Heble - tarcze + klocki + problem
- YAQB
- Weteran
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Heble - tarcze + klocki + problem
Witam!
Strasznie jestem zly, bo zmienialem tarcze dokladnie rok temu, przejechalem ok. 15kkm, zerknalem wczoraj (przy okazji przesiadywania w kanale) na przednie hamulce i stwierdzilem, ze rowki (ktore sa w tarczach Ate PowerDisc) sa juz ledwie widoczne co oznacznia zblizanie sie tarczy do grubosci minimalnej.
Klocki sa jeszcze w stanie niezlym (tez ATE), ale to sa 1-sze klocki przy tych tarczach. Pierwsze, nie pierwsze, tarcze koncza zywot praktycznie juz przy 15kkm! Moze ktos modry powie O SO CHO ??
No ... i teraz w zwiazku z tym nie wiem co teraz kupic (bo niebawem bede musial ...) - to samo? Brembo MAX? A jakie klocki do tego ?
Pozdro
Strasznie jestem zly, bo zmienialem tarcze dokladnie rok temu, przejechalem ok. 15kkm, zerknalem wczoraj (przy okazji przesiadywania w kanale) na przednie hamulce i stwierdzilem, ze rowki (ktore sa w tarczach Ate PowerDisc) sa juz ledwie widoczne co oznacznia zblizanie sie tarczy do grubosci minimalnej.
Klocki sa jeszcze w stanie niezlym (tez ATE), ale to sa 1-sze klocki przy tych tarczach. Pierwsze, nie pierwsze, tarcze koncza zywot praktycznie juz przy 15kkm! Moze ktos modry powie O SO CHO ??
No ... i teraz w zwiazku z tym nie wiem co teraz kupic (bo niebawem bede musial ...) - to samo? Brembo MAX? A jakie klocki do tego ?
Pozdro
CTM #204
- Kotlin
- Swój
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Ja na swoich brembo max zrobilem dopiero z 10 tys ale wygladaja dosc dobrze.
Wydaje mi sie ze nie ma sensu zakladac tych nacinanych tarcz one sa chyba zrobione z troche miekszego materialu i do nich musi byc sportowy klocek
Ja bym bral serie ate ale zauwazylem ze moje tarcze ate (236) tez dosc szybko sie scieraly moze ta marka takie tarcze robi.
Wydaje mi sie ze nie ma sensu zakladac tych nacinanych tarcz one sa chyba zrobione z troche miekszego materialu i do nich musi byc sportowy klocek
Ja bym bral serie ate ale zauwazylem ze moje tarcze ate (236) tez dosc szybko sie scieraly moze ta marka takie tarcze robi.
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
Qrde, ze tez wszedzie dupa z tylu. Nawet kupujac nowe czesci nie ma pewnosci, ze wszystko bedzie ok. Rozmawialem z kilkoma osobami i jest tez opcja, ze mam zle klocki do tarcz. Jak kupowalem to bylem w tym zielony i wzialem co sprzedawca zaproponowal ... no i chyba klocki zjechaly tarcze ...
CTM #204
- -=kLaRi=-
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Ja u siebie mam Brembo Max + Ferodo Racing DS2000.
Przesmigalem na nich kolo 20tys i spokojnie przeleca jeszcze te 15tys.
A wiadomo ,ze przy moim silniku lekko nie mialy i z niemalych predkosci je pilowalem
Gdy bede zmienial to beda to wlasnie te tarcze bardz Brembo ale nawiercane - chyba Oro !?
Teraz sprawa scieralnosci - do nacinanych tarcz musisz zalozyc miekkie klocki -to mus w tym wypadku!
Ty zalozyles twardy klocek ktory po prostu zjadl tarcze!
Kumpel mial to samo gdy zalozyl Brembo Max + klocki Ferodo Premier... (zwykle klocki) - tarcze mial do wymiany w polowie zuzycia 2giego kompletu klockow. Nie mowie ,juz ze hamowanie tez bylo do bani!
Jesli kupujesz zwykle klocki to kup i zwykle tarcze - wieksza zywotnosc itd.
Jesli lepsze tarcze (np. nacinane) to musza byc miekkie klocki ...
Przesmigalem na nich kolo 20tys i spokojnie przeleca jeszcze te 15tys.
A wiadomo ,ze przy moim silniku lekko nie mialy i z niemalych predkosci je pilowalem
Gdy bede zmienial to beda to wlasnie te tarcze bardz Brembo ale nawiercane - chyba Oro !?
Teraz sprawa scieralnosci - do nacinanych tarcz musisz zalozyc miekkie klocki -to mus w tym wypadku!
Ty zalozyles twardy klocek ktory po prostu zjadl tarcze!
