pytanie o rozmiar opon na fele
-
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
pytanie o rozmiar opon na fele
tak sobie przeglądałem wasze projekty i sie zastanawiam jaki jest najodpowiedniejszy rozmiar opony do feli 14'' 15'' 16''
wydaje mi sie że do mojej 1.6 to 15" bedzie w sam raz tylko jakie gumy a raczej jaki rozmiar ?? zawiecha została spuszczona o 40mm
wydaje mi sie że do mojej 1.6 to 15" bedzie w sam raz tylko jakie gumy a raczej jaki rozmiar ?? zawiecha została spuszczona o 40mm
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Re: pytanie o rozmiar opon na fele
195/50 R 15gejzer6 pisze:
- >>TomASH
- Świeżak
- Kontakt:
Re: pytanie o rozmiar opon na fele
oj nie wiem czy to good idea... ja bym proponował 195/45 a nawet 40D12 pisze:195/50 R 15gejzer6 pisze:

- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
bzdury gadasz panie...>>TomASH pisze:miałem 195/45 na 15tkach i było ok ale nie mam takiej gleby jak ty...
195/50 to wg mnie za dużo jak na twoje obnizenie - moze trzeć

na obcieranie wplywac bedzie ET oraz szer felgi a nie wys profilu opony...
@Gejzi
najlepszy rozmiar do corsy to 15" + oponka 195/50 (srednica kola najbardziej zblizona do seryjnej ) ewentualnie 195/45...
tu masz kalkulator opon i rozmiarow http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
+dodatkowe info na pw

Było c14se
- >>TomASH
- Świeżak
- Kontakt:
mozliwe, mozliwe że gadam bzdury...
jednak miałem dobrane idealnie oponki 195/50 na 15 i z moim
zawiasem tarło. Może nie była to wina felg/opon tylko czegoś innego
nie wnikam jednak niesmak pozostał. Ot dlaczego tak napisałem
ET i teoria to jedno jednak praktyka często pokazuje że każda zmiana
w parametrach samochodu (np zmiana zawiasu) powoduje stosowanie
wielu nieseryjnych części a co z tym idzie dane katalogowe stają się
bajką...
jednak miałem dobrane idealnie oponki 195/50 na 15 i z moim
zawiasem tarło. Może nie była to wina felg/opon tylko czegoś innego
nie wnikam jednak niesmak pozostał. Ot dlaczego tak napisałem

ET i teoria to jedno jednak praktyka często pokazuje że każda zmiana
w parametrach samochodu (np zmiana zawiasu) powoduje stosowanie
wielu nieseryjnych części a co z tym idzie dane katalogowe stają się
bajką...
- Staneq
- Post Mistrz
- Kontakt:
uwierz mi ze 99% sukcesu to dobrac dobrze felgi, kluczowy parametr to ET powiazany oczywiscie z szerokoscia...opona nie ma tu nic do rzeczy (oczywiscie poza jakimis skrajnymi przypadkami z mega balonem)
pewnie miales felgi z jakims ET w stylu 30-35 i tarlo nawet na seryjnym zawiasie..
ja teraz mam 15" z opona 185/55 wiec profil minimalnie wiekszy od 195/50 i moge jezdzic w 5 osob z pelnym bagaznikiem bez ocierania..wiesz czemu?
bo te felgi maja 6,5" szer i bajeczne ET49
pewnie miales felgi z jakims ET w stylu 30-35 i tarlo nawet na seryjnym zawiasie..
ja teraz mam 15" z opona 185/55 wiec profil minimalnie wiekszy od 195/50 i moge jezdzic w 5 osob z pelnym bagaznikiem bez ocierania..wiesz czemu?
bo te felgi maja 6,5" szer i bajeczne ET49
Było c14se
-
- Nowy
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Wg mnie wszystko zależy od opony, a przynajmniej bardzo dużo.endo pisze:195/45 - w moim odczuciu taka opona dopiero nie podwija sie na zakrętach
Np. opona 205/55/r16 ma znacząco większy profil od 195/45 oraz od 195/50, a w zakrętach nie ma mowy o żadnym podwijaniu, zresztą zawias tez ma tu trochę do powiedzenia.
Sam ostatnio przesiadłem sie z 185/60 na 185/55/r14, wiec co nie co o podwijaniu opon mam pojecie

Wybrałbym bez zastanowienia 195/50, bo jest to seryjna średnica kola, a po co Ci mniejsze kolka. Poza tym wykorzystać przyczepność takiej opony 195 w zakrętach, żeby sie podwijała to naprawdę trzeba nieźle jeździć i wkracza się tutaj już w takie prędkości, ze ciężko znaleźć miejsca w których można pojechać na granicy przyczepności poza torem oczywiście.
B x14sz
- -=martee=-
- Nowy
- Imię: Marta
- Kontakt:
ja mam 195/50 na feldze 7.0 J x 15" offset 42 i normalnie w mieście mi sie podwijająCorstek pisze:Poza tym wykorzystać przyczepność takiej opony 195 w zakrętach, żeby sie podwijała to naprawdę trzeba nieźle jeździć i wkracza się tutaj już w takie prędkości, ze ciężko znaleźć miejsca w których można pojechać na granicy przyczepności poza torem oczywiście.endo pisze:195/45 - w moim odczuciu taka opona dopiero nie podwija sie na zakrętach

