C14SE - Swap na C20XE
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
-
- Świeżak
- Imię: Don
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
C14SE - Swap na C20XE
Witajcie. Od dłuższego czasu po głowie chodził mi swap silnika, aż wreszcie dojrzałem do tego . Pogadałem z kumplem, on pogadał na uczelni i tak znalezlismy goscia ktory powiedzial, ze podejmie się swapa calego (łącznie z zawieszeniem, elektryką), z tym że sam sobie muszę kupić części...
Czy mogę prosić Was o rady co powinienem robic, w jakich kolejnościach, jakich części użyć, co mogę zostawić, a co mam wymienić, żeby to sprawnie chodziło? Musi być również bezpiecznie... Obecnie jestem na etapie poszukiwania silnika. Znacie kogoś z rejonów małopolski bądź okolic, kto chciałby się pozbyć takiego silnika? Jak wygląda sprawa z elektryką? Czy to trudny temat, żeby wszystkie kontrolki działały?
Jak tak oglądam te wasze Corsie, to aż się łezka w oku kręci..
Obecna wersja to 1.4 82KM rocznik 94..
Pozdrawiam.
Czy mogę prosić Was o rady co powinienem robic, w jakich kolejnościach, jakich części użyć, co mogę zostawić, a co mam wymienić, żeby to sprawnie chodziło? Musi być również bezpiecznie... Obecnie jestem na etapie poszukiwania silnika. Znacie kogoś z rejonów małopolski bądź okolic, kto chciałby się pozbyć takiego silnika? Jak wygląda sprawa z elektryką? Czy to trudny temat, żeby wszystkie kontrolki działały?
Jak tak oglądam te wasze Corsie, to aż się łezka w oku kręci..
Obecna wersja to 1.4 82KM rocznik 94..
Pozdrawiam.
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: C14SE - Swap na C20XE
Postarałem sie zebrać większosc informacji dotyczacej swap'a silnika i umieściłęm je w jednym watku
viewtopic.php?f=63&t=65764&p=994563#p994563
viewtopic.php?f=63&t=65764&p=994563#p994563
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Świeżak
Czy jesteś w stanie "uśrednić" koszty związane ze swapem, właśnie na tą wersję silnika? A jak to wygląda z 2.0 8V? Czy jest znacząco mniej pracy, przy przekladce niż przy 16V?
- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
Klari robi swapy wiec pewnikiem cos skrobnie o kosztach robocizny, mysle ze powinines sie zamknac w 5 tys.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Świeżak
To jeszcze raz ja
Czy ktoś z Was drodzy forumowicze orientuje się, jak wygląda sprawa z przekladaniem silnika c14SE, na C16XE? Czy prócz silnika, trzeba zmieniać dużo "rzeczy"? Elektryka? Półosie? Skrzynia? Proszę Was o pomoc, bo już sam nie wiem co mam zrobić... Czy c20ne/c20xe, czy 16xe... w sumie roznica miedzy c20ne, a c16xe, to tylko ~6KM.. a roznica pojemnosci...
Co Wy na to?
Czy ktoś z Was drodzy forumowicze orientuje się, jak wygląda sprawa z przekladaniem silnika c14SE, na C16XE? Czy prócz silnika, trzeba zmieniać dużo "rzeczy"? Elektryka? Półosie? Skrzynia? Proszę Was o pomoc, bo już sam nie wiem co mam zrobić... Czy c20ne/c20xe, czy 16xe... w sumie roznica miedzy c20ne, a c16xe, to tylko ~6KM.. a roznica pojemnosci...
Co Wy na to?
- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
Powiedz, która cześć z linka podanego przez mnie jest niejasna dla Ciebie.
-
- Świeżak
Nie mam pewności, ale czy skrzynia z 1.4SE da radę przy 1.6 16V?-=m&m=- pisze:Powiedz, która cześć z linka podanego przez mnie jest niejasna dla Ciebie.
Wydaje mi się, że jest dosyć krótka... 5 wrzucam przy 70KM/h okolo 2700 obrotów..
Jeśli dobrze czytam, to C16XE, oraz X16XE pasują na swapa, praktycznie bez zmiany czegokolwiek (prócz hamulcy i modyfikacji chlodzenia)? Komputerek z 1.4 82KM będzie pasował?
Jeśli tak... to koszty swapa takiego silnika, to to co napisales czyli:
wymiana hamulcy,
zbiorniczek wyrównawczy,
koszt silnika i jego remontu...
Czy dobrze zrozumiałem?
- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
powinna wytrzymac trudy, chociaz ja przy 90 jeszcze 2ke ciagneAirbooz pisze:Wydaje mi się, że jest dosyć krótka... 5 wrzucam przy 70KM/h okolo 2700 obrotów..
komputer wraz z wiazka bierzesz z dawcyAirbooz pisze:Komputerek z 1.4 82KM będzie pasował?
-
- Świeżak
Byłem dzisiaj na szrocie... zauwazylem ze stoi u gostka w garazu C20NE... pytam go ile za ten silnik, ze sprzeglem, skrzynia itp... a ten mi mowi 700 zł... ponoć na chodzie... za taką kasę może to byc dobry silnik?
Tak troszkę z innej beki... Czy wydmuchany samoczynnie katalizator moze dzialac podobnie jak strumienica? czy to tylko pogarsza osiągi?
Tak troszkę z innej beki... Czy wydmuchany samoczynnie katalizator moze dzialac podobnie jak strumienica? czy to tylko pogarsza osiągi?
- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
na chodzie moze i byc ale trzeba by go sprawdzic przed kupnem zeby w jakies bagno sie nie wpiepr*yc bo swój najlepszy czas na pewno ma juz sa sobaAirbooz pisze:pytam go ile za ten silnik, ze sprzeglem, skrzynia itp... a ten mi mowi 700 zł... ponoć na chodzie... za taką kasę może to byc dobry silnik?
nie wiem jak działa strumiennica ale pusty katalizator działa na zasadzie puzki rozpreznej, biorac pod uwage,że ktoś obliczył jej wielkosc i miejsce zamontowania zjawiska falowe wystepujace w ukladzie wydechowym pomagja w opróznianiu spalinAirbooz pisze:Czy wydmuchany samoczynnie katalizator moze dzialac podobnie jak strumienica? czy to tylko pogarsza osiągi?
- -=kLaRi=-
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Ja za swapa biore 1600zl - wcale nie jest to duzo ,ale podnosic tez nie bede.
Więcej szczegółów na PW...
Co do reszty to zalezy w jakim stanie sie kupi silnik ,ceny wiadomo są bardzo zróżnicowane ...
Więcej szczegółów na PW...
Co do reszty to zalezy w jakim stanie sie kupi silnik ,ceny wiadomo są bardzo zróżnicowane ...
Kiedyś CORSCHE Corsa B 1994 c20xe...
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
-
- Świeżak
Czy koszt swapa na c20xe jest łącznie ze zmianą elektryki, przeróbką łap, zmiany zawieszenia, skrzyni, sprzęgła? łącznie z wymianą wydechu?
- -=kLaRi=-
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
tak jak pisalem ,szczegoly na prv.
Kiedyś CORSCHE Corsa B 1994 c20xe...