Hamulce w cb gsi

Wszystkie informacje o elementach układu hamulcowego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miczel
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Hamulce w cb gsi

Post autor: miczel »

Witam.Mam nastepny mini problem i w zwiazku z tym pytanie.Jaki pedał hamulca macie w corsach?Chodzi mi o to jak bierze-wysoko,nisko,i czy jest od razu twardy czy miekki a puzniej dopiero jest hamowanie.W mojej corsie gsi mam tarcze brembo max i klocki ferrodo premium,plyn dot 5 wymiana w lato,z tylu standard ale nowy i wyczyszczony.Mam abs.Pedal jest miekki,bieze od polowy.Wyglada to tak jak by nic nic nic i dopiero hamowanie.Oczywiscie wcisniecie na maksa daje efekt stawania deba.Calosc ma przelatane ok 6 tys km.Jezdze raczej delikatnie lecz zdarza mi sie troche powsciekac.Wczoraj po ostrej jezdzie i paru ostrych hamowaniach droga hamowania znacznie sie wydluzyla,wiem ze na goraco sie wydluza ale byla masakra.Po ostygnieciu wszystko wrocilo do normy,ale czy pedal powinien tak brac od polowy?Jezdzilem Renault Clio 1.2 z abs i tam pedal jest twardy a hamulce byly niebo lepsze a na standardzie.Mam cos pochrzanione?Gdzie szukac przyczyny?Nie ma wyciekow,pocenia ani nic z tych spraw... :)11
Corsa B GSI 1.6 16v x16xe Działa-lata,gada,pełny servis :)
kamilos23
Świeżak
Kontakt:

Re: Hamulce w cb gsi

Post autor: kamilos23 »

PÓŹNIEJ

A ręczny bierze ci wysoko ??? Podciągnij linkę od ręcznego a pedał hamulca będzie brał wyżej, przynajmniej u mnie tak było.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

miczel pisze:Wczoraj po ostrej jezdzie i paru ostrych hamowaniach droga hamowania znacznie sie wydluzyla,wiem ze na goraco sie wydluza ale byla masakra
Czas zainwestowac w przewody hamulcowe w stalowym oplocie :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

A kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy? Może ten już jest tak stary że nie ma już swoich właściwości bo za dużo wilgocie wchłonął? :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

u mnie kiedys dokladnie to samo bylo.... wciskam dlugo dlugo nic i pozniej hamowanie... pomoglo wymiana szczek w bebnach i podciagniecie recznego... z tym ze troche niebezpiecznie sie zrobilo w zime bo przy hamowaniu potrafi mi kolo tylne zblokowac...
Awatar użytkownika
miczel
Świeżak

Płyn pół roku temu,tak samo jak szczeki,bebny bez rantu itp..A co z tymi przewodami w stalowym oplocie? M&M droga taka zabawka?
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

http://www.allegro.pl/item499791449_lin ... oyota.html

384pln

mozesz sprobowac tez na re5pect.pl - nie maja na stronie, ale ciagna to wszystko z anglii, wiec moga miec i nawet moze troche tansze

ps. ja bym jeszcze napisal jakie te brembo masz zalozone tzn. czy wentylowane (teoretycznie tak, ale ta Twoja fura dziwna, wiec i tak bym looknal) i jaki rozmiar. jesli masz dobry plyn i tarcze 256 to nie powinienes gotowac plynu nawet przy paru mocniejszych hamowaniach
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Awatar użytkownika
miczel
Świeżak

endo pisze:możesz spróbować tez na re5pect.pl - nie maja na stronie, ale ciagna to wszystko z anglii, wiec moga miec i nawet moze troche tansze

Zajmowali sie kiedys moim poprzednim autem Renault 5gt turbo...Zobacze :-D
Co do tarcz,wszystko jest ok wentylowane brembo (napewno od gsi bo nie zmiescilem felg 13 cali :grin: ) płyn tak jak pisalem nowy...Wszystko ma z 6 miesiecy i pare tys km.Wczoraj wieczorkiem latalem po ul Pulawskiej i wiadomo pare schamowan, kilka ze 170-180 prawie do zera :bardzozly: (jeszcze swiatelka działały) ...no i ktorys raz byl właśnie jakiś wydłużony...Chyba ze to norma :-D
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

miczel pisze:kilka ze 170-180 prawie do zera :bardzozly: (jeszcze swiatelka działały) ...no i ktorys raz byl właśnie jakiś wydłużony...Chyba ze to norma :-D
nie pomyslalem, ze nie boisz sie az tak wyczynowej jazdy w swoim pudelku :lol: - w takim razie zamykam dziob bo moje proby ograniczaly sie do nieco mniejszych predkosci i zaczynam wierzyc, ze bez odpowiedniego plynu typu motul rbf600 czy ebc 307+ i przewodow w oplocie zwyczajnie beda sie gotowac dalej
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

endo pisze:ze bez odpowiedniego plynu typu motul rbf600 czy ebc 307+ i przewodow w oplocie zwyczajnie beda sie gotowac dalej
i tak jest :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
miczel
Świeżak

endo napisał(a):ze bez odpowiedniego plynu typu motul rbf600 czy ebc 307+ i przewodow w oplocie zwyczajnie beda sie gotowac dalej
Co do tych płynów to nadają się one do normalnej jazdy?Nie zawsze mam ochote na takie ganiania (kolega kupil fieste xr2i ok 105km i to dlatego :-D :oko: obiechana o 3 dlugośći)- 90% czasu wloke sie po 60-70km/h... I jeszcze jaki to koszt tego płynu?
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

2x0.5l = ok. 100pln, troche zostanie, ale 0.5l moze byc za malo
jezdzi sie tak samo (no oprocz gotowania ;) ) tyle, ze zaleca sie czesciej zmieniac (przynajmniej 1 raz/rok)
Obrazek
Awatar użytkownika
miczel
Świeżak

100zł za rok spokoju to nie jest wysoka cena :) Dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
chuckyhc
Nowy
Imię: Chucky
Kontakt:

Post autor: chuckyhc »

ja dodam tyle, żeby z takich prędkości zhamować się porządnie, to już trzeba mieć cosik lepiej niż seryjnie. ja jadac powiedzmy 160-170 na slicku, to hamulce zagrzeje po jednym hamowaniu do powiedzmy 40. płyn to podstawa, ale na tym się nie kończy.
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600 :) Jest Corsa C GSi Z18XE

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Hamulcowy”