Rejestracja 2.0 w Corsie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
oczarowany
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Rejestracja 2.0 w Corsie

Post autor: oczarowany »

Szukalem na Forum bo pamietam ze kiedys byl poruszony ten temat, Pirat równiez nie mógł go znalezc wiec zrobie od nowa...

Czy ktos ma 100% wiedze na temat wbicia w dowód silnika 2.0 ?
pamietam ze trzeba bylo rzeczoznawce ale chodzi mi dokładnie o cała procedure

Dzieki za pomoc( jezeli ktos pamieta gdzie jest schowana ta poprzednia dyskusja wystarczy mi link )
CA 1.0 45km--> 1.2 60km na gratach 1.0--> sold ! ---> XR3i... 110 km
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

robisz rozszerzone badanie na okregowej stacji diagnostycznej i z papierkiem jedziesz od wydzialu komunikacji. ztcw zaden rzeczoznawca nie jest ci potrzebny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mihó »

!markos pisze:robisz rozszerzone badanie na okregowej stacji diagnostycznej i z papierkiem jedziesz od wydzialu komunikacji. ztcw zaden rzeczoznawca nie jest ci potrzebny.
Z tego co ja wiem, tak jest przy wymianie silnika na większy/mniejszy ale występujący w tym modelu (taka pojemność). Rzeczoznawca się przydaje gdy kładziemy silnik od Jelcza do Corsy. Ale to zależy od urzedasów i tak, bo najczęściej to jedziesz do okręgowej stacji, oni przepiszą numer i na tym się zakończy. Chyba, że masz drut-art pod maską...
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
oczarowany
Świeżak

Post autor: oczarowany »

no dobrze ale 2.0 nie wystepowalo w zadnej Corsie (CA- 1,6 CB- 1,6 CC- 1,8 CD 1,6) wiec jest to silnik wiekszy ...
dokladniej to znajomy chce wbic w dowód 2.0 w CB czyli jednak rzeczoznawca?:>
CA 1.0 45km--> 1.2 60km na gratach 1.0--> sold ! ---> XR3i... 110 km
Obrazek
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

oczarowany pisze:no dobrze ale 2.0 nie wystepowalo w zadnej Corsie (CA- 1,6 CB- 1,6 CC- 1,8 CD 1,6) wiec jest to silnik wiekszy ...
dokladniej to znajomy chce wbic w dowód 2.0 w CB czyli jednak rzeczoznawca?:>
Najpierw spróbuj szczęścia na okręgowej. Nie gadaj, że jest to jakiś super wyjątkowy silnik, tylko po prostu wsadziłeś i już. A on niech wpisze te numery
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

oczarowany pisze:dokladniej to znajomy chce wbic w dowód 2.0 w CB czyli jednak rzeczoznawca?
wow mial w dowodzie corsa 2.0 kat. nie przypominam sobie rzeczoznawcy.

ps.
nie umiesz wykonac 1-2 telefonow do okregowej stacji obslugi?
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

!markos pisze: nie umiesz wykonac 1-2 telefonow do okregowej stacji obslugi?
ja swego czasu dzwonilem do wydzialu komunikacji i potrzebna mi byla umowa sprzedazy silnika oraz badanie techniczne.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, o 14:22 przez -=m&m=-, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

-=m&m=- pisze:
ja swego czasu dzwonilem do wydzialu komunikacji i potrzebna mi byla umowa sprzedazy auta oraz badanie techniczne.
Ale którego auta? tego z którego pochodzi silnik?Mowa o twoim c20xe i twojej corsie - tak?
Ja jak zmieniałem w corsie z 1.4 na 1.6 (tak na marginesie c16se w corsie b też nie było) to miałem fakture na której było napisane że silnik jest z zagranicy (poprostu napisane długopisem bo u mnie w wydziale takie coś potrzebowali), pojechałem na przegląd gdzie panu w zasadzie powiedziałem jaki to silnik. Później wydział komunikacji, zmiana dowodu i tablic i tyle.

Teraz będe zmieniał w astrze f z oplowskiego turbo diesla 1.7 na c20ne i już dzwoniłem zapytać co mi trzeba (przy wymianie w corsie nie było jeszcze przepisu o silniku jako część zamienna) i pani powiedziała, że przegląd i będzie wymiana dowodu oraz nalepek na tablicach (nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wymiana jest chyba dlatego że jest zmiana źródła zasilania z ON na noPB).
To wszystko co trzeba ale jak ktoś napisał wyżej - wszystko zależy od wydziału komunikacji i ludzi którzy tam pracują.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