"Życie to najbardziej zdumiewająca bajka"
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
- -=martee=-
- Nowy
- Imię: Marta
- Kontakt:
- geo022
- Swój
- Kontakt:
http://moto.allegro.pl/item172846927_vw ... alowe.htmlStaneq pisze:pokaz mi Geo 15" felge o szer 5,5" bo nie slyszalem o czyms takim..
tu masz Staneq 15 cali na 4j i 4,5 j
w temacie felg, et, opon, rozmiarów opon, profili, i doboru jednego do drugiego ciezko mnie zagiac mysle bo wkoncu 1 rok studiow mialem przedmiot dokladnie temu poświęcony

- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
jasne, macie racje, ze duzo zalezy rowniez od konkretnego modelu opony. pisze o swoich doswiadczeniach - jak jezdzilem na contipremium 195/50 to opony sie podwijaly, na pzero 195/45 takiej akcji jeszcze nie mialem. napewno wplyw na to ma fakt, ze pzero ma mega twarde scianki (zwlaszcza, ze jezdze na xl), ale patrzac jednoczesnie na profil roznica w ilosci gumy do podwijania tez jest spora.
rozsadnie kupic jest 195/50 bo cena jest znacznie nizsza, ale na 195/45 podoba mi sie znacznie bardziej

rozsadnie kupic jest 195/50 bo cena jest znacznie nizsza, ale na 195/45 podoba mi sie znacznie bardziej
jak zmienisz srednice felgi to 195/45 tez bedzie seryjneCorstek pisze:..Wybrałbym bez zastanowienia 195/50, bo jest to seryjna średnica kola, a po co Ci mniejsze kolka..

troche skrajny przypadek, nie sadzisz?geo022 pisze:http://moto.allegro.pl/item172846927_vw ... alowe.htmlStaneq pisze:pokaz mi Geo 15" felge o szer 5,5" bo nie slyszalem o czyms takim..
tu masz Staneq 15 cali na 4j i 4,5 j

proxesy z boku wcale nie sa twarde, Mike ma racje imoKotlin pisze:..np proxes t1 r maja wzmocnienia w bocznych sciankach wiec raczej nie powinny..

- Staneq
- Post Mistrz
- Kontakt:
nie no ok Geo, ale pokazujesz mega skrajny przypadek..pojdzmy dalrj twym tropem w starych "oldtimerach" były koła nawet do 18" wys a szer mialy jak w rowerze gorskim..
wracajac do tematu najlepszy rozmiar do corsy to 15" opony 195/50 i 195/45... kto co woli.. zreszta temat jest juz chyba dobrze rozkminony i nic nowego nie wymyslimy
wracajac do tematu najlepszy rozmiar do corsy to 15" opony 195/50 i 195/45... kto co woli.. zreszta temat jest juz chyba dobrze rozkminony i nic nowego nie wymyslimy
Było c14se
-
- Nowy
- Imię: Tomek
- Kontakt:
-=martee=- pisze: ja mam 195/50 na feldze 7.0 J x 15" offset 42 i normalnie w mieście mi sie podwijająale za to są w sensownej cenie
To jest prawda toyo t1r maja strasznie miekie scianki boczne, pod tym wzgledem starusienkie dunlopy sport 2000e bija je na glowe, co bylo dla mnie duzym rozczarowniem. Mowi tu o rozmiarze 205/55/r16, choc toyo sa duzo bardziej uniwersalne i ogolnie to fajne opony, ale dunlopy na suchym byly lepsze.oraz t1r 195/50/15 sie podwija, bo jest miekkie. z ulicznych oponek wzglednie przestaje sie podwijac 195/45. wyzsze profile nie podwijaja sie tylko w oponach typu r-comp, czyli np. toyo r888, czy kumho ecsta mx.
Do tych nie podwijajacych dodalbym jeszcze yokohama a539, mimo, ze to nie r-comp maja cholernie twarde scianki boczne.
Podsumowojac mimo ze, toyo maja miekie scianki i tak 205/55 wedlug mnie nie podwija sie w pugu 307.
B x14sz
- Kotlin
- Swój
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Jak chcialem kupic toyo to mi tak wmawiali ze sa wzmacniane ale skoro mowicie ze jest inaczej to pewnie tak jest
Jedyne co moge powiedziec w temacie opon to to ze do silnika takiego jak mam ja (60KM) to 195/50/15 sa za szerokie i autko troche sie muli.
W koleinach targa autkiem ale w zakretach to poezja
wiec warto sie przemeczyc.

Jedyne co moge powiedziec w temacie opon to to ze do silnika takiego jak mam ja (60KM) to 195/50/15 sa za szerokie i autko troche sie muli.
W koleinach targa autkiem ale w zakretach to poezja