admowe wozidełko

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

admowe wozidełko

Post autor: adm »

Witam wszystkich. Długo się zabierałem do prezentacji ale lepiej późno niż wcale. Zatem po kolei:
Autko posiadam już od ponad 5 lat, fabrycznie:
Rok prod: 1994 r., wersja sport
Silnik: c14nz
Wyposażenie: full wypas
Autko początkowo przechodziło głównie zmiany kosmetyczne: 14-tki Oplowskie z edycji 100, lexus looki, strumienice wydechu, i wiele innych pierdołek o których szkoda pisać. W pewnym momencie wjechały 7 calowe 15-tki Zendera z et 20. Autko wyglądało dość bojowo (choć zawias wysoki został). Z każdej strony fele wystawały za obrys i wyglądało to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dość długo nie działo się w zasadzie nic. Jedynie autko miało stale wymieniane części w celu doprowadzenia do stanu idealnej serii. Następnie założyłem nowe felgi, hamulce brembo wentylowane oraz wkładkę K&N.
Obrazek
Obrazek
Parę miechów później zapadła decyzja o nie rozstawaniu się z corsą pewnie już do grobowej deski i od października 2007 roku jest tak:
Silnik: seryjny już 2,0 tyle że w wersji c20ne (podziękowania dla Klariego za motorek), rzeczy zrobione: wymiana wszystkich uszczelek silnika, nowa uszczelka pod głowicą, planowanie głowicy pod nową uszczelką wraz z kompletnym remontem, przewody NGK, świece brisk, stożek K&N, polerowana pokrywa, nowy rozrząd, pompa wody, zrobiona miska olejowa, pompa paliwa, itp., itd.
Skrzynia i przeniesienie napędu: F16CR, nowe kompletne sprzęgło, półosie robione na zamówienie (podziękowania dla kamiloo za wsparcie w ciężkich chwilach przy półosiach)
Zawieszenie: seria gsi, obecnie po chyba rekordowym terminie oczekiwania 2,5 miesiąca (Piterus i Kamiloo w tym miejscu nie śmiać się, ja po prostu mam takie szczęście do dostawców) jest gotowe do montażu Koni Kit z reg. amorów, rozpórka przód Jacky, sworznie wahaczy poliuretanki, wymienić chyba też będę musiał końcówki drążków
Kółka: zima 13 cali stal, lato 14 cali było ale od wczoraj poleruje nowy nabytek BBS RM 012
Hamulce: jest 236 mm wentylowane brembo, czekają zaciski od calibry i tarcze 256/24 mm
Wydech: przelot 2 cale zakończony tłumikiem Remusa - do 3tys. cicho, powyżej bardzo głośno
Wnętrze: na razie seria tzn. kubełkowe fotele, zegary z obrotkiem,
Audio: silnik, ale coś tam czeka już na montaż
Wszystkie rzeczy opisane że tak powiem w planach będą robione w next week więc zdjęcia na pewno się pojawią. Obecnie w wersji zimowej jest tak + parę ze swapa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Efekt wczorajszej polerki i zaciski z cali:
Obrazek
Obrazek
Plany na najbliższą przyszłość: założenie frontu z gsi który już jest w domku, poprawki blacharki i lakierowanie całości, plus pewne dodatki mające poprawić znacząca style
Plany ciut bardziej odległe: swap na c20xe może coś więcej czas pokaże, wnętrze
Podziękowania w szczególności dla mojej dziewczyny za znoszenie moich pomysłów, dla Łukasza mojego głównego inżyniera od spraw mechanicznych, i oczywiście dla wspomnianych wcześniej Klariego i Kamiloo
No to wypracowanie walnąłem jak ta lala.
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: admowe wozidełko

Post autor: kamiloooo »

no w koncu pokazales pojazd na forum...
jeszcze sporo rzeczy zostalo do ogarniecia zeby bylo pieknie ladnie ale idziesz chyba w dobra strone :oko:
i w koncuu zawias przyszedl :-D :grin:
Obrazek
A-rek
Nowy
Kontakt:

Post autor: A-rek »

podoba mi sie jak walczysz z samochodem i za to gratulacje :)2
jestem bardzo ciekaw jak Corsa bedzie wygladac na BBS'ach
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Hehe ,spoko ,ze w koncu pokazales autko :D
Widze RMki zakladasz :D dobre kolka :)
Apropo silnika to naprawde zajebisty silnik w zajebistym stanie :) w koncu ode mnie :D Vectra "cabrio" smigala zajebiscie na nim :D... Jak wroce do polski to zapodam filmiki z przejazdow "vectrolotem" heheh
Niech sluzy i czekam na wiecej odslon projektu :D...

