szybkie pytanie o c20ne
- adm
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
szybkie pytanie o c20ne
Witam wszystkich serdecznie. c20ne co to za silnik jest? Jak rozumiem jest to 2,0 8V 115PS na jednopunktowym wtrysku. Czy to jest coś konstrukcyjnie zbliżone do c14nz, c16nz. Czy to może być silnik z omegi A,B? Pytam bo mam taki do kupienia ale jak to jest z omegi to siedział wzdłuznie i napędzał tylne kółeczka więc to rodzi problemy przy swapie. Panowie wszystkie odpowiedzi mile widziane bo jak mi potwierdzicie że to pasi do corsy bez większych problemów przy przekładce to będę o krok od spełnienia marzeń.
-
oczarowany
- Świeżak
kadett,vectra A,calibra naped na przod
wyglada tak http://img468.imageshack.us/img468/9055 ... nte8de.jpg
wyglada tak http://img468.imageshack.us/img468/9055 ... nte8de.jpg
CA 1.0 45km--> 1.2 60km na gratach 1.0--> sold ! ---> XR3i... 110 km

- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Re: szybkie pytanie o c20ne
Oczarowany - jeszcze Astra!
A silnik ktory pokazales jest ostro podlubany i malo przypomina c20ne;)
Teraz rzecz swapa silnik w Omedze wlozony jest wzdluznie na skrzyni pod tylny naped... Inne jest kolo zamachowe ,kolektor wydechowy ,skrzynia jak wyzej.
Do przekaldki musisz kupic skrzynie F16 ,kolo z c20ne ,ktory byl montowany w wersjach poprzecznie montowanych pod skrzynaimi F16, pewnie razem ze sprzeglem bo nie wiem jak w omedze jest.
Hmmm to tyle
Do Corsy tez to pasi ,trzeba dorobic lapy polosie itd itd - o tym jest wiele w archiwum!Mozna to zrobic na skrzyni F13 - o tym jest troche w moim watku poprzednim i Juhola
Najprosciej ,bez zmian polosi - tylko przetoczyc kolo zamachowe i walek ze skrzyni , skrzynia wytrzyma itd-poczytaj archiwum!
Pozdro
A silnik ktory pokazales jest ostro podlubany i malo przypomina c20ne;)
Hej silnik c20ne to tak jak napisales 2.0 8v o mocy 115KM i 175Nm... Jest to silnik na wielopunktowym wtrysku i raczej nie ma nic wspolnego z c14nz/c16nz bo to small-blocki na jednopunktowym wtryskuadm pisze:Witam wszystkich serdecznie. c20ne co to za silnik jest? Jak rozumiem jest to 2,0 8V 115PS na jednopunktowym wtrysku. Czy to jest coś konstrukcyjnie zbliżone do c14nz, c16nz. Czy to może być silnik z omegi A,B? Pytam bo mam taki do kupienia ale jak to jest z omegi to siedział wzdłuznie i napędzał tylne kółeczka więc to rodzi problemy przy swapie. Panowie wszystkie odpowiedzi mile widziane bo jak mi potwierdzicie że to pasi do corsy bez większych problemów przy przekładce to będę o krok od spełnienia marzeń.
Teraz rzecz swapa silnik w Omedze wlozony jest wzdluznie na skrzyni pod tylny naped... Inne jest kolo zamachowe ,kolektor wydechowy ,skrzynia jak wyzej.
Do przekaldki musisz kupic skrzynie F16 ,kolo z c20ne ,ktory byl montowany w wersjach poprzecznie montowanych pod skrzynaimi F16, pewnie razem ze sprzeglem bo nie wiem jak w omedze jest.
Hmmm to tyle
Do Corsy tez to pasi ,trzeba dorobic lapy polosie itd itd - o tym jest wiele w archiwum!Mozna to zrobic na skrzyni F13 - o tym jest troche w moim watku poprzednim i Juhola
Pozdro
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
a jeśli ktos nie che bawić się w rzeźbienie koła zamachowego, to bierze je od diesla 1,6/1,7 i pozostaje jedna łapka
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Kontakt:
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
-
oczarowany
- Świeżak
adm pisze: Pytam bo mam taki do kupienia ale jak to jest z omegi to siedział wzdłuznie i napędzał tylne kółeczka więc to rodzi problemy przy swapie.
emm czytamy ze zrozumieniem
fakt zapomnialem o astrze i fakt ze zmodowany ten co na zdjeciu ale poprostu chcialem znalezc szybko w googlach wieksze foto

- -=kLaRi=-
- Support Team

- Kontakt:
adm pisze:W Czy to jest coś konstrukcyjnie zbliżone do c14nz, c16nz.
