jaka skrzynia do c16xe, krótsza od F15?

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

jaka skrzynia do c16xe, krótsza od F15?

Post autor: chuckyhc »

Wiem, taki temat mógł już się przewijać, ale ja potrzebuje konkretnych odpowiedzi.

Więc tak, chodzi mi o założenie skrzyni krótszej od F15. Jaka skrzynia będzie odpowienia? Czy F13CR będzie dobra? Napewno ma większe przełożenie od F15. Tylko pytanie jest takie, czy F13 nie bedzie przesadnie krotka do powiedzmy 130 konnego motoru? Skrzynia podobno pasuje bez problemu, ale jak ktos cos wie na ten temat to prosze o info. Zna ktos predkosci predkosci maksymalne na biegach przy seryjnej odcince?
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Re: [cB] jaka skrzynia do c16xe, krótsza od F15?

Post autor: cursor »

Jak chcesz dłubać motor to moim zdaniem lepszą opcją będa skrzynie big-blockowe, F16, F20, F18.
Wymaga to trochę więcej przeróbek, ale skrzynie te będę wytrzymalsze od F15, a tym bardziej F13.
W przypadku corsy B, nie ma problemu z dobraniem półosi.

Do założenie bigblockowej skrzynii będziesz potrzebować:
- sprzęgło z nexii(nie wiem jak jest w c16xe, w c16nz/c16se jest 200mm i zamiennie pasuje z nexii 1.5 8V, nexia 1.5 16V ma chyba takie sprzęgło jak c20ne - 215mm), docisk zostawiasz swój
- półosie z vectry A 2.0 i toczone piasty z viki, lub przeguby wewnętrzne z kadett'a 1.6D(słabsze rozwiązanie)
- przerobić pająk wybierania biegów(tak samo jak w przypadku swapu na 2.0)
- tylną łapę zostawiasz swoją, ale warto dorobić przekładkę(na valvers.com można ściągnąć odpowiedni pdf) między łapę a skrzynię biegów

Rozwiązanie może kosztowniejsze, ale w tym momencie masz możliwość założenia lepszej skrzynii i łatwiej dobrać jakieś sensowne przełożenie.

Przełożenia masz tutaj:
http://www.juergen-tiegs.de/OPEL/getriebe.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Kontakt:

Post autor: chuckyhc »

wszystko spoko, tylko mnie zalezy wlasnie na tym zeby skrzynia pasowala plug'n'play. skrzynie begow i tak sa obliczane na duzo wieksze momenty, ponoc nawet do 200% momentu. pierwsze co musialbym zrobic, to upwenic sie ze mam przelozenie 3.74. bo z tego co wynika patrzac na ten link, co mi go napisales, to w c16xe mogla byc tez F15 z przelozeniem 3.55. Ale jest jeszcze inna opcja, znalezc F15 z glownym 3.94. tylko jeszcze jedno mnie meczy: przelozenie glowne moze byc wieksze, ale na poszczegolnych biegach moze byc mniejsze i wyjdzie na to samo albo jeszcze gorzej. musze dokladnie przegladnac przelozenia calkowite poszczegolnych skrzyn i wybrac odpowienia. jak jest ze skrzyniami z vectry b czy kadeta? czy one pasuja do corsy? mowie o f13 badz f15.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2008, o 09:55 przez chuckyhc, łącznie zmieniany 1 raz.
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Post autor: cursor »

F13 z Vectry, kadett'a i astry podejdzie do corsy, pod warunkiem, że będzie to skrzynia z 1.6 ponieważ mniejsze silniki mają mniejsze koło zamachowe i kosz skrzyni z tych silników jest inny(do skrzyni z 1.4 nie wejdzie koło z 1.6, bo się nie zmieści).
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”