A-rek : moj kumpel "Seski" z Cultstyle ,ktory jeszcze nie zdazyl sie zarejestrowac tutaj ma RM-ki w polerce na CB od jakiegos roku ,zakladalem mu elektryke szyb ;)Jakos nie moglem wiecej fot wyczaic ,ale jest jedna taka zaraz po zalozeniu -teraz auto wyglada duzo lepiej...
Obrazek
Jak znajde wiecej lepszych to wrzuce.
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Staneq »

zycze powodzenia w dalszych modach..

ale imho BBS kompletnie nie pasują do Corsy B... :)9
Corsa Seskiego widzialem kiedyś na żywo i moim zdaniem BBS to nie ta epoka dla cB...
Było c14se
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

Dzięki Panowie za opinie. Klari modów i odsłon będzie sporo i to już w tym roku każdą kolejną postaram się zamieścić na forum i udokumentować ładnymi zdjęciami (czyste autko trzeba pokazać bo aż wstyd takiego brudasa pokazywać). Od środy przyszłego tygodnia biorę urlop i nareszcie zamontuje to co już czeka, a w ten weekend biorę sie za wygłuszenie drzwi pod system przedni.
Arek obiecuje sesje zdjęciową na bbsach.
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Staneq pisze:moim zdaniem BBS to nie ta epoka dla cB...
Tez mi sie tak wydaje... :/ bardziej pod Golfa mk2 pasuja ,ale sa rozne gusta i juz. Byc moze na innym kolorze corsy beda lepiej sie prezentowac... Moze czarne srodki z polerowanymi rantami wygladaly by lepiej ,bo na niebieskim to za ostry kontrast jest... :/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mihó »

Mody konkretne, gratuluję cierpliwości przy tych nieprawidłowościach ze strony dostawców. BBM szprycha to wg mnie do Golfa III pasuje co najwyżej (nie ujmując nic Goferowi)
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

To jedne z lepszych felg ;) jakby nie bylo BBS RM 2 czesciowe skrecane kute felgi ,bardzo lekkie,nie jakas tam imitacja :)
A-rek
Nowy
Kontakt:

Post autor: A-rek »

Staneq pisze: ale imho BBS kompletnie nie pasują do Corsy B... :)9
niestety mam to samo zdanie. moze gdyby Corsa byla czarna, niska i zrobiona na gladko to moze..... ale to trzeba zobaczyc aby ocenic
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

umyj autko bo wlasnie wpadlem prosto z tematu Mazura i pierwsze co rzucilo sie w oczy to BRUDAS :lol: a tak na serio to fajnie ze podszedles kompleksowo do sprawy i oprocz wymiany silnika zagoszcza hamulce i zawias :) kolejna ciekawa corsa na forum :)2

Ps. jesli chodzi o felgi to tak jak napisal staneq nie ta epoka :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

wrzucaj foty z tymi kolkami wtedy bedzie mozna cos konkretnie powiedziec, choc mnie tez sie nie widza.
byles na rolkach? ciekawe co tam wyjdzie po kilku latach i kilku modach. masz w planach ogarnac plastiki?przydalaby im sie kuracja :oko:
poza tymjest jak byc powinno szybko, nisko i hamowac bedzie nalezycie
powiedz czym malowales zaciski??
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

I wreszcie kolejne modyfikacje stały się rzeczywistością. W niedziele po ciężkich bojach autko wyjechało z nowym zawiasem, hamulcami itp. W trakcie prac spotkała nas nie miła niespodzianka. Otóż partacz który jakieś półtora roku temu naprawiał mi tylną klapę po kolizji (zabrałem od typa auto po dwóch dniach cały w nerwach) nie podłączył odpływów wody opadowej z dachu do nadkoli na zewnątrz, a po prostu puścił sobie do wewnątrz. Wynikiem tego była korozja nadkoli z tyłu. Całe szczęście wszystko zostało fachowo odratowane blachą calową ocynkowaną, która dostała oczywiście stosowny podkład oraz konserwacje. Przy okazji zostały wzmocnione tylnie podłużnice. Ogólnie jest lepiej niż fabrycznie. Sorry za jakość zdjęć.
To co widać to nie wszystko:
Obrazek
Obrazek
teraz strasznie kiczowate zdjęcia z reanimacji nadkoli, posypało się troszkę syfu:
Obrazek,Obrazek
Obrazek
Przód zmontowany:
Obrazek,Obrazek
A teraz parę poskładanej fury i wreszcie umytej :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wrażenia z jazdy mega pozytywnie. Autko jak przyklejone. A komfort i tak odczuwam większy niż na starym zawiasie (błoga cisza w kabinie), zawias skręcony jest obecnie na ++ w 4 plusowej skali koniego czyli jest połowa możliwej twardości, tył nie podskakuje i naprawdę ostro dociska do ziemi. Prześwit w nadkolach jak dla mnie miodzio. Jak przyjdzie jeszcze front z gsi (a to już niebawem) to i tak optycznie przód będzie jeszcze niższy. Hamulce to ATE Powerdisc za wiele jak na razie nie powiem ale jest ok. Porszak malowałem zaciski lakierem Motip Spray do zacisków jest ładnie ale nie polecam bo jak odtłuszczałem tarcze przed złożeniem do kupy przodu to po lekkim potarcie beznzynką zaczynał puszczać. Co do bbs-ów to mam mieszane uczucia raz mi sie podoba jak cholera innym razem tak średnio jakoś. Wyremontowane zostało całe przednie zawieszenie łacznie z końcówkami drążków (prod. Bilsteina), tulejami wachaczy, łożyskami amorów (Sachs). Polecam te części bo stosunek ceny do jakości na bardzo dobrym poziomie. W autku wczoraj do 22 zakładaliśmy jeszcze rozpórkę przednią górną. Jak wiadomo jest z tym problem przy ne. Zdjęcia niedługo. Powiem tyle zakupiona rozpórka w Jackym została ostro przerobiona (Łukasz rządzisz i wiesz o tym a ja uczę się ile mogę :-D ).
Jest już na aucie i działa w 100%. Panowie poradźcie coś jeszcze z felgami gdyż mam jeszcze możliwość przełożenia na takie coś:
Obrazek
Obrazek
Dalsze plany to blacharka i lakierowanie całości. Myślę że na I zlot corsasport.pl będzie już gotowa.
Nieco odleglejsze to na 100% lekka klatka bezpieczeństwa z pałąkiem kapotażowym bez zastrzałów do mcpersonów. I oczywiście motor ale to już moją słodka tajemnica. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