Tutaj chodzilo mu pewnie o zbieznosc z tymi silnikami zeby to wlasnie wlozyc do corsy!!!Bo jak wzdluznie bedzie podobny silnik to pewnie bedzie mozna go zaadoptowac poprzecznie...Panowie wszystkie odpowiedzi mile widziane bo jak mi potwierdzicie że to pasi do corsy bez większych problemów przy przekładce ...
Czytamy ze zrozumieniem...!!!
Ponizej dokonczenie...
i wszystkoCzy to może być silnik z omegi A,B? Pytam bo mam taki do kupienia ale jak to jest z omegi to siedział wzdłuznie i napędzał tylne kółeczka więc to rodzi problemy przy swapie.
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
-
oczarowany
- Świeżak
a tak btw dla chetnych z Lodzi jest do sprzedania wlasnie taki silniczek
http://zlotylodzkie.mojeforum.net/silni ... vt699.html

- adm
- Świeżak
- Kontakt:
Klari a ile corsa przytyła po wsadzeniu c20ne i jak to wpłynęło na trakcję ? Jeśli chodzi o tą część o omedze to zgadza się nie chcę motoru z omegi wolałbym z vectry astry czy kadzia żeby już wszystko było w miarę poukładane. Dziś po 16 jadę oglądnąć silnik cena 1000 zł za kompletny silnik bez osprzętu. Na miejscu dowiem się co oznacza "kompletny". Przez telefon rozmawiałem z jakąś kobietką więc nic wiecej nie wiem. Jak się okaże że silnik padaka to mam już na oku trzy motorki c16nz z osprzętem. Co myślicie o takim swapie. Prosta budowa 75ps i 138 Nm chyba też powinno być nie najgorzej.
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Kontakt:
szkoda zachodu dla 75KM
jak juz to c16xe ,ktory ciezko dostac a najlepiej c20ne -115km i 175Nm...
Po wsadzeniu c20ne nie odczulem zadnych roznic poza lapeszymi osiagami.
Silniki c20ne sa generalnie tanie jak barszcz wiec ten 1000zl za niekompletny to smiech na sali , za 1000 to wyrwiesz kompletny ze skrzynia i jeszcze jakimis pierdolami...
Przy swapie nie zapomnij o pompie paliwa pod wielopunkt ,polecam pompe z kazdej tigry (pasuja bolt-on
) ,lub kazdej corsy z wielopunktem..
Po wsadzeniu c20ne nie odczulem zadnych roznic poza lapeszymi osiagami.
Silniki c20ne sa generalnie tanie jak barszcz wiec ten 1000zl za niekompletny to smiech na sali , za 1000 to wyrwiesz kompletny ze skrzynia i jeszcze jakimis pierdolami...
Przy swapie nie zapomnij o pompie paliwa pod wielopunkt ,polecam pompe z kazdej tigry (pasuja bolt-on
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
- adm
- Świeżak
- Kontakt:
No i byłem i już po ogladałem silnik w stanie przeciętnym do remontu i 1000 zeta za golasa więc niech się facet buja. Co myślicie o wycieczce do słynnych jasienickich kurników? Klari powiedz jak smigało to c20ne u ciebie. Bo jak tak teraz licze to mysle ze do c20xe to bym miał z 1000-1500 zl dopłaty od c20ne. A zaznaczam ze auto ma mi służyc na codzień i chciałbym miec po prostu przyjemnośc z jazdy kiedy zajdzie taka potrzeba (komfort wyprzedzani itp. i tak myśle patrząc na osiągi twojej corsy czy te 6sek to mi jest potrzebne). Czego mogę się spodziewac po c20ne.
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Kontakt:
U mnie bylo bardzo przyjemnie do 100km/h rozpedzal sie w ok 8s ,predkosc max 210km/h tylko ze na F13 (skrzynia z 1.2) do 200rozpedzal sie na 4biegu(odciecie) ,na 5tce byla lipa -typowy nadbieg -przyspieszal ale tylko z gorki...adm pisze:No i byłem i już po ogladałem silnik w stanie przeciętnym do remontu i 1000 zeta za golasa więc niech się facet buja. Co myślicie o wycieczce do słynnych jasienickich kurników? Klari powiedz jak smigało to c20ne u ciebie. Bo jak tak teraz licze to mysle ze do c20xe to bym miał z 1000-1500 zl dopłaty od c20ne. A zaznaczam ze auto ma mi służyc na codzień i chciałbym miec po prostu przyjemnośc z jazdy kiedy zajdzie taka potrzeba (komfort wyprzedzani itp. i tak myśle patrząc na osiągi twojej corsy czy te 6sek to mi jest potrzebne). Czego mogę się spodziewac po c20ne.
