X16XE problemy na benzynie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
kamilos23
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

X16XE problemy na benzynie

Post autor: kamilos23 »

Witam
Problem mam od dość długiego czasu a że mam chwile wolnego postanowiłem go zlikwidować.
Silnik na benzynie, na biegu jalowym strasznie źle się wkręca na obroty tak do 3,5 - 4 tysięcy bo po przekroczeniu tej granicy wkręca się normalnie. Tak samo jest podczas jazdy, jak z rana odpalam go to słychać że nie równo pracuje i jak ruszam musze mu dać więcej gazu i tak z początku mułowato mu idzie. Jeżdże praktycznie cały czas na gazie więc olewałem ten problem bo silnik sam przełancza po jakiś 200m przejechanych na gaz, i na gazie nie ma tego problemu chodzi zajebiście równiutko przyspiesza normalnie , zero zastrzeżeń.
Wczoraj zrobiłem jakieś 100km w trasie tylko na benzynie bo myślałem że może wtryski się zapchały, zapiekły przez nie używanie ich. Z początku z niskich obrotów kiepsko mu szło ale powyżej 3 tysięcy i więcej było ok. Po przejechaniu tych 100km na benzynie tak jakby troszke lepiej się mu zrobiło ale nie do końca. Dzisiaj po jeździe po mieście na gazie i przełączeniu na benzyne żeby sprawdzić, historia się powtarzała.
Dodam że świece, kable wymienione 300km temu, komp nic nie pokazuje mimo że na większych dołach czasami na chwilke zapali się check, filtr benzyny wymieniany rok temu.
Co sugerujecie żebym sprawdził w pierwszej kolejności???
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: X16XE problemy na benzynie

Post autor: -=m&m=- »

jeśli na gazie pracuje ok to przyczyny upatrywałbym w zasilaniu benzyna na poczatku sprawdz moze cisnienie na listwie.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Witam
Na sprawdzenie ciśnienia umówiony jestem na poniedziałek. Wymieniłem filtr paliwa i stary troche był przytkany dużo ciężej się w niego dmuchało niż w nowy zalałem do baku jakiś preparat do czyszczenia wtrysków w proporcji 50ml na 50 litrów pojeździłem troche i dużo lepiej, jeszcze zobacze to ciśnienie w poniedziałek.
Podciągnąlem sobie linke ręcznego i zauważyłem że hamulec nożny jest twardszy, zaczyna mi hamowac przy samej górze wczesniej hamował niżej - czy jest to normale ??
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

tak normalne, sprawdz czy po jezdzie bez hamowania nie grzeja sie bebny, tzn czy nie za moco podciagnales linke
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Bębny się nie grzeją jest ok.
Ciśnienie na listwie też jest ok. Zresztą koleś mówił że jak by było zle ciśnienie na listwie wtrysków to by był efekt odwrotny do tego co ja mam - że im wieksze obroty to by się bardziej mulił. A tak pozatym to zrobiłem na benzynie ok 300km i czuć znaczną poprawę, tylko przy ruszaniu i tak do 1500 obr jest delikatna zamułka potem już jest ok. Wygląda na to że od jazdy na samym gazie zapiekły się wtryski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”