Zamulona corsa B 1,6 16V GSI
-
kamilos23
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
No podobnież jest mechanikiem... no ale okazuje sie że mechanikiem laikiem...
Z tego co mi powiedział przez telefon to te piski dobiegają z silnika lub okolic ale nie spod pokrywy zaworów. No i pewnie nie jest to jakaś błacha sprawa skoro "mechanik" cieszący się w mojej rodzinnej miejscowości dobrą opinią tego nie ogarnia.
Więc sugerujcie prosze to zadzwonie do niego niech sprawdza wszystko pokoleji
Z tego co mi powiedział przez telefon to te piski dobiegają z silnika lub okolic ale nie spod pokrywy zaworów. No i pewnie nie jest to jakaś błacha sprawa skoro "mechanik" cieszący się w mojej rodzinnej miejscowości dobrą opinią tego nie ogarnia.
Więc sugerujcie prosze to zadzwonie do niego niech sprawdza wszystko pokoleji
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
Witam, byłem dzisiaj u mechanika i ten pisk jest dość głośny i taki przerywany, dobiega z pierwszego cylindra za pierwszym kołem rozrządu od szyby. Jak wykręciłem świece i odpaliłem to nie było pisku, ale zauważyłem denko które świeciło się jak by było w oleju- a chba go tam nie powinno być.
Koleszka powiedział że w poniedziałek odkręci głowice i zobaczy co to jest.
Mam tylko nadzieje że nie pęknięta głowica albo tłok.
A wy jak myślicie co to mogło się porobić???
Koleszka powiedział że w poniedziałek odkręci głowice i zobaczy co to jest.
Mam tylko nadzieje że nie pęknięta głowica albo tłok.
A wy jak myślicie co to mogło się porobić???
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
Witam dzisiaj odebrałem auto i już nic nie piszczy silnik wydaje się pracowac jak powinien, tylko wqrwiłem się bo mój mechanik naprawiając jedno spierdolił dugie
, a mianowicie:
1. podczas jazdy zapala się kontrolka check engine i jak dojeżdżam do skrzyżowania to auto gaśnie
2. nie dział prędkościomierz
3.nie działa gaz, wogule nie da się go załączyć
Jutro pojade na kompa zobacze co mi pokaże.
Czy ciężko się dostać do miejsca w które wchodzi linka od prędkościomierza do skrzyni biegów???
Czy trzeba coś rozkręcać żeby zobaczyć czy ta łajza wsadziła linke prędkościomierza w miejsce w którym ona być powinna??????
1. podczas jazdy zapala się kontrolka check engine i jak dojeżdżam do skrzyżowania to auto gaśnie
Czy ciężko się dostać do miejsca w które wchodzi linka od prędkościomierza do skrzyni biegów???
Czy trzeba coś rozkręcać żeby zobaczyć czy ta łajza wsadziła linke prędkościomierza w miejsce w którym ona być powinna??????
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
gdybyś poszukał tych objawów na forum to znalazłbyś powód. czujnik abs na kole od strony kierowcykamilos23 pisze:Witam dzisiaj odebrałem auto i już nic nie piszczy silnik wydaje się pracowac jak powinien, tylko wqrwiłem się bo mój mechanik naprawiając jedno spierdolił dugie, a mianowicie:
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
A i jeszcze jedno, przed remontem sprzęgło puszczało mi z samego dołu, podczas remontu okazało się że jakieś łożysko (chyba między skrzynią a sprzęgłem , czy jakoś tak, nie pamiętam jak mi tłumaczył) jest zajebiście wytarte, więc zostało wymienione i teraz sprzęgło puszcza mi dopiero przy samej górze - czy jest to prawidłowe czy nie????
