L/1000 ... ot taka wspaniama konstrukcja 
CTM #204
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Tyle na ten temat-=m&m=- pisze:jeśli chodzi o długowieczność to jest ona w większości zależna od oleju jaki właściciel ma wlany do głowy.
Mike z Ciebie to jakiś "fizolof" się robi hehe.
To jest uniwersalna prawda dla każdego silnika - jeden po 100tys będzie nadawał się do remontu a drugi po 300tys będzie do jazdy na drugie tyle.
Nie ma znaczenia czy ktoś jeździ po emerycku czy kręci do odcinki (oczywiście tak w uproszczeniu) - ważniejsze jest pilnowanie zmian oleju itp. itd.
Niestety po lekturze forum zwłaszcza w ostatnich miesiącach można odnieść wrażenie, że zdrowe c16xe/x16xe w corsie b to rarytas jakiś.
- chuckyhc
- Nowy
- Kontakt:
no Gejzer masz racje. Bo to ich poprzedni wlasciciele o nie niedbali.no bo niby czemu silnik 1.6 mialby byc gorszy od 1.4(mniej wytrzymaly)?
moja GSi ma 140 000 km(udokumentowane) i kurde popychacze klepia jakby miala 300 000.wydaje mi sie ze to spowodowane jest zlym uzytkowaniem samochodu ( glownie sprawy olejowe ).no chyba ze po prostu te silniki tak maja, nie wiem. Reszta jak na moja ocene jest gut.
moja GSi ma 140 000 km(udokumentowane) i kurde popychacze klepia jakby miala 300 000.wydaje mi sie ze to spowodowane jest zlym uzytkowaniem samochodu ( glownie sprawy olejowe ).no chyba ze po prostu te silniki tak maja, nie wiem. Reszta jak na moja ocene jest gut.
Jest Corsa C GSi Z18XE
- -=m&m=-
- Website Admin

- Kontakt:
Marcin99 pisze: Mike z Ciebie to jakiś "fizolof" się robi hehe.
a jeśli chodzi o corse GSI to wraz z otwarciem rynku na używane auta ich ilość drastycznie wzrosła, w swoich latach produkcji nie były one w ogóle oferowane w Polsce, chyba że na indywidualne zamówienie a wynikało to z prostego faktu- ceny. Ludzi nie było stać na kupienie sobie małego miejskiego autka za ponad 50 tys. (tyle kosztowała wersja na 100 lecie opla i nie było to 1,6). Jeśli chodzi o sam silnik to c16xe był chyba jednym z bardziej udanych (markos nawet wrzucał artykuł o współpracy lotusa- o ile dobrze pamiętam, przy projektowaniu tego silnika) chyba jako jedyne spośród 1,6 16v ma natrysk oleju na denko tłoka. Myśle, że Porszak pokaże na co stać ten silnik
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
Moja GSI ma udokumentowane 135 tyś wcześniej jeździła nią kobieta (była drugim właścicielem) i mechanik jak obadał sprawe klepania to powiedział że 8 popychaczy jest do wyrzucenia a reszta w takim sobie stanie, więc wymieniłem wszystkie. Za jeden płaciłem 50zł mam nadzieje że nie jest to jakiś tani chłam. Pozdro
- geo022
- Swój
- Kontakt:
kamilos23 pisze:Moja GSI ma udokumentowane 135 tyś wcześniej jeździła nią kobieta (była drugim właścicielem) i mechanik jak obadał sprawe klepania to powiedział że 8 popychaczy jest do wyrzucenia a reszta w takim sobie stanie, więc wymieniłem wszystkie. Za jeden płaciłem 50zł mam nadzieje że nie jest to jakiś tani chłam. Pozdro
co ta wypowiedź wnosi ??
a Twoja?
- chuckyhc
- Nowy
- Kontakt:
Markos no i co sie chichrasz co?no gadam ci ze moja dwie babki pomykaly.a porysowana jest, ale nigdy mocno nie dostala.sprawdzalem dokladnie. a jak babka tym jezdzila to curwa napewno wcale w dupe te auto nie dostalo he he.sfajczone sprzeglo itp rzeczy

Jest Corsa C GSi Z18XE
-
ania1981
- Świeżak
nie chciałam zabierać głosu w tej dyskusji, ale chyba troszkę przeginacie jeśli chodzi o komentarze na temat jazdy kobiet.......bez urazy, ale wy MĘŻCZYŹNI nie jesteście tak dobrymi kierowcami za jakich się uważacie.... to że samochód ma troszkę więcej mocy, nie znaczy że tylko WY potraficie nim jeżdzić....silnik, nie ma nic do rzeczy 
To że GSI są zajeżdżone hmmm, a może kobieta, która była w papierach miała synka, któy dobrze dawał temu autku po "dupie", ja zrzuciłabym to na faceta
To że GSI są zajeżdżone hmmm, a może kobieta, która była w papierach miała synka, któy dobrze dawał temu autku po "dupie", ja zrzuciłabym to na faceta