Kumpel mial to samo gdy zalozyl Brembo Max + klocki Ferodo Premier... (zwykle klocki) - tarcze mial do wymiany w polowie zuzycia 2giego kompletu klockow. Nie mowie ,juz ze hamowanie tez bylo do bani!
Jesli kupujesz zwykle klocki to kup i zwykle tarcze - wieksza zywotnosc itd.
Jesli lepsze tarcze (np. nacinane) to musza byc miekkie klocki ...
Kiedyś CORSCHE Corsa B 1994 c20xe...
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
- YAQB
- Weteran
- Kontakt:
@Pirat - roznie ... ale tak czy siak 15kkm to wg. mnie duzo za malo ...
@Klari - Co ile wymieniasz klocki? Jaki jest ich koszt?
@Kotlin - no widzisz ... czyli chyba u mnie to samo, zly dobor klockow ...
@All - tak wiec czy teraz zalozyc seryjne (np. ATE) tarcze i klocki? Czy ponownie lepsze tarcze ale i z innymi klockami? Tu licze na Klariego (bo kupowal to wie) ze mi napisze ile kosztuje zakup takiego kompletu i co ile wymienia klocki (i ile kosztuja)?
@Klari - Co ile wymieniasz klocki? Jaki jest ich koszt?
@Kotlin - no widzisz ... czyli chyba u mnie to samo, zly dobor klockow ...
@All - tak wiec czy teraz zalozyc seryjne (np. ATE) tarcze i klocki? Czy ponownie lepsze tarcze ale i z innymi klockami? Tu licze na Klariego (bo kupowal to wie) ze mi napisze ile kosztuje zakup takiego kompletu i co ile wymienia klocki (i ile kosztuja)?
CTM #204
- Kotlin
- Swój
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
to co ja mialem czyli brembo max i ferrodo ds performance to jest taki sam zestaw co u klariego nie wiem czy klari duzo jezdzi po miastach gdzie co chwile sa swiatla ktos sie wciska itp.
Ja nie jezdze tez jakos mega oszczednie ale 7 tys i klockow nie ma, a poziom hamowania podobny, no moze jak sie z 150 hamowalo to byla wieksza roznica ale i tak nie jest zle teraz
Ja teraz zaloze ate zwykle nie nacinane i klocki lepsiejsze bo tez przez te rowki sie scieraja pewnie mocniej klocki.
Ja nie jezdze tez jakos mega oszczednie ale 7 tys i klockow nie ma, a poziom hamowania podobny, no moze jak sie z 150 hamowalo to byla wieksza roznica ale i tak nie jest zle teraz
Ja teraz zaloze ate zwykle nie nacinane i klocki lepsiejsze bo tez przez te rowki sie scieraja pewnie mocniej klocki.
- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
ja mialem:
tarcze ori gm z klockami ate
ori gm z ferodo premier
textar z ferodo premier
textar z ebc green
wszystkie tarcze wytrzymywaly normalne dystanse, klocki pamietam, ze dosc szybko zjadlem ate (cos kolo 10-15kkm)
z tanszych tarcz z nacieciami zobacz sobie http://www.mikoda.pl - kolega mowi, ze fajne, ja nie jezdzilem
tarcze ori gm z klockami ate
ori gm z ferodo premier
textar z ferodo premier
textar z ebc green
wszystkie tarcze wytrzymywaly normalne dystanse, klocki pamietam, ze dosc szybko zjadlem ate (cos kolo 10-15kkm)
z tanszych tarcz z nacieciami zobacz sobie http://www.mikoda.pl - kolega mowi, ze fajne, ja nie jezdzilem
Blue Corsa
koni kit on board
koni kit on board
- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
jaYAQB pisze:Czy jest ktos kto zaryzykuje stwierdzeniem (tylko nie dla faktu gadania, a z wlasnego lub czyjegos doswiadczenia), ze do nawet stosunkowo ostrej, miejskiej, ale jednak codziennej jazdy szkoda sobie zawracac glowie i wystarczy kupic "zwykle" 256x24 i zwykle lub nieco lepsze klocki ?
Blue Corsa
koni kit on board
koni kit on board
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
tarcza / klocek:YAQB pisze:no to co kupic?
1. zwykle ate / zwykle ate
2. dorabiane ats / zwykle ate
roznica w cenie bedzie niewielka. mysle, ze mozesz spokojnie kupic tarcze robione przez ats. zamow gladkie, ale odlewane z utwardzanego stopu. jak cos to http://www.tuningbaja.pl/?p=/10/1
dziury i naciecia sa dla ogladaczy, hamulec ma hamowac i zadna dziura, naciecie, czy inna duperela mu w tym nie pomoze, a juz na pewno nie pomoze mu w przejechaniu wiekszej ilosci kilometrow od wymiany do wymiany.
ate to raczej miekki klocek.