problem z odpalaniem na ciepło
-
kameleonr
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
problem z odpalaniem na ciepło
witam! mam problem z odpalaniem corsy "na ciepło". tzn jak ja odpalę i sie troche przejadę i zgasze silnik to za chiny nie chce odpalić od razu,dopiero jak odczekam z 10 minut to dopiero odpala. a tak--rozrusznik kreci a silnik za chiny nie odpala.czy ktos wie o co tu chodzi??
-
kameleonr
- Bez listowiec ;-)
tyle że moja nie gasnie jak jadę-tylko nie chce PONOWNIE odpalic jak stanę.ot cały kłopot.Anal pisze:ja miałem podobny problem z poprzednia corsa c12nz. Jak sie silnik zagrzał to gasła, znikała iskra na świecy. Zmieniłem aparat zapłonowy kopułke i cewke i problem więcej nie było.
A może to czujnik temperatury??
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Nie wiem jak w Twoim X10XE ale w większości silników SPI w Corsach których właściciele zgłaszali właśnie taki problem na OCFC (wiele razy sie to przewijało) był to czujnik położenia wału korbowego.
http://www.opel-shop.pl/product_info.ph ... cts_id=688
Ja bym obstawiał to
http://www.opel-shop.pl/product_info.ph ... cts_id=688
Ja bym obstawiał to
-
kameleonr
- Bez listowiec ;-)
więc dla wszystkich któży będą mieli podobny problem....
Moja corsia na poczatku tylko nie odpalała na ciepłym silniku lecz... ostatnio problem zaczał się mocno nasilać-tzn oprócz tego że nie odpalała to jeszcze zaczeła mi gasnac w czasie jazdy! masakra-skrzyżowanie,rondo a ja stoję i nic.mozna sobie kręcić a za chiny nie odpali.jak się odczeka swoje-zazwyczaj kilkanascie minut to odpalała.Widocznie jak sie silnik zagrzewa tak do 90 st. i ponad to na bank zgasnieie-juz to wiedziałem,wiec trzymałem sie prawego pasa
Wkurzony pojechałem "na komputer".
diagnoza-czujnik położenia wału....
wszystko....
Moja corsia na poczatku tylko nie odpalała na ciepłym silniku lecz... ostatnio problem zaczał się mocno nasilać-tzn oprócz tego że nie odpalała to jeszcze zaczeła mi gasnac w czasie jazdy! masakra-skrzyżowanie,rondo a ja stoję i nic.mozna sobie kręcić a za chiny nie odpali.jak się odczeka swoje-zazwyczaj kilkanascie minut to odpalała.Widocznie jak sie silnik zagrzewa tak do 90 st. i ponad to na bank zgasnieie-juz to wiedziałem,wiec trzymałem sie prawego pasa
Wkurzony pojechałem "na komputer".
wszystko....
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Kotlin 15 wrzesnia 2007 pisze:
....Prawdopodobnie siada czujnik polozenia walu korbowego...
wiedzisz jakie my tu mamy madre komputerykameleonr 10 października 2007 pisze: Wkurzony pojechałem "na komputer".
wszystko....
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
mareku
- Świeżak
dolacze sie do tematu
pisalem o swoim przypadku tutaj http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=61271
polecono mi sprawdzenie wlasnie czujnika, zrobilem tylko jeden z dwoch testow, ze wzgledu na brak odpowiednich narzedzi. Jednak pierwszy test wykazal ze czujnik sprawny.
Na komputerze u elektryka nic nie pokazywalo, zadnych bledow.
w kazdym razie problem sie powtarza, podobnie jak tu opisywany, jak zgasnie w korku to tyko czekanie zostaje. albo jak gasnie w trakcie jazdy to redukcja na nizszy bieg i jazda, ale to juz zaczelo przeszkadzac ...
nowy czujnik to koszt 70-100 zl, i dlatego mam pytanie czy warto inwestowac w uzywany czujnik z innej corsy?? powiedzmy ze oferta uzywanych waha sie miedzy 20-40 zl
pisalem o swoim przypadku tutaj http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=61271
polecono mi sprawdzenie wlasnie czujnika, zrobilem tylko jeden z dwoch testow, ze wzgledu na brak odpowiednich narzedzi. Jednak pierwszy test wykazal ze czujnik sprawny.
Na komputerze u elektryka nic nie pokazywalo, zadnych bledow.
w kazdym razie problem sie powtarza, podobnie jak tu opisywany, jak zgasnie w korku to tyko czekanie zostaje. albo jak gasnie w trakcie jazdy to redukcja na nizszy bieg i jazda, ale to juz zaczelo przeszkadzac ...
nowy czujnik to koszt 70-100 zl, i dlatego mam pytanie czy warto inwestowac w uzywany czujnik z innej corsy?? powiedzmy ze oferta uzywanych waha sie miedzy 20-40 zl
Corsa 1,2i '92r. c12nz

- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Jeżeli czujnik używany jest sprawny to warto.mareku pisze: nowy czujnik to koszt 70-100 zl, i dlatego mam pytanie czy warto inwestowac w uzywany czujnik z innej corsy?? powiedzmy ze oferta uzywanych waha sie miedzy 20-40 zl
Taki czujnik już raz kupiłem od jednego z użytkowników tego forum i nie mam problemów.
Najważniejsze aby wtyczka byla cała i kabel nieprzytarty.
Lepiej wydać 20 zł niż 100
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Ten czujnik to ogólnie namaknesowany element. Jeżeli uderzy w niego kamień albo poprostu przytrze się o koło pasowe to też może się uszkodzic.mareku pisze:napiasles cos co daje mi do mysleniaczyli ogolnie defekt takiego czujnika to przede wszystkim uszkodzony kabel/wtyczka??
Wtyczka owszem może ulec zamoknięciu ( to radziłbym sprawdzic). Kabel też warto skontrolować na całej długości czy przypadkiem o pasek się nie przytarł.
Mi kilka razy wyskoczył błąd pochodzący od tego czujnika.
Raz dostał kamieniem.
2 razy instalacja zamokła
.... Jakiś czas temu od jednego z forumowiczów zakupiłem używany ale sprawny czujnik i działa poprawnie. Cena? Hmm 1/5 ceny nowego