c16nz+ wielopunkt

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

c16nz+ wielopunkt

Post autor: RotkiV »

tak rozmyslam bo wiem ze chce 1.6 i chce na wielopunkcie czyli +- 100KM na wyjsciu...... tylko teraz tak znalesc C16Se w dobrym stanie za sensowne pieniadze to sztuka. mozna kupic corse A gsi ale ta juz pewnie ma dawno motor zajezdzony..... i tak rozkiminiam jak by kupil C16NZ ktore przeciez wychodzily jeszcze w astrach II ( czyli mozna trafic na nie stary silnik sensownie uzytkowany) i :
a) zalozyc kolektor i komputer od C16Se najprosciej i najszybciej ale klopotliwe w znalezieniu
b) zalozyc kolektor od nexii 1.5 8v bo silniki identyczne tylko wlasnie czy taki kolektor by pasowal? i elektronika od c16se

mysle nad zostawieniem obecnej skrzyni bo przyjemnie mi sie jezdzi chyba ze jest cos jeszcze krotszego to chetnie.. ( nie znam symbolu tego co mam ) zaryzykuje i stwierdze ze moze nawet lapa silnika od c14nz bedzie pasowala ale to bedzie raczej najmnijszy problem. najwiekszy to jak dla mnie elektronika .
Jakies sugestie mile widziane...(2.0 narazie nie bedzie tu uprzedzam podpowiedzi) :-D
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Re: c16nz+ wielopunkt

Post autor: fotograf »

Akurat rozkminiam ten temat ale w nieco mniejszym silniku :-)
Więc po kolei :
W astrach 2 były nie C16NZ ale X16SZR i lepiej takiego silnika szukać bo cały dół jest właśnie od SE, jak kupisz C16NZ to będziesz musiał kombinować z dorobieniem miejsca pod czujnik stuku i czujnik położenia wału (chyba że akurat NZ będzie miało pompę oleju z przygotowanym miejscem) ale mimo wszystko stopień sprężania będzie mniejszy ze względu na inne tłoki jak w SE/SZR
Sam kolektor to jeszcze nie wszystko - musisz zmienić głowicę bo te z jednopunktowego wtrysku mają kanały kwadratowe a z SE okrągłe, najtaniej jest kupić głowicę z kolektorem z Nexii/Lanosa (akurat na KTK ktoś chce sprzedać w dość normalnych pieniądzach)
Do tego trzeba zmienić wałek rozrządu na taki z CxxSE, 13S żeby te 100KM mieć pod maską
a cała elektronika też nie zaszkodzi :-) wiadomo że najlepiej będzie też zmienić wiązkę tą od silnika i kompa w aucie

Aha bym zapomniał - oryginalne SE miło wydech 4-2-1 a jednopunkty mają 4-1 co też wpływa na osiągi
Moje zdanie - kup sobie całe C14SE razem ze skrzynią F13 krótką - jest aktualnie do kupienia na ATT za 500zł więc cena nawet śmiesznie mała jak za ten silnik, a jak Ci się znudzi 82 seryjne konie to zmienisz dół na ten z X16SZR i już będziesz miał upragnione 100KM

Poza tym, przejrzyj wątek Adama, Marcina na tym forum oraz wątki na KTK i ATT - wiele razy było już poruszane jak przerobić SPI na MPI :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

łoo sporo info jak na jeden raz.. silnik cenowo super.. z tym ze ja myslalem zeby to teraz juz czy zaraz bo musze najpierw garaz wykonczyc i go wyposazyc co [pochalania sporo kasy..... pytalem juz o silnik bo chce byc przygotowany teoretycznie z kazdej strony... faktycznie super mnie naprowadziles z tym X16SZR i perwnie tej drogi bede sie trzymal... mam numer do goscia z lodzi co handluje czesciami do opla i daewoo wiec z tym czy glowica czy cos to moze nie bedzie wielkiego problemu .. wolal bym nawet kombinowane X16SZR na SE niz kupic cale SE w kiepskim zapewne stanie :psychol: a zalezy mi na tym aby to bylo 8v bo niehcce grzebac w papierach auta narazie.
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Z własnego doświadczenia wiem że nie warto bawić się w kompletowanie części ... ja tak zrobiłem i kasy poszło na to więcej jak bym kupił cały silnik, poza tym cały silnik jak byś kupował to dużo łatwiej go sprawdzić bo często jeszcze w aucie siedzą i nie ma problemu ze zmierzeniem kompresji np :-)
A co do garażu to przerabiałem ten temat w zeszłe lato i wiem ile kasy to cięgnie :-P
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”