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
Wróciłem do pruszkowa byłem u koleszki na kompie i on też nie mógł początkowo się z nim połączyć, dopiero jak wybrał w tych swoich opcjach silnik tigry to dało rade zczytać błędy, ale wyskoczyło ich 7.Wziął je następnie wykasował, odpalił silnik i wszystko zaczął pokoleji sprawdzać. Powiedział że wszystko jest oka, w tym czujnik abs na który Adam XXL kazał zwrócić uwage. Jedynie miał zastrzeżenie do czujnika temperatury powietrza że zbyt wyską temp. podaje. Po tej diagnostyce komuterowej przejechałem się kawałek i ta sama akcja przed skrzyżowaniem zapala mi się check engine i gaśnie auto na światłach. pojechałem do niego znowu podłączył kompa i powiedział że żadnego błędu mu nie wywaliło.
Potem jeszcze jeździłem sobie auto normalnie przyspiesza nie wyczuwam jakiś spadków mocy nie dławi się ale check engine zapalał się w czasie jazdy. Co to może być ??????
Potem jeszcze jeździłem sobie auto normalnie przyspiesza nie wyczuwam jakiś spadków mocy nie dławi się ale check engine zapalał się w czasie jazdy. Co to może być ??????
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Czy wszystkie wtyczki dobrze są połączone, może gdzieś jest przebicie ?kamilos23 pisze:Wróciłem do pruszkowa byłem u koleszki na kompie i on też nie mógł początkowo się z nim połączyć, dopiero jak wybrał w tych swoich opcjach silnik tigry to dało rade zczytać błędy, ale wyskoczyło ich 7.Wziął je następnie wykasował, odpalił silnik i wszystko zaczął pokoleji sprawdzać. Powiedział że wszystko jest oka, w tym czujnik abs na który Adam XXL kazał zwrócić uwage. Jedynie miał zastrzeżenie do czujnika temperatury powietrza że zbyt wyską temp. podaje. Po tej diagnostyce komuterowej przejechałem się kawałek i ta sama akcja przed skrzyżowaniem zapala mi się check engine i gaśnie auto na światłach. pojechałem do niego znowu podłączył kompa i powiedział że żadnego błędu mu nie wywaliło.
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Jeśli nadal "podczas jazdy zapala się kontrolka check engine i jak dojeżdżam do skrzyżowania to auto gaśnie " i " nie dział prędkościomierz " to wina jest brak sygnału przebytej drogi, który pochodzi z czujnika na kole i idzie do sterownika abs. nie chcesz tego sprawdzić? to powodzenia w szukaniu w innych miejscachkamilos23 pisze:Co to może być ??????
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
to wina jest brak sygnału przebytej drogi, który pochodzi z czujnika na kole i idzie do sterownika abs. nie chcesz tego sprawdzić? to powodzenia w szukaniu w innych miejscach
Jutro sprawdze to, a ewentualnie jak będe musiał zakupić taki czujnik to mam podawać te pierwsze numery silnika do którego musze zakupić ten czujnik czy rodzaj kompa który ogarnia ten silnik???
Dlatego pytam bo nie wiem czy to ma znaczenie jaki jest komp który będzie współpracował z tym czujnikiem, bo jak bylem na tej diagnostyce komputerowej to jeden koleś wogule nie mógł się połączyć z komputerem a drugi po iluś nieudanych prubach z różnymi komputerami jakie moga być w tym rczniku aut, wybrał wkońcu jednostkę Multec S z Tigry i dopiero dało rade sie połaczyć.
Jutro sprawdze to, a ewentualnie jak będe musiał zakupić taki czujnik to mam podawać te pierwsze numery silnika do którego musze zakupić ten czujnik czy rodzaj kompa który ogarnia ten silnik???
Dlatego pytam bo nie wiem czy to ma znaczenie jaki jest komp który będzie współpracował z tym czujnikiem, bo jak bylem na tej diagnostyce komputerowej to jeden koleś wogule nie mógł się połączyć z komputerem a drugi po iluś nieudanych prubach z różnymi komputerami jakie moga być w tym rczniku aut, wybrał wkońcu jednostkę Multec S z Tigry i dopiero dało rade sie połaczyć.
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
Witam, dopiero kilka dni temu rozwiązałem ten problem przy okazji wymiany amortyzatorów i innych zużytych elementów zawieszenia. Nie był on spowodowany padniętym czujnikiem tylko poprostu poszła linka prędkościomierza i teraz jest wszystko gites.