Marcin99 pisze:
-=m&m=- pisze:
ja swego czasu dzwonilem do wydzialu komunikacji i potrzebna mi byla umowa sprzedazy auta oraz badanie techniczne.
Ale którego auta? tego z którego pochodzi silnik?Mowa o twoim c20xe i twojej corsie - tak?
juz poprawiłem :) oczywiscie chodzi o umowe sprzedazy silnika a dowiadywalem sie ze wzgledu na chec zarejestrowania w corsie 2l
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
LETIS
Nowy
Kontakt:

Post autor: LETIS »

witam.
wlasnie wrocilem z okregowej stacji kontroli pojazdow i dowiedzialem sie co nieco.
a wiec tak. po zmianie silnika musisz wykonac przeglad rozszezony kosztuje on 180zl. wyglada to jak zwykly przeglad + dodatkowo wypisuje ci specjalny papier o parametrach auta(zmieniaja sie ciezary, nosnosc itp) z tym przegladem + umowa kupna silnika (w ktorej ma byc zawarte iz dnia tego i tego sprzedany zostal silnik o nr .........) idziesz do wydzialu komunikacji i placisz cos kolo 80zl. nie wiem dokladnie czy przed czy po wizycie w wydziale komunikacji musisz isc jeszcze do ubezpieczyciela doplacic roznice w ubezpieczeniu OC.

szczeze powiedziawszy gosc powiedzial ze nie spotkal sie jeszcze z czyms takim zeby ktos mial problem odnosnie wiekszej pojemnosci niz w dowodzie... tak wiec po co przeplacac :P
C14SE :)
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

LETIS pisze: szczeze powiedziawszy gosc powiedzial ze nie spotkal sie jeszcze z czyms takim zeby ktos mial problem odnosnie wiekszej pojemnosci niz w dowodzie... tak wiec po co przeplacac :P
pewnie po to żeby w przypadku dzwona ubezpieczyciel nie wykrecił kota ogonem :oko:
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

Gadałem z ubezpieczycielem. Nawet sugerował mi nie przejmować się tym, bo w razie dzwonu nie patrzą tak na numery silnika...
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

emes125 pisze:Gadałem z ubezpieczycielem. Nawet sugerował mi nie przejmować się tym, bo w razie dzwonu nie patrzą tak na numery silnika...
w końcu to woda na jego młyn sam zapłacisz za dzwona zamiast pokrywać szkode z ubezpieczenia :lol: oraz kazdy
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

A ile czasu mam na zgłoszenie przekładki ? Nie czasem 30 dni ?
Awatar użytkownika
LETIS
Nowy
Kontakt:

Post autor: LETIS »

tu juz klania sie wydzial komunikacji.... przeciez umowe kupna silnika zawsze mozna przerobic :P
C14SE :)
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

LETIS pisze:tu juz klania sie wydzial komunikacji.... przeciez umowe kupna silnika zawsze mozna przerobic :P
Albo dopisać datę przy kontroli policyjnej :zakrecony:
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

Tak jak pisałem wyżej to w moim wydziale komunikacji nie jest potrzebny żadny papier na silnik tak jak nie jest potrzebny np. na alufelgi więc policja nie będzie pytać bo nie musisz tego mieć przy sobie.
Inna kwestia kto miał w ostatnim czasie sprawdzane numery czy też zaglądali mu pod maskę niebiescy (ja w swoim życiu miałem tylko raz taki myk jak mialem malucha i robili wtedy jakąś akcje). A nawet jak niebieski zobaczy pod maske to jaka jest szansa, że pan będzie wiedział co to za silnik (no chyba że zobaczy na ten przykład 2.0 hehe). Wtedy zawsze można powiedzieć, że w tamtym tygodniu przełożyłem. Gorzej jak nas złapie ten sam za miesiąc i jakimś zbiegiem okoliczności będzie ten fakt pamiętał (obstawiamy jaka jest szansa :oko: ).
Co do ubezpieczycieli może tak być, że zapłacisz z własnej kieszeni ale znowu zapytam kto słyszał o tym, że brali silnik na ekspertyze bo komuś nie pasowała jego wielkość?? Mnie znajoma która jest agentem też tak radziła przy wymianie w corsie, ale jako że w samopomocy 1.4 i 1.6 jest ta sama stawka to przerejestrowałem. I nie podejrzewam, że robiła ze mnie wała bo kiedyś pomogla mi (w zasadzie ryzykując) jak coś zawaliłem a mogła mnie olać i skończyłoby się to dla mnie dotkliwą stratą finansową.

Ja w astrze zmienić muszę bo ciężko będzie komuś przetłumaczyć, że ten diesel tak cicho pracuje i nie klekocze.
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

Słyszałem, że w najgorszym razie musisz w razie zdarzenia dopłacić różnicę, jaka byłaby w OC...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”