niezle wyglada na bbsach i nie zamienaj na te brzydactwa :oko:
tylko siakas oponka za wysoka na nich
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

mnie sie felgi podobaja, choc nie do konca, na pewno opona jest za wysoka, moze z nizsza bedzie zgrabniej wygladac. te felgi maja 15 czy 16"??

@adm ja chcialem malowac proszkowo zobaczymy jak cena za taka przyjemnosc.
Obrazek
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

Felgi mają 15 cali na 6,5 Et 33, pierścionki centrujące o zabójczej grubości 0,5mm.
Z tyłu jak mam pasażera to na głębokich nierównościach leciutko obcierają ale bardzo rzadko. Oponki chciałem tylko nowe a finanse pozwoliły na popularny rozmiar 195/50 i na realu wygląda zdecydowanie lepiej i niżej niż na foto. Bardzo szczelnie wypełniają nadkola i to mi się podoba. Myślałem nad 195/45 ale cena w obecnej sytuacji przy nakładach na fure była już poza budżetem. Może kiedyś ponaciąga się na nie z przodu 165/50 a z tyłu 175/55 ze smarta.
Porszak ten spray to jest koszt 30,00 zł i myślę że jakby dac dobry podkład to może lepiej się to będzie trzyzmac. Ogólnie zobaczę za tydzień, dwa czy pozłaziło.
Kamiloo właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Z gsi frontem będą jeszcze lepiej wyglądac, a na tył po wypłacie zarzucę chyba te lampki cleary.
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

Wszystko pieknie ladnie ,ale profil to na serio balonowaty :) felgi ladniej by wygladaly na 195/45 - trzeba bylo jakies ladne uzywki kupic i juz - Zobacz corse Stanqa - on ma wlasnie 15" i 195/45 - ideal! + ten sam zawias co ty! ;)
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

adm pisze: ...a na tył po wypłacie zarzucę chyba te lampki cleary.
bede mial chyba niedlugo takie na handel jakby co :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Sław
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sław »

Porszak pisze: @adm ja chcialem malowac proszkowo zobaczymy jak cena za taka przyjemnosc.
Mnie to kosztowało 50zł (piaskowanie i malowanie proszkiem), a wyszło tak:

Obrazek
Obrazek

Kolory rzecz jasna przekłamane, na żywo kolor jest trochę inny.

IMO za taką kasę nie warto się babrać i tracić czasu na czyszczenie/malowanie ręcznie.
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

