Siemanko, Koledzy jest pytanko narodził mi się pomysł wydłubania czegoś z c14se. Generalnie silniczek ma troszkę za niską kompresję i trzeba by powalczyć z tym trochę.GEneralnie chodzi mi o dłubniecie go do c16se.
Generalnie moje pytanka:
czy dół silnika c14se i c16se jest taki sam i wystarczy generalnie zająć się samą góra tzn rozwiercić do 1.6 lub przełożyć od "dawcy" czy trzeba coś jeszcze grzebać??
c14se --> c16se
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
dół silnika C14SE i C16SE jest taki sam, różni się tylko wałem (inny skok) i tłokami (inna średnica i wysokość), korby są identyczne (choć najprawdopodobnie są zrobione z innych materiałów bo mają różne oznaczenia katalogowe)
góra silnika: głowica moim zdaniem jest taka sama, chociaż nie pamiętam jak jest z zaworami i ich wielkością (na 99% są takie same), ale z tego co pamiętam to inny jest tylko wałek w tych silnika, acha jeszcze przepustnice są różnej średnicy, tzn. generalnie występują o średnicy 43mm. w większości modeli (Corsa A,B Astra, itp.) chyba tylko w Corsach A GSI z C16SE występowały o średnicy 50mm (ciężko ją dorwać na rynku)
generalnie uważam że bardziej opłaca się wrzucić krótsza skrzynie biegów (F13-5CR) i też będziesz zadowolony
(akurat mam taką na zbyciu
)
pozdr.
MARCIN
góra silnika: głowica moim zdaniem jest taka sama, chociaż nie pamiętam jak jest z zaworami i ich wielkością (na 99% są takie same), ale z tego co pamiętam to inny jest tylko wałek w tych silnika, acha jeszcze przepustnice są różnej średnicy, tzn. generalnie występują o średnicy 43mm. w większości modeli (Corsa A,B Astra, itp.) chyba tylko w Corsach A GSI z C16SE występowały o średnicy 50mm (ciężko ją dorwać na rynku)
generalnie uważam że bardziej opłaca się wrzucić krótsza skrzynie biegów (F13-5CR) i też będziesz zadowolony
pozdr.
MARCIN
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Generalnie wydaje mi sie ,ze moze to : Electronic Fuel Injection ,choc generalnie mege sie mylic
,jest 2 w nocy i spac mi sie nie chce to wymyslam:D
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/