Spalanie 8-12 miasto - zalezy jak kto jezdzi... trasa minimalnie wyszlo mi 6.2 ale srednia predkosc to bylo ok 70-80km/h...
Generalnie nie narzekalem na ten silnik ,wysoki moment takze kopyto niezle... Potem chcialem cos mocniejszego ,bo wiedzialem ,ze Corsa schodzi na droge auta weekendowego :)wiec moge wpakowac cos mocniejszego... Pozatym c20ne zaczal powoli niedomagac wiec nie chcialem sie pakowac w remont...
Ty musisz sobie zadac sprawe ile masz gotowki do wykorzystania i jakiemu celowi bedzie sluzyc twoje auto...
Jesli srednio z gotowka + auto na codzien i czasem latanie po miescie to c20ne bedzie idealne... w 8v wszystkiego jest polowe mniej ,wiec i polowe mniej zaplacisz ... Pozatym to bardzo wytrzymaly silnik i kazdemu go polece!
Natomiast jesli masz wiecej gotowki do wykorzystania to mozesz wejsc w c20xe... silnik wedlug mnie idealny ,przy dbaniu o niego bedzie pracowal bardzo dlugo i niezawodnie:) Ale tak jak powiedzialem -trzeba o niego dbac ,bo zaniedbany potrafi czlowieka zrujnowac psychicznie i finansowo...
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
- adm
- Świeżak
- Kontakt:
Klari z góry dziękuje za wszelkie info. swap będzie robiony napewno już kilku znajomych szuka c20ne. Co myślisz o wycieczce do Jasienicy? Raczej chcę silnik podpiąć pod F16-tke. No to osiągi w zupełności wystarczające jak dla mnie. Silnik przed przekładką planuje wyremontować żeby długo się nim cieszyć. A jego prosta budowa w porównaniu do c20xe znacząco obniża koszty serwisowania także wybór już zapadł. No to na tej f13 czwórka zabójcza jak może być na f16. Jak znajdę silnik to zakładam temat w projektach - wreszcie zaprezentuje moją corse.
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Kontakt:
Nie ma sprawy.Jak bedziesz chcial pogadac to mozemy sie spotkac .Mieszkam k.Bytomia wiec problemu nie ma.Czas mam do pazdziernika bo potem wyjezdzam na ok rok wiec potem to tylko przez net jesli bede...
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
- adm
- Świeżak
- Kontakt:
Lekka zmiana planów nie szukam już silnika a całego dawcy organów. Klari wszystko mam już prawie ogarnięte ale jedna rzecz mi spokoju nie daje - przeguby. Mianowicie dawcą będzie albo vectra A albo jakaś calibra a jak wiadomo te auta są szersze od corsy więc długość chyba będzie nie ta. Chcę przeszczepić co tylko się da z dawcy żeby jak najmniej problemów było. Jak byś znalazł troszkę czasu np w niedziele to moglibyśmy się spotkać np pod media markt.
- adm
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie nieco nad miską olejową w bloku silnika odkryłem wczoraj taką ładną okrągłą dziurę zatkaną szmatą. Czy to jest miejsce na czujnik polożenia wału. Silnik to oczywiście wymarzone c20ne. Jeśli ktoś wie czy w tym motorze był taki czujnik i to jest właśnie jego miejsce to bardzo prosze o odpowiedź. Dopiero jutro będę to mógl sprawdzić to w schematach a tak jeśli mi podpowiecie to juz dziś będę mógł jechać i go zamówić.
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Uściślając temat w zasadzie koło zamachowe od diesla podchodzi bez bólu ale tylko od 1.7. Co do 1.6 byłbym ostrożny bowiem w kadecie te silniki szły ze skrzyniami F16. Na pewno diesel 1.7 popełniony przez opla szedł ze skrzynią f13 oraz jego wariacja z turbosprężarką (x17dtl) w astrze ze skrzynią f15.AdamXXL pisze:a jeśli ktos nie che bawić się w rzeźbienie koła zamachowego, to bierze je od diesla 1,6/1,7 i pozostaje jedna łapka
Żeby nie było, że informacja wzięta z powietrza to napiszę o moim swapie pokrótce:
jakiś rok temu kupiłem astre z niewydarzonym turbodieslem made by GM - dość szybko okazało się, że żłopie wodę w ilościach przekraczających zdrowy rozsądek (głowica pęknięta w 8 miejscach
Skończyło się na włożeniu c20ne a jako, że ten diesel to silnik z niemal identycznym blokiem (różni się tylko miejscami na przykręcenie łapy silnika) postanowiłem że zostanie ze skrzynią f15. Przekręciłem tylko koło zamachowe (które od koła z f13 różni się tylko rozstawem śrub na wale). Obecnie mam przejechane jakieś 10km na tym setupie i żadnych problemów nie ma.