A teraz coś dla umilania podróży kierownika.
Wygłuszone drzwi za pomocą pianki SinusLive:
Obrazek
Obrazek
Efekt bardzo dobry. Pianka jest w sprayu i początkowy myślałem że sie nie sprawdzi ale jest wszystko ok. Łatwo można ja nałożyć w mniej dostępne miejsca i przy nakładaniu warstwami nic nie spływa i ładnie się uplastycznia. Różnica bardzo duża, jeżdżąc w deszczu po mokrej nawierzchni na wyłączonym radiu wewnątrz zdecydowanie ciszej. Samo audio to już inny temat bo tu różnice mam jeszcze bardziej wyczuwalne za sprawą nowego systemu przedniego prod. Lanzara. Głośnik fi 16 cm, zwrotnica, tweeter:
Obrazek
Głośniki osadzone na dystansach org. oplowskich. Normalnie do tego dystansu są na stałe osadzone fabryczne głośniki ale kładąc głośnik magnesem do góry można go ładnie wyłamać wciskając go do środka tak że przy odrobinie wprawy zostanie nam ładny pierścień dystansowy pod nowy głośnik.
Jednostką sterującą został odratowany po upadku ze stołu JVC ze starszej bardzo udanej serii Kd-sh. Wysoki model bez mp3 sprawdza się super. Polecam to radio każdemu kto nie chce wydawać na sprzęt majątku ale chce mieć ładny czysty poprawny dźwięk.
Bagażnik to tuba basowa konstrukcji własnej, i choć od tub raczej się odchodzi to już niejednego słuchacza zadziwiła.
Awatar użytkownika
Mazur
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mazur »

adm widze, że prace postępują pełną parą. Na glebie wygląda znacznie lepiej :-D Co do bbs-ów to ja mam raczej mieszane uczucia. One nie bardzo mi pasują do CB i tyle, ale to moje zdanie :D A tą drugą felgę to można by rant w polerkę, środek na czarno i mogłoby być bardzo fajnie. Opony faktycznie strasznie baloniaste jak piszą chłopaki. Może spróbój zrobić VT sobie na kompie. Czekam na dalsze wieści z modów. Fajnie, że podchodzisz do sprawy kompleksowo a nie po łebkach. Trzymam kciuki w dalszych modach :)2
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

Chwila czasu się znalazła więc mogę wrzucić komorę silnika z rozpórką. Obecnie pod maską wygląda następująco:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rozpóreczka spełnia swoje zadanie w 100% i jestem z niej bardzo zadowolony. W niedziele miałem małą awarię mianowicie puściły śruby na łączeniu kolektora z dwururką i wydmuchało uszczelkę (przyznać się trzeba że jazda nie należała do wolnych przez weekend). Efekt łatwy do przewidzenia: mały traktorek i duże spalanie w związku z okłamywaną lambdą. Potem we wtorek padł mi alternator. Wiedziałem że powoli nie domaga ale myślałem że jeszcze pożyje drań jeden. Skończyło się na nowym.
A tu jeszcze daje fotki kółek według mnie wcale ta opona nie jest taka baloniasta:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Kontakt:

195/50 zawsze bedzie wygladalo tak jak wyglada + BBS RM/RS to wogole przy takim profilu wwyglada jak kilka rozmiarow mniejszy.. Na tych fotkach wyglada na conajmniej 14"...
Wiadomo ,ze 195/50 to juz kompromis miedzy wygladem a komfortem.
Vauxhallll
Bez listowiec ;-)

Post autor: Vauxhallll »

adm pisze: Bagażnik to tuba basowa konstrukcji własnej, i choć od tub raczej się odchodzi to już niejednego słuchacza zadziwiła.
Masz suba konstrukcji tubowej? Czy moze masz walec z papieru i nazywasz to tuba.
Jezeli to prawdziwa tuba to daj jakies fotki.
Dzieki.
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

Korzystając z chwili czasu fotki umytej bestii. Między czasie zrobiony został cały układ wydechowy na 2 cale, zakończony remusem jak dotychczas, rozpoczęty kolektorem z xe. Jak na złość z dwururki od oryginalnego kolektora nie udało się wykręcić sondy więc zostałem zmuszony do zakupu nowej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodatkowo wydaje się że autko jeszcze nieco niżej siadło niż początkowo.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

no to teraz na rolki sprawdzic ile przybylo. zadowolony z efektow?
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Zeby nie ten tlumik z tylu z kominami, to by bylo bardzo sympatycznie. Ogolnie bardzo mi sie podoba :-)
Awatar użytkownika
adm
Świeżak
Kontakt:

Porszak po zmianach autko lepiej idzie w górnym zakresie obrotów, chętniej się dokręca do samej góry natomiast dół pozostał chyba bez zmian. Ogólnie niepodważalną prawdą jest to, że w zasadzie po każdym modzie (oczywiście z wyłączeniem kosmicznych technologii ala magnetyzery, super sportowe świece itp.) wypadałoby zrobić pomiar i strojenie. Mam wrażenie że taka modyfikacja układu wydechowego w tym silniku po chipsie dałaby zdecydowanie bardziej odczuwalne efekty bo opróżnianie jest już ok tylko czy mieszanka jest zawsze taka jak należy ?
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

niby taka niepozorna ta corsa a całkiem ładnie sie prezentuje :)2
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

adm bardzo fajnie sie prezenci juz :oko:
jeszcze tez naczki opelowe pousuwaj z tylu i z boku i bedzie cichociemny czarny killer :-D :grin:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Projekty”