Tak wogule to prawie gites bo według mnie autko chujowo wkręca sie na obroty. Na gazie o wiele lepiej się wkręca niż na benzynie. Jak na biegu jałowym depne w pedał gazu to na benzynie auto nie wkręca się tak regulernie czuć takie delikatne zamulenie, dławienie, a na gazie też bez rewelacji. Komp żadnych błędów nie wywala. Czy może to być spowodowane zapchanym filtrem paliwa czy może zapchane wtryskiwacze????
Zasugerujcie co mam sprawdzić w pierwszej kolejności bo chce już auto doprowadzić do idealności.
A i jeszcze jedno czy w corsie gsi z 95 roku orginalne sprężyny były koloru żółtego?? Bo w mojej są żółte.
pozdro
Tak wogule to prawie gites bo według mnie autko chujowo wkręca sie na obroty. Na gazie o wiele lepiej się wkręca niż na benzynie. Jak na biegu jałowym depne w pedał gazu to na benzynie auto nie wkręca się tak regulernie czuć takie delikatne zamulenie, dławienie, a na gazie też bez rewelacji. Komp żadnych błędów nie wywala. Czy może to być spowodowane zapchanym filtrem paliwa czy może zapchane wtryskiwacze????
Zasugerujcie co mam sprawdzić w pierwszej kolejności bo chce już auto doprowadzić do idealności.
A i jeszcze jedno czy w corsie gsi z 95 roku orginalne sprężyny były koloru żółtego?? Bo w mojej są żółte.
pozdro
- Mefju
- Nowy
u mnie powodem mulenia auta był zawór recyrkulacji spalin, może masz uszkodzony mechanicznie i nie wywala błędu. mi auto muliło od 2 tyś obrotów i przerywało podczas jazdy (niezależnie czy benzyna czy gaz). Co prawda dostęp jest ciulowy do EGR-a ale można go wyczyścić, lecz to nie daje gwarancji sukcesu, ja u siebie od razu wymieniłem na nowy - 290zł + 120zł wymiana...
-
kamilos23
- Świeżak
- Kontakt:
Odnośnie mulenia z którym miałem problem wcześniej to powodem były zapieczone wtryski, czyszczenie ich i wymiana filtra paliwa i powietrza przy okazji, załatwiły sprawę.
Ale w czasie ostatnich deszczowych dni i dużej wilgotności na zimnym silniku jakoś nierówno pracował i no i taki jakiś mulasty był, a przewody i świece były wymieniane przy remoncie. Ale teraz jak zrobiło sie sucho to jest wszystko oka.
I jeszcze jeden malutki szkopół: jak przy dużej prędkości wjade w jakąś dziure, studzienke itp. to zapala mi się check engine i zaraz gaśnie. Ale nie powoduje to żadnych kłopotów z silnikiem przerywań muleń itp... tylko zapala się na chwilke i mnie wqrwia.
Co może być przyczyną tego??? Mam posprawdzac całą instalacje elektryczną??? wszystkie wtyczki złącza i poizolować to???? Bo ten check na dołach to odejrzewam że coś nie łączy na jakiejś wtyczce i chwilowo traci sygnał
Ale w czasie ostatnich deszczowych dni i dużej wilgotności na zimnym silniku jakoś nierówno pracował i no i taki jakiś mulasty był, a przewody i świece były wymieniane przy remoncie. Ale teraz jak zrobiło sie sucho to jest wszystko oka.
I jeszcze jeden malutki szkopół: jak przy dużej prędkości wjade w jakąś dziure, studzienke itp. to zapala mi się check engine i zaraz gaśnie. Ale nie powoduje to żadnych kłopotów z silnikiem przerywań muleń itp... tylko zapala się na chwilke i mnie wqrwia.
Co może być przyczyną tego??? Mam posprawdzac całą instalacje elektryczną??? wszystkie wtyczki złącza i poizolować to???? Bo ten check na dołach to odejrzewam że coś nie łączy na jakiejś wtyczce i chwilowo traci sygnał